|
![]() |
#9031 | |
1,2,3... fall over!
Datum registracije: Dec 2005
|
Pre pre kul naljepnica kolega ![]() O ukusima se ne raspravlja al meni osobno su grafe bile najljepse bas iz tog perioda - i bas zbog naljepnica! Pogotovo Asus gtx 200 serija, Asus 4850, 4870 te kao kruna estetike asus 4870x2. Citiraj:
vintage hi-tec Zadnje izmijenjeno od: stereotyp. 19.02.2024. u 07:41. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9033 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
Konacno sam se uhvatil commodorca 128, moj prvi commodore, ne znam skoro niš o njima, ali to bu se promijenilo ![]() Stage 1: ciscenje, provjera kondenzatora (izgledaju OK), ciscenje konektora, reseat svega u socketima, prvo punjenje struje iz lab. izvora, a onda iz DIY napajanja. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ak ovo prođe uspjesno, stage 2 je izrada video kabla na RCA ili SCART (kaj bu jednostavnije), ciscenje i testiranje tastature i joysticka. EDIT: @Iluzionist Predprosle god sam uzel ZD-8915 za nekih 70-80€, nije hakko ![]() Da je hakko od 1000€ 10 put bolji, nije, da li je lijepse raditi s profi strojem, barem 10 puta ljepse ![]() Zadnje izmijenjeno od: Overclock. 19.02.2024. u 22:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9034 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Znam da nije stari HW u pitanju, ali pretpostavljam da je prava tema pošto se ovdje okuplja vješta gospoda ![]() Koja je ovo komponenta i kako da saznam njenu vrijednost ako ne nađem blueprint od mem modula? Imam 2 modula, i jedan je nastradao u ladici dok je čekao bolje dane. tnx
![]() |
#9035 | |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() https://vi.aliexpress.com/item/10050...Cquery_from%3A
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9036 |
Premium
Datum registracije: Apr 2019
|
Hvala OC & SU ![]() @SU: A kako se nosi sa starim lemovima npr. baterije na 386-icama koje su živa muka za maknuti, korodirani konektori koji imaju nešto deblje pinove (konektor napajanja na ploči i sl.)? Ima li izmjenjiv vrh ili je fiksna širina? Manje i "novije" lemove lako posaugam sa onom bakrenom pletenom trakom i običnom lemilicom, no ove neke nema šanse da skinem bez da riskiram oštećenja ploče. Imam dvije gdje ne pali ni čišćenje oksidacije, ni novi lem preko starog ..kao da su zavarene ![]() Tih 36w bude dosta? Jer za ovu koju sam linkao (100w) Youtube recenzije kažu, da bi radila kako treba, moraju odvrnuti potenciometar na max. @OC: Čestitam na prinovi, The 8-bitni stroj, to svakako vrijedi spašavanja ![]() Imaš li 15kHz monitor? Zadnje izmijenjeno od: Iluzionist. 20.02.2024. u 09:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9037 |
Premium
|
Iznutrice baterije moras neutralizirati prije odlemljivanja i obavezno koristiti flux, ta kombinacija bitno olaksava posao jer u suprotnom radis u lemofobnom okruzenju ^^ Moja ZD je 90W (vjerojatno je i pumpa tu uracunata) i ima problema s velikim GND/PWD plohama, puhalica joj pomaze u takvim zadacima. (prije spomenuta pimplavost) Nemam 15khz monitor i nadam se da nije requirement ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9038 |
Premium
|
Ma da, to i napravim, bateriji precvikam nožice, očistim, i to bude ok za većinu situacija. Ali izgubim vremena i živaca kada naletima na ovakvo zlo od ploče (pogotovo kada imam desetke takvih tvrdoglavih plinova za odlemiti) gdje bi mi taj pištolj, ako radi, bio spas. Nisam profi (ma tko bi rekao? ![]() ![]() ![]() Da, 15 kHz capable je must have za LCD panele (a takvi su rijetki) inače ti ne ginu double scanner i sl. naprave, no ako imaš kakav CRT MultiSync, oni svi u pravilu podržavaju 15kHz signal. Govorim za monitore, jel'... Tv je druga stvar, stari CRT i scart kakav si zamislio budu dovoljni za test i osnovne stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9039 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Citiraj:
pre zadovoljan sam .... Malo prakse, ali nakon 10-15 rupa ide ko zaliveno .... https://www.aliexpress.com/item/3298...1bb81802OAdLNY a i nahvaljen u recenzijama po yutubu ... Imao sam 2 neka slična kao @superunknown ... ali nije to bilo to ... ne šparam više na alatu .... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9040 | |
Premium
|
Citiraj:
najvjerojatnije 100nF 0805 .... Možeš i odlemiti toga, pa izmjeriti, ali 99,98% sam siguran da je 100nF |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9041 | |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() Za tvrdoglavije lemove - kao sto je spomenuo OC, flux ili barem nanijeti novog tinola preko postojeceg funkcionira jako dobro i jos nisam naletio na nesto sto nisam mogao odlemiti bez ostecenja vodova ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9042 |
Premium
|
@Iluzionist Nisu svi elektroliti u baterijama kiseli, neki us alkalicni, stoga je i neutralizacija drukcija. Alkalicni se ciste kiselinom (vinski ocat), a kiseli lužinom (otopina sode bikarbone). Ak nisi siguran, može i oboje, prvo kiselina, a zatim lužina. Imam LG m2352 na kojem testiram staru kramu, CPC464 radi uredno, a kolko vidim i on traži 15kHz. BTW, thx za tip za monitor ![]() EDIT: c128 živi! ![]() Napajanje drži 5V (3A) na 5.04V (5.22V bez loada), a ~9V (2A) pada na ~8.45V (~9.55V bez loada). Ocekival sam manji drop, pretpostavljam da je to OK pošto nemam drugi c128 za usporedbu ![]() Video je teža improvizacija i bog da daje neku sliku u takvim uvijetima ^^ Zadnje izmijenjeno od: Overclock. 20.02.2024. u 20:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9043 |
Premium
|
Svaka čast majstore! ![]() To je top igračka sa vrlo aktivnom zajednicom koja i dan danas ne samo da piše programe/nove igre/portove legendarnih naslova pisanih za druge platforme, već izmišljaju i čitave operativne sustave za 128-icu sa funkcionalnim "diskovima", mišem itd., sve ono čega uopće nije bilo niti u najluđim snovima onda kada je ovaj komp bio osmišljen. Amiga i modovi za nju su puno razvikaniji, no real deal je 128-ica, imho... Uostalom, i bez tih novih stvari, meni je Elite u verziji za 128-icu sa svojom vektorskom grafikom i dan-danas The Igra, u svakom pogledu...čista genijalnost. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9044 |
Premium
|
Thx, ali nemam nekih zasluga za laširanje ![]() Nego iduci problem je kako riješiti storage, koja je optimalna, politicki prihvatljiva i cim jednostavnija metoda da ubacim nešto za dijagnostiku i igre? (sklon sam DIY metodama) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9045 |
Whatever :)
Datum registracije: Nov 2002
|
Sto se tice Commodorea, Ultimate cartridge je top opcija, je skup ali vrijedi svakog novcica. Imas na PCBWAY-u SD2IEC uredjaja za samogradnju, pa pogledaj malo. KungFu Flash cart je isto opcija, nije preskupa. Dosada nisam vidio na niti jednom C64 ili 128 da je procurio kondenzator, a proslo mi ih je dosta kroz ruke. Amiga 600/1200 su sklone curenje sto se tice kondenzatora.
![]() |
#9046 | |
Premium
|
Citiraj:
Ajd javi se imam toga .... Sidekick, RAD, KungFuFlash .... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9047 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
Koristim Kung Fu Flash, super stvar. Kolega Nbdy32 prodaje ^ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9049 |
Premium
|
Ma netreba ti taj kablić .... KFF i Sidekick ti rade na principu sd kartice koju ubaciš u PC i snimiš gore igre, cartridge i tak dalje ... KFF je malo ograničen kaj se toga tiče ... Sidekick ima i opciju GEORAMA jer koristi RPI, pa je recimo bolji za neke stvari .... Ono, oba modula su jbna ... Zaboravio sam ti i napistai da imam i expansion port 3 u 1, znači možeš koristiti 3 modula uštekana maltene odjednom .... Fakat su stvarčice koje bi svaki ko ima C64, da velim tak, trebao probati i koristiti ... A i cifre od 30-tak € nisu neznam kakve .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9050 | |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Dostava u roku par dana, skladište i firma su u Poljskoj.
![]() |
![]() |
#9051 |
|
Ovaj dole na linku imam ja i radi posao bez problema. Neki navode probleme za začepljenjem pištolja ali ja nisam ima tih problema, svaki put nakon koristenja očistim stakleni spremnik i opruku, a dok je još vruć prođem sa žicom mlaznicu da progura ako još sto ima. Ujedno ima i lemilicu tako da mi je sve u jednom uređaju. Već godinama radi bez problema, osim što sam ja jednom razbio stakleni spremnik pa sam morao naručiti drugi. https://www.chipoteka.hr/lemna-stani...00c-7300083481
![]() |
#9052 |
Premium
|
Ta tvoja je novija verzija od problematicne stare stanice. Stara je imala tanju i duzu cijev sa slabijim grijacem, a nestrpljiva ekipa ju je lako zaštopala dok se nije pošteno ugrijala. Zato je nekima bila super, a drugima njesra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9053 | ||
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Citiraj:
Citiraj:
http://tech.guitarsite.de/c64_diag_dt_cart.html https://blog.worldofjani.com/?p=164 Ili univerzalni catridge ne samo za dijagnostiku. jlcpcb ti izradi 5 pločica do 10x10cm za 2$ i poštarina je 1.5$. Upravo si to radim jer želim testirati/osposobiti jedan C64 kojem je vjerojatno otišla CIA... ![]() I testirati moj c128 nakon 20 godina na tavanu. Imam ATTEN ST-862-D i sad gledam da si uzmem neki od navedenih vakum pištolja za odljemljivanje DIP-ova. Zadnje izmijenjeno od: jazz3p. 22.02.2024. u 18:39. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9054 |
Premium
|
E to te pitam, takve info me zanimaju. Znaci nestabilnu AC struju mogu kompletno izbaciti i riješiti stvar kvalitetnim ATX napajanjem i minimalnom reverzibilnom modifikacijom c128? Negde sam cital da =5V i ~9V moraju biti galvanski odvojeni, a to ATX ima do jedne točke. Vec vidim Commodore powered by Seasonic ili Delta ![]() Research time ^^ Imam i jedan C64C s originalnom WarrantyVoid naljepnicom, ali bog zna kad bu na redu.... Thx za info ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9055 | |
Premium
|
Citiraj:
https://i.ibb.co/m4M0vW0/c128schematic.gif EDIT: Na motor kasetofona ide ispravljenih 9V (+9V Unreg na shemi). Pa ako možeš s nečim generirati 5V 50Hz TOD clock i na SID dovesti =9V/=12V, tih ~9V ne treba (ako ti šta rikne nisam ja kriv). Sa trenutnim setupom priključi audio out (video konentor) na TV ili neki zvučnik, pa pritisni CTRL+G i ako čuješ zvono SID radi, i ako se ne grije u redu je. Napon na njemu izmjeriš sa multimetrom (99.9% je 12V). Zadnje izmijenjeno od: jazz3p. 22.02.2024. u 22:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9056 |
|
Diagnosticki cart za c64/128 bez harnessa moze proci za osnovni test, ali za potpunu dijagnostiku harness je potreban. @overclock - C128 napajanja su pouzdana i lako popravljiva. ne pate od toga da "probiju" 5V na x volti, jednostavno prestanu davati 5V i to je to, ja koristim jedno i na C64 koristeci adapter za napajanje: https://www.keelog.com/c128-c64-psu-...adapter-cable/
![]() |
#9057 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9058 |
|
Ovisi o izvedbi, ima ovako kao u postu gore, ima verzije sa harnessom. Ovdje gore jos fali keyboard konektor za C128/C128D model. S obzirom da C128D i flat imaju istu ploču,nije problem ali C128DCR ima tape port na drugoj poziciji od C128/C128, pa treba obratit paznju i na to. U mojoj verziji DIN adapter za floppy nije isti za C64 i za C128.
![]() |
#9059 |
Premium
Datum registracije: Mar 2021
|
Citiraj:
Rezultati benchmarkova dosta ovise o snazi CPU-a, MX460 na C2D E6600 2.4 daje kod mene 11987 bodova. (sa XP Driver 71.84) |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|