Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.08.2012., 08:19   #781
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor Deathwish Pregled postova
Pozdrav ekipa, huntam neku klimu si čopit jer je ovo ljeto overpowered
e sad namjena te klime bi bila naravno hlađenje i grijanje po zimi pa dali imate neke preporuke?

Pretpostavljam da ove jeftine od 1k kuna nisu isplativa investicija
Frend je tražil nekaj jeftino i uzel je Haier-a, 3 godine garancije, duže ni ne teba raditi, nekih 3000 s montažom
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2012., 17:11   #782
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Haha, sorry pisao sam u pol tri. :P

Evo kak izgleda (sorry, mrvicu je losa slika al sve se vidi):
http://d.pr/i/ndpV

Sad tek vidim da je mogo fino premjestit početak cijevi odvoda kondenzata na drugu stranu klime i onda drito van kroz rupu, al valjda je svejedno...
Odlično je to montirano. Bolje da ti nije premještao odvod na lijevu stranu klime pošto je onda montaža masu zahtjevnija, a i dolazi do problema ukoliko moraš klimu odvojiti od zida pošto se odmah odvod čupa van iz klime pa može biti sranja. Tava je dovoljno dignuta i ima fini pad iza klime tak da tu nema problema. Jedino ako mu se na ulazu u rupu diže odvod, mada sumnjam pošto izgleda kvalitetno montirano.

Citiraj:
Pozdrav ekipa, huntam neku klimu si čopit jer je ovo ljeto overpowered
e sad namjena te klime bi bila naravno hlađenje i grijanje po zimi pa dali imate neke preporuke?

Pretpostavljam da ove jeftine od 1k kuna nisu isplativa investicija
Ako ti treba i za hlađenje i za grijanje, obavezno mora biti inverter. Non inverteri griju do vanjske temperature od 0 celzija, Gree se reklamira da grije do -10 (lol), dok inverteri griju do -10 ; -15 vanjske temperature (ima i jačih, ali koštaju ko suho zlato).

Znači non-inverter ok grije u prijelaznim razdobljima (jesen-zima : zima-proljeće), dok inverter može grijati praktički čitavu zimu ukoliko si na moru, ili dobar dio zime ukoliko si oko Zagreba/Slavonije. S time da i inverteru pada kapacitet što je vani hladnije.

Preporuka:

High End:

Mitsubishi Super DC Inverter
Toshiba Suzumi Plus

Niži High End ili visoki Mainstream ():

Mitsubishi Standard DC Inverter
Toshiba Avant

Mainstream: - 3,5kW modeli, ne znam da li ti treba jače od toga.

Midea Alfa Plus (MSH-12HRDN1)
Gree Change (GWH12KF-K3DNA6A)
Samsung AQV12PWCN
Bartuc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.08.2012., 18:46   #783
Deathwish
overpowered
Moj komp

Deathwish's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Fala ljudi ^^
Staro 16.08.2012., 15:03   #784
Deathwish
overpowered
Moj komp

Deathwish's Avatar

Zdravo ljudi, kako sam naručio klimu iz jednog od nasih webshopova, koga bi preporučili kao majstore za instalaciju ?
Staro 16.08.2012., 15:11   #785
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ako ti ne treba ovlašteni, pukni pm frend se bavi s tim... ima tu na forumu dosta zadovoljnih mušterija.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2012., 19:01   #786
Deathwish
overpowered
Moj komp

Deathwish's Avatar

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
ako ti ne treba ovlašteni, pukni pm frend se bavi s tim... ima tu na forumu dosta zadovoljnih mušterija.
Trebam ovlašteni inače gubim garanciju
Staro 22.08.2012., 13:54   #787
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Trebam ovlašteni inače gubim garanciju
Zašto bi je izgubio? Misliš da će ovi iz trgovine doć pratit ko ti ugrađuje ili?

Velka je stvar taj pečat za ovjeravanje garancije. Jesi se opće raspital kak idu reklamacije za klimu? Da li je trebaš demontirat pa dofurat k njima ili oni izlaze na teren ili šalju nekog trećeg?

Čekaj kaj je opće kome kada crkla klima?
Staro 22.08.2012., 14:13   #788
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor FERRYS Pregled postova
Čekaj kaj je opće kome kada crkla klima?
Naranno da je, zna se dogodit da par dana/mjesec ne hladi dobro, ledi se, znoji, izbacuje kocke leda na prenjda vrata (Iscurio plin uslijed lose montaze i sl.). Moze procurit unutarnja jedinica, zastopat se odvod, crkne elektornika usljed nestanka struje etc. etc.. na desetke raznih "klima kvarova".

I vecina proizvodjaca/trgovaca uvjetuje garanciju "ovlastenom montazom" .
Staro 22.08.2012., 15:24   #789
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Naranno da je, zna se dogodit da par dana/mjesec ne hladi dobro, ledi se, znoji, izbacuje kocke leda na prenjda vrata (Iscurio plin uslijed lose montaze i sl.). Moze procurit unutarnja jedinica, zastopat se odvod, crkne elektornika usljed nestanka struje etc. etc.. na desetke raznih "klima kvarova".

I vecina proizvodjaca/trgovaca uvjetuje garanciju "ovlastenom montazom" .
sve su ti to greške LOŠIH Fušera, NEodržavanja itd i to što si nabrojio opće garancija ne pokriva....

Opet pitam kako se realizira garancija u slučaju da imaš kvar a klima je kupljena recimo u pevecu, metrou i sl? Tko izlazi na teren? Montažer koji je montirao klimu, trgovac koji ju je prodao ili je moraš demontirat zapakirat u originalnu ambalažu i odnijet na reklamaciju?
Staro 22.08.2012., 15:29   #790
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
sve su ti to greške LOŠIH Fušera, NEodržavanja itd i to što si nabrojio opće garancija ne pokriva...
Ovlasteni servis za ugradnju garantira i ugradnju tako da u slucaju bilo cega od toga oni besplatno rejsavaju problem (znam iz osobnog iskustva za LG/Samsung klimama) plus sto u slucaju ovlastenog mozes redovitim godisnjim servisom (200-300 kn) produziti garanciju na klimu 3-5-7 godina zavisno od modela. Ako ti "fusher" ugradi to ne prolazi te imas samo 1-2 godine garanciju na uredjaj a obicno se zna ispostavit da ni to ne vrijedi bas tako lako ako skuze da je instalacija obavljena "nestrucno" - naranvo po njihovom tumacenju/kriteriju nestrucnog a za njih je svaki fusher (pa i onaj najbolji) nestrucan .

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 22.08.2012. u 15:40.
Lewis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.08.2012., 15:53   #791
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Citiraj:
Ovlasteni servis za ugradnju garantira i ugradnju tako da u slucaju bilo cega od toga oni besplatno rejsavaju problem (znam iz osobnog iskustva za LG/Samsung klimama) plus sto u slucaju ovlastenog mozes redovitim godisnjim servisom (200+300 kn) produziti garanciju na klimu 3-5-7 godina zavisno od modela. Ako ti "fusher" ugradi to ne prolazi te imas samo 1-2 godine garanciju na uredjaj a obicno se zna ispostavit da ni to ne vrijedi bas tako lako ako skuze da je instalacija obavljena "nestrucno" - naranvo po njihovom tumacenju/kriteriju nestrucnog a za njih je svaki fusher (pa i onaj najbolji) nestrucan .
OK slažem se ALI ti pričaš u slučaju da ti Trgovina koja ima i servis ugradi klimu. Tu je stvar idealna.

Opet pitam što kad klimu kupiš u nekoj trgovini koja nema servis za ugradnju tipa Metro?

I opet recimo kupiš u nekoj trgovini klimu, daš nekom drugom tko ima certifikat za ugradnju i servis klima da ti je ugradi. Zamisli sad situaciju da nakon pol god klima ne radi kak se spada. Što sad?
Staro 22.08.2012., 15:59   #792
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Opet pitam što kad klimu kupiš u nekoj trgovini koja nema servis za ugradnju tipa Metro?
Kao i za svaki drugi proizvod. postoji ovlašteni servis, ni trgovci nemaju obično "svoje".
Staro 22.08.2012., 16:00   #793
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

samo je pojam "ovlašteni" kod nas iznimno smiješan u svim granama... čast iznimkama koje su to šta jesu - iznimke.
Staro 22.08.2012., 16:02   #794
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
OK slažem se ALI ti pričaš u slučaju da ti Trgovina koja ima i servis ugradi klimu. Tu je stvar idealna.
Cuj, znas onu poslovicu da se kompjuteri ne kupuju u Pekari ili Konzumu, to je jos puno vise primjenjivo na Klime .

Citiraj:

I opet recimo kupiš u nekoj trgovini klimu, daš nekom drugom tko ima certifikat za ugradnju i servis klima da ti je ugradi. Zamisli sad situaciju da nakon pol god klima ne radi kak se spada. Što sad?
Pa za ugradnju garantira taj servis koji ti je ugradio i ako ima ikakvih problema zbog ugradnje kvar ide na njihovu grbu - nekuzim sto tu nije jasno ? Svaki servis koji se iole bavi postenim i kvalitetnim ugradnjama klima garantira za svoj posao bar 1 godinu. ako se klima pokvari nakon tog roka a sam klima uredjaj i dalje ima garanciju platis ruke majstorima da dijagnosticiraju kvar a servis/tvornica salje novi dio za ugradnju/popravak besplatno ako je unutar garantnog roka od X godina.

Stos je samo da ti Tvornica nece priznati garanciju ako je ugradio "Fusher TM" i ti mu platio solarno i slicno (ovi sto ugradjuju preko oglasnika za 500kn). Moras imati racun i to je to, inace se smatra nestrucnom ugradnjom (u 99% slucajeva) = nema garancije.
Staro 22.08.2012., 16:25   #795
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
samo je pojam "ovlašteni" kod nas iznimno smiješan u svim granama... čast iznimkama koje su to šta jesu - iznimke.
"Ovlaštenost" definiraju isključivo vendorsko - distributerski ugovori, iliti plaćanje troškova.
Može biti fušer bez ikakvog znanja, ali ima veću "snagu" od ozbiljne firme koja se bavi klimama i ima na desetine ozbiljnih stručnjaka, no koja nema ugovor o servisu.
Staro 22.08.2012., 16:33   #796
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

znaš ti dobro na šta sam ja mislio
Staro 22.08.2012., 16:37   #797
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
znaš ti dobro na šta sam ja mislio
Znam, samo je možda drugima malo nejasno.
Staro 22.08.2012., 16:46   #798
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

za takve uvijek postoji, u ovom slučaju, godišnje pranje filtera u vlastitoj kadi za 300kn
Staro 23.08.2012., 12:53   #799
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Kao i za svaki drugi proizvod. postoji ovlašteni servis, ni trgovci nemaju obično "svoje".
Citiraj:
Cuj, znas onu poslovicu da se kompjuteri ne kupuju u Pekari ili Konzumu, to je jos puno vise primjenjivo na Klime .

Pa za ugradnju garantira taj servis koji ti je ugradio i ako ima ikakvih problema zbog ugradnje kvar ide na njihovu grbu - nekuzim sto tu nije jasno ? Svaki servis koji se iole bavi postenim i kvalitetnim ugradnjama klima garantira za svoj posao bar 1 godinu. ako se klima pokvari nakon tog roka a sam klima uredjaj i dalje ima garanciju platis ruke majstorima da dijagnosticiraju kvar a servis/tvornica salje novi dio za ugradnju/popravak besplatno ako je unutar garantnog roka od X godina.

Stos je samo da ti Tvornica nece priznati garanciju ako je ugradio "Fusher TM" i ti mu platio solarno i slicno (ovi sto ugradjuju preko oglasnika za 500kn). Moras imati racun i to je to, inace se smatra nestrucnom ugradnjom (u 99% slucajeva) = nema garancije.
Ma zahebi tu garanciju, pečat na tom računu potvrda je stručne ugradnje kolko i baba s velebita.
Za 50kn - gajba pive će ti svaki majstor lupit pečat na garanciju, ionako to nitko nikad ne kontrolira. Obično svi "FUŠ" majstori rade u nekoj firmi koja i je ovlaštena za servisiranje/montiranje klima, a u fušu sa strane zarađuju i poslije radnog vremena ugrade tu i tamo koju klimu...
Ista stvar kao i servisna knjižica kod auta, moj auto nikad nije vidio ovl servis a servisira ga u fušu doma lik koji radi u ovl servisu tak da imam sve pečate čak je i u sistemu ovl servisa.A to mi opet niš ne znači, garancije nema, kilometara malo manje od pol milijuna itd..

Ono što sam htio čut a to je da moraš platit ugradnju stručnog servisa da bi ti postavili klimu a koja je min 500kn skuplja nego "FUŠ", moraš platit godišnji servis da bi ti garancija dalje vrijedila, a realan utrošak materijala za taj servis je 20kn i 1h vremena dok ga ti opet masno platiš. Onda ako je kvar do samog uređaja (ne izazvan nestručnom ugradnjom), opet platit demontažu, pa opet montažu nakon popravka ili zamjene.
E sad uzmi da se pokvari 1 uređaj na 1000 a i taj se pokvari nakon isteka garancije, da li se isplati tjerat s tim "ovlaštenim" servisom?
Kad zbrojiš sve te ovlaštene ugradje i servise (odnosno samo razliku između uradi sam i ovl) dođe te veća cifra nego da odma kupiš novi uređaj kad klima počne zahebavat a starog baciš.

Istina najjača je stvar nač servis koji ima prodaju klima uređaja pa da ti prodaju, ugrade i održavaju uređaj. Tu si najsigurniji al te to i košta. Druga stvar je nađeš u nekoj povoljnoj trgovini uređaj po želji, provjerenog majstora da ti to ugradi i teraj! Sve što treba da bi klima normalno radila dugi niz godina je jednom godišnje očistit vanjsku jedinicu odnosno prašinu između rebara kondenzatora a radi svog zdravlja i filtere unutra...

Inače nateglil i naugrađival sam se klima uređaja, masa uređaja kojih smo skroz fušerski ugradili bez opće vakumiranja i dan danas nakon 10g radi normalno. Nema tu apsolutno nikakve filozofije.....
Staro 24.08.2012., 13:34   #800
DANCI
Premium
Moj komp

Imam upit uz vezi vivax s invertarom vidim da ih ima već za 3000kn od 3.5KW bez montaže.

Kakve su to vivax s invertarom od 3.5kw na više, ima nekih modela kaj nude 3 godine ili godinu dana jamstva.

Naime zanima me jel se to čudo kvari i trebala bi obavezno biti invertar da nemoram strepiti nakraju svakog mijeseca od povećeg iznosa računa, moglo bi se zalomiti da i zimi ju koji puta upalim da zagrije ak je vani u Zg prosiječna temepratura zimi od oka oko -7°C.
DANCI je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2012., 14:29   #801
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ma zahebi tu garanciju, pečat na tom računu potvrda je stručne ugradnje kolko i baba s velebita.
Dovoljna je potvrda ako zatreba jamstvo.

Citiraj:
Inače nateglil i naugrađival sam se klima uređaja, masa uređaja kojih smo skroz fušerski ugradili bez opće vakumiranja i dan danas nakon 10g radi normalno. Nema tu apsolutno nikakve filozofije.....
Osim ako nastane.
Staro 24.08.2012., 23:19   #802
vapianist
Registered User

Datum registracije: Aug 2012
Bok svima,
hitno mi treba dućan gdje mogu kupiti sifon sa kuglicom kako mi ''majstori'' nebi ugradili odvod klime u kanalizaciju pa da mi ne smrdi. Unaprijed hvala
vapianist je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2012., 13:56   #803
dadosbcro
Premium
Moj komp

dadosbcro's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
pozdrav narode!
u maloj sam nedoumici sto se tice kupnje klima uredjaja, pa da pitam sto mislite da je pametnije uzeti, ne-inverter kvalitetnijeg proizvodjaca AA klasa grijanje/hladjenje (toshiba, mitsubishi), ili inverter nesto losijeg proizvodjaca (panasonic)? Na raspolaganju mi je 4000kn za uređaj.

vidim da su toshiba i mitsubishi fix speed na akciji za nekih 3700kn, klasa AA:
http://www.klimacentar.com/toshiba/t...13s2ah-es.html
http://www.klimacentar.com/mitsubish...uh-ga35vb.html

ili ovaj inverter 270kn skuplji:
http://www.klimacentar.com/panasonic...u-ue12jke.html

od sva tri toshiba je najjaca,
hladjenje-grijanje 3.8-4.2kw (EER/COP 3.239/3.60),
mitsubishi 3.5/3.7kw ( EER/COP 3.21/3.63) ,
panasonic inverter 3.3/4.0kw (EER/COP - 3,23/3,61)

ono sto me jos cudi je to da navedeni panasonicov inverter grije samo do -5 stupnjeva, dok ova dva fix speed modela griju i do -10 stupnjeva?

klimu bi koristio iskljucivo ljeti kada temperature prelaze 30 stupnjeva, mozda i za grijanje u prijelaznom razdoblju jer imam rijeseno centralno grijanje...znaci sveukupno cca.3 mjeseca po nekih 5 sati dnevno, u dnevnoj sobi 25m2 koja je vratima odvojena sa trpezatijom i kuhinjom (15m2), sveukupno 40m2...

da li je pametnije ici na kvalitetniji uredjaj ili na manju potrosnju? da li se taj inverter isplati u mom slucaju posto bi klima radila cca.450 sati godisnje? I zasto je vanjska jedinica invertera gotovo 10kg laksa od ne-invertera iste snage?

Zadnje izmijenjeno od: dadosbcro. 28.08.2012. u 14:09.
dadosbcro je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2012., 17:37   #804
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Ja bi uzel onoga sa boljom garancijom i koji ima blizu servisera
Staro 29.08.2012., 20:46   #805
dadosbcro
Premium
Moj komp

dadosbcro's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
hvala na odgovoru!
klimu bih uzimao kod ujaka u trgovini, tako da nebi trebalo biti vecih problema oko garancije, samo na meni je da odlucim koju uzeti, premda on kaze da su sve dobre i da sa niti jednom necu pogrijesiti...sad vise niti sam ne znam
dadosbcro je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2012., 08:08   #806
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Tako je, sve što spada u višu klasu uređaja- nema greške
Staro 30.08.2012., 10:37   #807
SLI_kar
Registered User

Datum registracije: Oct 2007
Kako se riješiti smrada iz klime, ono na početku smrdi ko iz gu.ice. A stara ni dva mjeseca.. hvala !

Zadnje izmijenjeno od: SLI_kar. 31.08.2012. u 00:43.
SLI_kar je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2012., 18:57   #808
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Toliko o Samsungu...
Il je krepao daljenski ili je krepao senzor na jedinici, svaki 20-ti put primi.

Kaj, hodam sa daljenskim kod njih pa da probamo na njihove i onda EuropaTrade meni šalje majstora?
Nebum valjda klimu demontirao da im odnesem?

SLI_kar - ja imam takav isti problem, zasmrdi svakih par sati na 10 min.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2012., 02:22   #809
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
Pošto kirigamine zen nije baš neki filteraš zraka, trebam njega uzeti posebno, ova 2 mi se cine ok ali nisam siguran trebam li ovlaživač ili je on nepotrebna komplikacija tipa da se usmrdi kao klima i td?

http://www.klimacentar.com/procistac...mc707vm-s.html

http://www.klimacentar.com/procistac...-mck-75-j.html - prošistač+ovlaživač

postoji li mozda na nasem trzistu nesto bolje za te novce? pošto ovaj jeftini boneco ima ionizator a daikin nema, dali je on uopce potreban ili je to vise marketinski trik, placebo efekt?
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2012., 08:51   #810
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

S obzirom na konstrukciju ionizatora-ne vjerujem baš da je neki placebo efekt-zrak prelazi preko elektroda pod visokim naponom i tu dolazi do ioniziranja.
Oni elektrostatički filteri prašine-se sjećaš kak se nekad prašina lovila na CRT tv kad si ga ugasio hehe

Ja sam isto razmišljao o nekim filterima/ionizatorima zasebno za kupiti.
Jedino ovo s ovlaživanjem je dobro ak stvarno mjeri i održava željeni postotak vlage
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno