Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.03.2008., 15:00   #1
maxtor
Premium
Moj komp

maxtor's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Kako poboljšati signal preko wireless neta

Nedavno sam kupio wireless karticu i spajam se preko ZyXela katkad besplatno na net samo je jedini problem šta mi veza često puca,link quality mi bude oko 70-80% i varira a signal strenght mi bude od 17-25 max te noise level 0.Zanima me dali se ikako može poboljšati taj signal,vidio sam da ima kupiti neke externe wireless antene ali mi je to skupo-od 400 kn pa nadalje-a imam i kodirani ZyXel koji ima signal strenght 30 i više samo je kodiran....ako neko ima ikakvu ideju nek slobodno predloži ili mi javi na pm
maxtor je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2008., 15:39   #2
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
hmm, dakle spajas se besplatno na net ali ti je puno platiti 400kn za antenu?
zbog ovakvih ljudi su mnogi od nas izgubili volju za wireless mrezama....

imas i jeftinijih antena, na trznici je jedna 16dbi prodaje za 200kn. ako ti je i to puno imas u kvarku nekih slabijih po 150, rade ok. ako ti je i to puno investiraj barem u onu 5dbi (isto kvark) po nekih 45kn. a ako ti je i to previse pocmi se baviti drugim sportom.
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.03.2008., 15:47   #3
Nemo
Premium

Datum registracije: Mar 2005
Question

I mene to zanima.
Kod t-coma je prije bilo za kupiti one neke primo-predajnike signala ali više nema, sada jedino preostaje kupiti mrežnu karticu za PCI-E ili PCMCIA za laptop i onda ubosti vanjsku antenu.

Mene zanima jel ima igdje kupiti tih primopredajnika iliti pojčivaća signala tak da i dalje bude bez žica jer mi je router u jednoj zgradi a ja sam u drugoj i moram stalno surfatipored prozora da imam signala.

Ako to nema ili je preskupo, koju PCMCIA karticu kupiti i koju antenu. Koliko dB za koliko metara?
Nemo je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 00:59   #4
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

nije tcom izmislio wireless ma sto mnogi adsl korisnici mislili
samim time svu mreznu opremu mozes kupiti i ako nije ruzicasta - treba ti repeater (ili bilo koji wifi router koji podrzava WDS mod

sto se tice antena i njihove snage ne radi to bas tako "koliko dbi za koliko metara". sve ovisi o tipu antene, snazi, preprekama na putu, muhama u zraku...
Staro 20.03.2008., 01:22   #5
MP950
64VT klon
Moj komp

MP950's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Negdje na netu sam vidio onaj vodič za DIY od papira tvrđeg i folije ko mali satelicki tanjir kaj se stavi iza antenice na kartici, dobiš cca 30% boost ako pravilno usmjeriš.
Problem je kaj sam zaboravio kak se to zove
A šta, nek se spaja kad si ljudi ne zaštite, neda im se ni WEP key stavit
MP950 je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 01:50   #6
VARAN
Premium
Moj komp

VARAN's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor MP950 Pregled postova
Negdje na netu sam vidio onaj vodič za DIY od papira tvrđeg i folije ko mali satelicki tanjir kaj se stavi iza antenice na kartici, dobiš cca 30% boost ako pravilno usmjeriš.
Evo, misliš na windsurfera:
http://www.metacafe.com/watch/300405/free_wifi_booster/

i možda ovo:
http://www.airlive.com/products/WAI-101/wai_101.shtml
imaš ju za kupit u H2 za 90 kn

ili

http://www.metacafe.com/watch/837885/wifi_antenna_hack/

VARAN je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 02:09   #7
MP950
64VT klon
Moj komp

MP950's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
točno to, windsurfer, nek prvo proba to, besplatno je (skoro(svi imamo to doma materijala)) ako ne valja nek razmišlja šta će dalje,
MP950 je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 06:05   #8
maxtor
Premium
Moj komp

maxtor's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
hmm, dakle spajas se besplatno na net ali ti je puno platiti 400kn za antenu?
zbog ovakvih ljudi su mnogi od nas izgubili volju za wireless mrezama....

imas i jeftinijih antena, na trznici je jedna 16dbi prodaje za 200kn. ako ti je i to puno imas u kvarku nekih slabijih po 150, rade ok. ako ti je i to puno investiraj barem u onu 5dbi (isto kvark) po nekih 45kn. a ako ti je i to previse pocmi se baviti drugim sportom.
Da se razumijemo,dao bi i ja 1000 kn ako treba samo da mi se signal ne gubi al mi sve te antene neko neuvjerljivo djeluju,naime našao sam neke antene npr, ovu

http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=569

i dao bih ja za nju te novce al me strah ''bacit'' pare a a mi ne radi,naime koliko je zapravo dobra antena na navedenom linku?

A što se tiče tih poboljšanja sa ''home made'' stvarima probao sam sa limenkom od red bulla kao što ima na metacaffe samo mi se signal možda povćao za 1 ili 2% i to zanemarivo mada bi trebalo probat sve šeme šta imaju na metcaffe
maxtor je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 07:30   #9
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Zar vi ljudi nikada niste čuli za biquad i double biquad antene?
Mihael je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 08:56   #10
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor MP950 Pregled postova
ko mali satelicki tanjir kaj se stavi iza antenice na kartici, dobiš cca 30% boost ako pravilno usmjeriš.

Nisam mjerio u postocima no jedno vrijeme sam koristio ovu stvarčicu iza štap antene 5dBI i šljakalo je.

Obična je bolja, teflonska nevalja.
Nebi ni kupovo antenu ali sam morao vratit "usmjerivač"
Viša sila..
stuc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.03.2008., 09:37   #11
Nemo
Premium

Datum registracije: Mar 2005
repeater ili router sa wds

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
nije tcom izmislio wireless ma sto mnogi adsl korisnici mislili
samim time svu mreznu opremu mozes kupiti i ako nije ruzicasta - treba ti repeater (ili bilo koji wifi router koji podrzava WDS mod

sto se tice antena i njihove snage ne radi to bas tako "koliko dbi za koliko metara". sve ovisi o tipu antene, snazi, preprekama na putu, muhama u zraku...
Ma znam da ga nije T-com izmislio nego sam spomenuo da je kod njih prije bilo toga za kupiti iz vremena kada se prodavao-dijelio Siemens SE515.

Pitao sam ovdje u nadi da je netko kupio sličnu spravu pa da mi preporuči neki uređaj koji se pokazao OK.
Jel ti se da da mi zalijepiš koji link sa trgovinom koja prodaje repeatere i koji router sa tim WDSom?

Pozdrav!
Nemo je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 10:07   #12
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Svaka preporuka za Windsurfere. Danas sam napravio dva. Jedan na AP-u a drugi na wireless kartici. Poboljšanje za signala za skoro 20%!

Niš te ne košta. Mami čopiš foliju, a template si isprintaš sa
http://www.freeantennas.com/projects...te2/index.html

Zadnje izmijenjeno od: Matt. 20.03.2008. u 10:28.
Matt je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2008., 22:50   #13
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Citiraj:
Autor maxtor Pregled postova
Da se razumijemo,dao bi i ja 1000 kn ako treba samo da mi se signal ne gubi al mi sve te antene neko neuvjerljivo djeluju,naime našao sam neke antene npr, ovu

http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=569

i dao bih ja za nju te novce al me strah ''bacit'' pare a a mi ne radi,naime koliko je zapravo dobra antena na navedenom linku?
da ju vidis uzivo ne bi ti izgledala neuvjerljivo, inace ta na linku je vjerovatno ponajbolja 2,4ghz antena koju kod nas mozes kupiti. no koliko sam shvatio tebi treba nesto za sobu, ovo cudo ima promjer cca 90cm i nije ti bas sobna antena.
pogledaj na kvark.hr one male tplink antene, nisu nesto posebno skupe a rade. za lokalne zajebancije ih i ja kupujem.
sto se tice windsurfera o kojem se ovdje toliko prica ruzno je za vidjeti a pojacanje je manje nego s 5dbi antenom za 41kn. nisam lagan za trositi novce i volim improvizirati ali nema sanse da bi se s time zajebavao zbog 41kn.
Staro 21.03.2008., 08:40   #14
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Mihael Pregled postova
Zar vi ljudi nikada niste čuli za biquad i double biquad antene?
http://martybugs.net/wireless/biquad/double.cgi

http://martybugs.net/wireless/biquad/

Kakvih krvavih 500kn...
Mihael je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2008., 13:20   #15
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

razlika u pojacanju biquadice i gridice je ogromna. a da ne spominjem koliko je biquad beskoristan na vece udaljenosti zbog sirokog kuta zracenje. ta dva dizajna su neusporediva. svojevremeno sam ih napravio gomilu i mislim da znam za cega su dobre a za cega ne

no kao sto rekoh - to njemu ne treba. poceli ste fantazirati a covjeku treba obicna malo veca rubber duck antena s 1m kabela da ne cuci iza kucista kako bi mu se sve popravilo
Staro 21.03.2008., 16:14   #16
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor maxtor Pregled postova
Nedavno sam kupio wireless karticu i spajam se preko ZyXela katkad besplatno na net samo je jedini problem šta mi veza često puca,link quality mi bude oko 70-80% i varira a signal strenght mi bude od 17-25 max te noise level 0.Zanima me dali se ikako može poboljšati taj signal,vidio sam da ima kupiti neke externe wireless antene ali mi je to skupo-od 400 kn pa nadalje-a imam i kodirani ZyXel koji ima signal strenght 30 i više samo je kodiran....ako neko ima ikakvu ideju nek slobodno predloži ili mi javi na pm
Dobro što ja jedini kužim da tip krade nekome net te da traži pomoć u tome?
I još svi nahrupili da mu pomognu.
Što je najgore nije se ni potrudio to zamaskirat...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2008., 17:53   #17
Beeman
Premium
Moj komp

Beeman's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
radio sam ja ovaj Biquad oa baš nije nešto pojačao a pazio sam prilikom izrdade na detlje

lik "krade" slignal al nije on kriv kaj ekipa ima nezaštićen signal, neznaju!

jel Se555 isto ima ovak slabu malu antenicu koja bi se dala nabrijat ugradnjom one žice sa zavojnicom na nju?
Beeman je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2008., 20:14   #18
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Dobro što ja jedini kužim da tip krade nekome net te da traži pomoć u tome?
I još svi nahrupili da mu pomognu.
Što je najgore nije se ni potrudio to zamaskirat...
ma postao sam otporan na takve - dok sam ja po njima pljuvao svi su se ubijali da mi objasne kako nisu oni jadni krivi sto kradu. sad me boli k, covjek je pitao za problem oko wireless signala, kako smatram da tu mogu reci rijec ili dvije i rekao sam ih. a sto ce on s time i za cega mu treba ne tice me se. ionako ga bog gleda
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno