|
![]() |
#61 | |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() To i ja radim, 2-3 min ugasim klimu prije nego mislim ugasit auto.
![]() |
![]() |
#62 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Evo da dignem post, pitanje: Šta pogoni te automaCke klime u autu, neki čip, procesor or whatever? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#69 |
AutoCad & Allplan expert
Datum registracije: Jan 2004
|
Opaaa gledam ko je dignul moj post iz naftalina ![]() Na novijim autima - znači audi sve odrađuje motorni procesor (auto ima drugačiju mapu za rad s klimom)+ podprocesor odnosno procesor klime. Sve je povezano s motornim procesorom, da ne nabrajam da svaka vrata na autu imaju svoj procesor... Nekada je u klime u aute išlo 1+kg plina a sada na skupljim autima imaš do 0.5kg plina. Nekada je kompresor uzeo 6-7 i više kw autu, a danas funkcioniraju slično inventer kučnim uređajima. Kompresori su promjenjive zaprenine odnosno promijenjivog stupnja kompresije itd, ventilatori na jeftinijim autima još uvijek urlaju kad auto stoji na mjestu kad je klima upaljena dok na nekom novijem ih nećeš ćut.... Ja na trenutnom autu nemam razlike u potrošnji s upaljenom i ugašenom klimom, nema da se smrzavam kad je nafrljim jer ti to auto ne da, ventilatori naprijed se pale po potrebi i to točno onolko koliko treba (10-100%)... Nekad je automatska klima imala samo 1 senzor temperature + uv senzor, danas imaš za vozača 3 senzora + 3 za suvozača, + strop + stražnja klupa i ko zna di još..... Samu temperaturu ti regulira procesor klime preko servomotorića koji otvaraju i zatvaraju klapne Koliko sam problema s klimama u autima imal da ih znam već u detalje ![]()
![]() |
#70 |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#71 |
AutoCad & Allplan expert
|
![]() |
#72 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
Prvo prije 8 godina pita kako s klimom, a danas čovjek ima pHd iz klime ![]() I ja na Vectri C stalno imam problema s klimom. Pune mi s onim plinom koji ostavlja trag, ali kažu da prekasno dođem pa se već ispere gdje curi, jel to moguće? Počne slabije hladit već za mjesec dana... Sada su zadnje sumnje pale da pušta plin na unutarnjem kileru, u kabini... Što ne bi trebao to skužit, ima li taj plin kakav miris? |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
sličan problem je bio i na mojoj Astri H, prvo platio 420kn punjenje plinom i bojilom, naravno sve iscurilo kroz 2 mjeseca vožnje, lampa pokazala da je vanjski cooler izrešetan i ništa, novi cooler i ponovo plin + ulje za podmazivanje sistema, ukupno nešto manje od 2000kn s time da sam sam radio sve osim tog punjenja za koje nemam aparaturu. Prije bi rekao da je neka brtva ili crijevo neispravno. Radijator u kabini ti je u području nižeg tlaka, a i u kabini je, osiguran je od udaraca, kamenčića i sličnog. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Često znaju curiti i ventili na toploj i hladnoj strani (gdje prikapčaju crijeva kod punjenja), no boja tamo ne pomaže, jer je sve ionako ofarbano kad boju uljevaš tamo. Tada se koriste one slušalice s pojačalom i mikrofonom, pa osluškuješ pukotinu. A ovo što su ti rekli da se ispere ne vjerujem, proučavao sam svoj stari cooler prije nego što sam ga bacio, neće se to bijolo samo tako skinuti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
AutoCad & Allplan expert
|
Citiraj:
![]() Cijela mi se aparatura svodi na manometre za 25 usd s ebaya, stari kompresor iz frižidera za vakumiranje/punjenje i digitalnu vagu za doziranje plina/ulja.... Jedini problem je što ne mogu dobit plin jer nemam obrt... Inače 13.6kg plina dođe cca 750kn s pdv-om - kg plina oko 55kn a za auto ide 0.5-0.7kg ovissno koji... btw densov kompresor na opelima je poznat da voli malo popustit plina na semerinzima....
none Zadnje izmijenjeno od: FERRYS. 02.09.2014. u 09:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2015
|
Pozdrav svima, jel moze mi tko odgovoriti na jednostavno pitanje? Odnosno gdje je najjeftinije servis klima uređaja u zagrebu i dali se ispalti servisirati ili kupiti novu klimu? Hvala unaprijed. p.s. samo znam za ovaj servis klima uređaja u Zagrebu Zadnje izmijenjeno od: Forum15. 23.02.2015. u 14:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Guest
|
koliko dodje samo dijagnostika da se vidi gdje curi klima? |
![]() |
![]() |
#83 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Ulje u sustavu klime je potrebno nakon X godina promjenit, a plin je plin. U sistemu se to nalazi kao mješavina i onda se pomoću uređaja to vadi i razdvaja, prilikom punjenja ide prvo novo ulje i onda plin. Šteta bacit sav plin i da ti onda taj isti naplate. Cijena obično ide po 100 g. To nazovi negdje pa pitaj, trebaju ti stavit onu boju, mislim da je min cijena 100 kn.
![]() |
![]() |
#84 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Opis kvara: Climatronic na mom Seatu je poludio. Kad je u automatskom modu onda se ventilatori ponekad skoro uopće ne čuju (rade, jer se osjeti strujanje zraka) i klima uređaj radi OK.... dok se češće zaletavaju u visoke okretaje i ruže ko sam vrag.. zapravo ne ruže toliko ventilatori koliko je bučno strujanje zraka kroz kanale jer elektronika ne otvara/zatvara i usmjerava zrak prema potrebi već kako joj je volja. U ručnom modu prihvaća gumbe preko kojih se usmjerava zrak u određeno područje, ali regulacija brojeva okretaja (snaga puhanja) opet vodi neku svoju politiku. Climatronic inače bez obzira na tu buku hladi, grije ili odmagljuje stakla korektno no buka koja je pritom proizvedena je kao da su ugradili pet-šest osam cm ventilatora koji delaju na 6k rpm ![]() E sad, u ovlaštenom servisu su obavili dijagnostiku i kažu da je otišao jedan od senzora ali ne znaju koji jer ih navodno ima tri i da to neće znati dok ne raskopaju cijelu unutrašnjost, a kad i raskopaju da se onda mijenja sve elektronika+ventilatori.. a cijena je ![]() Pitanje je, da li se to doista tako radi i ima li neki normalni serviser/majstor za klima uređaje u ZG? |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Starom je riknula na Citroenu, obišao par servisa i najisplativije je bilo u ovlaštenom. Mislim da je rekao da je platio popravak i punjenje 400 kn, a ostali nisu bili ispod 700-800.
![]() |
#86 | ||
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
9 godina nije mjenjano i dalje radi, ima li razloga za brigu? sad kad napravim koliko često ubuduće mijenjati, je li 2 godine nepotrebno često ili opravdano ? ima li iskustava s ovim http://www.autoklima-hrastinski.hr/#akcije za 150kn i reciklaža/promjena i čišćenje što bi mi dobro došlo jer zna zasmrdit(samo pri paljenju i gašenju, al dok radi onda je ok) + nadoplata za koji gram plina ako fali Citiraj:
meni u ovlaštenom vw samo osnovni servis klime(znači ta reciklaža zamjena plina ulja) 450 kn |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
A sad svake 2 godine mi se cini ipak malo too much, ja bi rekao 3-4, naravno ovisi koliko se taj auto vozi. Ako mislis cistit definitivno i samo sa ozonom, i to trazi da radi 45-60 min...
![]() |
![]() |
#88 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
nešto sam sprejao doma sam u intake ventilacije ali očito da nije uspjelo ili sam još veće sranje napravio, možda mi je samo filter popio vlagu pa se usmrdio, makar ni on nije star, od zime je da radije onda iskoristim sa ponudedana za 100kn ima reciklaža i dopuna po potrebi a čišćenje nađem drugdje s ozonom jeftinije? mislim da je ovaj čak spomenuo da je i boja u cijeni, možda se varam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Strichek Moderator
|
Ozon je najbolji nacin da ubit bakterije (a s njima i smrad) iz sistema, sto duze radi to bolje. Ja sam prosle godine za 70ak kn kupio onaj sonaxov drek kaj je kao dezic, aktiviras ga i pustis da auto radi 15 min, on ubije dobar dio al za 100 kn ima ciscenje ozonom kaj je najbolje a to stvarno nije neka cifra. Nakon toga pogledaj na kaj ti filter lici pa ga eventualno ispusi sa kompresorom. Ak ti klima ne pusta nema potrebe stavljaj boju.
![]() |
#90 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
ozona se treba pazit u vecim kolicinama koje su za ubit mirise... ne udisat to. meni se sonax ili onaj od loctite-a pokazao kao dobra PREVENCIJA, jer to i je samo za prevenciju. nemos ti pustit 10g isti filter i ne spricat to i onda ocekivat cuda da ce sprej napravit kad je isparivac i cijevi puni gofana. moj auto ima 7 godina i nema mirisa losih. naravno svake godine promjenim filter (aktivni) i izvrtim sprej. ako vam se klima vec usmrdila kao mnogima nece vam pomoc to nikak nego treba oprat sve. imate i one sprejeve/pjene koje imaju dugu cjevcicu pa gurate to u ventilaciju da pocisti, al nije ni to po meni 100%. ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|