|
![]() |
#61 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Nema nade.. Samim time što je kartica DVB-T označava digitalni zemaljski prijenos slike i zvuka u nekompresiranom mpeg2 formatu. Zbog toga ti i bude tako dobra slika kad snimaš jer se snima ono što dolazi bez ikakvog reenkodiranja. Taman da HRT emitira HDTV u mpeg2 ( kao neki sat. provajderi ) opet ga se nebi moglo gledati na tim karticama ako ne podržavaju minimalno 1024x768 rezoluciju a većina radi na 720x576 pa na niže... DVB S - digitalna satelitska - mpeg2 DVB S2- digitalna satelitska - mpeg4 DVB T - digitalna zemaljska - mpeg2 DVB T2 - digitalna zemaljska - mpeg4 Dakle da zaključimo, sa DVB-T karticama nema šanse da se gleda HDTV bez obzira na bilo koji codec ako se on emitira u DVB-T2 standardu (mpeg4) i jedino bi bilo moguće gledati takav kanal ako bi se on emitirao u DVB-T (mpeg2) i još da vam kartica podržava minimalno 1024x768 rezu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
ajmo mi ovako... jel zna netko 100% ili ima link koji linijski dvb-t tuneri mogu gutat hdtv i pucat ga van (analogno/digitalno nebitno... samo da je progresive). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#63 | |
Ursus maritimus tyrannus
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
isss... ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
u borbi protiv sna
Datum registracije: Jan 2006
|
Evo ja sam uštedio trud svima unaprijed: koji god codec upotri***io a da se zove MPEG-4 AVC/H.264 nije upalilo. Naime, većinom su svi u beti i većinom se svi (a pogotovo oni bolji masno) plaćaju, tako da sam sve testirao sa trial verzijama. Naravno, riječ je o Terratec Cinergy HT PCI hibridnoj DVB-T/analog capture kartici. Instalirani su svi zadnji driveri, kao i zadnja verzija TerraTec Home Cinema programa koji služi kartici kao vlastiti tuner i program za gledanje. Fora je u tome kaj se tiče informacija oko same kartice, niš nigdje nema podrobnijih specifikacija kaj je kartica sposobna, ali uvelike je sposobna manipulirati s MPEG-2 streamovima i solidno ih snimiti. Kaj se tiče programa Home Cinema, nema zamjerki, a kod biranja codeca na izboru su nam sljedeći: Audio Renderer; Video decoder; Audio decoder; H.264 Decoder i AAC Decoder. Program automacki prepozna sve instalirane codece. Za sliku (običnu DVB-T) nekako su mi se najbolje pokazali Cyberlinkovi codeci, dok sam za pokušaj vatanja HDTVa mijenjao samo H.264 codec-e (da, probao sam i ostale mijenjati, sve žive kombinacije!). I nažalost, nijedan nije polučio bilo šta, no svejedno me zaintrigiralo to što kad sam odabrao VideoSoft H.264 decoder (uvijek ima gumbić koji vas vodi na postavke odabranog codec-a) i pogledao properties javio je sljedeće: YUV 4:2:0 (1920×1080) -> YV12 (1920×1080) FAIL Znači, codec je prepoznao o kojem se signalu radi! I Home Cinema sukladno tome prilagodi 16:9 okvir slike, no slike naravno, nema, samo je sve crno, dok se zvuk, kao što sam i ranije spomenuo reproducira sasvim ok. Tako da, osim ako nekome ne padne još koja "luda" ideja na pamet da isprobam, okanite se svi prčkanja po običnim DVB-T karticama dok ne dođe u dućane ono za kaj bu lijepo i pisalo da sve to lijepo podržava i može normalno reproducirati. Edit: jedino kaj mi je palo još napamet je da sam HD sadržaj pokušao reproducirati na običnom računalnom monitoru, a ne na HD ready uređaju, ali ionako mi se čini da i to vjerojatno nebi popravilo situaciju. (ima frend HDready tv, i nebi mi bilo čak bed otfurati komp do njega, ali kak to sve pospajati,itd itd, previše vremena.... ![]() Edit#2: navodno bi YUV 4:2:0 mogao biti MPEG2, ali isto tako i MPEG4, neznam kaj te brojke još točno znače, ali surfam, pa uskoro doznam...uglavnom negdje se spominje nešto da bi ga neke DVB-T kartice MOGLE softverski dekodirati....zakaj na HRT-ovoj stranici niš j****o NE PIŠE!? ![]() Zadnje izmijenjeno od: iggyone. 31.03.2007. u 17:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
i koja je daljna budućnost dvb-t standarda, nije valjda da je propao a još nije ušao u upotrebu |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
all you need is freeware
|
![]() |
#69 |
all you need is freeware
|
![]() |
#70 | |
Ursus maritimus tyrannus
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#72 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
antena je ista za digitalnu i analognu tv. ili sam u krivu??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
šlap
Datum registracije: Apr 2006
|
Mislim i ja da je to isti klinac kao i riblja kost na krovu. Eh sad da pitam da li bi recimo ovaj tv http://uk.lge.com/prodmodeldetail.do...LC3R&model=11# mogao prikazivati taj HRTov HDTV? Ono rezolucija mu je 1366x768p, pa bi on sa 1080i trebao to skalirati na 720p? Stvarno mi to sve vise nije jasno, nisam nigdje kod nas vidio rezu vecu od 1366x768, osim na skupim monitorima tipa 2407wfp, ali to su monitori ne tvi, pa me bas zanima kako bi to funkcioniralo, te dali ce u skoro vrijeme poceti prodaja onih koji podrzavaju 1080p? |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Nego, reci ti meni, zlato mamino, jel ti koristiš šta od toga? Ako jesi, šta? Jel koristiš riblju kost ili digitalnu kabelsku? ![]() I da naglasim, problem je u tome što sam na običnoj kablovskoj, a volio bih snimati naše programe u boljoj kvaliteti. Pošto je kabelska čista analogija, ne mogu hvatati digitalni signal. A ukoliko bih sa antenicom uspio dobiti i HDTV signal, to bi bilo super... ![]() ![]()
![]() |
#76 |
all you need is freeware
|
obična riblja kost je kod mene i dvb-t šljaka super i na stb-u i na airstaru. budem još probao kakva je slika s običnom sobnom antenom, neki su i s njima imali odličan dvb-t prijem. u svfakom slučaju, radije malo pronjuškaj po specijaliziranim forumima pa vidi kako možeš riješiti problem, dvb-t antene su samo marketinški trik ![]()
![]() |
#77 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Mhhmm... Oki, nažicat ću neku da probam... kupovina odgođena... ![]() A koji STB imaš i kakav je prijem? Mislim curi kupit nekakav da valja, jer im je prijem zemaljske katastrofičan... ![]()
![]() |
#79 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
DVB-S2 i DVB-T2 su nove generacije digitalnog emitiranja, ali kao i njihovi prethodnici, nemaju veze sa odabranom kompresijom slike i zvuka, Poboljšanja i napredak očituju se uglavnom u kapacitetu, error correctionu... Igrom slučaja u upotrebu su, nekako u isto vrijeme, ušli DVB-S2 standard emitiranja i h.264 standard kompresije. DVB-T2 je tek u povojima (od lipnja 2006) i mislim da ne postoje nikakvi komercijalni uređaji kako za emitiranje, a još manje za prijem. Što se tiče HRT HDTV-a vidim da su neki ulovili signal i samo čuju ali ništa ne vide, iako je format (16:9) prepoznat. Ovdje mi to najviše smrdi na HDCP, makar mi je čudno da bi se HRT s time zayebavao u ovako ranoj fazi.
![]() |
![]() |
#80 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Kod većine je problem sa ffdshowom i nekorištenju odgovarajućeg codeca. Bar koliko sam ja čitao iskustva drugih na newsima (hr.rec.tv.dvb-t)
![]() |
![]() |
#81 | |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Stvar je u tuneru koji se ugradi u taj TV ili sta vec, kartica na kompu i slicno.
![]() |
![]() |
#83 | |
Ursus maritimus tyrannus
|
Citiraj:
![]() FYI: HDTV se može gledati na pc-u sa postojećim karticama... sve ostalo je kombinacija kodeka i procesorske snage... a sad na kojim karticama... e otom potom. ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Super Moderators
|
Na newsima od 22.03 imate rasprave o tome, bacite oko koji put i na zanimljive newse a ne samo na alt.seks.binaries ![]()
![]() |
#85 | |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Valjda ce ovo uskoro kod nas doci: Citiraj:
http://www.bug.hr/vijesti/?id=77878
![]() |
![]() |
#86 |
u borbi protiv sna
Datum registracije: Jan 2006
|
Da stalno ne editiram svoj zadnji post, a i da prenesem mali tekst koji razrješuje (napokon) sve dileme (mali copy/paste sa news-a): 1. Neke kartice podržavaju HDTV, makar često i na službenom sajtu ne piše što su sposobne napraviti; a možda zato i što softver projektiran za njih nije niti razvijan u tom smjeru, pa je potrebno provjeriti... 2. Ne treba HD uređaj za pokušaj hvatanja istog, može se "ulovit" ![]() ![]() 3. One kartice koje podržavaju HDTV trebaju adekvatan softver (program za vatanje i gledanje) koji može raditi sa naravno adekvatnim H.264 codecom, tipa DVBviewer 3.6.1.2 s kojim HD HTV radi. 4. Kako su MPEG-4/H.264 i ini codeci još u testnoj fazi, svi oni bolji se plaćaju, a besplatnih ima svega nekoliko, no najboljim se pokazao CoreAVC 1.2 s kojim HD HTV radi, odnosno uspijeva ga dekodirat. 5. Što se samog opterećenja mašine tiče - zbog toga što dekodiranje navedenog signala radimo softverski: poželjno je imati dvoglavi proc, a najmanje nešto tipa A64 > 2.0 GHz, i 1GB RAMa, jer i s time je moguće da će slika trzati. Zahtjevi ovog codeca, kao što i sami vidite, trenutno su ogromni. (slično je bilo kad je u povojima bio i DVB-T ![]() 6. Ako i uspijete sve upogonit, bez obzira na "zvijer" od kompa, moguće je da će vam slika trzat. Razlozi mogu biti razni, a najveći je onaj: TO JE EXPERIMENTALNO EMITIRANJE i slike su (vjerojatno up-scale-ane na 1080i) većinom šit, boje su šit....al velim, ja se nadam da ću EURO 2008 preko tog kanala gledat u HD-u... Zasad, moramo reć, ajde i to se desilo u dragoj nam Rvackoj, ali moje mišljenje je da se oko toga sad sa "običnim DVB-T karticama" oko lovljenja HD signala stvarno ne isplati, a pogotovo zato što se nit nema šta vidjeti. Osim toga, tko zna i u kojem će se još standardu na kraju HTV odlučiti emitirati HD... Nadajmo se svi da će sve naše dileme oko hardvera (a pogotovo i cijene), standarda prijenosa, pokrivenošću i ostalim kerefekama biti bolje poznate do početka 2008...kad bi nam to moglo i postat korisno. pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Super Moderators
|
Sinoć sam konačno išao isprobati DVB-T sa AIW, HDTV Promo nađe ali je slika crnjak, samo zvuk. Probao sam CyberLinkov i CoreAVC codec-štanga.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|