|
24.03.2009., 10:14 | #1 | ||||
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Vodič za reprodukciju popularnih video formata
Vodič za reprodukciju popularnih video formata Svrha ovog vodiča je da se ljudima pokaže i dokaže kako im ne treba codec-pack (ili još gore, nekolicina njih) da bi mogli pogledati film. Za razliku od vremena u kojem je vladao famozni BSplayer, playeri koji se spominju u nastavku ne traže vanjske codece, sate i sate podešavanja i pretraživanja po opcijama raznih filtera, da bi bili u stanju reproducirati materijal koji korisnik stavi "pred njih". Između ostalog, dolaze i u prijenosnim, tj. portabilnim USB-stick verzijama ili je pak njihovu izvršnu datoteku dosta iskopirati/otpakirati negdje na disk, pa samim time umanjuju bilo kakve posljedice uplitanja svoje instalacije u rad operativnog sustava. Fastlane za DivX i BSplayer U vrijeme kad je državna dalekovidnica imala vrlo popularnu glazbenu emisiju, Billie Chambers je tek kretala u prve avanture, ponuda flat-rate Internet paketa je bila praktički nepostojeća na ovim prostorima, a DivX je uz vjerno društvo BSplayera predstavljao sam vrh i u većini slučajeva - jedini izbor. Bila su to vremena u kojima su ljudi provodili sate i sate instalirajući mnoštvo zasebnih codeca, ne bi li im napokon proradila prva epizoda najdraže serije, koju su u relativno lošoj kvaliteti nabavili od tamo desetog susjeda. Malo napredniji korisnici znali su posegnuti za raznim alatima koji su otkrivali o kojem codecu se radi, pa se njihovo vrijeme instalacije raznih codeca svelo na svega nekoliko desetaka minuta. Neovisno o kakvim se korisnicima radilo, instalacija dodatnih i zasebnih codeca bila je nužna za bilo kakvo uživanje u video materijalu. Nerijetko su sve instalacije počinjale kao metode pokušaja i promašaja, da bi nakon bezuspješnog pokretanja video materijala, sam korisnik odustao od svega ili bi se operativni sustav od silne najezde pustih codeca jednostavno "predao", pa ionako isfrustriranom korisniku priuštio još pokoji sat zabave - ovaj put s formatiranjem i reinstalacijom. Vladavina nepotrebnih komplikacija BSplayer je uzimao sve veći mah i one koji nisu znali za njega ili ga koristili, nisu ni shvaćali (kao danas one koji nemaju Fejsbuk profil) ozbiljno, a s vremenom je postao ništa više nego default ili must have, te bez njega nije imalo smisla nabavljati bilo kakav video materijal. Konkurencije je bilo malo, a i ona koja je postojala više je bila nametnuta (svojevremeno DivX player + DivX codec u jednom pakiranju), nego je nastala po principu domišljatosti ili bogate i kvalitetne ponude. BSplayer je u kombinaciji s codecima (kasnije i codec-packovima) godinama vladal cijelom DivX "scenom", a sami korisnici su prihvatili svo to "mučenje" i kompliciranje s codecima, samo da budu u mogućnosti (po)gledati najdraže im filmove, serije, crtiće, dokumentarce i svu silu sapunica. Codec-pack DeLuxe Kad se cijela stvar krene rastavljati na sastavne dijelove, ljudi brzo spoznaju da instaliranje codec-packa i BSplayera nije jedini (ili ispravan) način, pa shvate da ima daleko boljih i jednostavnijih rješenja. Pošto je s godinama, instalacija codeca mnogima postala ništa više nego rutina, razumljivo je da im se uvjeravanja kako sve radi i bez toga, čine kao čista znanstvena fantastika. Nažalost, codec-packovi su polako, ali sigurno postali sve samo ne najbolje rješenje, pošto u dobroj većini slučajeva svojom instalacijom donose brdo nepotrebnih audio-video filtera, koji ili prebrišu one sistemske ili se pak nastane u "mračnim kutevima" ključnih sistemskih dijelova, čime svoju deinstalaciju čine naprosto nemogućom. Nemogućom, jer se bez obzira na sva uvjeravanja onih koji dan-danas koriste codec-packove - oni ne mogu jednostavno maknuti, a da njihovom deinstalacijom korisnik ne pridonese nestabilnosti (ili u najboljem slučaju "čudnom ponašanju") samog operativnog sustava. Kraj codec-pack ere i pad DivX kralja Godine su prolazile i dobra većina ljudi koja se nekad zamarala s codecima, ne bi li natjerali BSplayer da pokrene ono što se tražilo od njega, objeručke je prihvatila konkurentska rješenja, ne misleći što i kako treba instalirati da im proradi određeni video materijal. Oni koji su bili vjerni BSplayer + K-Lite Codec Pack kombinaciji, vrlo vjerojatno i danas koriste spomenuto, jer im eto odgovara, privikli su se, a i codec-packovi su (po njima) postali sve bolji, pa ne vide (ili ne žele vidjeti) razlog da koriste nešto drugo. U cijeloj priči ne bi bilo problema, da mali postotak onih koji ne odustaju od BSplayera, taj isti player na nameće drugima i usput odbacuje sva druga rješenja, argumentirane prijedloge i u krajnju ruku dokaze. Spomenuti mali postotak često ne želi čuti za ništa osim BSplayera, a kad iz svih tih preporuka nastanu rasprave koje kad-tad prerastu u svađe i prepucavanja, nerijetko se dolazi do spoznaje da taj postotak BSplayer korisnika, ne zna da postoje bolji playeri koji ne traže dodatne codec-packove da bi uspješno reproducirali audio-video formate. Konkurencija koja je eliminirala BSplayer U nastavku slijedi pregled nekih od najpopularnijih, a time i najboljih playera današnjice. Sama lista svih dostupnih playera je poduža, a za potrebe ovog vodiča obrađeni su samo oni koji bez potrebe za codec-packom ili zasebnim codecima i uz hardversku akceleraciju HD materijala nude sve što korisniku treba za uživanje u multimediji koju posjeduje. Mada su playeri okarakterizirani kao multimedijalni, za svrhu ovog teksta naglasak je stavljen na video reprodukciju. Svi playeri ionako nude hrpu mogućnosti, a na korisnicima je da odluče koji od playera im najbolje odgovara. Alternativna rješenja Dodatni skup playera u slučaju da Vam prije spomenuti ne odgovaraju. DAPlayer i Splash Player se u prvom redu orijentiraju na što vjerniju i bolju reprodukciju HD materijala, s tom iznimkom da Splash Player svu svoju moć pokazuje u PRO i PRO EX verzijama koje se naplaćuju $20 i $25. Za većinu korisnika je i besplatna Lite verzija sasvim dovoljna za potpuno uživanje u multimedijalnim sadržajima. The KMPlayer i PotPlayer dolaze od istog autora, pa se na kraju sve svodi na to koju inačicu više preferirate, ali oba playera zadovoljavaju sve potrebe korisnika. Hardverska akceleracija HD sadržaja Nakon predstavljanja AMD Radeon HD 2000 i nVidia GeForce 8000 serije kartica, hardverska akceleracija je preko noći postala glavna tema svakog tko posjeduje i gleda HD materijal. Proizvođači su hardversku akceleraciju HD-a najavljivali duži niz godina, ali ona je u pravom smislu riječi zaživjela tek 2007. i to uz pomoć AMD Unified Video Decoder (UVD) i nVidia Video Processing Unit (VPU) rješenja. UVD i VPU predstavljaju tehnologije koje su proizvođači implementirali u sam GPU i na taj način omogućili hardversku akceleraciju HD videa. Pored standardnih (diskretnih i integriranih) grafičkih kartica, Intel i AMD u svojoj ponudi nude i procesore s integriranim grafičkim jezgrama, tj. iGPU rješenjima, koja isto tako omogućavaju hardversku akceleraciju HD materijala. Dodatni materijali Info: Accelerate x.264 movies over the GPU - Watching H.264 videos using DXVA - HD Video Decoding on GPUs - Hi10P Guide Zadnje izmijenjeno od: McG. 03.01.2012. u 00:40. Razlog: VLC | MPC-HC | SPlayer | DAPlayer | GOM Media Player | Splash Player | KMPlayer | PotPlayer |
||||
24.03.2009., 12:03 | #2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Odličan vodič! Upravo sam to tražio nedavno, sigurno će pomoći svima koji su se malo pogubili u masi novih A/V playera, codeca, formata... Moj glas za sticky! |
|
|
Oglas
|
|
24.03.2009., 12:27 | #4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Još kad bi se uz ovo objasnile i najosnovnije opcije unutar svakog od ovih playera (internal-external decoders, filters, hardware acceleration...) |
24.03.2009., 12:29 | #5 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Dobro pojašnjeno McG. Posebno volim ovo putovanje kroz vrijeme i BS Inače ja koristim MPC HC i VLC, jer mi je jedan dobar za HD a drugi općenito. Citiraj:
|
|
24.03.2009., 13:02 | #6 | |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Izvrsno obrađeno McG, svaka čast Citiraj:
|
|
24.03.2009., 15:03 | #8 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Jako lijepo i korisno Mogel si ostavit još jedan-dva posta prazna da možeš dodat nekaj kad bude novosti...ali nema veze-uvjek se može capnut i ono ispod
24.03.2009., 17:30 | #10 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Bravo, bravo... |
|
|
Oglas
|
|
24.03.2009., 17:47 | #11 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
upravo tako nešto mi je trebalo pohvala EDIT: u MPC Home Cinema se ne prikazuju titlovi (zasivljeni su) - iako je naziv titla isti kao i naziv filma, i na običnom MPC + ffdshow radi ko podmazano. no ovdje ne? EDIT2: također, MPC Home Cinema - pri zahtijevnijim materijalima (720p/1080p) prvo disk rošta pol minute i onda se pokrene film i sve radi...dok MPC + ffdshow se pokrenulo za 2-3 sekunde? EDIT3: stavio VLC i svi problemi nestali... Zadnje izmijenjeno od: svebee. 25.03.2009. u 00:46. |
27.03.2009., 12:02 | #13 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Možda bi trebao mali popravak. KMPlayer ne podržava DXVA nego podržava mogućnost uporabe eksternog dekodera koji podržava DXVA. Jedina dva playera koji direktno podržavaju DXVA su PowerDVD i MPC HC |
27.03.2009., 14:55 | #15 |
Re-Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
S MPC HC i VLCa sam presao na KMplayer. I prezadovoljan sam. Cita sve moguce, postavki ima na pretek. Samo par zamjerki, a to je da ne cita *.m2ts (blu ray) ; nema mogucnost kao MPC preuzimanja HD sadrzaja na sebe i nije open source. Ali kad se to izuzme jedan od najboljih playera koje sam koristio ikada... |
28.03.2009., 12:25 | #19 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Odlicno McG! |
29.03.2009., 04:23 | #20 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Jos jedna preporuka za KMplayer. DXVA radi savrseno i u paru sa samostalnim MPC video decoderom nema potrebe za nikakvim codecima. |
29.03.2009., 11:17 | #21 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
GOM --> VLC (samo probao) --> KM zadnjih 1-2god kao defaultni sistemski i stand alone usb player -->
Odlican topic, nudi pregršt informacija svima onima koji ikada budu u nedoumici ... "sta i kako"
Moj "razvoj" po pitanju playera je tekao ovako nekako BSplayer (ko i svi prije 10ak god) --> GOM --> VLC (samo probao) --> KM zadnjih 1-2god kao defaultni sistemski i stand alone usb player
Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom Zadnje izmijenjeno od: Ziiky. 29.03.2009. u 11:32. |
08.04.2009., 11:33 | #24 |
me too isto
Datum registracije: Jan 2005
|
gom --> vlc --> kmplayer --> bsplayer -->
koristin HP530 i dell inspiron 1525 te 42pv80 svak koristi sto mu je najbolje.
cccp, core avc pro + bsplayer pro !! kmplayer, vlc, gom... nista ne daje tako dobru sliku kao stari dobri bs uz gore navedene codece. posjedujem oko 25TB MKV filmova i nema tog programa koji me brzinon, sposobnoscu, jednostavnoscu i kvaliteton prikaza slike odusevija kao bs pogotovo od kada mi je nani savjetova koju plazmu da kupin. dok san koristija vlc vjecno bi ima probleme, gom zamucuje sliku, km nakon 10 min pocme trokirat pa zvuk i slika odu drukcijin puten. tada vec isfrustriran problemima oko mkv-a odlucin nakon godinu dana odsustva pokrenit stari dobri bs da vidin oce li na njemu radit i vidi vraga radi ka svicarski sat. od tada bs bs i nista nego bs. bs manipulira sa titlovima bolje nego HR vlada hrvatima moja povijest koristenja programa bsplayer --> gom --> vlc --> kmplayer --> bsplayer koristin HP530 i dell inspiron 1525 te 42pv80
FJAKA = psihofizicko stanje prilikom teznje ni za cime. Ucestala je greska zamijeniti fjaku s lijenoscu. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzviseno stanje uma i tijela kojem tezi cijelo covjecanstvo. Dok u Indiji i drugdje fjaku postizu dugogodisnjim izgladnjivanjem i meditacijom, u Dalmaciji ona je jednostavno Bozji dar. |
10.04.2009., 03:12 | #25 | |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
13.04.2009., 15:09 | #26 |
lepi
Datum registracije: Nov 2005
|
neznam jel msijem tu , al ajd jedna proba ; nek netko sa VLC playerom proba pogledat ovaj filmic. http://www.speedyshare.com/270202526.html i tak mi je sa svakim snimljenim sa mobom otkad za se znam , probano na tri razlicite kante (stari komp moj , stari komp sestricnin , laptop novi vista) sto se programa tice , nezna msta se dogodilo s BS playerom ali ovo je strasno , svaki drugi fajl nece otvorit , oce se spojit na net kao trazit codece pa mi nekakve gluposti skida , katastrofa. vlc sve otvara (skoro ) |
13.05.2009., 00:24 | #27 |
Guest
Datum registracije: May 2006
|
Trebalo bi dodat da MPC ima mogućnost korištenja shadera s grafičke kartice da poboljša sliku, šta se ne sićan da ostali playeri imaju (VLC sigurno nema) i to ga za mene čini br. 1. Običan DIVX puno bolje izgleda kad su uključeni! (ne na HD razini, ali bolje!) VLC nema nikakvu hardversku podršku (hardversko dekodiranje i shadere) i to triba istaknit, ovako je članak malo biased i nepotpun. Nama sa slabijim procesorima to zna bit bitno (čitaj - Planet Earth 1080p nema DXVA pa mi radi u 15fps )... I da, BSplayer ipak ima najbolju podršku za titlove, stvarno se svaki detalj može namistit! |
13.05.2009., 00:44 | #28 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Može li mi netko reci zasto kad imam ukljucen u KMP-u Dx9 renderless mod slika se kida? Ko da nije ukljucen Vsync. Kad stavim na Overlay, onda je sve ok. Probao sam ukljuciti i neke filtere u KMP-u protiv toga, ali ne radi. Zanimljivo da se to dogada samo na LCD TV-u spojenim putem HDMI-a. Na monitoru nema problema. |
13.05.2009., 02:42 | #29 | ||
Guest
|
Ahh... Zašto bi išlo lijepo kad može ružno? Citiraj:
Vidiš, ljudi kad čitaju ovu temu, ističu svoje preferencije, pa tako i ja. Gdje je problem? Citiraj:
VLC je na prvom mjestu u vodiču, a kod njega ne piše da nema hardversku podršku, kao ni kasnije u tekstu, pa je i to opet moja nadopuna. Reći da ima mana ne govori puno. A ako netko zna te stvari otprije, neće se zamarati vodičem On je ovdje valjda za ljude koji ne znaju? Svjestan san svoje konfiguracije, ali to je bija biggest bang for buck i stojin kod svoje odluke da iako sa neuravnoteženim komponentama na ovaj način izvučen maksimum performansi. Hardverska akceleracija mi je odavno sređena. Na kraju - dobar članak, puno informacija, zanimljivo složeno, good job! Zadnje izmijenjeno od: Jackson. 13.05.2009. u 03:59. |
||
13.05.2009., 03:16 | #30 |
Guest
|
Tu gore nisi napisao nijedan argument za ništa osim za moju tvrdnju, koja je iz Southparka inače Ne znam koje podređivanje je bila jedna rečenica iz mog posta. A za shadere se malo zna, a izvanredna su stvar i još jedan bitan razlog da se makne od BS playera i codeca, i stvarno nema razloga ne istaknut ih, ono, ne podredit članak tome, nego napisat rečenicu od reda ipo na drugoj strani vodiča, stvarno, ne znam kako ga to podređuje ičemu, kako je štetno, kako se ne uklapa u ostalu stranicu postova koju su drugi useri napisali o svojim preferencijama... Scratch again! |
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|