Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.03.2007., 22:52   #61
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor Miratz Pregled postova
Kartica je hibridna analog/dbv-t

aj trzni kakav tračak nade...
Nema nade.. Samim time što je kartica DVB-T označava digitalni zemaljski prijenos slike i zvuka u nekompresiranom mpeg2 formatu. Zbog toga ti i bude tako dobra slika kad snimaš jer se snima ono što dolazi bez ikakvog reenkodiranja.

Taman da HRT emitira HDTV u mpeg2 ( kao neki sat. provajderi ) opet ga se nebi moglo gledati na tim karticama ako ne podržavaju minimalno 1024x768 rezoluciju a većina radi na 720x576 pa na niže...

DVB S - digitalna satelitska - mpeg2
DVB S2- digitalna satelitska - mpeg4
DVB T - digitalna zemaljska - mpeg2
DVB T2 - digitalna zemaljska - mpeg4

Dakle da zaključimo, sa DVB-T karticama nema šanse da se gleda HDTV bez obzira na bilo koji codec ako se on emitira u DVB-T2 standardu (mpeg4) i jedino bi bilo moguće gledati takav kanal ako bi se on emitirao u DVB-T (mpeg2) i još da vam kartica podržava minimalno 1024x768 rezu.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2007., 23:00   #62
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ajmo mi ovako... jel zna netko 100% ili ima link koji linijski dvb-t tuneri mogu gutat hdtv i pucat ga van (analogno/digitalno nebitno... samo da je progresive).
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.03.2007., 02:03   #63
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
Dakle da zaključimo, sa DVB-T karticama nema šanse da se gleda HDTV bez obzira na bilo koji codec ako se on emitira u DVB-T2 standardu (mpeg4) i jedino bi bilo moguće gledati takav kanal ako bi se on emitirao u DVB-T (mpeg2) i još da vam kartica podržava minimalno 1024x768 rezu.
Nakon malo guglanja po bespućima hrvatskog ITerneta, izgleda da kod nas, u ponudama PCShop-ova, uopće nema kartica koje podržavaju DVB-T2? Daklem, barem za sad, ovo definitivno nije namjenjeno za korisnike dig. televizije preko računala?

isss... koji lejmeri...
Staro 31.03.2007., 03:23   #64
iggyone
u borbi protiv sna
Moj komp

iggyone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Evo ja sam uštedio trud svima unaprijed: koji god codec upotri***io a da se zove MPEG-4 AVC/H.264 nije upalilo. Naime, većinom su svi u beti i većinom se svi (a pogotovo oni bolji masno) plaćaju, tako da sam sve testirao sa trial verzijama.

Naravno, riječ je o Terratec Cinergy HT PCI hibridnoj DVB-T/analog capture kartici. Instalirani su svi zadnji driveri, kao i zadnja verzija TerraTec Home Cinema programa koji služi kartici kao vlastiti tuner i program za gledanje.

Fora je u tome kaj se tiče informacija oko same kartice, niš nigdje nema podrobnijih specifikacija kaj je kartica sposobna, ali uvelike je sposobna manipulirati s MPEG-2 streamovima i solidno ih snimiti.

Kaj se tiče programa Home Cinema, nema zamjerki, a kod biranja codeca na izboru su nam sljedeći:

Audio Renderer; Video decoder; Audio decoder; H.264 Decoder i AAC Decoder.

Program automacki prepozna sve instalirane codece. Za sliku (običnu DVB-T) nekako su mi se najbolje pokazali Cyberlinkovi codeci, dok sam za pokušaj vatanja HDTVa mijenjao samo H.264 codec-e (da, probao sam i ostale mijenjati, sve žive kombinacije!). I nažalost, nijedan nije polučio bilo šta, no svejedno me zaintrigiralo to što kad sam odabrao VideoSoft H.264 decoder (uvijek ima gumbić koji vas vodi na postavke odabranog codec-a) i pogledao properties javio je sljedeće:

YUV 4:2:0 (1920×1080) -> YV12 (1920×1080) FAIL

Znači, codec je prepoznao o kojem se signalu radi! I Home Cinema sukladno tome prilagodi 16:9 okvir slike, no slike naravno, nema, samo je sve crno, dok se zvuk, kao što sam i ranije spomenuo reproducira sasvim ok.

Tako da, osim ako nekome ne padne još koja "luda" ideja na pamet da isprobam, okanite se svi prčkanja po običnim DVB-T karticama dok ne dođe u dućane ono za kaj bu lijepo i pisalo da sve to lijepo podržava i može normalno reproducirati.

Edit: jedino kaj mi je palo još napamet je da sam HD sadržaj pokušao reproducirati na običnom računalnom monitoru, a ne na HD ready uređaju, ali ionako mi se čini da i to vjerojatno nebi popravilo situaciju. (ima frend HDready tv, i nebi mi bilo čak bed otfurati komp do njega, ali kak to sve pospajati,itd itd, previše vremena.... , osim ako me netko uvjeri da bi moglo proraditi, makar sumnjam...)

Edit#2: navodno bi YUV 4:2:0 mogao biti MPEG2, ali isto tako i MPEG4, neznam kaj te brojke još točno znače, ali surfam, pa uskoro doznam...uglavnom negdje se spominje nešto da bi ga neke DVB-T kartice MOGLE softverski dekodirati....zakaj na HRT-ovoj stranici niš j****o NE PIŠE!?

Asrock B550M Pro4
AMD Ryzen 5600 @ Thermalright Assassin King 120SE
2×8GB Corsair DDR4 CL16 3600MHz
Powercolor Red Devil 6700 XT 12GB
Kingston KC3000 SSD 512GB + Kingston NV2 SSD 2TB
LG DVD-RW
Corsair RM750e
Dell S2716HN
Fractal Design Define Mini
mouse&keyboard Logitech vulgaris
Predzadnja trgovina | Zadnja trgovina

Zadnje izmijenjeno od: iggyone. 31.03.2007. u 17:18.
iggyone je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2007., 08:17   #65
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Citiraj:
Autor iggyone Pregled postova
Evo ja sam uštedio trud svima ...
Meni zasigurno jesi. stoga svaka čast! Da ima repup još uvijek garant bi te klikno.

i thnx!
Staro 31.03.2007., 08:23   #66
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
i koja je daljna budućnost dvb-t standarda, nije valjda da je propao a još nije ušao u upotrebu
gil je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2007., 23:19   #67
japa
Premium
Moj komp

japa's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
DVB S - digitalna satelitska - mpeg2
DVB S2- digitalna satelitska - mpeg4
DVB T - digitalna zemaljska - mpeg2
DVB T2 - digitalna zemaljska - mpeg4
..ahh DVB-S moze emitirat i u mpeg4, 100%.
japa je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2007., 19:08   #68
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Tako da, osim ako nekome ne padne još koja "luda" ideja na pamet da isprobam,
ajd probaj s ProgDVB staviti ono "record all pids" pa onda probaj otvoriti s video redo ili DGIndex-om
Staro 01.04.2007., 19:23   #69
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor gil Pregled postova
i koja je daljna budućnost dvb-t standarda, nije valjda da je propao a još nije ušao u upotrebu
načekat ćemo se dok hdtv uđe full u upotrebu kod nas
Staro 02.04.2007., 10:40   #70
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Citiraj:
Edit#2: ...uglavnom negdje se spominje nešto da bi ga neke DVB-T kartice MOGLE softverski dekodirati....zakaj na HRT-ovoj stranici niš j****o NE PIŠE!?
E pa vidiš, i ja sam naletio na slične informacije, gdje se navodi samo da treba dovoljno procesorske snage za dekodiranje HDTV signala... Evo nadam se da ću danas ubost DVB-T antenu i istestirati sve navedeno...

Oglas
Staro 02.04.2007., 10:47   #71
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor Miratz Pregled postova
DVB-T antenu

kako čitam po drugim forumima, to je prodavanje muda pod bubrege
Staro 02.04.2007., 11:03   #72
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
antena je ista za digitalnu i analognu tv. ili sam u krivu???

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 11:08   #73
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Mislim i ja da je to isti klinac kao i riblja kost na krovu.

Eh sad da pitam da li bi recimo ovaj tv
http://uk.lge.com/prodmodeldetail.do...LC3R&model=11#
mogao prikazivati taj HRTov HDTV?
Ono rezolucija mu je 1366x768p, pa bi on sa 1080i trebao to skalirati na 720p?
Stvarno mi to sve vise nije jasno, nisam nigdje kod nas vidio rezu vecu od 1366x768, osim na skupim monitorima tipa 2407wfp, ali to su monitori ne tvi, pa me bas zanima kako bi to funkcioniralo, te dali ce u skoro vrijeme poceti prodaja onih koji podrzavaju 1080p?
raf je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 11:09   #74
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

sjećam se da je hgspot uvaljivao dvbt antene koje su imale istu ako ne i lošiju kvalitetu prijema od običnih
Staro 02.04.2007., 11:20   #75
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Nego, reci ti meni, zlato mamino, jel ti koristiš šta od toga? Ako jesi, šta? Jel koristiš riblju kost ili digitalnu kabelsku?

I da naglasim, problem je u tome što sam na običnoj kablovskoj, a volio bih snimati naše programe u boljoj kvaliteti. Pošto je kabelska čista analogija, ne mogu hvatati digitalni signal. A ukoliko bih sa antenicom uspio dobiti i HDTV signal, to bi bilo super... Onda bi se igrao...

Staro 02.04.2007., 11:29   #76
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

obična riblja kost je kod mene i dvb-t šljaka super i na stb-u i na airstaru.

budem još probao kakva je slika s običnom sobnom antenom, neki su i s njima imali odličan dvb-t prijem.

u svfakom slučaju, radije malo pronjuškaj po specijaliziranim forumima pa vidi kako možeš riješiti problem, dvb-t antene su samo marketinški trik
Staro 02.04.2007., 12:02   #77
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Mhhmm... Oki, nažicat ću neku da probam... kupovina odgođena...

A koji STB imaš i kakav je prijem? Mislim curi kupit nekakav da valja, jer im je prijem zemaljske katastrofičan...
Staro 02.04.2007., 12:14   #78
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Imam Dreambox s dvb-t tunerom. Slika super odkad su popravili signal.
Staro 02.04.2007., 13:55   #79
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Nema nade.. Samim time što je kartica DVB-T označava digitalni zemaljski prijenos slike i zvuka u nekompresiranom mpeg2 formatu.
Kao prvo, mpeg-2 je standard za kompresiju videa, te je stoga gornja rečenica potpuno besmislena. DVB-T je standard emitiranja i nema veze s odabranom vrstom kompresije. DVB-T može "nositi" i mpeg-2 i mpeg-4 streamove (baš kao i DVB-S) s time da će se mpeg-2 kompresija vjerovatno napustiti u budućnosti čak i za standardne rezolucije, dakle ne nužno HDTV.

DVB-S2 i DVB-T2 su nove generacije digitalnog emitiranja, ali kao i njihovi prethodnici, nemaju veze sa odabranom kompresijom slike i zvuka, Poboljšanja i napredak očituju se uglavnom u kapacitetu, error correctionu... Igrom slučaja u upotrebu su, nekako u isto vrijeme, ušli DVB-S2 standard emitiranja i h.264 standard kompresije.

DVB-T2 je tek u povojima (od lipnja 2006) i mislim da ne postoje nikakvi komercijalni uređaji kako za emitiranje, a još manje za prijem.

Što se tiče HRT HDTV-a vidim da su neki ulovili signal i samo čuju ali ništa ne vide, iako je format (16:9) prepoznat. Ovdje mi to najviše smrdi na HDCP, makar mi je čudno da bi se HRT s time zayebavao u ovako ranoj fazi.
Staro 02.04.2007., 14:13   #80
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor Perki Pregled postova
Što se tiče HRT HDTV-a vidim da su neki ulovili signal i samo čuju ali ništa ne vide, iako je format (16:9) prepoznat. Ovdje mi to najviše smrdi na HDCP, makar mi je čudno da bi se HRT s time zayebavao u ovako ranoj fazi.

Kod većine je problem sa ffdshowom i nekorištenju odgovarajućeg codeca.
Bar koliko sam ja čitao iskustva drugih na newsima (hr.rec.tv.dvb-t)

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 14:27   #81
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:

Edit: jedino kaj mi je palo još napamet je da sam HD sadržaj pokušao reproducirati na običnom računalnom monitoru, a ne na HD ready uređaju, ali ionako mi se čini da i to vjerojatno nebi popravilo situaciju. (ima frend HDready tv, i nebi mi bilo čak bed otfurati komp do njega, ali kak to sve pospajati,itd itd, previše vremena.... , osim ako me netko uvjeri da bi moglo proraditi, makar sumnjam...)
HD ready uredjaj... kakve to veze ima sa prijemom HDTV signala? Ako ti na kompu nemozes gledati taj program, neces ga moci gledat ni na bilo kakvom uredjaju koji ima 16 certifikata da moze prikazati HD signal.
Stvar je u tuneru koji se ugradi u taj TV ili sta vec, kartica na kompu i slicno.
Staro 02.04.2007., 14:57   #82
robee
Premium
Moj komp

robee's Avatar

Citiraj:
Autor raf Pregled postova
Ja se samo veselim pojeftinjenu widescreen TVa, te da cu konacno moci gledati dvdje normalno bez onih crnih crta.
crne crte ostaju i na widescreen
robee je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 15:16   #83
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Kod većine je problem sa ffdshowom i nekorištenju odgovarajućeg codeca. Bar koliko sam ja čitao iskustva drugih na newsima (hr.rec.tv.dvb-t)
Hura... napokon netko sa friškim hc informacijama...
FYI: HDTV se može gledati na pc-u sa postojećim karticama... sve ostalo je kombinacija kodeka i procesorske snage... a sad na kojim karticama... e otom potom.
Staro 02.04.2007., 15:24   #84
Jelc
Super Moderators

Na newsima od 22.03 imate rasprave o tome, bacite oko koji put i na zanimljive newse a ne samo na alt.seks.binaries

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Staro 02.04.2007., 16:56   #85
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Valjda ce ovo uskoro kod nas doci:

Citiraj:
Plextor je predstavio svoj novi minijaturni HDTV prijemnik za koji u kompaniji ističu da može transformirati korisnikovo prijenosno računalo u bežični video snimač. Uređaj službene oznake PX-HDTV500U dolazi sa softverom koji automatski skenira dostupne kanale, te omogućuje prikazivanje i snimanje TV sadržaja u normalnoj i HD razlučivosti. Ostale karakteristike uključuju funkcije slika u slici, podršku za formate 4:3 i 16:9, te mogućnost snimanja pojedinih slika iz video zapisa.

http://www.bug.hr/vijesti/?id=77878
Staro 03.04.2007., 20:28   #86
iggyone
u borbi protiv sna
Moj komp

iggyone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Da stalno ne editiram svoj zadnji post, a i da prenesem mali tekst koji razrješuje (napokon) sve dileme (mali copy/paste sa news-a):

1. Neke kartice podržavaju HDTV, makar često i na službenom sajtu ne piše što su sposobne napraviti; a možda zato i što softver projektiran za njih nije niti razvijan u tom smjeru, pa je potrebno provjeriti...

2. Ne treba HD uređaj za pokušaj hvatanja istog, može se "ulovit" i na običnom računalnom monitoru. Isto vrijedi i za antenu. Obična riblja kost (cca 50kn ) je i više no dovoljna; ne postoje nikakove "DVB-T antene".

3. One kartice koje podržavaju HDTV trebaju adekvatan softver (program za vatanje i gledanje) koji može raditi sa naravno adekvatnim H.264 codecom, tipa DVBviewer 3.6.1.2 s kojim HD HTV radi.

4. Kako su MPEG-4/H.264 i ini codeci još u testnoj fazi, svi oni bolji se plaćaju, a besplatnih ima svega nekoliko, no najboljim se pokazao CoreAVC 1.2 s kojim HD HTV radi, odnosno uspijeva ga dekodirat.

5. Što se samog opterećenja mašine tiče - zbog toga što dekodiranje navedenog signala radimo softverski: poželjno je imati dvoglavi proc, a najmanje nešto tipa A64 > 2.0 GHz, i 1GB RAMa, jer i s time je moguće da će slika trzati. Zahtjevi ovog codeca, kao što i sami vidite, trenutno su ogromni. (slično je bilo kad je u povojima bio i DVB-T )

6. Ako i uspijete sve upogonit, bez obzira na "zvijer" od kompa, moguće je da će vam slika trzat. Razlozi mogu biti razni, a najveći je onaj: TO JE EXPERIMENTALNO EMITIRANJE i slike su (vjerojatno up-scale-ane na 1080i) većinom šit, boje su šit....al velim, ja se nadam da ću EURO 2008 preko tog kanala gledat u HD-u...

Zasad, moramo reć, ajde i to se desilo u dragoj nam Rvackoj, ali moje mišljenje je da se oko toga sad sa "običnim DVB-T karticama" oko lovljenja HD signala stvarno ne isplati, a pogotovo zato što se nit nema šta vidjeti.
Osim toga, tko zna i u kojem će se još standardu na kraju HTV odlučiti emitirati HD...

Nadajmo se svi da će sve naše dileme oko hardvera (a pogotovo i cijene), standarda prijenosa, pokrivenošću i ostalim kerefekama biti bolje poznate do početka 2008...kad bi nam to moglo i postat korisno.

pozz

Asrock B550M Pro4
AMD Ryzen 5600 @ Thermalright Assassin King 120SE
2×8GB Corsair DDR4 CL16 3600MHz
Powercolor Red Devil 6700 XT 12GB
Kingston KC3000 SSD 512GB + Kingston NV2 SSD 2TB
LG DVD-RW
Corsair RM750e
Dell S2716HN
Fractal Design Define Mini
mouse&keyboard Logitech vulgaris
Predzadnja trgovina | Zadnja trgovina
iggyone je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2007., 00:03   #87
Miratz
Ursus maritimus tyrannus
Moj komp

Miratz's Avatar

Svaka čast care, you've put your back into it. Puno detaljnih informacija i demistifikacija HRT-ovog HDTV-a...

klap klap klap.
Staro 05.04.2007., 15:17   #88
Jelc
Super Moderators

Sinoć sam konačno išao isprobati DVB-T sa AIW, HDTV Promo nađe ali je slika crnjak, samo zvuk.
Probao sam CyberLinkov i CoreAVC codec-štanga.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno