Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.07.2008., 10:31   #1
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
CARNet optika i politika - pomoc.

U skoli imamo pristup netu preko optike (by Carnet). Imamo Ericsson DRG48s gateway koji je uparen s HP procurve 2626 switchem (da, ono bucno govno koje se dijelilo po skolama). E sad, u normalnom svijetu bi taj gateway trebao uredno raditi s bilo kojim smart switchem, ali politika je sredila tako da taj gateway radi iskljucivo s recenim HP-om (tako nam rekose kad smo zvali SZK).

Mene zanima par nacina kako to zaobici. Ili da se kupi nekakav slican uredjaj bez blesavih ogranicenja (sto kupiti, posto? Ericssona sam u CEskoj nasao za skoro 3000kn) ili da se ovomu to ogranicenje skine (drugi firmware???)?

Hvala.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2008., 11:13   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Vjerojatno ti je jasno da je dobro rješenje i skupo.
Neznam koja je funkcija Ericsson DRG48s (osim promjene medija optika - žično). Ako je samo promjena medija onda nabavite CISCO Catalyst 2950 seriju. Spomenuti ima verzije do 24 Lan priključka i 2 optike u sebi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2008., 11:35   #3
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Jel možeš samo pliz reći o kojem se ograničenju radi ?Isto to imamo i kod mene
Staro 02.07.2008., 12:13   #4
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

HP-->main zbog web i jos jednog servera). Tu ulazi onaj Cisco, ali prelazimo na gigabitnu opremu (ima se, moze se... ). Koliko cemo izgubiti ako umjesto jednog jeftinijeg gigabitnog switcha od 24 porta (D-Link 1224T recimo, ili SMCGS24C kojeg nema nigdje) metnemo 100mbit Cisco? Ili cemo i dobiti? Koliko to kosta i tko uopce prodaje Cisco kod nas? I jos je pitanje, hoce li Carnet htjeti raditi s nasom opremom za optiku (opet politika??). A nekakvi uredjaj koji bi zamijenio Ericssona?

Eh da, ako ima koji supatnik koji u skoli ima tanke klijente (Samsung 720XT), rado bih i o tome popricao.

EDIT: Ma cisco ne dolazi u obzir. Ima u Zagrii 2960 i njegova jaca verzija kosta vise nego cijeli nas projekt.
-->
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Jel možeš samo pliz reći o kojem se ograničenju radi ?Isto to imamo i kod mene
Koliko sam ja shvatio ovoga iz SZK i clana bl4st3ra koji je s njim razgovarao, stvar je ovakva:
Ericsson je jedna glupa kutija koja samo sluzi za prijelaz s optike na UTP, a njome mora upravljati smart switch kao sto je nas HP ProKurva. Teoretski, ericsson bi trebao raditi s bilo kojim smart switchom, ali mu je u firmware ugradjena nekakva zastita tako da radi samo s HP-om.

Mi bi svakako htjeli kopcati optiku na glavni switch (bilo preko ericssona ili nekako drukcije, glavno da nemamo situaciju ericsson-->HP-->main zbog web i jos jednog servera). Tu ulazi onaj Cisco, ali prelazimo na gigabitnu opremu (ima se, moze se... ). Koliko cemo izgubiti ako umjesto jednog jeftinijeg gigabitnog switcha od 24 porta (D-Link 1224T recimo, ili SMCGS24C kojeg nema nigdje) metnemo 100mbit Cisco? Ili cemo i dobiti? Koliko to kosta i tko uopce prodaje Cisco kod nas? I jos je pitanje, hoce li Carnet htjeti raditi s nasom opremom za optiku (opet politika??). A nekakvi uredjaj koji bi zamijenio Ericssona?

Eh da, ako ima koji supatnik koji u skoli ima tanke klijente (Samsung 720XT), rado bih i o tome popricao.

EDIT: Ma cisco ne dolazi u obzir. Ima u Zagrii 2960 i njegova jaca verzija kosta vise nego cijeli nas projekt.

Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 02.07.2008. u 13:04.
Staro 02.07.2008., 13:35   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Hm, koliko ja znam media converteri (optika - utp) ne trebaju nikakvu vanjsku kontrolu. Druga je stvar ako je Carnet kroz tu mogućnost rješio upravljanje mrežom (npr. balansiranje prometa, daljinski nadzor, . . .), u prevodu si osuđen na postojeće stanje jer bi te Carnet (u krajnjoj situaciji) mogao jednostavno isključit iz mreže pa ti objašnjavaj nadležnima što i kako. Što se tiće predloženog rješenjem sa Cisco switchem prvo trebaš točno utvrdit tip optike koji se sada koristi (valna duljina) kako bi znao odabrati odgovarajuću verziju. U predloženoj seriji (to je već stara, zamjenila ju je 2960) zadnja dva porta su posebnog tipa (namjenjena za up i down link) sa integriranom otikom ili modulima za istu. Vjerujem da se kroz ugrađeni managment može sve podesiti (npr. balansiranje prometa, . . .). U obje spominjane verzije Lan portovi su 1 Gb i jasno sasvim ok rade sa 100 Mb klijentima tako da to nije problem.
Za kraj malo off - topica koji to i nije. Nedavno je na forumu netko prodavao 24 portni switch (neznam jeli vulgaris tipa ili managment verzija koja je u tvom slućaju važna stvar). Sami media konverter nebi trebao biti problem nabavit.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2008., 13:57   #6
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Sad sam jos malo telefonirao i pisao mailove carnetu pa cemo vidjeti. Zato sam i htio prvo rijesiti "pravne" zavrzlame oko pristupa netu a tehniku cemo lako. Mi smo imali cijeli rat oko njih i fino smo se nakrvili da nam daju nas lokalni DNS i DHCP server (koji nam je nuzan zbog domene). Koja hitlerska organizacija. S daljinskim nadzorom bi moglo imati veze jer oni vole vladati svime, a jos kada se to skompa s ekipom iz Kinga koja na daljinu drka i updatea ono govno od sustava tankih klijenata i redovito ga u nezgodna vremena totalno izbacuje iz uporabe... Ajme majko.

Kako utvrditi tip optike? Zvati CARNet i pitati ih?

Media converteri nisu skupi i mislim da ce to biti nase rjesenje, ako se s carnetovcima uspijemo sve dogovoriti.

Za onaj off-topic koji to nije... Hvala na infu, ali to sve ide preko skole sto znaci da se ne mogu bas komponente kupovati na oglasima.
Staro 02.07.2008., 15:49   #7
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Hmm, ne razumijem kak ste se nakrvili da bi VAM dali DNS i DHCP server. Oni vama pružaju jedan link, i jednu podmrežu od 254 adresa i to je sve prek DHCPa. Ja ne vidim problem da ti na taj UTP kabel nabiješ router, i sa vaše unutarnje strane radite kaj hoćete ? A kaj se tiče Kinga kaj voli na daljinu, isto tako možete u krajnjem slučaju se dogovoriti sa Carnetom i da vam daju jednu vanjsku IP adresu (ako je dobar argument koji drži vodu) da na to nabijete router sa dyndns podrškom, i ispod njega neka idu svi thin klijenti, pa kad King poželi čeprkati, neka čeprka...
Osobno, u par razgovora što sam imao sa osobom na visokoj poziciji u Carnetu, nisam dobio dojam da su hitlerovski nastrojeni, čak, štoviše, spremni su na ispomoć i suradnju.
Jerbo, nije to nikome za po doma, ili neka pfff firma, nego se radi o edukacijskoj ustanovi i cilj je imati što razrađeniji mrežni sustav kako bi se ta ustanova imala čime pohvaliti.
Nadam se da thin klijente nemate u nastavi
Staro 02.07.2008., 16:29   #8
Berax0r
Registered User

Berax0r's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
A da probas nekako "probiti" firmware?
Berax0r je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2008., 18:32   #9
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

A kako bi ti to "probio" ? Oprema je od Carneta i taknu li ju bez Carnetovog dopuštenja, ovi ukidaju link.
Staro 02.07.2008., 19:33   #10
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
rado bi ti pomogao ali uopce ne razumijem sto te tko smeta. njihov switch? pa to je normalna stvar da su vam dali svoj switch.

oni inzistiraju na svom switchu vjerojatno zato sto preko te optike vuku vise od jedne mreze (vlanovi) pa imaju maintenance vlan tako da mogu do svog switcha pa vam na drugi vlan pustaju internet pa ako imate i voice preko njih to je treci vlan itd.

ne vidim zasto se zamaras oko toga. ostavi njihov switch, jedino je pitanje ciji je router (dakle tko upravlja routerom na vasoj lokaciji) - jedino to bi te moglo eventualno smetati - ako vam ne daju da si sami administrirate router - no i tome bi trebalo biti lijeka - fino ih zamolis da svoj router postave u transparentni mod i stavis svoj router - u svoj router svoj switch i gotova prica. U svoj switch pikas sto zelis, od inih servera i sličnih boxova do radnih stanica i playstationa.

da jos malo pojasnim; iz njihovog switcha imas port koji je oznacen "internet". Tu upikni svoj router, daj mu vanjski ip, u router svoj switch i gotova prica.

Ako te brine sto ces imati "samo" 100 mbita, cisto sumnjam da su vam pustili ista vise od 30 mbita sto je za bilo kakvu normalnu upotrebu (znaci ne torrente, emulce i slicne p2p pizdarije) ultra previse (meni firma od 30 ljudi radi na 1mbitu up/down bez ikakvih problema npr).
shimpa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2008., 19:41   #11
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Radi se o tome da cemo mi imati gore i web server pa bih najradije tu imao cistu situaciju s glavnim switchom na koji ide direktno gateway i bok, a HP-a iskoristiti za nesto drugo unutar skole. Na kraju cu taj HP iskoristiti kao vezu gatewaya, web servera i glavnog switcha na koji ide sve ostalo.

Takav je zakljucak nakon par mailova razmijenjenih s Carnetom. Dobro si rekao shimpa, prema van postizemo cca 32mbit.

Hvala svima koji su pokusali pomoci ili pomogli u vidu konstruktivne rasprave.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno