|
![]() |
#151 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Čuj, ja vjerujem svojem nepcu, a pomenuta nagrađena vina mi definitivno pašu i to jako (nije autosugestija). S druge strane, naravno da postoje fantastična vina koja niti ne stignu do natjecanja. Primjer: stric od moje zaručnice proizvodi u Erdutu vino od Chardonnay grožđa i to samo za vlastite potrebe. Nema kemije, ne želi je, ali dođu mu svake godine enolozi iz erdutskih vinograda, čisto da ocjene kvalitetu i predlože kako je popraviti. Prošla godina (berba 2008.) je bila fantastična i vino mu je prva liga. Enolozi su mu rekli da treba nešto dodati za kiselost (rekli su i što točno), no on je to kategorički odbio. Još jedan primjer je domaći Silvanac kojim nas s vremena na vrijeme počasti kolega s posla (starci su mu u Orahovici). Ne treba generalizirati, ali većina zagorskih vina su, po mom ukusu, kiseliši. Također, kod nas u Slavoniji zbilja ima svega - od najvećeg šrota do vrhunskih vina. Opet, većina kojih sam pio su od OK pa na više. Grk mi još stoji u frižideru za vino (na 12 stupnjeva) - čekam priliku da otvorim. Pošipa sam nešto pio ovog ljeta (iz Potomja i Stona) i prva liga su.
![]() |
#152 | |
Pijem samo KAJ
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#153 |
Premium
|
Preksinoć sam pio fantastičnog Plavca domaće radinosti (proizvodi ga za vlastite potrebe punac od mog bratića sa Konavala). Nevjerojatno vino - ukusno, gusto, jako, ne previše oporo, kremasto.... ma, izmišljeni Plavac!!!
![]() |
#157 |
Banned
Datum registracije: Feb 2009
|
Zadnje izmijenjeno od: blue#13. 27.09.2009. u 18:11. Razlog: slike |
![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Premium
|
Probaj Beljsku berba 2006 ili 2008. Popravilo se big time. Također, Mihaljeva berba 2007. je izvrsna. Pa Krauthaker Mitrovac... ima toga! Zlatan Plavac (Barrique ili Grand Cru), ali to ti je od iste sorte kao i Dingač (Plavac mali). Crno definitivno izgubi sve ako se ohladi. Idealno je 18-20 stupnjeva (ovisi o sorti, naravno). Bijelo ipak više volim lagano ohlađeno, na cca. 12 stupnjeva (opet ovisi o sorti - što slađe, to treba biti hladnije). Iz frižidera (klasičnog) definitivno bude prehladno (negdje sam pročitao da, ako se već nemaju kontrolirani uvjeti, u klasičnom frižideru bijelo treba hladiti cca. sat vremena, a crno oko pola sata).
![]() |
#159 |
Premium
|
![]() |
#160 |
Banned
|
pa nemam pojma koje bi cijene stavio, samo mi je sinulo da to prodam jel to nitko ne pije ajd tu i tam netko popije koju ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#161 |
Premium
|
Ajd, kad si već načeo temu, reci mi gdje to držiš i u kakvim uvjetima? Naime, nisam primjetio niti jedno arhivsko vino, tako da postoji velika vjerojatnost da ti je većina tih vina pokvarena, posebno ako ih nisi držao u kontroliranim uvjetima. EDIT: Evo ti jedan članak o čuvanju vina.
![]() |
#162 |
Banned
|
Gle vina su držana u kleti,na prigodnoj temperaturi znaći u kleti je uvijek hladno,mislim moj tata zna dosta o vinima nebi ih on držo u neznam kakvim uvjetima da se pokvare... A i pio sam sad za vikend ,otvorili smo jednu bocu kutjevackog ,šta za reć nego milina za pit ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Premium
|
A, čuj, ako je vino dobro (vrhunsko) i ako je temperatura manje-više jednaka, onda bi trebalo biti OK. Niš', ako me put ponese prema Ivanić Gradu, budem se javio za koju butelju.
![]() |
#166 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Premium
|
Bio danas u Kauflandu i kupio Plavac s Brača, berba 2007. za 19,90kn. Rekoh, ajd da vidim jel' to uopće može biti pitko - i jeste. Osjeti se aroma Plavca, ali je dosta kiselo, no za 19,90 nisam još kupio bolje vino (ustvari, kupio sam nekog makedonskog Vranca, svojevremeno, koji je bio skroz OK). Mislim, da me ne shvatite krivo, daleko je to od dobrog vina, ali može se popit'.
![]() |
#170 |
|
Teran vinarije Franc Arman, berba 2006, odličan! Nema tog crnog vina koje može zamijeniti dobar teran. Taman je u uzlaznoj fazi (kod terana je to između 2 i 3 godine). Vinogradi se nalaze u nardučkom području (Pastorčići) - omeđeno Vižinadom, Višnjanom i Brtoniglom. Miris otvorenog pluta je pun i jak, okus terana puca bobičastim voćem (maline) i paprom. Njegova hrana je roštilj, pršut i sir. Inače, teran je vrlo ljekovito vino jer sadrži visoku koncentraciju polifenola, tj. tanina. Preporučam!
![]() |
#174 |
ČLAN FKTa
Datum registracije: Jul 2004
|
E ovako braćo forumaši...ako ste željni vrhunskog crnog vina (na papiru) ajte lipo u Keruma i uzmite ovo sa moje slike za nepunih 45 kuna http://www.imagesforme.com/show.php/827251_IMG1516.JPG Donedavno je bilo priko 70 kn, piše zada da je proizvođač u stečaju pa je možda zato pojeftinilo... Vino je OK u smislu da se može popit...upravo sam lagano iskapija bočicu...i ne znam jel do mene (već sam prije napisa da mi vino nije No1 piće, a crno mi je manje privlačno od bilog) ili do vina al jebiga ovo vino nije dovoljno vrhunsko u skladu sa svojom titulom. Jedino šta je vrhunsko je moja žgaravica, rigam vatru ![]() ![]() Kidajte mi kitu ako domaće crno od moga prike nije 5 puta bolje. Tako da, ako je neko ima iskustva sa dotičnim, jel se slažete sa mnom ili...? I na kraju, zanima me na koji način se vinima dodjeljuju nazivi stolno, kvalitetno, vrhunsko.....? |
![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
* Stolna vina s oznakom kontroliranog podrijetla - vina proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze koje potječe iz jedne vinogradarske regije * Kvalitetna vina s oznakom kontroliranog podrijetla - vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožda koje potjeću iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptickim svojstvima značajnim za ekološke uvjete i sorte odredene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnjegovano u toj podregiji * Vrhunska vina s oznakom kontroliranog podrijetla - vino proizvedeno od odredene sorte ili grupe sorti grožda koje potjeću iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, specifićnim organoleptickim i kemijskim svojstvima značcajnim za ekološke uvjete položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožda. To vino mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvaća odredeni položaj * Predikatna vina - vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevanja, načina berbe i prerade daju posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožda preporučenih sorti za pojedino vinogorje kasna berba - vino proizvedeno od grožda koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt ima najmanje 94° Oechsla izborna berba - vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožda, čiji mošt sadrži najmanje 105° Oechsla izborna berba bobica - vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plijesni napadnutih bobica ciji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla izborna berba prosušenih bobica - vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechsla ledeno berba - vino proizvedeno od grožda koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i preradeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla * Arhivska vina - vino koje se u podrumskim uvjetima čuva dulje od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožda u vino, od čega najmanje tri godine u boci. * Specijalna vina - vina dobivena posebnim načinom prerade grožda, mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom odredene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentriranog mošta i mirisavih ili drugih dopuštenih tvari biljnog podrijetla. U ovu grupu vina ubrajamo; desertno vino, likersko vino i aromatizirano vino * Pjenušava vina - vina koja uz ostale odredene sastojke sadrže i povečanu kolicinu ugljičnog-dioksida, zbog kojeg se kod otvaranju boce razvija obilna pjena. U ovu grupu ubrajamo prirodno pjenušava i gazirano pjenušava vina Prema količini sadržanog šećera ; * suha * polusuha * poluslatka * slatka Prema boji ; * bijela * ružičasta * crna http://www.cestica.hr/vino/vina/podjela.php
![]() |
![]() |
#176 |
Premium
|
Jedno upozorenje - ne kupovati Postup vinarije Dingač, berba 2002. na akciji u Kauflandu (49,99kn) - loše skladištenje uništilo je vino (vlastito iskustvo). Jedna obavijest - Radovićev Plavac mali kvaliteno na akciji u Konzumu - sa 36,99 spustilo na 24,99kn. Kupio karton, ali nisam još probao. Također i T'ga se opet spustila na normalnu cijenu - cca 27kn (Billa, Metro...). Na kraju pitanje - šta se pije za doček Nove? Ja mislim da ću pomenutog Radovića (biće društvo koje može više popiti, pa nema smisla otvarati nešto skupo...)
![]() |
#177 |
It's all cool!!!
Datum registracije: Oct 2006
|
ja preferiram crvena vina, stari obraduje bijelo a ja crveno... nije ono extra nes posebno ali je predobro za popit 3 deci cistog tokom rucka. A za bambus je prejako, nek stricek moderator buljo potvrdi ![]() cabrinet sauvignon, portugizac i frankovka pomijesani... vino je cisto ko suza, moza ga se dost popit i bez glavobolje drugi dan. Ne volim kupovna vina, jer sve vece vinarije pretacu vino preko slaufa i tu vec nastaje dost stetnih stvari za vino i osjeti se na zubima kada se pije da nadgriza zubnu caklinu. oprostite kaj nemam nemam dijakritickih znakova, takva je njemacka tastatura ![]() Zadnje izmijenjeno od: mirtek10. 07.01.2010. u 18:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Magnum P.I.
Datum registracije: Jan 2009
|
Jučer iz fore u konzumu kupio savanah neko vino iz Južne Afrike ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
![]() Niti meni vina sama po sebi nisu nesto, pogotovo ne uz ribu sto svi forsiraju... riba ima slab okus a nakon gutljaja vina imas kiselis u ustima sljedeca 2 zalogaja. Inace Kutjevacka grasevina + Jaminca ![]()
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|