|
![]() |
#1471 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ogranici mu TDP, to je valjda jedini nacin da ga malo srezes, ako je to moguce kroz PBO na toj generaciji (nisam skolovala). Kod AMD-a je IO die stalno aktivan i to drukcije fercera naspram intela. Daleko je to od intel T procesora koji uz 35W TDP uredno u idleu vuku ~10W (6c/12t, jelte). I dalje odlicna platforma za takvo kemijanje iako su je N100 i slicni vec sustigli performansama. Ni Zen 4 nije neka sreca od idle potrosnje.
![]() |
![]() |
#1472 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
IMHO 15W idle potrošnja za Zen 2 R5 Pro 4650G uopće nije loša, a kaj se općenito AMD potrošnje tiče, sve se to može fino posložili i podesiti uz adekvatne BIOS postavke. ![]() CPU iz linkanog primjera je u rangu R5 3600 modela, samo kaj ima iGPU, dok sam ja godinama koristil R7 Pro 4750G i isto tak nije bil nikakav problem s potrošnjom i hlađenjem. Makar, kao i u Intel slučaju, postoje dedicirani Ryzen 35W modeli, ako mora biti još šparnije.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 19.12.2024. u 18:08. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1473 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ima još jedan "zgodan" detalj u kombinaciji AMD + NAS / Serverić, a to je podrška za ECC memoriju u puno više cpu - a (pa i onih jeftinijih), dok je to kod Intela maknuto / ugašeno i ostavljeno "server cpu" izuzev par G pentum - a. Naravno da uz tu priču ide i potraga za mobo koja potpuno podržava ECC, ne ono radi sa ECC modulima u non-ECC modu rada. Naravno da treba "naletiti" good deal za nabavku. Kako je namjena stabilnost a ne igranje (aka extra brzina), ne treba ganjati ECC ali je zgodno napraviti downclock memorije (sa čuvenih 3200/3000 na 2666), ako to dozvoljava konkretni cpu + mobo. Za žuntu: https://www.techpowerup.com/cpu-spec...n-5-3600.c2132 https://www.reddit.com/r/Amd/comment...00_ecc_memory/ https://forums.servethehome.com/inde...uffered.30673/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1474 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Netko koristio ovakve kabele? Obzirom na dosta diskova potrpanih na malo mjesta (6x u kavezu jedan iznad drugoga) ovo mi je izgledalo kao dobro rješenje. Naručeno s Alija, međutim kad je došlo to je dosta kruto i dalje. Ova tanka plava izolacija kao da nema plastike izvana nego samo aluminijski plašt. Imate kakvu bolju preporuku za mekane žice? ![]() Radi se o ovim kabelima: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1476 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
U, nisam znao za ovu temu! Nakon 15ak godina na synologyjima (918+ zadnjih godina) i ja sam se odlucio za custom nas/homelab. Preko praznika sam slozio s bekim itx dijelovima sto sam imao, nesto kupio jos, ovako: - Asrock b550 itx, Ryzen 5700g, 32gb ram - 3x Ironwolf 12tb, 2x512gb nvme, 256gb nvme - Fractal 304 case, google coral usb, neki sonoff zigbee Stavio gore promox, vrti Frigate, Omada controller, *arr i jellyfin, tailscale. Jos ucim i igram se, moram sloziti backup server. Neki dan mi je dosao i Aoostar WTR pro (Ryzen), koji ce uskoro u pogon. Svidja mi se skroz, i zakljucio sam da ima sve sto mi treba pa cu migrirati i Fractala staviti na bubanj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1477 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Ja takve koristim, ali ne SATA-SATA nego miniSAS-SATA (za spojiti SATA diskove na SAS/SATA kontroler) i to radi bez problema. Izgledaju malo krhko s tom folijom, ali nisam imao problema, kuc-kuc. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1478 |
Premium
|
Nedavno sam proučavao kako da dio zadataka prebacim s kućnog media/backup servera (ono što se danas popularno naziva "NAS") koji se vrti na J4105 i debianu headless na neku drugu kantu. Obzirom je ta stara kantica dosta šparna po pitanju potrošnje, zanimalo me koliko mogu spustiti AM4 platformu jer imam nešto ostataka doma. U sva 3 slučaja su 2xSATA SSD + 2xHDD (j4105 2.5", a AM4 3.5"), 2 pločice RAMa. S time da su HDDovi bili u sleepu, potrošnja mjerena iz zida. R3600 nema šanse spustiti ispod 30W idle, sve sam probao što se moglo, ne ide, normalno za chiplet građene procesore. Mali 300GE me iznenadio - 20W idle nije loše obzirom na kompleksniji chipset i manje efikasno napajanje (bronze vs gold). Ali je 300gE na geekbenchu duplo brži u multi i nekoliko puta u single core uz ukupno ne toliko puno veću potrošnju ![]() Full potrošnja mjerena je dok je vrtio prime95. Ima video na YT nekog lika koji je natjerao 4650G na B550 na jako niski idle, ali to je posebna ploča i ulaganje od 300+€. Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 10.03.2025. u 09:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1479 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Il’ ćeš platit’ hardware Il’ ćeš platit’ struju Either way, neštoš platit ![]() ATX napajanja su vrlo neefikasna kad su u pitanju male potrošnje. Ako baš mora biti ATX onda ovako nešto: https://www.asus.com/motherboards-co...me-n100i-d-d4/ Troši 6W u idleu plus gubici u ATX napajanju. Staviš SATA kontroler, 2.5GBps LAN na nju i deri. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1480 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
složio bi se sa kolegom, neznam koji su ti apetitit po pitanju servisa, ali J/N procesori nisu toliko spori, samo su malo tromi. ja imam 3 komada koji su stalno upaljeni na 2 lokacije - J3710 mašinice koje imaju DC ciglu i to troši minimalno (oko 10W ona sa 2 diska, i oko 15W ona sa 4 diska), dok i3 mašina troši cca 20W sa 2 diska, u idle-u. na i3 sam išao jer su mi apetiti porasli (spajanje na rdp i koristim ju za surfanje izvana, a za to je J pre spor). uglavnom, isplati ti se uzet N100/N150 mašinicu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1481 |
Premium
|
10W godišnje za nešto što radi 24/7 je sveukupno oko 10€ struje pa mi izgleda da se često nema smisla previše zamarati tako malim uštedama u struji ako će razlika u cijeni hardvera višestruko pojesti tu uštedu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1482 |
Premium
|
Tako i ja mislim. Za tako male potrebe za po doma nema smisla ulaganje u novi hardver, razlika u struji od 10 ili 20W na godišnjem nivou nije puno. Od tih N100 itx ploča dostupnih kod nas, jako su ograničene po pitanju SATA i pcie portova, pa kupnja dodatnih kontrolera,... Ne govorim za kineze, tamo ima svakakvih MBO za kupiti ![]() Radije složiti mini atx ploču s par W više potrošnjom uz puno veće mogućnosti proširenja ako zatreba. Intelovi CPU u idle se puno bolje ponašaju od AMDa nažalost. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1483 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Polupadobransko pitanjce... Zanima me okvirno vrijeme full boot-a tih mini računala za recimo nekakav diyNAS, cisti homeassistant,Proxmox sa par virtulalki/kontejnera i sl... Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1484 |
49%winner
|
Proxmox se dize dosta brzo, a dobra fora je sto mozes nastimati prioritete za svaki vm/kontejner - high priority vm-ove gasi zadnje po redu, a boota prve pa je downtime prilicno kratak. Nisam vrtio nabrojane stvari, sam proxmox se boota jako brzo, a nekih 4-5 kontejnera, par vm-ova, nfs storage i pbs storage budu up and running unutar rekao bih 5 minuta. I to na kanti tipa i5 7500T. Sve se vrtilo na nvme diskovima.
![]() |
![]() |
#1485 | |
Premium
|
Citiraj:
Meni za Proxmox koji vrti trenutno 4 Debian VMa treba za reboot (upaljeni svi VMovi, klik na reboot Proxmoxa, dok opet svi VMovi budu pingabilni) cca 70 sekundi. Lenovo Tiny sa i7-8700T, 32GB RAMa i PCIe m.2 disk za Proxmox, mašine su na SSD SATA 2.5" disku. Čisti Debian sa par Docker kontejnera bi vjerojatno bio i duplo brži na istoj konfi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1486 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Hvala na info. Nesto experimentiram sa UPS-ovima pa mi je vrijeme do full boota bitno tj bolje receno vrijeme do pinga kako je gore i navedno. Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1487 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prenosim ideju / link kolege spiderhr iz Mini PC teme: ThinkNAS V2 custom M920q enclosure > https://www.reddit.com/r/homelab/com...20q_enclosure/ V2 version is live on makerworld, so you can download and print your case > https://makerworld.com/en/models/128...fileId-1308483 Još par varijanti: https://www.bilibili.com/video/BV1QNcJeNEzz/ https://www.bilibili.com/video/BV1ao4y1p7Tn/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1488 |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Ok, sad moram najti ko mi more sprintati 2 komada i najti nacin da se dodatno napajanje za diskove pali tek kad se i sam lenovač upali ili napraviti neku kemiju di se diskovi spoje na malo jaci lenovo adapter pa da imaš samo jednu ciglicu :P EDIT: ili smao spojim na "smart" šteker i gg.
![]() |
#1489 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
vidio na redditu ali iskreno - šta će vam/nam to? onaj tko hoće hot swap diskova ima synology/qnap nas koji to sve ima off the shelf. ovdje je custom apsolutno sve. količina izgubljenog vremena je level over 9000 za to složit i nabavit djelove. imam xpenology, lenovo mašina u koju su zavidana 4 diska. zapravo nisu, 2 su zavidana druga 2 su bačena na dno. druga mašina je lenovo sff u kojeg je doslovno na komad spužve preko matične bačen disk. to je real world diy nas ![]() a ne tu neki nerdy geeky gay 3d print... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1490 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Pa u tome je čar igre - high level Ghetto Mod ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1491 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
![]()
Sent from AS/400. Zadnje izmijenjeno od: Pupo. 03.04.2025. u 23:26. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1492 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
A čuj, očito čari da sam nekaj napraviš. U više grupa sam na FB oko Arduina i ljudi rade streamere... evo primjer, mislim gotove isto možeš kupiti.
![]() |
![]() |
#1493 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Ekipa, jel tko instalirao Pi-Hole na Synology? Blokira li reklame na YT? Trebao bih to blokirati na telkama, a pala mi je ideja da bi to mogao Synology odradjivati..
![]() |
#1495 |
49%winner
|
Pihole ne blokira yt reklame u videima. Ako su telke android based, skicni smarttube app koji blokira reklame.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|