Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.07.2011., 18:34   #61
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor AMD Pregled postova
Da pogađam zašto ti ne smrdi klima?
Par kilometara ili par minuta prije nego ćeš se sparkirati ugasiš klimu, otvoriš lagano prozor i ostaviš da se cijevi od zraka ispušu, tj. da vlaga koja se je stvorila izađe van, a ne da se kondenzira u cijevima u kojima se nastane gljivice koje kasnije smrde.

To i ja radim, 2-3 min ugasim klimu prije nego mislim ugasit auto.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2014., 15:47   #62
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Evo da dignem post, pitanje:

Šta pogoni te automaCke klime u autu, neki čip, procesor or whatever?
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2014., 15:51   #63
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
senzor temperature
syss je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2014., 15:59   #64
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Mda, baš si mi bistar, pa neki bog i mora radit regulaciju osim senzora, senzor samo čita.
Staro 07.08.2014., 16:02   #65
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

pa tak je jasno da ima neku elektroniku koja kontrolira temperaturu, snagu i eventualno smjer puhanja puhanja... a pogoni ih kompresor
Staro 07.08.2014., 16:04   #66
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

E pa stvar je u tome jel je to posebna elektronika ili to sve radi procesor auta.
Staro 07.08.2014., 16:09   #67
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

čisto sumnjam da su to ugurali u ecu... tamo su malo "lower" level funkcionalnosti.
Staro 07.08.2014., 16:18   #68
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Pa je, al vjerovatno košta ko svetog petra jaja...
Staro 18.08.2014., 15:59   #69
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Opaaa gledam ko je dignul moj post iz naftalina

Na novijim autima - znači audi sve odrađuje motorni procesor (auto ima drugačiju mapu za rad s klimom)+ podprocesor odnosno procesor klime.
Sve je povezano s motornim procesorom, da ne nabrajam da svaka vrata na autu imaju svoj procesor...
Nekada je u klime u aute išlo 1+kg plina a sada na skupljim autima imaš do 0.5kg plina. Nekada je kompresor uzeo 6-7 i više kw autu, a danas funkcioniraju slično inventer kučnim uređajima. Kompresori su promjenjive zaprenine odnosno promijenjivog stupnja kompresije itd, ventilatori na jeftinijim autima još uvijek urlaju kad auto stoji na mjestu kad je klima upaljena dok na nekom novijem ih nećeš ćut....
Ja na trenutnom autu nemam razlike u potrošnji s upaljenom i ugašenom klimom, nema da se smrzavam kad je nafrljim jer ti to auto ne da, ventilatori naprijed se pale po potrebi i to točno onolko koliko treba (10-100%)...
Nekad je automatska klima imala samo 1 senzor temperature + uv senzor, danas imaš za vozača 3 senzora + 3 za suvozača, + strop + stražnja klupa i ko zna di još.....

Samu temperaturu ti regulira procesor klime preko servomotorića koji otvaraju i zatvaraju klapne

Koliko sam problema s klimama u autima imal da ih znam već u detalje
Staro 18.08.2014., 16:23   #70
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Citiraj:
Autor FERRYS Pregled postova
..Koliko sam problema s klimama u autima imal da ih znam već u detalje
Znači nakon toliko godina od otvaranje teme - ti si na kraju posta jedan od onih šta se bave servisom auto-klima

BTW nemam klimu u autu, pa sam neupućen u tematiku

Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2014., 10:01   #71
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Citiraj:
Autor Drvoje Pregled postova
Znači nakon toliko godina od otvaranje teme - ti si na kraju posta jedan od onih šta se bave servisom auto-klima

BTW nemam klimu u autu, pa sam neupućen u tematiku
aha, ne bi čovijek povjerovao što sve može, sve dok ne uđe u tematiku...
Staro 19.08.2014., 10:24   #72
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Prvo prije 8 godina pita kako s klimom, a danas čovjek ima pHd iz klime

I ja na Vectri C stalno imam problema s klimom. Pune mi s onim plinom koji ostavlja trag, ali kažu da prekasno dođem pa se već ispere gdje curi, jel to moguće? Počne slabije hladit već za mjesec dana...
Sada su zadnje sumnje pale da pušta plin na unutarnjem kileru, u kabini... Što ne bi trebao to skužit, ima li taj plin kakav miris?
Sam Fischer je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2014., 10:27   #73
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

nope... trebao bi svjetliti pod uv lampom.
Staro 19.08.2014., 11:47   #74
Pawzilla
Premium
Moj komp

Pawzilla's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
sličan problem je bio i na mojoj Astri H, prvo platio 420kn punjenje plinom i bojilom, naravno sve iscurilo kroz 2 mjeseca vožnje, lampa pokazala da je vanjski cooler izrešetan i ništa, novi cooler i ponovo plin + ulje za podmazivanje sistema, ukupno nešto manje od 2000kn s time da sam sam radio sve osim tog punjenja za koje nemam aparaturu.

Citiraj:
Autor Sam Fischer Pregled postova
Sada su zadnje sumnje pale da pušta plin na unutarnjem kileru, u kabini... Što ne bi trebao to skužit, ima li taj plin kakav miris?
Prije bi rekao da je neka brtva ili crijevo neispravno. Radijator u kabini ti je u području nižeg tlaka, a i u kabini je, osiguran je od udaraca, kamenčića i sličnog.
Pawzilla je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2014., 12:15   #75
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Hm da, ima smisla...
A isto, koja to mora biti mala rupica jebemu, da 0.5Kg plina iscuri lagano tek kroz 3 mjeseca, pri takvim pritiscima... Maltene procjep u nanometrima.
Sam Fischer je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2014., 12:38   #76
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

zato se i stavlja uv reaktivna boja kako bi se vidio taj nanometar
Staro 19.08.2014., 12:41   #77
Pawzilla
Premium
Moj komp

Pawzilla's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Često znaju curiti i ventili na toploj i hladnoj strani (gdje prikapčaju crijeva kod punjenja), no boja tamo ne pomaže, jer je sve ionako ofarbano kad boju uljevaš tamo. Tada se koriste one slušalice s pojačalom i mikrofonom, pa osluškuješ pukotinu. A ovo što su ti rekli da se ispere ne vjerujem, proučavao sam svoj stari cooler prije nego što sam ga bacio, neće se to bijolo samo tako skinuti.
Pawzilla je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2014., 09:36   #78
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Citiraj:
Autor Sam Fischer Pregled postova
Prvo prije 8 godina pita kako s klimom, a danas čovjek ima pHd iz klime

I ja na Vectri C stalno imam problema s klimom. Pune mi s onim plinom koji ostavlja trag, ali kažu da prekasno dođem pa se već ispere gdje curi, jel to moguće? Počne slabije hladit već za mjesec dana...
Da, i punim klime u fušu
Cijela mi se aparatura svodi na manometre za 25 usd s ebaya, stari kompresor iz frižidera za vakumiranje/punjenje i digitalnu vagu za doziranje plina/ulja....
Jedini problem je što ne mogu dobit plin jer nemam obrt... Inače 13.6kg plina dođe cca 750kn s pdv-om - kg plina oko 55kn a za auto ide 0.5-0.7kg ovissno koji...

btw densov kompresor na opelima je poznat da voli malo popustit plina na semerinzima....

Zadnje izmijenjeno od: FERRYS. 02.09.2014. u 09:43.
FERRYS je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2015., 13:39   #79
Forum15
Registered User

Datum registracije: Feb 2015
Pozdrav svima, jel moze mi tko odgovoriti na jednostavno pitanje?
Odnosno gdje je najjeftinije servis klima uređaja u zagrebu i dali se ispalti servisirati ili kupiti novu klimu?
Hvala unaprijed.
p.s. samo znam za ovaj servis klima uređaja u Zagrebu

Zadnje izmijenjeno od: Forum15. 23.02.2015. u 14:00.
Forum15 je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2015., 13:45   #80
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Kupit novu auto-klimu? Ili ptiaš za običnu klimu?

Odgovor je u oba slučaja: ovisi o vrsti kvara .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2015., 16:03   #81
M.Vlahovic
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2008
gdje obaviti servis auto klime u zg?
može neko objasnit ovo što navode recikliranje/filtriranje ulja i plina, zašto ne ide novo nego se filtrira staro i vraća?
M.Vlahovic je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2015., 11:19   #82
vorda22
Guest

koliko dodje samo dijagnostika da se vidi gdje curi klima?
  Reply With Quote
Staro 12.06.2015., 11:28   #83
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Autor M.Vlahovic Pregled postova
gdje obaviti servis auto klime u zg?
može neko objasnit ovo što navode recikliranje/filtriranje ulja i plina, zašto ne ide novo nego se filtrira staro i vraća?
Ja sam bio u automehanika servisu kad je bila akcija za autoklime, jako sam zadovoljan poslom.
Ulje u sustavu klime je potrebno nakon X godina promjenit, a plin je plin. U sistemu se to nalazi kao mješavina i onda se pomoću uređaja to vadi i razdvaja, prilikom punjenja ide prvo novo ulje i onda plin.
Šteta bacit sav plin i da ti onda taj isti naplate. Cijena obično ide po 100 g.

Citiraj:
Autor vorda22 Pregled postova
koliko dodje samo dijagnostika da se vidi gdje curi klima?
To nazovi negdje pa pitaj, trebaju ti stavit onu boju, mislim da je min cijena 100 kn.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 12.06.2015., 19:45   #84
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Opis kvara:
Climatronic na mom Seatu je poludio. Kad je u automatskom modu onda se ventilatori ponekad skoro uopće ne čuju (rade, jer se osjeti strujanje zraka) i klima uređaj radi OK.... dok se češće zaletavaju u visoke okretaje i ruže ko sam vrag.. zapravo ne ruže toliko ventilatori koliko je bučno strujanje zraka kroz kanale jer elektronika ne otvara/zatvara i usmjerava zrak prema potrebi već kako joj je volja.

U ručnom modu prihvaća gumbe preko kojih se usmjerava zrak u određeno područje, ali regulacija brojeva okretaja (snaga puhanja) opet vodi neku svoju politiku.

Climatronic inače bez obzira na tu buku hladi, grije ili odmagljuje stakla korektno no buka koja je pritom proizvedena je kao da su ugradili pet-šest osam cm ventilatora koji delaju na 6k rpm

E sad, u ovlaštenom servisu su obavili dijagnostiku i kažu da je otišao jedan od senzora ali ne znaju koji jer ih navodno ima tri i da to neće znati dok ne raskopaju cijelu unutrašnjost, a kad i raskopaju da se onda mijenja sve elektronika+ventilatori.. a cijena je

Pitanje je, da li se to doista tako radi i ima li neki normalni serviser/majstor za klima uređaje u ZG?
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2015., 21:51   #85
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Starom je riknula na Citroenu, obišao par servisa i najisplativije je bilo u ovlaštenom.
Mislim da je rekao da je platio popravak i punjenje 400 kn, a ostali nisu bili ispod 700-800.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2015., 01:34   #86
M.Vlahovic
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Ja sam bio u automehanika servisu kad je bila akcija za autoklime, jako sam zadovoljan poslom.
Ulje u sustavu klime je potrebno nakon X godina promjenit, a plin je plin. U sistemu se to nalazi kao mješavina i onda se pomoću uređaja to vadi i razdvaja, prilikom punjenja ide prvo novo ulje i onda plin.
Šteta bacit sav plin i da ti onda taj isti naplate. Cijena obično ide po 100 g.
X godina bi bilo koliko?
9 godina nije mjenjano i dalje radi, ima li razloga za brigu?
sad kad napravim koliko često ubuduće mijenjati, je li 2 godine nepotrebno često ili opravdano ?

ima li iskustava s ovim
http://www.autoklima-hrastinski.hr/#akcije
za 150kn i reciklaža/promjena i čišćenje što bi mi dobro došlo jer zna zasmrdit(samo pri paljenju i gašenju, al dok radi onda je ok)
+ nadoplata za koji gram plina ako fali

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Starom je riknula na Citroenu, obišao par servisa i najisplativije je bilo u ovlaštenom.
Mislim da je rekao da je platio popravak i punjenje 400 kn, a ostali nisu bili ispod 700-800.
pa kakav je to kvar onda bio kad je i popravak i punjenje 400kn,
meni u ovlaštenom vw samo osnovni servis klime(znači ta reciklaža zamjena plina ulja) 450 kn
Staro 16.06.2015., 01:46   #87
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Autor M.Vlahovic Pregled postova
X godina bi bilo koliko?
9 godina nije mjenjano i dalje radi, ima li razloga za brigu?
sad kad napravim koliko često ubuduće mijenjati, je li 2 godine nepotrebno često ili opravdano ?

ima li iskustava s ovim
http://www.autoklima-hrastinski.hr/#akcije
za 150kn i reciklaža/promjena i čišćenje što bi mi dobro došlo jer zna zasmrdit(samo pri paljenju i gašenju, al dok radi onda je ok)
+ nadoplata za koji gram plina ako fali
A 3 godine bi bilo kakti za servis. Ja bi mjenjao ulje jer je to najjeftinije kaj moze bit, ak zariba kompresor onda je cijena puuuno veca.

A sad svake 2 godine mi se cini ipak malo too much, ja bi rekao 3-4, naravno ovisi koliko se taj auto vozi.
Ako mislis cistit definitivno i samo sa ozonom, i to trazi da radi 45-60 min...

žmnpp
Staro 16.06.2015., 01:48   #88
M.Vlahovic
Premium
Moj komp

Citiraj:
A 3 godine bi bilo kakti za servis. Ja bi mjenjao ulje jer je to najjeftinije kaj moze bit, ak zariba kompresor onda je cijena puuuno veca.

A sad svake 2 godine mi se cini ipak malo too much, ja bi rekao 3-4, naravno ovisi koliko se taj auto vozi.
Ako mislis cistit definitivno i samo sa ozonom, i to trazi da radi 45-60 min...
a ovaj aerosept(koji je već u cijeni servisa) ništa?
nešto sam sprejao doma sam u intake ventilacije ali očito da nije uspjelo ili sam još veće sranje napravio, možda mi je samo filter popio vlagu pa se usmrdio, makar ni on nije star, od zime je

da radije onda iskoristim sa ponudedana za 100kn ima reciklaža i dopuna po potrebi
a čišćenje nađem drugdje s ozonom jeftinije?
mislim da je ovaj čak spomenuo da je i boja u cijeni, možda se varam
Staro 16.06.2015., 02:01   #89
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Ozon je najbolji nacin da ubit bakterije (a s njima i smrad) iz sistema, sto duze radi to bolje.
Ja sam prosle godine za 70ak kn kupio onaj sonaxov drek kaj je kao dezic, aktiviras ga i pustis da auto radi 15 min, on ubije dobar dio al za 100 kn ima ciscenje ozonom kaj je najbolje a to stvarno nije neka cifra.
Nakon toga pogledaj na kaj ti filter lici pa ga eventualno ispusi sa kompresorom.
Ak ti klima ne pusta nema potrebe stavljaj boju.

žmnpp
Staro 16.06.2015., 08:37   #90
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Ozon je najbolji nacin da ubit bakterije (a s njima i smrad) iz sistema, sto duze radi to bolje.
Ja sam prosle godine za 70ak kn kupio onaj sonaxov drek kaj je kao dezic, aktiviras ga i pustis da auto radi 15 min, on ubije dobar dio al za 100 kn ima ciscenje ozonom kaj je najbolje a to stvarno nije neka cifra.
Nakon toga pogledaj na kaj ti filter lici pa ga eventualno ispusi sa kompresorom.
Ak ti klima ne pusta nema potrebe stavljaj boju.
gdje to ima ozon ciscenje za 100kn???

ozona se treba pazit u vecim kolicinama koje su za ubit mirise... ne udisat to.

meni se sonax ili onaj od loctite-a pokazao kao dobra PREVENCIJA, jer to i je samo za prevenciju. nemos ti pustit 10g isti filter i ne spricat to i onda ocekivat cuda da ce sprej napravit kad je isparivac i cijevi puni gofana.
moj auto ima 7 godina i nema mirisa losih. naravno svake godine promjenim filter (aktivni) i izvrtim sprej.

ako vam se klima vec usmrdila kao mnogima nece vam pomoc to nikak nego treba oprat sve. imate i one sprejeve/pjene koje imaju dugu cjevcicu pa gurate to u ventilaciju da pocisti, al nije ni to po meni 100%.

geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na