|
![]() |
#82951 | |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Citiraj:
Ne trebam ni govorit kakvu nervozu izazovem kad prestižem sa 100kmh ljudi iza sebe. Ali da ću vozit iza njih do kraja puta 80ak kmh, bogami neću... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82952 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Zato da mogu komsiji u selu pokazat kako mu nov pasat lubenicar trosi samo tri litra nafte na 100km i kako je iz minkena u vrgorac stigo sa samo cetvrt rezervara nafte.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#82955 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
@Calypso: nema tu nikakvog pracenja karti i reakcije na guzve. Ja to nisam primjetio. Ali prije tunela se redovito stvore valovi kolone koji dolaze i prolaze gotovo sigurno zbog tailgatera koji se sa 130+ naseru na guzicu, a baba ispred koci sa 130 na 100 (bikoz tunel) i tailgater onda koci i tako dok onaj dvadeseti u nizu ne stane do nule jer ljudi ne mogu reagirati tako dobro kao autonomna vozila ili mozda cak adaptivni tempomati. I dok je toga, nastajat ce famozne crvene crte jer google dosta dobro prati mobitele u autima i prikazuje sporiji promet. Tu mu skidam kapu. Zvuci mi suludo da netko gleda crvenu boju na karti i preventivno pusta gas iako se ispred njega vozi 130, to ne mogu vjerovati.
![]() |
![]() |
#82956 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Inace, sto se autonomne voznje 5. generacije tice, zaboravi, to nije moguce uz postojecu AI... Gle, jednostavno je - to je teorija do koje sam dosao tako sto promatram promet dok vozim... Dokazat ne znam, niti mi se da, no intuitivno mi se cini da je taj 'fenomen' posljedica toga sto sam ranije pokusao objasniti... Kuzim sve standardne razloge usporavanja prometa, no ovo mi se cini kao jedan potpuno novi 'fenomen' u prometu koji do sada nisam vidjao, a stvarno sam se svaceg nagledao u ovih 20 godina kolko vozim... Postoje 'fenomeni' koji su vezani AI, a koji imaju svoju pozadinu... Ne znam kolko pratis, ali 2024 je primjeceno da su se pocele pojavljivati neke potpuno cudne rijeci u normalnom govoru iz kojih je vidljivo da ih je generirao AI... Recimo izraz 'delve', za koji je utvrdjeno da se poceo pojavljivati tako sto je hrpa ekipe iz Nigerije i jos neke Africke drzave ocjenjivala odgovore koje je davao AI (kroz human reinforced learning proces)... I naravno, njima je tako svejedno jel pise negdje 'delve' ili ne, no neko sa engleskog govornog podrucja bi odmah to uvidio i ocijenio kao los odgovor te AI to ne bi dalje koristio... Poanta price - 'fenomen' je primjecen i zna se tko su glavni i odgovorni za to... https://www.theguardian.com/technolo...ai-pin-chatgpt Isto tako ces poceti uvidjati neke cudne situacije u prometu za koje je isto odgovoran neki oblik AIja... Meni se cini da je ovo o cemu sam pricao jedan od takvih buducih 'fenomena'... A ovo sto ti gore zvuci suludo da netko vozi 130 i onda pusta gas kada prilazi crvenom podrucju... Pa eto, tocno to mi se desilo nekidan... Vozio sam 130 ili kolko vec i prilicno kasno shvatio da ekipa stoji pred ulaskom u tunel koji nema ni 500m... Naglo kocenje, palim sva cetiri, gledam lika iza mene hoce li se zabit u mene, gledam gdje da skrenem lijevo ili desno da se ja ne zabijem u auto koji stoji ispred mene... Da sam pratio pametnu navigaciju i da me obavijestila da je ispred mene zastoj na cesti, budi siguran da bih malo prikocio dok ne vidim o cemu se radi... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82957 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Evo ako koga zanima izmjena famoznog VW long life 0W20 (508.00/509.00) ulja. Od 1.5. do sredine ovog mjeseca sam prešao 6tkm i to većinom autoceste. Ukupno 20000 od 4/2024. Na 19300 sam radio provjeru prije odlaska s mora i falilo je ulja, iako nije ništa javljao. Natočio sam 0,7, iako uputa kaže max 0,5, stoga bih rekao da je popio 1L na 19tkm. Tako sam na svoj zahtjev napravio prvi servis na 20tkm. Poslije me lik uvjerava da dođem na idući redoviti servis za 2 godine ili 30tkm, ovisno što prije nastupi, da će Cupra sama javiti ako viskoznost nije dobra. Rekoh, da, da... Uglavnom, gledajući boju ulja, moglo je još, ali 30tkm je puno previše po meni pa je na 20-ak po meni najbolje mijenjati tu pišalinu od 0W20 ili čak između 15 i 20. Motor je 2.0 TSI 140 kW.
![]() |
#82958 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Meni je na 5000km ulje na 61%. Pola gradska pola autoput. Isto ulje 0w20. Znači po tom mjerenju na nekih 12000 će ići zamjena ulja.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|