|
![]() |
#1651 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
> Treba mu office. Normalan workflow je da je libre office već instaliran. Ako ćemo već pričati o normalnom workflowu. > Imam ispred sebe sad downloadani .tar folder s Libre Office koji u sebi ima 42 .deb filea i nijedan od njih nije "Install". Svaki od njih se može instalirati. Iz readme: > This "stand-alone" LibreOffice installer is provided for users in need of previews, having special needs, and for out-of-the-ordinary cases. Zašto nisu stavili jedan deb file koji instalira cijeli paket umjesto da su stavili pojedine komponente, pojma nemam. Očito je namjena ovog downloada neki skroz drugi use case. Da se mene pita, ne bih to tako napravio jer je zbunjujuće. Kada sam trebao instalirati libre office (samo kada sam eksperimentirao s nekim minimalnim distribucijama) radio sam to kroz repozitorije. > Ajd mi objasni kako će prosječan korisnik iz primjera gore instalirati išta na ovakav način. Prosječan korisnik koji prati obratan workflow ako bude htio čitati, nešto će naučiti. Ako ne bude htio čitati, potražiti će neki drugi operativni sustav. Ako zapne na ovakvoj prepreci, onda je možda linux prezahtjevan za istog, što je OK. >̣ Linux nije intuitivan za korisnika bez predznanja. Identično kao windowsi. Manje ili više, to je relativno subjektivno. > Otkud uopće početi? Od početka, prvi rezultat pretraživanja je obično najrelevantniji. Slično kao i kod pretraživanja interneta. Čitanjem do razumijevanja, druge nema. Činjenično stanje je da si odabrao loš primjer. Libre office je, koliko ja znam, rijetko kamen spoticanja pošto je dio valjda svih main stream distribucija.
![]() |
#1652 | |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Primjer je dosta generički, jer je većina Windows korisnika čula za Ubuntu kao primjer linux distribucije koja je user friendly za switchere, jer im je GUI blizak onom što su imali na Win. Uglavnom, korisnike koji nisu odustali nakon početnih frustracija i vratili se na Windowse mogu nabrojati na prste jedne ruke. Oni koji su odustali, a htjeli i dalje unix iskustvo, sad su na OSX koji im je legao isprve. Ovi koji su napravili upgrade s 10 na 11, sad me zovu da hoće nazad stari context menu, start menu... i već imam set alata kojim vraćam UI na izgled 10-ke jer to žele. Ljudi su robovi navika. Sve bi odmah novo, ali da nije nimalo drugačije od starog...ali da je bolje ![]()
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.12.2024. u 22:30. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1653 | |
Premium
|
Bit će da je do ovoga. Ja to ne razumijem, ali valjda sve manje razumijem i ubuntu. Bit će da je to razlog zašto ga nisam instalirao duže vrijeme. Ovo je stvarno neobičan izbor, s obzirom da je image veličine 5.8GB. Pa šta su sve nagruvali unutra za defaultni minimal install ![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
#1654 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Moderan Ubuntu je "poseban". Ne na dobar način. Minimalna instalacija je ok za one koji znaju što rade i što žele instalirati. Drugo - podrazumijeva se malo informiranja tko/sto/kako/gdje odraditi najjednostavnije stvari na nekom drugom OS-u. Kolko vidim onaj moj tutorial je malo forumaša pročitalo a još manje znalo da postoji. Trud uzalud al hebaj ga. Al nažalost tak je kak je , iz mog iskustva od mojih poznanika samo jedan "stariji" par jos koristi Linux jer je PC zbilja star a drugo koriste samo web browser. Nikad problema sa virusima ili da se ikaj skrsilo. Svi ostali prešli na Windows jer podrške za hardwer ili kompatibilnosti Office formata. Igre začudo nisu problem (meni recimo Civ 5 ne radi ni na Win 10 ni 11, samo Fedori). @Bubba > financije su možda bile pod kraj problem jer su kreirali na kraju toliko kompleksan sustav (ne pričam samo o Desktop implementaciji) da vrlo malo ljudi isti razumije a jos manje je sposobno isti održavati. Pa za Boga dragoga originalna ekipa je sve imala pripremljeno za SLES da bi na kraju grad rekao (jos 2008-e) da to previše košta i Linux je besplatan i nesmije ništa koštat pa su prešli na OpenSuse na serverima i custom Ubuntu za desktop. Na kraju je ispao Frankenstein čudovište jer svaka firma je gurala svoj način riješavanja problema a osim originalne ekipe skoro nitko od njih nije razumio što je Linux i kako funkcionira. Imam čast sa ostacima te ekipe radit nažalost ili na sreću. Vjeruj mi - ucitelji su imali ( i imaju jos uvijek) takve prohtjeve da ti se posere uz totalnu netoleranciju shvacanja tehnoloskih mogućnosti najprije sustava koji je pred njima a nakon toga i projekta u cjelini. To je bio problem tada , to je problem i danas i zato guraju trenutno Apple jer im je fora sa Ipad-ima po učionici šetat. To kaj je govno nekompatibilno i postaje gore sa svakim updateom sa postojećom i modernom infrastrukturom nikom ništ. It?s shinny i dok mogu iste i doma kao privaten uređaje koristiti - trude se ne gunđat previše. Sa Windows klijentima su problemi samo ako ekipa preko DSM-a neki nedovoljno testirani update pusti. Windows (10 zasad) klijenti rade kak spada. U detalje zašto to ne šljaka i zašto mi se diže kosa na glavi kad vidim Ticket gdje su Apple uređaji upleteni i zašto i dalje održavaju stari Linux sustav na serverima na životu iako su spizdili milijune Eura u zadnjih 5 godina da isti zamjene modernijim riješenjima (od kojih nijedno novo riješenje ne može preuzet ni 1% onog što trenutni sustav radi) neću u ovoj temi. Hovewer > rigoletto o Linuxu u za to primjerenoj temi spamamo sad već.
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 28.12.2024. u 07:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1655 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Na temu libre office Stavljajte ljudima https://www.onlyoffice.com/download-desktop.aspx Ni na windowsima vise ne koristim M$ Office (puke) Najsličniji DE windowsu je Cinnamon koji je namjerno razvijen da liči cim vise i funkcionira kao win 7. https://www.linuxmint.com/download.php Kaki ubuntu...jadni ljudi... Zadnje izmijenjeno od: strikoo. 28.12.2024. u 10:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1656 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Da, LO nema jedan deb file nego je u arhivi više fajlova za razliku od Chromea, Opere,... Da naprave i LO da možeš instalirati kao i potonje super.
![]() |
![]() |
#1658 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#1659 |
Premium
|
Instalirao Win 10 IOT LTSC na stari Acer i neke igre (recimo) koje su mi na normalnom Win 10/11 radile tu ne rade iako je sve sto po dokumentaciji tim igrama treba instalirano. Nisam primjetio neke cudne greske u logu. Zato - dual boot i mir.
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1660 |
The mighty pirate
|
IOT LTSC sam stavio na laptop koji imam za po putu jer mi ništa drugo ne treba nego Adobe gore. Šipak, Creative Cloud je nekompatibilan s LTSC. Tako da, nije rješenje za sve i svakog.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1661 |
Premium
|
Na 10 LTSC IOT GTA 3 i VC mi nisu radili, dok svi kasniji GTA su radili bez problema. Na non LTSC 10 VC mi je radio bez problema nakon instalacije onog "direct play". Tako da fali nešto na LTSC/IOT, samo je pitanje što točno. Nekada bih 2 dana tražio u čemu je problem a sada mi je to meh.
![]() |
#1662 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Jedini nacin da open source ne bude beskrajno skup (daleko skuplji i od proprietary rjesenja) je mainline. Tada nije bilo vrijeme za to. Sada polako dolazi; na desktopu vjerojatno najsporije, ali dolazi.
![]() |
![]() |
#1663 | |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Citiraj:
Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1664 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1665 |
49%winner
|
Planirao sam s am5 konfom dignuti se na w11 ltsc iot, ali kad sam vidio da mi sve normalno radi na w10 ltsc iot odustao sam od tog plana. Nista ne dobivam, barem ja to ne vidim/osjetim (poslovno koristim w11 ent pa povlacim paralele s w10). Prvi put kada vidim da me ltsc ili iot ogranicavaju, rado cu se prebaciti na w11 ili na neku normalnu verziju os-a.
![]() |
![]() |
#1668 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1669 | ||
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Vjerojatno mu fali neki pretpotopni VC, riješenje. Citiraj:
Adobe je kolko znam jedini koji DEFINITIVNO ne radi. Upravo tako, W11 LTSC nema smisla trenutačno, ali za par godina kad sve više programa/igara nebu radilo na W10 LTSC, bude dobro došao za starije kompove koji ne zadovoljavaju hardware requirements za "klasične" verzije W11. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1670 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1671 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Poanta je u tome da će Wintel mafija u novoj godini cijeli svijet pokušati natjerati da kupe novo računalo i operativni sustav. Da nema LTSC verzija taj podli plan bi im uspio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1673 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Samo da se osvnrem na isntalaciju programa na Linux. Kao što je netko već spomeno, za nas navikle na Win naj distra je Linux Mint jer je najbliži prozorima, a uz to ima i svoj store sa kojeg se sve instalira jednim klikom. Ima većinu programa, ali naravno da nema sve na storeu, tako da za neke stvari opet treba potegnuti na terminal tj internet. Negativno mi je što Linux nema neku zamijenu za device manager gdje mogu pregledati što su sve prepoznali i instalirali drivere, te što ne mogu tako na jednostavan način enable/diseable na neki komad HW-a u kopu. Isto tako je loše što na laptopima srče bateriju unatoč instalaciji TLPa (power manager). Pozitivno je što je siguran, relativno stabilan, brz i živahan. Sjetim se kako sam morao dobro istražiti internet i probati par riješenja da mi Mint ne starta BT po defaultu, da bude diseablean, a da ga ipak mogu upaliti na ''tipku'', i da nakon restarta opet bude disablean. Na win mi je to trivijalno, ali OK, sa Linuxom nisam baš na ti. A mogu mislit kako bi ovo riješio neki kežual juzer. Sve ima svoje prednosti mane. Vj da se prisilim koristiti samo Linux bi se više priviknu, naučio i možda bi mi postao draži od Win, ovako je samo alternativa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1674 |
49%winner
|
![]() |
![]() |
#1675 | |
Premium
|
Citiraj:
1. Znam kaj misliš reći ali dmidecode / dmesg daju većinu tih informacija iako nije jednostavno razaznat čemu fali firmware a čemu ne. Normalni računalni korisnici tu nemaju šanse. 2. TLP je na modernom hardweru i distrama obsolete, drugi faktori tu sad igraju ulogu (nemoj računat da bude baterija 0.000001% dulje držala nego prije, Linux power management i dalje nije na istoj razini kao i Windows jer kvaliteta drivera (kernel moduli + firmware) nije na istoj razini). To se tak skoro nebu promjenilo.
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1676 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1677 |
Premium
|
OK, pojam "normalno" je subjektivan, to je istina. Kada vidim sa čime sve upakiranim windows dođe po defaultu, meni bude slabo. kopijo, baš budem probao taj VC paket. Volio bih imati jedno pouzdano rješenje za jadnike koji traže da im instaliram to čudo. Dok sam koristio 7 bilo je sve OK jer sam znao što mu fali i za što pita, a sada sam ispao skroz iz tijeka događaja ![]() Izgnaniče, pa kako do sada nisam čuo za taj hardinfo? Baš zgodno izgleda, jedino je kontrast na temama po meni loš, ali nebitno, default je dobar.
![]() |
#1679 |
Premium
|
Ja ne mislim da je itko ovdje bolestan. I jasno mi je da kada ti netko u taj proizvod na koji si naviknut upakira svašta nešto da čovjek ima tendenciju to prihvatiti jer je to, eto, tako sada i tako mora biti a promjene i alternative su teške. Sam sam bio u sličnom položaju pred 5-6 godina i za sebe sam rekao da je dosta bilo. Ne pada mi na pamet da na bilo što bilo koga nagovaram, neka ljudi koriste ono što im je prihvatljivo. Uključio sam se zbog onog libre office primjera na ubuntu jer mi se to učinilo čudnim i neobičnim a na kraju sam nešto i naučio o tome u kolikoj mjeri su neki ljudi poludili (ubuntu ekipa). Priča tomek duže vrijeme o tome ali nisam imao užitak to koristiti nekoliko godina pa nisam znao iz prve ruke ![]() Ako ljudi koji slažu prozore imaju pravo poluditi zašto ne bi onda i ubuntu ekipa imala isto to pravo. Dok ima alternativa dobro je.
![]() |
#1680 |
49%winner
|
Ma jasno sve, malo se i ja zaj*. I ja sam pokusao na sve nacine preci na Linux desktop jer "nema u tome bas nista lose" i "zasto ne", ali to se pretvorilo u dva predivno bacena tjedna na debugiranje. Nisam ni dosao do Libreofficea hahaha. Fedora, Mint, Gnome, KDE ma nula bodova. Dok u isto to vrijeme mi je server na Debianu. Headless, jasno, i ne bi ga mijenjao. Pa vise ne znam jesam li ja taj koji je bolestan na Winsdowse ili je problem u, ne znam, Linux desktopu ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|