Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.05.2010., 12:28   #991
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Disk star 2god i problemi sa njim traju godinu...
Jamstvo barem?

It's nice to be important, but it's more important to be nice!

borny je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2010., 13:00   #992
Daj.Hard
Premium

Datum registracije: Nov 2003
Disk ima jamstvo, postoji backup od prije cca 6 mjeseci.
Međutim, neke ljude je teško nagovoriti da si važne podatke sami kopiraju na mapirani disk na drugo računalo...

Kad se disk pali, zaspina se i čujem kako glava prođe "standardni" postupak. Međutim dalje ne ide.

Probat ću s elektronikom, ako uspijem naći jer me niš ne košta. Ako ne... mislim da će bit par dana plakanja i onda život ide dalje.
Daj.Hard je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.05.2010., 12:12   #993
br0wn
Registered User

Datum registracije: Sep 2008
Čudan zvuk iz eksetrnog harda (WD)

Pozdrav ljudi,

imam eksterni hard Western Digital My Book i od prije dva dana se počeo čuti čudan zvuk iz njega. Zvuk : tk, tk, tk, tk, ... stalno, svaku sekundu, i osjeti se na svaki tk mala vibracija, ono, kao da se nesto mice unutra.

Disk nije pao, nije ga se treslo i nista slicno tome mu se nije desilo. Stoji na istom mjestu, nije bio bas upotrebljavan cesto (znao je stajat i po mjesec dana bez da ga se koristi) i nije mi jasno sto se moglo desiti.

E da, to se cuje samo kada ga ustekam preko usb-a u komp, dok je samo napajanje ustekano, a nije ustekan u komp, ne cuje se nista.

Jos mi je zanimljivije to, da mi se neki dan prije toga taj isti zvuk (gotovo isti, ali jako jako slican) cuo iz adaptera od laptopa, a laptop se nije dao upalit. Nakon nekih minutu kaj je tak išao tk tk tk je prestao sam od sebe i laptop se normalno upalio. Neznam kaj je to bilo.

Zna li mozda netko u cemu bi mogao biti problem ? Disk je kupljen u ve milu prije kojih godinu i pol.

Hvala, pozdrav.
br0wn je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2010., 12:24   #994
SetH
Premium
Moj komp

SetH's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
nosi na garanciju...prvi znak da će krepat ubrzo...taj zvuk označava da nemože naći 0 sector
SetH je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2010., 23:17   #995
br0wn
Registered User

predivno..to mi je vec druga vanjska koja mi je riknula..a nisam je ni koristio toliko. Ne kuzim kaj se moglo desit..

A, hoce li biti moguce ikako izvuci podatke s njega ?
Staro 16.05.2010., 10:06   #996
SetH
Premium
Moj komp

SetH's Avatar

samo od sebe...imaš neke tvrtke koje vade podatke sa diska ali to opasno naplaćuju tako da ako ti nije ništa hitno,nemoj..
Staro 21.05.2010., 19:14   #997
br0wn
Registered User

A cuj, nije hitno ali su mi vazni podaci s diska..ne zelim ih izgubiti vec mi prije jedna vanjska riknula i izgubio sam sve podatke s nje ne zelim da mi se to opet desi... ima li mozda nade da ce disk sam od sebe se popravit i je li rizik cesto provjeravat je li se popravio ?

Hvala na pomoci
Staro 22.05.2010., 18:03   #998
SetH
Premium
Moj komp

SetH's Avatar

Citiraj:
Autor br0wn Pregled postova
A cuj, nije hitno ali su mi vazni podaci s diska..ne zelim ih izgubiti vec mi prije jedna vanjska riknula i izgubio sam sve podatke s nje ne zelim da mi se to opet desi... ima li mozda nade da ce disk sam od sebe se popravit i je li rizik cesto provjeravat je li se popravio ?

Hvala na pomoci
sam se nemože popravit nikako,imaj back up i koristi ga dokle ide
Staro 23.05.2010., 09:38   #999
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Drugi put ne kupuje gotova rješenja, nego sam složi externi hard od kućišta i harda. Elektronika u gotovim rješenjima je u 99% slučajeva gora od one u samostalni externim kućištima.
Staro 23.05.2010., 21:33   #1000
Arhangel
Premium

Arhangel's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Kvrckanje iz eksternog HDD-a moze znaciti svasta.
Kvrckanje iz adaptera za notebook znaci samo 2 stvari: ili ti je kabel na sekundarnom dijelu u kratkom spoju (obicno na samom konektoru sa laptopom) ili su se elektroliti u primarnoj grani "osusili".
Glede HDD-a: Provjeri koliki ti je napon iz adaptera (napajanja). Mjeri pod opterecenjem. Ako napon padne na 10% manje od deklariranog, tu je problem.
Za sve drugo - nosi na servis i to odmah, tu nista ne mozes uciniti nego prevencije radi spasiti podatke.
LP
Arhangel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2010., 23:15   #1001
br0wn
Registered User

Da, skuzio sam za adapter, hvala.

Hm, a kako da izmjerim napon pod opterecenjem?

Zanimljivo je sljedece, imam osjecaj da su vibracije od tog klikanja jače na strani na kojoj se nalazi elektronika nego na strani na kojoj je sam hard.. (??)

Jos nesto, kada ukljucim hard samo u struju, on se ukljuci i nista se ne cuje, no, kada ga spojim preko USB-a na komp, tek onda pocne klikati. Moze li to indicirati na uzrok klikanja ?
Staro 06.06.2010., 02:36   #1002
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ne, dok nema konekcije s druge strane, nema što ni kopati po disku.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2010., 11:17   #1003
br0wn
Registered User

Mmm, sad se jos nes desilo, naime hard ima gumb za uključivanje i isključivanje odostraga, i iskljucio sam ja tako njega, i nije se nista culo neko vrijeme, dok odjednom opet nije poceo klikati, ali nije bio ukljucen. Tj, bio je on ukljucen u struju, ali sam disk nije radio.

Maknuo sam mu i vezu sa kompom, no on je dalje klikao.
Staro 09.06.2010., 23:47   #1004
wireless_os
Premium
Moj komp

wireless_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Pa jel vrdio disk kada je klikao, znaci kada si maknuo usb vezu? Valda se cuje jel disk radi ili ne,ima nekakav sum pa prisloni uho i usporedjuj.... Uglavnom.... budi pametan i napravi backup tih podataka i nosi disk na reklamaciju ako jos imas garu. Ak nemas vozi disk dok ne prdne pa po drugi, ali ovaj put kako je vec netko rekao, samostalni disk i ladicu.

Intel Celeron G1820
ASRock H81M-HDS
8 GB Kingmax
23'' LG Flatron W2361V
NVIDIA GeForce GTX 960
Samsung Spinpoint F1 @ 1 TB
INTEL SSD - 120 GB
LC POWER LC6650GP3 V2.3
Antec Sonata Elite
MX 518
Logi tipkovnica neka..
NuForce usb DAC

wireless_os je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2010., 14:19   #1005
lord051
Premium

Spasiti podatke sa WD800

Pozdrav ekipa, na drugom kompu imao sam cudan problem, nakon sta bi upalio komp, pojavio bi se pocetni logo, a nakon toga nista, ama bas nista, crnilo. Pokusao sam neka rjesenja, neke prijedloge, medjutim nista. Nemoze se nista bootat, znaci formatirat komp ne mogu. Rekli su mi ljudi da je najvjerovatnije otisao HD, te da ga spojim na svoj komp, testiram ga, i vidim sta se i dali se moze sta iscupati sa njega.

Ja sam uzeo taj HD, i pokusao ga spojit na svoj kompm kada ga spojim i upalim komp, nemogu nista, posavi mi se pocetni logo i tako stoji, ne mogu nista dalje, pise press DEL if you want to enter BIOS, ali kada stisnem nista se ne desava. Pretpostavljam da je to zato sta nisam dobro spojio hard, nisam nikada prije spajao drugi hard, pa ne znam ni kako se tocno spaja, ni sta moram, odnosno ne moram podesiti u BIOS- u. Mozete li mi reci, sta i kako da radim.

hard je:Western Digital Caviar WD800BB 80GB

To bi trebali bizi njegovi detalji:
HTML:
http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=708
Moj komp, tj komp na koji zelim spojiti taj hard je:

Maticna: abit kn8 SLI(nf-ck804)
To bi trebalo biti ovo:
HTML:
http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard/motherboard_detail.php?pMODEL_NAME=KN8+SLI&fMTYPE=Socket+939
Procesor: AMD Athlon 64 3000+
Hard: Seagate ST3160811AS SATA Hard Drive
To bi trebalo biti ovo:
HTML:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822148149
Sta da radim? Greska je ogromna sta nisam napravio bacup, ali nije moj komp, pa nisam o tome vodio racuna, a sad se grizem, bitne stvri su mi tamo

...thanks...pozdrav...
lord051 je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2010., 14:54   #1006
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
A na tome komp. ne mozes ni u safe mode?
Ne mozes bootat neku live distribuciju pa "cupat" ono sto trebas?
Gdje zapinje u spajanju, IDE kabel i jumper i?
Staro 31.07.2010., 15:07   #1007
lord051
Premium

Ne mogu apsolutno nista!!! Upalim komp, pojavi se pocetni ekran na kojem je logo maticne, i pise if you want to enter BIOS pres DEL , i nakon toga se pojavi crni ekran i tako stoji vjecnost, a taj ekran je crn ali ne tamno crn kao inace kada se dize komp, vec nijansu svijetliji, vidi se razlika.

A pokusao sam spojiti taj hard nekako, nisam do sada to radio pa ne znam sta smijem i ne smijem, uglavnom, spojio sam ga sa IDE kabelom na maticnu i ustekao sam ga na napajnje. Buni me to sta moj hard nije spojen na taj nacin, nije spojen sa IDE kabelom, vec sa tanjom zicom( mozda se to zove jumper ) na maticnu i normalno na napajanje...dali sam negdje falio kod spajanja tog drugog diska...a posto su to 2 razlicita nacina spajanja, moram li najprije nesto podesiti/promjeniti u BIOS-u ...uglavnom, kada to spojim i zatvorim, te upalim komp, dodje mi logo od maticne, i pise if you want to eneter BIOS presDEL, ali ja stiscem DEL i druge tipke ali nista se ne desava...??!??!?

sta da radim?

thanks...
Staro 31.07.2010., 15:33   #1008
Tihi2
Premium
Moj komp

Nabavi Ladicu USB za taj hard, posudi od nekoga
onda upali komp i kad se upali uštetkaj u USB. nakon toga probaj izvuči što se da
Tihi2 je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2010., 17:38   #1009
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Jesi probao uc u bios bez spojenih diskova?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2010., 11:53   #1010
lord051
Premium

Nazalost, nemam od koga nabavit USB ladicu.

Kada je na mom kompu spojen samo oj disk ulazim u BIOS bez problema i sve radi kako treba, do problema dolazi samo kada spojit taj drugi disk, tada ne mogu uci u BIOS... e znma dali se taj problem javlja zato sta sam krivo spojio disk na komp ili je nesto drugo u pitanju!??!?!?
Staro 02.08.2010., 22:09   #1011
Tihi2
Premium
Moj komp

nemas kako krivo spojiti..
ovo za ladicu sam predlozio jer sam ja
s dosta diskova tako spasio podatke
Tihi2 je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2010., 13:30   #1012
skywe_ri
Premium
Moj komp

skywe_ri's Avatar

(riješeno) HDD izgubio particije

Ovako, imam jedan komp s jednim HDD-om od 250 GB

srušili su se Windovsi, a podatke treba spasiti (i podatke koji su na c disku). inače na njemu su bili XP.

Kad idem probati repair windowsa, ne vidi mi 3 particije, nego samo jednu od 130 GB, i nemam opcije repair.

Onda sam malo švrljao po netu i gledao kako se koristi repair console, ali nije bilo pomoći jer za sve popravke kroz nju je potrebno imati folder c:windows, koji se nevidi - kao da ne postoji.

odlucio sam onda spojiti hard na drugi komp, i tamo mi ga vidi kao cijeloga od 250 gb, a ne 3 particiji, zatim sam skinuo virtuallab program i sav sretan, našao mi je 3 izgubljene particije, nakon toga i sve fajlove na c particiji, ali ima kvaka, normnalno da se taj proigram treba kupiti kako bi mogo povratiti izgubljene fajlove na izgubljenim particijama.

sad je pitanje da li postoji negdje sličan free program ili barem vremenski ograničen da mi napravi istu stvar? ili mođda netko zna pametnije rješenje?

Hvala, i ako sam slučajno bio nejasam u obješnjenju problema, pitajte što nisam razjasnio.
skywe_ri je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2010., 15:12   #1013
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Napiši sve podatke o pokvarenom i novom kompu, pogotovo koji Windowsi su gore...

Citiraj:
Autor skywe_ri Pregled postova
Kad idem probati repair windowsa, ne vidi mi 3 particije, nego samo jednu od 130 GB, i nemam opcije repair.
Zato što si bootao Windowse XP bez ijednog service packa, a tek u njima je omogućeno 48-bitno LBA adresiranje, a time i korištenje diskova većih od 120 GB.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2010., 16:05   #1014
skywe_ri
Premium
Moj komp

skywe_ri's Avatar

hm... mozda je i to problem da, jer istina Win xp butabilni su mi bez SP u njima, ali zasto mi kad ubacim disk u drugi komp ne vidi particije?

komp kome su vrisnuli windovsi je x2 5000+ s hitachi 250 gb sata hdd (win xp + naknadno stavljen SP2)

komp u koji sam ubacio disk je e7200 sa 2 ide 80gb seagate diska i win 7 ultimate ili koji vec (onaj s najvise opcija) na njemu

Zadnje izmijenjeno od: skywe_ri. 15.08.2010. u 16:10.
Staro 15.08.2010., 16:27   #1015
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 15.08.2010. u 16:34.
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2010., 20:27   #1016
skywe_ri
Premium
Moj komp

skywe_ri's Avatar

Evo samo da javim da sam uspio riješiti stvar nakon 2 dana mučenja, uz pomoč nekoliko različitih programa sam spasio podatke koji su mi bili bitni, formatirao cijeli disk, i sva na novo stavio!

Moderatori mogu slobodno zaključati temu, i hvala!
Staro 27.08.2010., 21:40   #1017
media_plejer
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
(riješeno) Spajanje drugog HDD radi spašavanja file-ova

Nisam siguran gdje staviti temu, pa možete slobodno premjestiti ako ne valja

A sad na pitanje.
Na jednom računalu se neće OS pokrenuti (Windows XP), ali naravno ima i važnih fileova na HDD-u, formatiranje ne dolazi u obzir.
Da li se može iskopčati HDD i spojiti na drugo računalo (sata sučelje), pa bi se na njemu OS boot-ao sa regularnog harda a ovaj drugi bio prisutan u my computeru i da mu se može pristupiti normalno (ili da se možda stavi u eksterno kućište, pa preko usb-a spojiti?).

Da li u praksi to radi kao ovdje opisano, ako da, jesam li preskočio neki detalj u postupku?

Hvala.
media_plejer je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2010., 22:32   #1018
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
nisi nista preskocio i tako to napravis bez problema:
ili spojis ovaj hdd sa skrkanim OS-om na racunalo koje ima 5/5 OS, i kod boot-anja odaberes onaj koji ti se nalazi na ovom ispravnom racunalu (ako su isti OS-ovi probas prvi po redu, ako pukne boot - drugi bi morao raditi kako treba);
ili spojis na ladicu i skopiras si podatke koji ti trebaju na drugo racunalo, i onda krkas hard na pripadajucem racunalu (format / install, jel' ).

no cisto informativno (ako se radi o 2000Pro/XP/Vista/W7), mozes instalirati novi (ispravni dakle OS, bilo koji WIN) na postojecu C particiju, a da ne diras podatke. tj kada te pita da li zelis formatirati ili ne - odaberes nesto tipa "Leave without changes ...", i instalirat ce ti se jos jedan win OS na postojeci. naravno da ces imati dva OS-a, no ovaj ce ti posluziti cisto da povuces sto ti treba na vanjski HDD/stick/DVD-e, i onda napravis opet instalaciju vindovsa ali sa formatiranjem particije/a. ali ako nisi siguran u ovaj postupak ili ne znas koliko ima slobodnog prostora na C particiji ili imas vanjsku ladicu / drugo racunalo - svakako je bolje i sigurnije napraviti iznad prvo napisano .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2010., 22:38   #1019
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Pitanje je zašto se neće OS bootat, bolje to probaj riješit, možda je obična sitnica koja se riješi sa nekim Live CD-om.
A također je pitanje koliko taj hard ima particija? Možeš formatirat sistemsku ako baš hoćeš bez da diraš neku drugu na kojoj su podaci.
khm je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2010., 22:42   #1020
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
nemam pojma, osobno mi se nikad nije dalo previse zezati jer najcesce bude ili tona gamadi koja je vec napravila poprilicno/totalno sranje od sistema, ili su vindovsi iz sebi poznatog razloga otisli kvragu. ovako kada dignem svjezi OS znam da nije do njega, ako opet pukne - onda trazim krivca . linija manjeg otpora, jednostavnije (meni) i duze - ali stvar sljaka u 99% slucajeva.
no da, pitanje jest zasto je OS puknuo, stoji.

Burko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno