Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.01.2007., 16:47   #91
Tomy9
Ja
Moj komp

Tomy9's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
ma tavi su zadatci ponekad u udž za oš pod zvijezdicom ili na natjecanjima u nižim razredima (oš).
Tomy9 je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2007., 17:52   #92
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
nije ovo je malo vise jer neznaju raditi u oš sa funkcijama...no nije vazno dat to nekom s faxa je zgodno...da mi matika ne zahrda

mc_fish je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.01.2007., 18:46   #93
emperror
Registered User

Datum registracije: Jul 2006
Citiraj:
Autor mc_fish Pregled postova
prelako pa to je cista matematika...

dakle imam djeda i imamo brata...sada zamislimo si da su im godine manji od 100 dakle imamo desetice i jedinice...(sjetite se matike u 1. razredu od broja 15 je 1 desetica i 5 jedinica)

dakle (10x+y) - (10y+x)=9(x-y)

zasto??1 zagrada je stariji dakle djed...on onda ima 10d(dobit cemo brojku odatle i x10 je broj desetina godina kolko ima dok je j broj jedinica dakle broj godina tuipa 5 godina) 2. zagrada je obrnuti broj dakle 1 desetica i 10 jedinica jer cemo onda odatle dobit broj bratovih godina...kao sto sam tekst kaze "danas moj djed Stanko, a i moj brat Nedjeljko, imaju rođendan. Godine jednog i drugog izražene su istim znamenkama" sto ti ga znaci da moraju biti xy yx...jer djed i brat nemogu imati xx tj yy

sad kucni broj...to je lako dakle ako x-y "a razlika tih dvaju brojeva godina jednaka je našem kućnom broju" sto ti ga znaci da djedove - bratove = kucni..posto su 2 znamnke obe moraju biti od 0-9...sad uvrstavanjem tih brojeva dobimo samo 1 "ok" rijesenje a to je x=9 a y=1...da da svugdje sam uvrstavao sve brojke mogo si okrenut malo da bude 1 i 9 pa da nemoram sve do 9 racunat

enivejz 91 djed 19 brat i 72 kucni

damn google

: roller :
emperror je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2007., 19:44   #94
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Citiraj:
Autor emperror Pregled postova
damn google

: roller :
eh vidis nisma koristio gugl
vec sam imao shebanu matisu do sad i trust me naucio sam fjunkcije do ibera: cheers2

Staro 04.01.2007., 20:27   #95
emperror
Registered User

Datum registracije: Jul 2006
Citiraj:
Ali kako bi se do tog došlo. Pa ovako:
Sigurno možemo pretpostaviti da Nedjeljko ima manje od 100 godina, pa je to slučaj i s djedom.
Označimo broj djedovih godina s 10x + y (x je znamenka desetica, y znamenka jedinica). Tada zamjenom znamenaka dobivamo Nedjeljkov broj godina, pa je to 10y + x. Iz uvjeta zadatka proizlazi da je

10x + y - (10y + x) = 9x - 9y = 9(x-y)

Renatin kućni broj. Kako je Jadranki poznavanje tog broja, a time i razlike x-y, bilo dovoljno da riješi problem, proizlazi da su x, y takvi da su jedinstveno određeni svojom razlikom (naravno misleći stalno na činjenicu da su osim toga x i y cijeli brojevi manji ili jednaki 9).
Uočimo da su jedine moguće vrijednosti za tu razliku 0, 1, 2, ..., 7, 8. Kad god je razlika x-y manja ili jednaka 7, tada se uvijek mogu naći barem dva para brojeva x i y čija je razlika jednaka danom broju (npr. 7 = 9 - 2 = 8 - 1 i slično). Jedino u slučaju da je x-y=8, x i y su jedinstveno određeni: x=9, y=1.
Dakle, Renatin djed ima 91 godinu. (Nedjeljko ima 19 godina, a kućni broj je 72.)
ovo je copy paste sa izvora gdje sam nasao zadatak, e sad, nemos rec da nisu slicni...gotovo preslicni

al dobro ako si ti rijesio...ti si rijesio.

al je cudno to kako imate isti slijed rijesavanja zadataka
emperror je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2007., 20:55   #96
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

pa idem s pocetka zadatka prema kraju?

i ovo je dost opsirnije nego moje ja sam sam naveo kak se jednadba postavi i to je to

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno