Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.01.2021., 18:26   #541
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Stigla matična pa dok kućišta nema radim malo pripremu.
Uspio sam sve napravit po tutorialu i find.synology.com ga je našao. Prošao sam sve i onda kad se resetirao je izgubio vezu s mrežnom i od onda ni ponovno flashanje istog boot img-a nije pomoglo. Proučit ću sad malo ove članke što si stavio nikky pa vidjet šta se da smudrovat
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2021., 18:36   #542
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
Koju varijantu si išao dizati ?
Vidi napomenu iz posta > http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=535
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.01.2021., 19:33   #543
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,042
Citiraj:
Autor grizli1 Pregled postova
Stigla matična pa dok kućišta nema radim malo pripremu.
Uspio sam sve napravit po tutorialu i find.synology.com ga je našao. Prošao sam sve i onda kad se resetirao je izgubio vezu s mrežnom i od onda ni ponovno flashanje istog boot img-a nije pomoglo. Proučit ću sad malo ove članke što si stavio nikky pa vidjet šta se da smudrovat
zna se izgubit.
nađeš ga tako da vidiš u tvom routeru , koju ip adresu mu je dhcp server dao. (kad prvi put butaš, dobije jednu ip, a kad ga "središ" valjda promijeni mac adresu pa dobije drugu IP).

ako je baš offline, kad ga startaš imaš 3 sekunde kod grub loadera, i izaberi 2. opciju (jun loader ... - reinstall).
jp_rv je online   Reply With Quote
Staro 18.01.2021., 19:34   #544
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Uspjeh!

Krivi pat sam mu dao i on je spremio dio konfiguracije na disk. Sad sam sve ispočetka počeo sa formatiranim diskom i sve radi.

Pravi rad će pričekat vikend da mi dođe kućište i onda ide komplet prebacivanje
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2021., 20:03   #545
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
A metoda pokušaja i pogrešaka
A add-on kontroler (njega si zaboravio) ?
Možeš se sad igrati da vidiš šta i kao ali mislim da ćeš morati sve iz početka za aktivirati add-on kontroler.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.01.2021., 20:12   #546
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Kontroler je naručen ali se nekako premišljam oko njega. Razmišljao sam prilagodit se na 2 porta i kroz mj 2 zamijenit ova 2x 3 tb sa 1x 6 tb pa kasnije ubaciti još jedan takav. Znam da bolje da ima neg da fali ali razmišljam nekako da bi se dalo živjet i s ovim. Vidjet ću, složit ću s 2 diska sad pa kad dođe kontroler ću procijenit jel mi se isplati ubacivat
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 13:07   #547
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158



Ide li više DIY od ovog?

Nisam dovoljno strpljiv da čekam vikend pa će ovako dočekat petak
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 13:31   #548
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
Nije pravi DIY ali je test bench
Ako nema male djece / kućnih ljubimaca biti će sasvim ok za testiranje.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 13:51   #549
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Velika Gorica
Postovi: 1,177
Posto imas WD Green, obavezno s wdidle promijeni vrijeme parkiranja glava sa defaultnih 8sec na maximalnih 5min.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je online   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 18:20   #550
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Posto imas WD Green, obavezno s wdidle promijeni vrijeme parkiranja glava sa defaultnih 8sec na maximalnih 5min.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Budem, hvala. Vidim da na UBCD ima WDiddle pa ću to napravit kad mi se završi prebacivanje backupa sa eksternih, do onda neće otić iddle sigurno


Nešto što čim prije naručujem je pico psu, glupo mi je modificirat trenutni dosta glasan psu od 550w da bude tiši a ovo mislim da će za ovako mizernog potrošača biti dovoljno. Vidim da ima Ok stvari na aliexpressu (ne mislim baš na neki najveći šrot )
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 19:39   #551
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
Po onom šta sam vidio, za pico psu treba paziti da je dobre kvalitete a to je kupovinom na daljinu iz čajna dosta škakljivo.
Isto tako trebaš pouzdano dobri "cigla na žici" ispravljač odg. karakteristika (napon, struja, konektor).
Origigi pico psu radi na 12V šta znači da +12V rail "drži" ispravljač.
DC konektor je isto važan jer kroz njega ide prilična struja pa je kvaliteta spoja extremno važna.
Da se naći na netu slika gdje je taj spoj malo zagorio, dimio i sl. varijacije.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 20:26   #552
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Koliko vidim an aliexpressu trgovina Rgeek ima pico psu-e i adaptere, nešto više od 200ak kn bi došlo što mi je ok a i recenzije su dobre, od proizvoda do sellera. Vidjet ću kako će to sve zvučat kad se strpa u kućište i baci u neki tamni kut.

Svjestan sam da su ovakva eksperimentiranja kad je storage u pitanju ljudima svetogrđe ali svi bitni fajlovi su mi backupani na sve žive strane a baš guštam u slaganju i učenju pa eto malo i izmišljam
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 21:21   #553
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
Nije to nikakvo svetogrđe, jedan od izbora obzirom na potrošnju takve konfiguracije i namjene.
Isto tako često je u igri flex psu zbog svog gabarita / formata pa uzmi u obzir i tu varijantu.
Kod nas nije neka pretjerana ponuda ali bude 3 - 4 opcije i ne treba čekati da dođe iz čajna.

A slaganje, učenje i guštanje i je ono pravo
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 21:31   #554
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,963
Ima kod nas uopće tako nečega?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2021., 23:40   #555
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
Netko je bio pitao / tražio prije nekog vremena i bilo je.
Jedino pri pretrazi treba malo pogubiti vremena jer često nije navedeno pod flex ... igra oznaka modela ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 20.01.2021., 13:47   #556
tomov
Premium
Moj komp
 
tomov's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Zagreb
Postovi: 511
Citiraj:
Autor grizli1 Pregled postova
Koliko vidim an aliexpressu trgovina Rgeek ima pico psu-e i adaptere, nešto više od 200ak kn bi došlo što mi je ok a i recenzije su dobre, od proizvoda do sellera. Vidjet ću kako će to sve zvučat kad se strpa u kućište i baci u neki tamni kut.

Svjestan sam da su ovakva eksperimentiranja kad je storage u pitanju ljudima svetogrđe ali svi bitni fajlovi su mi backupani na sve žive strane a baš guštam u slaganju i učenju pa eto malo i izmišljam

Sa RGeek kupio i ja i zadovoljan sam kvalitetom. Nisam mjerio ništa no vidim da se specijalizirao za PicoPSU i slične stvarčice.
tomov je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2021., 10:18   #557
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 688
Citiraj:
Autor grizli1 Pregled postova
Uspjeh!

Krivi pat sam mu dao i on je spremio dio konfiguracije na disk. Sad sam sve ispočetka počeo sa formatiranim diskom i sve radi.

Pravi rad će pričekat vikend da mi dođe kućište i onda ide komplet prebacivanje

Bitno kod XPenologya je paziti na verziju firmwarea, nikad ne dati automatic update jer može zbrikati sve skupa ako novi firmware ne podržava nešto od hardvera. Treba baš biti jako oprezan.

Dobro je ovdje provjeriti koji loader radi s kojim updateom, to se redovito ažurira kako izađe i testira se novi update : https://xpenology.com/forum/topic/13...and-platforms/
Primjerice 6.2.0 je uglavnom radio bez problema, ali je onda 6.2.1 i 6.2.2 radio probleme ako nije Intelova mrežna, što na većini mini-ITX ploča nije. Onda je izašao 6.2.3 s kojim opet sve radi normalno.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2021., 10:27   #558
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Složen je xpenology sa 6.2 kako je kolega Nikky napisao, radi sve samo ne mogu ni plex ni jellyfin natjerat da ne transcode-a 4k hdr. Android tv je klient, dok ne skužim kako to osposobit radi bez problema u VLC-u preko FTP-a
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2021., 12:58   #559
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,256
Nisam siguro ali mislim za te plex / multimedia lako moguće da trebaš drugu varijantu (918+), šta znači sve iz početka.
Usporedi origigi DS3617 i 918+ vezano za to.

EDIT: Kako misliš "ne transcode-a 4k hdr" ??
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 21.01.2021., 13:20   #560
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Pa jednostavno čim bi na plexu ili jellyfinu pustio 4k hdr kojeg tv bez problema pušta oba programa transcodeaju video da "paše" tv-u i zato CPU ode na 100% i tu priča staje.
Dok kad sam uključio FTP servis i spojio se na istom tv-u preko VLC-a sve radi bez problema, cpu na 2-4% i playback radi savršeno.

Isto tako jedan od problemčića je da su brzine transfera preko SMB-a mizerne dok preko FTP-a radi odlično.

SMB kopira file brzinom od 4 MB/s FTP 110 MB/s
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2021., 13:23   #561
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 1,322
Obično to bude zbog titlova. Naredi na klijentu (TV) da ne zahtjeva transkodiranje.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2021., 14:00   #562
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Proradio plex za 4k HDR, sram me reć šta je bio problem... Iz nekog razloga link na synology-u je bio 10mbita, izštekao i uštekao ethernet kabl i eto ga na 1000 i sad sve šljaka ok osim SMB prebacivanja al to nije tragedija jer mogu preko ftp-a
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2021., 11:22   #563
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Pokrenuo sam WDiddle3 danas i kaže mi da je timer na off, jel da to promjenim na tih maksimalnih 5 min ili da ostavim kako je?
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2021., 11:37   #564
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Velika Gorica
Postovi: 1,177
Citiraj:
Autor grizli1 Pregled postova
Pokrenuo sam WDiddle3 danas i kaže mi da je timer na off, jel da to promjenim na tih maksimalnih 5 min ili da ostavim kako je?
Ostavi kako je.
Na starim WD Green se da na 'off' staviti, na 'novijim' se moze podesiti na 5 min (/S300).
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je online   Reply With Quote
Staro 22.01.2021., 22:03   #565
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Ostavi kako je.
Na starim WD Green se da na 'off' staviti, na 'novijim' se moze podesiti na 5 min (/S300).
Hvala


Složeno sve u kućište.

Dosta loš tren za shvatit da kućište podržava samo ITX matične je kad u rukama imaš m-ATX matičnu i zbunjeno gledaš "a šta sad" ali micanje viška HDD cage-ova, malo kartona i patafixa na taktična mjesta i drži... Užasno riješenje, aparat za gašenje je u blizini ali nadam se da neće do toga doć. Isto zaključak je da kućište nije ništa tiše nego kad je bilo na stolu pored mene a to je zbog groznog ventilatora u napajanju. Isti tren sam naručio pico psu i čim dođe ide pothvat boljeg montiranja matiče.

Kućište je Bitfenix Prodigy tako da kad dođe pico napajanje psu shroud ide dalje a ideja je ubušit standoffe na sidepanel od kućišta jer ima više nego dovoljno mjesta
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2021., 00:15   #566
Mac_F
"Aj ti" stručnjak
Moj komp
 
Mac_F's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Zagreb (Bjelovar)
Postovi: 225
Pozdrav ekipa. Koristim DS212j sa 2x3TB par godina i za moje potrebe je čist ok. Uglavnom se koristi za pohranu dokumenata, backupa, multimedije, dlna server za telku, te kao torrent mašina.
Tu i tamo me kopka da li da nabavim nešto jače, iako mi realno ne treba . Gledao sam j1900 i slično, ali u međuvremenu sam iskopao stari komp (C2D E8200, 4GB) i puknuo na njega OMV i u virtualku HomeAssistant, a planiram i Plex uskoro. U HA je AdGuard i još neke sitnice, a bit će toga vjeroajtno još. Bilo bi mi zgodno objediniti sve navedeno u jedan uređaj.

Zanima me vaše mišljenje, da li se isplati uzet neki i3 treće ili četvrte generacije koji se nađu za praktički iste novce kao i j1900 na njuški? Mislim da ne bi trebala biti drastična razlika u potrošnji, idle je oko 25W. A u tom slučaju ipak imam malo više snage za dić još neku virtualku ako mi zatreba.

Ispočetka sam planirao stavit xpenology jer mi se sviđa jednostavnost, ali mi se čini da je OMV ipak bolji izbor s obzirom da sam sa linuxom dobar.
Postojeći DS212j bi išao kod staraca za off-site backup i njima za pohranu.
Mac_F je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2021., 00:32   #567
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 1,322
Ako ćeš graditi svoje, bolje ti je ići na rabljeni ili novi J4005 (2 core) ili J4105 (4 core).
Novu ploču s ugrađenim CPU-om možeš uzeti za cca 600kn ili nešto više za 4 core. Manje troši od i3, a vrtit će sve. Trebaš još uzeti barem 4GB rama koji su cca 150kn novi i to je to.

Ako se baš baš hoćeš raspištoljiti s NAS-om, uzmeš J4105 ploču, i memoriju. Gutat će sve što mu baciš bez problema. Gledaj samo da li ima 2 ili 4 SATA konektora ako ti je bitno.

J4125 ti je samo refresh j4105 s nešto većim taktovima.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2021., 14:22   #568
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,963
Citiraj:
Autor tomov Pregled postova
Sa RGeek kupio i ja i zadovoljan sam kvalitetom. Nisam mjerio ništa no vidim da se specijalizirao za PicoPSU i slične stvarčice.

Može više detalja, koji model, što sve napaja i koliko dugo ti to radi?
Razmišljam da li picopsu uzeti s neke od njemačkih stranica (npr. minipc.de ima dobar izbor) ili od kineza.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2021., 15:16   #569
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 158
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Može više detalja, koji model, što sve napaja i koliko dugo ti to radi?
Razmišljam da li picopsu uzeti s neke od njemačkih stranica (npr. minipc.de ima dobar izbor) ili od kineza.
https://www.aliexpress.com/item/3281...145b4c4dDof8U9

Ja sam ovaj naručio pa javim dojmove čim stigne.
Ovi jeftiniji su 20pin a ne 24pin
Vidim da ljudi imaju ok komentare i da je seller ok
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2021., 15:37   #570
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,963
Ajde javi.

Prekopao sa nedavno doma i cigli od laptopa imam samo 19V i jednu čini mi se 16V tako da se to treba nabaviti.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na