Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.12.2014., 07:20   #901
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
Gdje bi se mogao nac neki kvalitetan tel kabel? Sad imam nekog tankog kineza...
Citiraj:
Autor sandokan111 Pregled postova
Tel kabel i treba bit tanak. Kinezi rade skroz dobre kabele.

hahah... izjava godine, skoro mi kava izasla iz usta van

Ovu izjavu mi je nabacio isto tehnicar iz t-coma kad mi je selio liniju prije nekih 10-15 dana i stavio "tog kineza" u duljini od 15m jer toliko i trebam do routera.

On ode a poslje prvog gasenja routera ili reseta ja cekam sinhronizaciju skoro 10min... reko odhebi i kabl i tehnicar t-djubreta.

Dakle nikakvi UTP i slicna kineska govna nego cisti/pravi punokrvni telefonski kabl 2 x 0,8mm tj. ovaj crveni je 2 x 2 x 0,8mm tak da mogu po njemu i telefon iz routera poslat na drugi kraj kuce po slobodnoj parici.

Zalemito u razvodnu kutiju naravno, dobro izolirano.

Cijena nemalih 10kn po metru ali ocitanja routera direktno spojenog u razvodnu kutiju ili nakon 15m kabla su identicna i sinhronizacija je za 1min doslovce.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 12:27   #902
sandokan111
Banned

Datum registracije: Dec 2013
Svasta se da na ovom forumu procitat, pa tako i ovo sto si ti napisao. Tu zakoni fizike ne vrijede, vec samo osobna iskustva, koja u obzir ne uzimaju 20 drugih faktora zasto tebi nesto nije radilo u odredjenom trenutku. Ali ok, je, samo "punokrvni telefonski kabel" (sta god to bilo) moze to sto si ti napravio.
sandokan111 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.12.2014., 14:11   #903
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Dakle nikakvi UTP i slicna kineska govna nego cisti/pravi punokrvni telefonski kabl 2 x 0,8mm tj. ovaj crveni je 2 x 2 x 0,8mm tak da mogu po njemu i telefon iz routera poslat na drugi kraj kuce po slobodnoj parici.

Cijena nemalih 10kn po metru ali ocitanja routera direktno spojenog u razvodnu kutiju ili nakon 15m kabla su identicna i sinhronizacija je za 1min doslovce.
A ti si uvjeren da taj tvoj "punokrvni telefonski kabel" nije proizveden u Kini, pa je to jedini razlog tvom iskustvu?

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 30.12.2014. u 14:31.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 14:15   #904
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:

Skuplji "punokrvni telefonski" kabel od optike.
Staro 30.12.2014., 14:35   #905
bura2
Registered User

Datum registracije: Dec 2014
Pozdrav,U zadnje vrijeme na iskonu imam jako puno problema s telefonom i više mi ne radi nego radi.Prijavljivao sam puno puta kvar ali kažu da imam veliki upload i da mi zato puca veza, što je najbolje to se počelo događati kad su mi promjenili ruter i tražio sam da mi promjene ruter ali su mi rekli da sigurno nije ruter krivi da nema potrebe za mijenjanjem.

Sad ozbiljno razmišljam o prelasku drugom operateru samo još nisam odlučio gdje.Ovo su moji podaci parice i baš mi nisu jasni pa bi molio ako mi možete reći koliko je loša parica

Line Mode ADSL_2plus Line State Up
Latency Type Fast Line Up Time 70:21:34
Line Coding DMT Line Up Count 1

Statistics Downstream Upstream

Line Rate 5999 Kbps 639 Kbps
Attainable Line Rate 6576 Kbps 1128 Kbps
Noise Margin 106 dB 221 dB
Line Attenuation 315 dB 315 dB
Output Power 195 dBm 131 dBm
bura2 je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 15:05   #906
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Ali ok, je, samo "punokrvni telefonski kabel" (sta god to bilo) moze to sto si ti napravio.
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
A ti si uvjeren da taj tvoj "punokrvni telefonski kabel" nije proizveden u Kini, pa je to jedini razlog tvom iskustvu?
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova

Skuplji "punokrvni telefonski" kabel od optike.

Koji strucnjaci, sve redom veci od vecih a nijedan se nebi potrudio makar i upisati u google telefonski kabl.

Dakle evo vam rijec/pojam koju trebate izgooglati.

J-Y(St)Y

Tko prvi dodje sa ovim pojmom do kineza ili optike ja mu se javno izvinjavam u roku odmah

Eto sad cekam sta cete izmisliti kako bi ovo popljuvali, cekam sa tri linka pripremljena.

1. PDF sa podatcima o telefonskom kablu.
2. Link na koorporaciju koja ima prava na proizvodnju istoga u ovalstenim firmama.

3. Razno, par linkova gdje se isti moze nabaviti.
Staro 30.12.2014., 16:05   #907
Prezime
Premium

OK, kad bi ti moga citat misli, onda bi mi bilo odmah jasno da je "cisti/pravi punokrvni telefonski kabl" ustvari J-Y(St)Y
Staro 30.12.2014., 16:11   #908
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor bura2 Pregled postova
Pozdrav,U zadnje vrijeme na iskonu imam jako puno problema s telefonom i više mi ne radi nego radi.Prijavljivao sam puno puta kvar ali kažu da imam veliki upload i da mi zato puca veza, što je najbolje to se počelo događati kad su mi promjenili ruter i tražio sam da mi promjene ruter ali su mi rekli da sigurno nije ruter krivi da nema potrebe za mijenjanjem.

Sad ozbiljno razmišljam o prelasku drugom operateru samo još nisam odlučio gdje.Ovo su moji podaci parice i baš mi nisu jasni pa bi molio ako mi možete reći koliko je loša parica

Line Mode ADSL_2plus Line State Up
Latency Type Fast Line Up Time 70:21:34
Line Coding DMT Line Up Count 1

Statistics Downstream Upstream

Line Rate 5999 Kbps 639 Kbps
Attainable Line Rate 6576 Kbps 1128 Kbps
Noise Margin 106 dB 221 dB
Line Attenuation 315 dB 315 dB
Output Power 195 dBm 131 dBm
Lažu iz Iskona, i ja imam problem s pucanjem kada uploadam i "riješio" sam to na način da sam isključio upload na Utorrentu i da ništa ne sinkroniziram -uploadam doma.
No imaš očajnu paricu/liniju. Možeš maksimalno imati (tvoja linija može idržati) 6,5mbps a profil ti je na 6mbps i normalno da veza puca.
Provjeri kako ti je spojen telefonski kabel iz utičnice u zidu do tvog routera, provjeri spoj na routeru jer možda nije dobro sjeo. Kada to obaviš resetiraj router pa se možda podaci promijene.
Staro 30.12.2014., 16:16   #909
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Koji strucnjaci, sve redom veci od vecih a nijedan se nebi potrudio makar i upisati u google telefonski kabl.
Wooow, telefonski kabel u Google? Ma nemoj reć'?

Ma kako se to samo nismo sjetili...

Nabaviti telefonski kabel.... Hmmmm da vidimo... U Billi? Konzumu... Neeeee...

Možda u trgovini kabelima?
Staro 30.12.2014., 16:19   #910
colonelf
Registered User

Datum registracije: Jan 2014
Citiraj:

Dakle evo vam rijec/pojam koju trebate izgooglati.

J-Y(St)Y
Ovo što si ti ovdje naveo je, ako me pamet dobro služi, oznaka za signalne kabele. Znači nazvati ovo ultimativno-jebačkim telefonskim kabelom je apsolutno netočno.
colonelf je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.12.2014., 17:20   #911
bokinho
Banned
Moj komp

Datum registracije: Dec 2012
Citiraj:
Nije mali. To na prvoj stranici je krivo. Odi par stranica nazad gdje sam pisao o tome. To s malim noise marginom je pocelo neznam odakle, prosirilo se na sve forume i sad je neka mantra koja opisuje 1% slike situacije a uzima se kao 99%.
OK.
Naravno da to na prvoj stranici nije krivo, naravno da postoji mala margina, jedno je teorija u cemu si uporan a drugo je praksa.

Citiraj:

Ne znam zasto si lemio na regleti?
nepotrebno , regleta onda nema smisla, ili je ovo plavo izolirani spoj? onda ok.
bokinho je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 17:34   #912
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Taj nema pojma sta prica, ili ne razumije, ili nezna sta je vdsl, dalje od toga neznam kako da ti objasnim (naravno, ako razlog da "nije moguce ostvariti vdsl" nije taj da ti centrala uopce ne podrzava vdsl ). Ako je tebi max na ADSL-u 17, ako ti je atenuacija 10, nema teorije da ti imas 14 na vdsl. Tog treba maknut s korisnicke ili ti nisi razumio pa je on to odvojio i rekao da ti vdsl nije uopce dostupan radi centrale koja to jos ne podrzava, a na trenutnom adslu parica podrzava 14 (sto bi bilo tocno).
poprilično sam siguran da smo se ja i agent dobro razumjeli. još je napomenuo kako VDSL trenutno ne mogu aktivirati nikome, ali i da hoću ne mogu ga imati, moguće da centrala ne podržava, to neznam, on je samo rekao da je max propusnost 14 i da ne može vdsl. pitat ću za kat iznad sestrin broj koja ima super stanje pa ću vidit šta će onda reć
Staro 30.12.2014., 18:18   #913
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor colonelf Pregled postova
Ovo što si ti ovdje naveo je, ako me pamet dobro služi, oznaka za signalne kabele. Znači nazvati ovo ultimativno-jebačkim telefonskim kabelom je apsolutno netočno.
Code:
http://www.tim-kabel.hr/content/view/295/376/lang,hrvatski/
A imas tamo ljepi, fini PDF sa specifikacijama... Dakle instalacijski telefonski kabl, treba li jos nesto nadodati ?

Citiraj:
Autor bokinho Pregled postova
ili je ovo plavo izolirani spoj? onda ok.
Da, bas tako jer to regleta sa koje je skinuta parica/zice i polemito na moj kabl. Regleta je stavljena jos od prije kada su kompletan vod izmjestali pa kod mene na tavanu stavili istu.

Gornji crni je dolaz pa regleta i donji crni je odlaz dalje na druge kuce... znaci uzete zice sa dolaza/reglete i polemito na moj kabl.
Staro 30.12.2014., 22:21   #914
bura2
Registered User

Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
Lažu iz Iskona, i ja imam problem s pucanjem kada uploadam i "riješio" sam to na način da sam isključio upload na Utorrentu i da ništa ne sinkroniziram -uploadam doma.
No imaš očajnu paricu/liniju. Možeš maksimalno imati (tvoja linija može idržati) 6,5mbps a profil ti je na 6mbps i normalno da veza puca.
Provjeri kako ti je spojen telefonski kabel iz utičnice u zidu do tvog routera, provjeri spoj na routeru jer možda nije dobro sjeo. Kada to obaviš resetiraj router pa se možda podaci promijene.
Budem probao povući nove kablove direktno s tavana u ruter bez utičnice pa ću vidjeti jel bude razlike.
Ja sam probao smanjiti upload na utorrentu ali mi se onda i download drastično smanji.
Staro 31.12.2014., 00:40   #915
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
A imas tamo ljepi, fini PDF sa specifikacijama... Dakle instalacijski telefonski kabl, treba li jos nesto nadodati ?
Zadnji "telefonski" je bio još plavo / bijeli isprepletani, tamo očetkom 80-ih.

Citiraj:
Da, bas tako jer to regleta sa koje je skinuta parica/zice i polemito na moj kabl. Regleta je stavljena jos od prije kada su kompletan vod izmjestali pa kod mene na tavanu stavili istu.

Gornji crni je dolaz pa regleta i donji crni je odlaz dalje na druge kuce... znaci uzete zice sa dolaza/reglete i polemito na moj kabl.
Pa čemu lemljenje?
Staro 31.12.2014., 01:23   #916
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Pa čemu lemljenje?
A sta sam trebao po tvom ? Crimpati svoj kabl u regletu ? To je jedan dodatni spoj vise i otvoreni je spoj podlozan atmosferskim utjecajima, vlaga, temperatura itd...

Zar nije bolje da je regleta totano zaobidjena i sa njihove zice jednim spojem se nastavlja na moju s time da je to izolirano. Bilo kakvo petljanje po regleti su samo dodatni spojevi i dodatne smetnje.

Gle, neka stavlja ko sta oce ako mu radi i dok mu radi... probao sam, testirao UTP i ovaj kabl, spajao router i direktno gore na tavanu kod reglete/kutije, dakle nije da sad nesto izmisljam.

Neda mi se sad raspakiravat ZTE ZXDSL 931VII iz kutije jer sam na sx 763 i dd-wrt gore i jedino sto ovdje mogu ocitati je DSL Signal (up/down) 12 dB / 13 dB.

Inace za ZTE sto se napamet sjecam je:

Noise Margin: 12/13 dB
Data Path: Fast/Fast

Pa neradim ja u tvornici kabla niti agitiram za iste, danas sam zamjenio i kabl od druge linije u kuci koja nije na VOIP-u kao ova nego je klasicna anologna jos tj. ide do adsl splitera pa dalje zna se - inace od optime linija.

I tu sam dobio nesto bolju brzinu po speed testu jer nije prelazilo 4000 kbps, 3800 kbps je plafon bio a sad zakuca i iznad 4000 kbps.

Samo nesto jeftiniji je kabl stavljen ali isto J-Y(St)Y 1 x 2 x 0,6mm u duzini oko 10m do splitera.

Za razliku od ove VOIP linije mogu reci da izmjenom kabla sinhronizacija traje isto, max brzina su nesto malo veca ocitanja i naravno veca je brzina nesto, VOIP linija i kad se bila sinhronizirala brzina je bila ista samo ko ce ju docekati da se podigne/spoji.

Dakle sve na osnovu ovih testiranja mogu zasigurno reci da los UTP tj. nekvalitetan vise utjece na VOIP liniju nego klasicnu analognu.
Staro 31.12.2014., 01:57   #917
sandokan111
Banned

Citiraj:
"telefonski kabel" je tako smijesan izraz, barem meni, da mi se ni ne da raspravljat previse. Nesto slicno ko cestovni auto.
Ovo dalje sto si linkao, ti meni hoces reci da
a) ovakav kabel ja nemogu kupit od kineza?
b) bez ovakvog kabela (sve ostalo isto) ti ne bi imao iste/marginalno_razlicite rezultate s "tankim kinezom" ?
yea rite.
Citiraj:
Autor bokinho Pregled postova
Naravno da to na prvoj stranici nije krivo, naravno da postoji mala margina, jedno je teorija u cemu si uporan a drugo je praksa.
Nisam ja uporan. Ono oko cega smo mi raspravljali se jos "nekako" moze stavit pod teorija/praksa (gdje ti zagovaras vecu marginu zbog svojih prakticnih razloga), ali ono sto pise na prvoj stranici je potpuno netocno. Pa sam naslov Noise Margin (tj. Signal to Noise Margin ili Signal to Noise Ratio) je kriv. Nema tu nikakav ILI jer su to potpuno dva odvojena pojma, a tu ih se predstavlja kao iste. I tu je cijela zabuna nastala na ovome, i svim ostalim forumima gdje ljudi gledaju marginu i vide malu marginu i mise linija u banani, sto nema veze s vezom. Linija koja je sposobna odrzavat malu marginu na maxadsl-u je puno bolja od linije koja se synca na vecu marginu. It's that simple. Samim time, ono s prve strane je potpuno krivo (sto se margine tice)
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
poprilično sam siguran da smo se ja i agent dobro razumjeli. još je napomenuo kako VDSL trenutno ne mogu aktivirati nikome, ali i da hoću ne mogu ga imati, moguće da centrala ne podržava, to neznam, on je samo rekao da je max propusnost 14 i da ne može vdsl. pitat ću za kat iznad sestrin broj koja ima super stanje pa ću vidit šta će onda reć
A onda on valjda misli da ti nemas mogucnosti vdsl-a zbog centrale, jer ako za ove parametre govori da bi imao max 14 na vdsl-u treba dobit otkaz jer nezna sta prica.
Staro 31.12.2014., 09:42   #918
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
A sta sam trebao po tvom ? Crimpati svoj kabl u regletu ? To je jedan dodatni spoj vise i otvoreni je spoj podlozan atmosferskim utjecajima, vlaga, temperatura itd...
Naravno da se u regletu krimpa / na drugi način fizički spaja. Tomu služi.
lemljenje niti je efikasno (ovisno je o regleti, ali u principu je nakon toga uništena) niti se dobiva išta, dapače, nekad možeš dobiti lošije rezultate (ovisno tko i kako zna raditi).

Citiraj:
Zar nije bolje da je regleta totano zaobidjena i sa njihove zice jednim spojem se nastavlja na moju s time da je to izolirano. Bilo kakvo petljanje po regleti su samo dodatni spojevi i dodatne smetnje.
Naravno da je bolje, ali ti onda nađi kome ide koja parica, posebno nakon n godina.

Citiraj:
Gle, neka stavlja ko sta oce ako mu radi i dok mu radi... probao sam, testirao UTP i ovaj kabl, spajao router i direktno gore na tavanu kod reglete/kutije, dakle nije da sad nesto izmisljam.
Na tih par metara udaljenosti gotovo je svejedno imao klasičnu paricu, UTP ili štrik za veš.
Bitni su spojevi i stanje tih par kilometara DTK do centrale. To što ćeš ti staviti par metara ultra turbo hung chang kabela (i još po toj cijeni ) niš' koristi.
Staro 31.12.2014., 10:40   #919
cruiser
Premium

Citiraj:

Na tih par metara udaljenosti gotovo je svejedno imao klasičnu paricu, UTP ili štrik za veš.
Bitni su spojevi i stanje tih par kilometara DTK do centrale. To što ćeš ti staviti par metara ultra turbo hung chang kabela (i još po toj cijeni ) niš' koristi.
crni telefonski kabel 10m-attenuation 32.5 dB
dva bijela telefonska kabla (isti proizvođač) 10m-attenuation 34 dB
probano puno puta u različitim vremenskim trenucima i nepogrešivo dobijam ove vrijednosti. svi kablovi su tvornički tj. nisam ja ništa čarobirao.
cruiser je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2014., 10:46   #920
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
nemate vi pojma dok ne uzmete denon utp kabel
syss je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2014., 10:56   #921
bura2
Registered User

Danas mi max brzina bila 8,5mbit pa me zanima šta bi se desilo da uzmem brzinu interneta 10mbit.
Staro 31.12.2014., 11:04   #922
Rino
[ZA DOM]Rino
Moj komp

Rino's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Danas mi max brzina bila 8,5mbit pa me zanima šta bi se desilo da uzmem brzinu interneta 10mbit.
Misliš na Attainable Line Rate od 8500Kbps?

Ako je tako ne bi se desilo jer ne možeš imati 10Mbit!

Rino je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2014., 11:31   #923
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
nemate vi pojma dok ne uzmete denon utp kabel
Je, kao i oni HDMI i slični kabeli.

Jedino bi volio vidjeti prodajne rezultate.
Staro 31.12.2014., 12:00   #924
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
el. rezultati su vjerujem jako dobri u tom višem segmentu, a tek prodajni... FIJUUUUUUU

malo ću zaofftopičarit, nadam se da se modovi neće ljutit... zapravo ček malo...

recimo tamo nekada je ekipa otkrila da je neki oppo player zapravo luxman, accuphase ili tako nešto, nebitno sada, poanta je da je aparatus bio spot-on kopija osim vanjštine i koštao je tipa 500$, a "high-end" brat je bio 5000$... čak nisu ni bolje kondiće stavili majka mu stara
syss je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2014., 13:12   #925
sandokan111
Banned

Da ne zaboravimo pozlacene kontakte.

Citiraj:
Ako ti je to "atteinable" nema smisla jer to je max sync, i sad bi valjda dobio 6/6.5 mbita, a neznam dal im je to uopce unutar "garantiranih" vrijednosti za 10mbit te bi li te spojili onda.
Staro 31.12.2014., 14:11   #926
cruiser
Premium

Moj susjed-Grundig TV, Strong DVB_T receiver i slika "nije dobra ko u Austriji."
Rješenje -zamjena HDMI kabla sa OEHLBACH kablom koji se ne može naći ispod 100 EUR. moćni placebo efek -to je sad to. pozvan sam da se uvjerim na vlastite oči. i mjenja on kablove i govori "vidiš sad" "a vidiš sad". teško se ne nasmijati.
Staro 31.12.2014., 14:25   #927
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Ja jedino mogu sve raskupusati opet pa za nevjerne tome staviti doslovce video koji ce pokazati duljinu vremena sinhronizacije routera sa "ultra turbo" kabelom i sa obicnim UTP na tih 15m, ako to nije relavantan dokaz onda zbilja neznam kakav dokaz vama "strucnjacima" priloziti...

Dakle ovdje se ne radi o placebo efektu i ono... joj sad mi leti internet i slicne trckalice koje sam tu procitao nego o konkretnoj razlici, pametnom dosta... ostali uzivajte u rapsodiji teorijskog naklapanja.
Staro 31.12.2014., 14:48   #928
cruiser
Premium

ma ja govorim za placebo i HDMI. kod mene je sa bijelim kablom max atteinable rate 14800-15100, a sa crnim ( i to mu je još pukla capica na konektoru) nikad ispod 15500. zamijenio sam crni sa bijelim baš jer mu je pukla capica. budući da mi se na bijelom često znalo syncati na manjojn brzini vratio sam stari kabel i sve je bilo u redu, i kažem burazu da mi kupi drugi kabel kad je išao u grad i on kupi opet isti u Konzumu. stavim njega i opet 34 dB. vratim crni 32.5. probao sam to barem 10 puta.

PS
šta nema nikakve veze ako je kabel unshielded UTP ili STP

Zadnje izmijenjeno od: cruiser. 31.12.2014. u 14:56.
Staro 31.12.2014., 16:06   #929
Prezime
Premium

Citiraj:
Da ne zaboravimo pozlacene kontakte
Koji su itekako vazni u pri/morskom okruzenju, gdje nepozlaceni kontakti oksidiraju preko jedne jedine zime
Staro 31.12.2014., 18:03   #930
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
Na kvalitetu utiču spojevi, nikako kratki bakreni vodič.
gil je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno