Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.04.2008., 10:34   #1
tomy123
Registered User

Datum registracije: Apr 2008
wlan signal/brzina

Napravio sam malu wlan mrežu (7 korisnika) i zanima me da li mi neko može pojasniti ovisnost brzine i razine signala. Naime jedan komp ima snagu signala 20% i spaja se sa 54 Mbps, a drugi 60% signal, a spaja se sa 12 Mbps. O čemu ovisi brzina, a o čemu signal...?
tomy123 je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2008., 18:56   #2
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
signal koji kartice pokazuju uopce ne mora imati veze sa stvarnoscu, razni modeli i njihovi softveri to pokazuju na razlicite nacine. recimo jedna canyon wf511 ce pokazati 100% sa signalom ispod -71 dok ce recimo tplink pokazati 100% tek na cca -65, stare kartice s TI chipovima recimo nikada nisam vidio da prikazuju preko 85% signala cak ni kad su imale -50

druga stvar je isto tako vezana uz drivere i kako su programirani - dakle kada da spustaju brzinu. neke kartice se nece spajati na recimo vise od 24mbita kada signal padne ispod -72 dok ce druge i s takvim signalom pokusavati odrzati 54mbita. s obzirom da je protok ionako tesko preko 20ak mbita recimo da vise volim one prve (realnije) jer ce spajanje na manje (ostvarive) brzine omoguciti stabilniju mrezu od forsiranja prevelikih koje samo rezultiraju smanjenim bandwithom zbog stalne potrebe da se isti paketi salju ponovno jer nisu primljeni.

i da, vecina drivera ce spustati brzinu ako ne postoji protok podataka i podici je tek kad krene neki veci DL, ako zelis stvarno vidjeti koja je maks brzina na koju se neki klijent spaja reci im da vuku nesto dok pratis
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.04.2008., 21:27   #3
tomy123
Registered User

Datum registracije: Apr 2008
znaći sve ove brzine koje pišu nisu stvarne. A i prikaz signala varira jer softver od kartice prikazuje recimo 40%, windowsi prikazuju 4 crtice od 5 (80%).

Ove vrijednosti signala od -71 ... to si mislio na vrijednosti iz net stumblera?
Znaći ako gledam signal sa net stumblerom trebam težiti da bi vrijednost bude što manja, tj. -50 je bolje od -70. Čemu da težim?
tomy123 je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2008., 23:41   #4
Stormer
Huuuah

Stormer's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Evo ovako.... taj -xx broj ti pokazuje gubitke, naravno sto manje to bolje... -65 ti je za G standard najbolje, i da imas manje gubitaka, nece ti ic brze jer G standard ne moze
Stormer je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 00:04   #5
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ok, ovo je neka nova teorija

nego tomy123 - da, trebas teziti tome da vrijednost bude sto veca (ipak primjeti da se radi o - brojkama, dakle -50 je vece od -70 ). ove signale koje adapteri u svom softu prijavljuju mozes zaboraviti, informativno do neke mjere ali s obzirom da nisu standardizirani medjusobno su neusporedivi. a brzine da, nisu stvarne. stovise, nisam preko wirelessa vidio vise od 38mbita a i to je bilo uz nstreme protokol, backbone link izmedju dva APa uz -52 signal pod mikrotikovima. ovako vecinom se sve svodi na nekih 20-25 mbita u odlicnim uvjetima, vecinom ljudi dobivaju i manje. ne treba zaboraviti i da kada je puno klijenata na APu svi dijele njegov maksimalni bandwithe (recimo da je AP u tom slucaju najslicniji starim hub-ovima u ethernetu, ako si davnih dana vidio po lanpartyima i dozivio sta se desi u pauzama izmedju igara kad svi pocmu sharati fileove bit ce ti sve jasno ) te ce klijenti obicno dobivati i dosta manje brzine od onoga sto bi mogli dobiti ako postoji vece opterecenje mreze u tom trenutku.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 00:08   #6
Stormer
Huuuah

Stormer's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Ma, joj pobrkao sam :P uglavnom tezi vecemu tj -65>-70 , sry na ispadu
Stormer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori