|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2004
|
Knoppix 3.4
zanima nekoliko stvari za početak: 1.Jel se on more isntalirati na particiju da ga nemoram stalno bootati sa cd-a 2.Kako da instaliram modem(sve mi je prepoznao ali samo njega nije pa da mogu na net s tim) 3.Jel se na njega lijepe virusi(blasteri i ostala sranja) 4.Tko to proizvodi/pravi 5.Jel mogu ja sad prostupiti s njim na računolo koje ima administratorsku zaštitu(točnije da pristupim podacima na faksu na accauntima na kojim nemam pristup npr.Imam accaount Sdudent i Profesor(u student ulazim normalno jer znam šifru a u ovaj 2. nemogu jer neznam šifru pa me zanima je mogu tako pristupiti tim podacima. 6.Jel mogu mjenjati/brisati podatke sa hdd-a u gore navednom--win mi to nedopušta |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
locked in server room
Datum registracije: Mar 2004
|
![]() Knoppix ti je Linux distribucija koja se ne instalira na HDD, pa probaj recimo sa Linux Mandrakeom, virusi pisani za Windowse ti naravno ne rade štetu na Linuxu, a za ostale stvari ti ne znam reći ništa detaljno. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
..starija garda
Datum registracije: Dec 2002
|
linux newbi ![]() ..knopix mozes puknuti i na hard, ali je to zezancija.. lakse ces to s nekom standardnom distrom.. a posto si newbi, onda ti samo jednu preporucam SUSE ![]() mozes i mandrake.. uglavnom zaboravi na viruse, ocekuj zezanciju ako imas "WINMODEM" instalacija je lagana i za pocetnike, ali ako te sta muci - pitaj ![]() SUSE ti mounta particije po defaultu.. ali ako imas NTFS particije, preporucam da ne pises po njoj vec da samo citas i to je to za pocetak ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
5. Ako pristupas drugom racunalu (pretpostavljam da mislis na telnet ili ssh) onda se moras ulogirat s nekim korisnickim imenom koje je napravljeno na tom racunalo ako znas password za roota onda mozes i na njega nema nikakve veze s kojim si korisnikom ulogiran na svom racunalu (cak ni os nema veze) btw ako sam dobro razumio ti zelis pristupat podacima za koje nemas pravo pristupa ako i uspijes imalo bolji administrator ce to skuzit a onda najbolje sto ti se moze dogodit je da odletis sa faksa, a u RH postoji i zakon o zastiti informacija tako da ti se mogu dogodit i puno gore stvari ukratko kani se toga jer bi se i poprilicno iskusni korisnici oko toga pomucili jesan li pogodija ako kazen da pokusavas doc do zadataka za neki ispit
![]() |
![]() |
#6 | |
YouthIsWastedOnTheYoung
Datum registracije: Jun 2004
|
Re: Knoppix 3.4
Citiraj:
2. Ako imas soft modem probaj skinut "lucent beta drivere" sumnjam da ces uspjeti i ako uspijes dobit ces 14.400 vezu a kontam da ti to ne odgovara 3. linux je upravo bas za takve kao sto si ti paranoicne likove napravljen ![]() 4. neki inzinjer (nije bitno ime) 5. great expectations 6. vjerovatno ne mozes (probaj mount) NTFS part. vjerojatno to ne dopusta |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
lol momci davno sam to sve sredio nisam vise njub oko toga ali svedno hvala:clap: |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
YouthIsWastedOnTheYoung
|
Citiraj:
ext2 particija je bad > da je sve to tako jednostavno i glupo onda bi i prosjecni ljudi imali linux bez ikakvih problema i ne bi bilo toliko tih krvavih foruma oko tog zla ,no ipak ako si i uspio svaka ti dala ,svejedno smatram da je ta distribucija za razliku od ostalih potkovana iako debianovim paketima nije dovoljna za sve operacije i vrlo je glupo ga instaliravati na disk... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
YouthIsWastedOnTheYoung
|
Linux
Najlaksi linux je Mandrake... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#11 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Jesi li ti uopce probao instalirati knoppix? Ako nisi probaj. Imas par klikova i to je sve, lakse ga je instalirati od windowsa, a i krace traje. ![]()
![]() |
#12 |
od LemilicE
|
Imam mandrake 8.1 na 3 cda. Jel se može on instalirati na neku drugu particiju dok imam instaliran xp?
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
od LemilicE
|
Instalirao sam ga i kurac... Morao sam disejblat SATA disk da mi pokrene instalaciju, i da mi normalno ulazi u Mandrake. Nije mi prepoznao USB miš. ![]() Da li možda verzija 9.0 ima podršku za SATA diskove i bolju podršku za USB miševe???
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Kako ipak pokrenuti KNOPPIX, ako sav hardver nije podržan? Prilikom dizanja s CD, KNOPPIX će automatski prepoznavati hardver koji imate u računalu (npr. SCSI diskove, mrežnu karticu, grafičku i zvučnu karticu). Ako neki dio hardvera ne prepozna potpuno, pokušat će koristiti generičke tj. podrazumijevane postavke. Vjerojatnost da vam KNOPPIX ipak "proradi" u tom slučaju prema riječima gosp. Knoppera iznosi i više od 95%. Neke postavke prilikom podizanja sustava, možete i forsirati koristeći tzv. CHEATCODES, koje treba otipkati kad se diže linux i pojavi se 'boot:' na ekranu (ispis mogućih Cheatcodes naredbi u tom trenutku dobijete tipkom F2). Kompletan ispis CHEATCODES naredbi može se naći na istom mjestu odakle ste prenijeli KNOPPIX iso-image, a datoteka se zove: knoppix-cheatcodes.txt. Korisne cheatcode naredbe su npr: knoppix whealmouse (omogućava upotrebu kotačića na mišu) knoppix xserver=XF86_SVGA (odabire standarnu SVGA video karticu) Ovo drugo pokatkad korisno posluži, ako bi vam slova u KDE-u izgledala mikroskopski mala (slučaj s nekim GeForce karticama)). Kako trajno instalirati KNOPPIX na računalo? Za trajnu instalaciju KNOPPIX-a na tvrdi disk potrebno je pokrenuti skriptu za instalaciju tako da u terminalskom prozoru utipkate naredbu: sudo /usr/local/bin/knx-hdinstall i slijedite upute. Jasno da to možete raditi samo ako ste 100% sigurni u sebe i svoje znanje ![]() Kako podesiti LILO? Prilikom instalacije KNOPPIX-a na tvrdi disk, pružit će vam se mogućnost da instalirate i LILO (LInux LOader). Tu ima jedna finesa: podrazumijevano će vam se LILO instalirati u MBR onog diska na kojem je linux. Vjerovatno nećete moći podići sustav, ako imate dual-boot tj kombinaciju Windowsa i Linuxa na istom računalu, a gdje svaki OS ima svoj disk. Podignite KNOPPIX s diskete, koju ste napravili za vrijeme instalacije i u /etc/lilo.conf prepravite redak: boot=/dev/hdc u boot=/dev/hda i ukucajte: lilo pa će vam se idući put računalo dizati s prvog diska (to bi trebali uraditi kada su vam na prvom disku Windowsi). BTW U lilo.conf treba vam stajati i redak u kojem piše: prompt da bi vam se kod dizanja OS-a pojavio LILO izbornik. Kud su nestali alati za konfiguriranje (Knoppix Tools)? Kada instalirate KNOPPIX na tvrdi disk primijetit ćete da je iz KDE menia nestao direktorij KNOPPIX, u kojem su se nalazili alati za konfiguriranje tiskala (printera), mreže, X-a itd Kud su nestali ti tako potrebni alati? Nisu nestali prisutni su, jedino ih sada morate evtl. kao root pozivati iz prozora konzole njihovim imenima: hwsetup (ime kaže) mkxf86config (konfiguracija X-servera) netcardconfig (podešavanje mrežne kartice) cupsconfig (podešavanje tiskala) isdn-config (podešavanje ISDN-kartice) Kako podesiti hrv. slova u konzoli? Ima više načina. Meni se osobno najviše sviđa ovaj da se u .profile datoteku u matičnom direktoriju svakog korisnika (pa i root-a) upiše nešto kao: consolechars --acm=iso02 --font=lat2u-16 a u datoteku /etc/init.d/keymap.sh umjesto stringa: loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/us.kmap.gz upiše string: loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwertz/croat.kmap.gz pa ćete nakon reboota imati hrvatska slova u konzoli. Da bi hrv. znakove u konzoli imali i svi idući korisnici potrebno je niz: consolechars --acm=iso02 --font=lat2u-16 upisati u datoteku /etc/skel/.profile. Kako podesiti hrv. slova u KDE-u? Vrlo jednostavno: Kliknite mišom na sličicu Control Center potom u Index-u na Peripherals i Keyboard.U layout-u uključite: Enable keyboard layouts i podesite Primary Layout Croatian. Uključite Croatian i ispod toga u Additional layouts, te uključite kad ste već kod toga i ostale tipkovnice (recimo US English i/ili njemačku) i druge koje će vam zatrebati. Korisno uključiti i slovensku, jer nažalost u KDE 3.1.1 znakovi na hrvatskoj tipkovnici '_' i '-' nisu više tamo gdje bi trebali biti.Ako niste lijeni možete i popraviti hrvatsku tipkovnicu da prikaže '_' i '-' gdje treba tako da u datoteku /usr/lib/X11/xkb/symbols/pc/hr nakon 35. redka kao root utipkate slijedeće: key <AB10> { [ minus, underscore, dead_belowdot, dead_abovedot ] }; pa nećete morati rabiti bosansku ili slovensku tipkovnicu. Još u istom pomenutom Index-u kliknite na Personalization i u Country & Language pod Locale odaberite Croatia i kliknite na Apply u dnu prozora. I to je to. Imat ćete hrv. slova u Kate editoru, Kedit itd. pa i u Open Office-u ako odaberete odg. font (npr. Times). U Kmail-u, KNode-u i Konqueroru treba podesiti Charset na iso8859-2 pa ćete imati i tamo. Kako podesiti miša s kotačićem u konzoli? Ako nema, treba napraviti datoteku gpm.conf u direktoriju /etc u nju treba upisati slijedeće: device=/dev/psaux responsivness= repeat_type=raw type=imps2 nadalje treba kao root napraviti slijedeći simbolički link: ln -s /etc/init.d/gpm /etc/rc5.d/S91gpm Ovaj način je isproban i funkcionira za PS/2 miševe s kotačićem kao što su Microsoft Intelli Mouse i Genius Netscroll Optical Mouse. Kako podesiti miša s kotačićem u X-ima? U /etc/X11/XF86Config-4 (ili koji već imate) trebate imati upisano u sekciji Section "ServerLayout" slijedeće InputDevice "Mouse0" "CorePointer" Zatim brišete sve ostale "Input Device" sekcije u kojima se spominje miš a ukopirate umjesto njih slijedeću: Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Device" "/dev/gpmdata" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Buttons" "5" EndSection Ovaj način je isproban i funkcionira za PS/2 miševe s kotačićem kao što su Microsoft Intelli Mouse i Genius Netscroll Optical Mouse. U kombinaciji s procedurom u točki 8 radit će vam miš bez problema i u konzoli i u X-ima (tj. works for me) Kako se spojiti na Internet od kuće? Primjer imate ASUS ISDN-karticu i želite se spojiti na Internet od kuće. Ako ste podigli KNOPPIX s CD-a otiđite iz grafičkog sučelja u izbornik KNOPPIX i tamo pokrenite program isdn-config (ili otipkajte u prozoru konzole od roota: isdn-config ako ste KNOPPIX instalirali na tvrdi disk) U prozoru koji se pojavi unesite podatke o vašem provajderu, a među opcijama za hardver uključite 'Enable ISDN card'. Desno od toga izaberite karticu koju imate. Za ASUS kartice odaberite 'HFC-2BS0 based' ili 'W6692 based' već prema tome koji čip kartica ima. Da biste uspostavili vezu morate prvo u izborniku 'Provider' kliknuti mišem na ime vašeg provajdera, potom se prebaciti u izbornik 'Dial', tu kliknuti na 'Start' potom na 'Connect'. Veza se spušta kliknuvši na 'Hangup' i 'Stop'. Kako podesiti fstab? Da bi root i korisnici mogli koristiti periferne uređaje kao što su CD-ROM, tvrdi diskovi, paralelni zip uređaj i slično, potrebno je napraviti neke unose u datoteku /etc/fstab. Evo primjera sadržaja te datoteke, pokušajte se snaći ;--) # /etc/fstab: filesystem table. # # filesystem mountpoint type options dump pass /dev/hdc3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hdc2 none swap sw 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/fd0 /floppy vfat defaults,user,noauto,showexec,umask=022 0 0 /dev/cdrom /cdrom iso9660 defaults,ro,user,noexec,noauto 0 0 # partitions found by Knoppix #/dev/hdc3 /mnt/hdc3 ext3 noauto,users,exec 0 0 /dev/hda1 /Windows vfat noauto,users,exec,umask=000,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 /dev/sda1 /zip ext2 noauto,rw,user,nosuid,sync /dev/sda4 /Zip vfat noauto,rw,user,nosuid,sync,mode=0777 /dev/scd1 /TEAC iso9660 defaults,ro,user,noexec,noauto 0 0 Primjedba: Paralelni ZIP uređaj u navedenom primjeru može koristiti dva datotečna sustava vfat i ext2 (direktoriji Zip i zip) Ako imate takav uređaj, ne zaboravite na kraju datoteke /etc/modules dopisati: ppa Vjerojatno ćete zaželjeti pristup disketnim i CD uređajima direktno s graf. sučelja. U KDE-u kliknite desnim gumbom miša bilo-gdje na zorniku (desktopu, ekranu) i odaberite 'Create New' gdje možete odabrati uređaj i dati mu ime.Napomena: Ovo možete uraditi tek kada ste uredili /etc/fstab, jer se za graf. sučelje podaci čupaju od tamo. Kako nadograditi instalirani KNOPPIX? Kao i Debian s pomoću dselect ili apt dograđujete programe, s apt-get update obnavljate listu dostupnih ("programskih paketa"), odnosno apt-get upgrade dograđujete novije inačice. Kompletni apt-get upgrade (bez imena paketa) ne smijete raditi kao početnik, jer se dogadjalo da ljudi umjesto nadogradnje "očiste" KDE s diska. Postoji odlično grafičko sučelje za apt, a zove se synaptic. Instalirate ga da u prozoru konzole ukucate kao root: apt-get install synaptic (naravno morate biti na Svemreži za to vrijeme). evo par tips and tricks ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Svaka čast prika. |
![]() |
![]() |
|
|