|
![]() |
#79291 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Moje neko razmisljanje - sivi moze i ne mora stati, zuti obavezno mora stati pa makar stajao pola godine tamo dok se ne rascisti glavna...
![]() |
![]() |
#79292 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Sivi čeka zelenoga da prođe. Kad si na sporednoj i skrećeš lijevo onda ideš zadnji kad svi prođu osim ako ne voziš crnog benveja - tada i vrijeme treba stati da možeš proći i po potrebi zadriftati zadnjim krajem… |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#79293 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Trokut se ujedno naziva "Prvenstvo prolaza". Znači, bez obzira što on siječe put, oboje dolaze s sporedne trake, znači trake iste važnosti, tako da, ovaj s znakom STOP mora u potpunosti stati dok ovaj s trokutom ima prvestvo prolaza. Rekao bi da prednost UVIJEK ima onaj s "Prvenstom prolaza", ne ovaj s STOP-om. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79296 |
Premium
|
Dobra rasprava oko ovog sa prvenstvom prolaska... Cinjenica je da promet mora biti jednosmislen, nikako dvosmislen, tako da... Ili neki nisu dobro ucili u skoli, ili je sustav pravila nedorecen... U svakom slucaju, ovo su osnovni aksiomi u prometu, tek nakon toga idu ta vasa pravila... 1. Ostani ziv kako znas i umijes 2. Pokusaj ne ozlijediti drugog sudionika u prometu, osim ako se to ne kosi sa aksiomom pod brojem 1 3. Postuj pravilo veceg i jaceg A onda mozemo dalje pricati o semaforima, pravilu desnog, lijevim skretacima i ostalim izmisljenim pizdarijama...
![]() |
#79297 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
https://forum.pcekspert.com/showpost...ostcount=79284 Šole je u pravu. Prvo ide zeleni pa sivi. ![]() Potvrdio sud za prekršaje u Zagrebu (više puta ![]() Citiranje suca: "nema sporedne i sporednije ceste." Ali da, ovo šta calypso kaže je "rules to live by".
![]() |
#79298 | |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() https://maps.app.goo.gl/JZox19whou9opth49 Inače, na sporednim cestama su postavili znakove stop nedugo nakon što je frend bio kriv za prometnu kad mu je izletio pijani vozač s desne strane, ali bez znaka stop. Konkretno, ovdje. https://maps.app.goo.gl/Kb2CYeY1NSFLJcpq5 Tad nije bilo znaka, stavili su ga godinu dana nakon.
![]() |
![]() |
#79299 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
E to, dobro receno. Nisam se jos susretao s tako postavljenim znakovima... Anyway, meni je i dalje lunapark prolaziti kroz raskrizja gdje prednost ima desna strana. Tu bome prolazim sa 4 km/h i gatam iz fildzana hoce lii onaj presjeci put ili nece. Da ne bi bilo... Iznenadjujuce puno ljudi ne zna to i vozi "po osjecaju" ili nekoj navici. Pogotovo stranci kad dodju, pa ko projektili prolaze kroz "cestu drugačijeg položaja s pravom prednosti" ![]() https://postanivozac.com/blog/pravilo-desne-strane
![]() |
![]() |
#79300 | |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#79303 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Čega točno? Zašto je frend bio kriv? Sve je to jasno, samo što što ta cesta ima "T" križanja na još nekoliko mjesta i na svakom je znak stop. Ovdje ga konkretno nije bilo jer je tu nekad bio makadam i ljudi tu nikad nisu izlijetali zbog "desne strane". Long story short, on je bio kriv u prometnoj zbog oduzimanja prednosti i pravila desne strane, a nedugo nakon toga su postavili znakove. Mislim da još ni sudski proces nije bio gotov. ![]()
![]() |
#79304 | |
Premium
|
Citiraj:
Oprosti, ali kolega je napisao sljedece... VOZAČ VOZILA KOJI SKREĆE ULIJEVO DUŽAN JE PROPUSTITI VOZILO KOJE, DOLAZEĆI IZ SUPROTNOG SMJERA, ZADRŽAVA SMJER SVOJEG KRETANJA ILI SKREĆE UDESNO, OSIM AKO POSTAVLJENIM PROMETNIM ZNAKOM NIJE DRUKČIJE ODREĐENO A brat bratu, postavljeni su znakovi... U prijevodu bi to znacilo sljedece, barem prema standardnoj logici koja se uci u srednjoj skoli... 1. Vozac sivog vozila skrece ulijevo. 2. Vozac zutog vozila ide ravno. 3. Vozac zutog vozila se mora zaustaviti na znak STOP cime je, na neki nacin, promijenio smjer kretanja time sto ne ide vise ravno, vec stoji ukopan u mjestu. Drugim rijecima, vozacu zutog vozila je je*eno crveno svjetlo na semaforu (znak STOP), dok vozac sivog vozila ima zelenu strelicu za ravno i lijevo (dakle ne zeleno svjetlo, nego zelenu strelicu koja ti ne daje pravo prolaska, osim u Zagrebu gdje je to drukcije rijeseno)... Ne kuzim sta tu nije jasno... A ako je sudska praksa drukcija, onda nesto ne stima sa pravilima jer nisu logicna niti jednosmislena i treba ih mijenjati... No i dalje vrijede aksiomi, tako da ako je zuti auto neki pickup ili tramvaj ili kamion, pustit ces ga jer ces ispostavati aksiome 1 i 3 istovremeno...
![]() |
![]() |
#79305 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Procitaj ponovo, pa ces skuziti sto ti je promaklo. Trokut i STOP spadaju u istu skupinu znakova, isto vaze. Tako da sivi uzima prednost zelenom prilikom skretanja (na cesti su iste vaznosti). Zeleni mora prvi proci jer nikome ne uzima prednost. Sivi se na trokut isto onda mora zaustaviti i provjeriti/utvrditi je li smije proci, posto mu je zeleni tu koji ide ravno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79306 | |
Premium
|
Citiraj:
Kakva je to uvrnuta logika? Kakve sad veze ima ista skupina znakova... Zna se sto znaci STOP, a sto znaci obrnuti trokut... Ako sam u krivu, onda je cijeli sustav pravila potpuno nelogican i besmislen (a sto i je donekle) i drzim se moja tri aksioma, a za sve ostalo se da dogovoriti... Idemo... Clanak 23. Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama - https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...9_92_1823.html Obrnuti trokut: - Označava raskrižje na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi. - Znak mora biti postavljen na sporednu cestu neposredno prije njenog spajanja s cestom s prednošću prolaska. - Znaku se dodaje isprekidana crta zaustavljanja (H15, H15-1 ili H15-2) koja označava mjesto na kolniku ispred kojeg se vozilo mora zaustaviti ako je potrebno propustit vozila ili ostale sudionike u prometu koji se kreću cestom s prednošću prolaska. Znak STOP: - Označava mjesto pred ulazom u raskrižje ili označava mjesto ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge u istoj razini na kojem je vozač dužan zaustaviti vozilo. - Znaku se dodaje poprečna crta zaustavljanja na kolniku (H14, H14-1, H14-2, H14-3 ili H14-4) koja označava mjesto ispred koje se vozilo mora zaustaviti kako bi propustilo vozila ili ostale sudionike u prometu koji se kreću cestom s prednošću prolaska. U prijevodu, ako gledamo dinamicni slucaj gdje su oba vozila u pokretu, onda sivi auto ima prednost... Sivi auto koji nailazi na obrnuti trokut, mora dati prednost vozilima koja se krecu cestom na koju on nailazi (to je ova okomita cesta)... On je u brzini, ne mora usporavat, moze pogledati sto se desava, ne desava se nista, nema nikog u blizini, daje lijevi zmigavac i ode on svojim putem... Zuti/zeleni auto nailazi na znak STOP te mora dati prednost vozilima koja se krecu cestom na koju on nailazi (okomita cesta)... S obzirom da je ovaj sivi auto vec usao u krizanje, onda on ima prednost i zdravo, on nije morao stati ako je cesta bila cista... Ako pak gledamo staticni slucaj gdje oba auta stoje jer je i sivi morao bas maloprije propustiti neki auto koji je nailazio po glavnoj cesti, onda zuti/zeleni moze prvi krenuti jer onda imamo slucaj dva auta koja stoje (u tom slucaju mozemo reci da je obrnuti trokut dobio funkciju STOP znaka)... I tu onda mozemo iskoristiti pravilo lijevog skretaca (sto sivi u tom slucaju NIJE), pa se onda lijepo zna tko ima prednost... Velim - ovo je situacija koja ima dvostruko rjesenje, ovisno o tome da li se radi o dinamicnom ili staticnom slucaju...
![]() |
![]() |
#79307 |
49%winner
|
Ako je na glavnoj ulici guzva pa zuti i sivi auti moraju stati. Guzva se potom rascisti. Tko tada ima prednost? Ovaj koji sijece traku ili onaj koji zadrzava smjer kretanja?
![]() |
![]() |
#79308 | |
Premium
|
Citiraj:
Pravilo lijevog skretanja govori kako su na cesti iste važnosti vozila koja skreću u lijevo dužna propustiti vozila iz suprotnog smjera koja zadržavaju smjer kretanja (voze ravno) ili skreću u svoju desnu stranu. To znači da ako nailazimo na raskrižje na kojem želimo skrenuti desno ili voziti ravno, a preko puta je cesta iste važnosti, imamo pravo prednosti prolaska nad vozilima iz suprotnog smjera koja skreću u svoju lijevu stranu. Izvor: https://postanivozac.com/blog/skreta...o-na-raskrizju No, dinamicki slucaj je skroz druga prica... Jer ovaj koji nailazi na obrnuti trokut uopce ne mora stati, i dok se ovaj zuti/zeleni mora zaustaviti na STOP znaku, do tada je ovaj sivi vec protutnjao kroz raskrizje jer, eto, nije morao stati... Da ga je sivi pogodio usred krizanja, jbg, sivi je vec usao u krizanje i ima pravo izici iz njega... Ne vidim sta tu nije jasno... Sad malo gledam, mene su u autoskoli pred 20 godina ucili o 'Pravilu lijevog skretaca' koje sam ja shvatio tako da gledam u koju stranu skrece auto preko puta mene... Dakle, ako on skrece ulijevo, onda on ima prednost... No, vidim sada da postoji 'Pravilo lijevog skretanja' koje je zapravo isto to pravilo, samo potpuno suprotno jer se mene kao vozaca stavlja u ulogu lijevog skretaca i veli da nemam prednost ako ja idem ulijevo, a netko ide ravno... Jesam li ja nesto krivo shvatio ili su se neka pravila malo izmijenila s vremenom?!
![]() |
![]() |
#79309 |
49%winner
|
Ok, drugo pitanje bi bilo kako i zasto bi zuti auto zna ili trebao znati da sivi auto smije skrenuti ulijevo ispred zutog auta? Otkad trebamo gledati znakove u tudjoj traci, je li to isto po autoskoli (ovo ozbiljno pitam, ne sjecam se)?
![]() |
![]() |
#79310 | |
Premium
|
Citiraj:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...tni/314286.htm Clanak 24. Znakovi izričitih naredbi imaju oblik kruga, osim znakova B01 (raskrižje s cestom s prednošću prolaska) i B02 (obvezno zaustavljanje). Meni su u auto-skoli objasnili da su obrnuti trokut i stop drukcijeg oblika bas iz razloga da ih se moze prepoznati i sa straznje strane kako bi ja, kao vozac, znao u koji znak gleda onaj drugi vozac preko puta mene... I onda ja prema tome mogu predvidjeti situaciju i prilagoditi voznju...
![]() |
![]() |
#79311 |
49%winner
|
Ok, cesto i ja tako "gatam" prema tudjim znakovima za svoje dobro, ali nisam znao zasto to radim. Problem mi jedino predstavlja kada su ti znakovi prekriveni sa suprotne strane recimo znakom za zabranjen smjer (jednosmjerna ulica). Znaci ja vidim da mi je zabranjen smjer, ali je nekad tesko skuziti je li iza njega stop ili nema nista ili vire krakovi trokuta... Bilo bi lakse kad nam ne bi stackali znakove jedan na drugi
![]() |
![]() |
#79312 | ||||
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Ima u Dugom Selu isti takav znak tj takvo križanje, i za divno čudo ekipa zna polaziti križanjem. Jednostavno za one koji su na sporednoj cesti vrijedi pravilo desne strane. Citiraj:
Ne postoji ''dinamični'' i ''statični'' slučaj. Odnosno, probaj to predstaviti na sudu, nema šanse da to prođe. Ta dva znaka su iste važnosti i te dvije ceste su iste važnosti, dakle ako nekom sječeš putanju moraš ga propustiti. Citiraj:
Da, to je onak prva stvar koju te nauče i razlog zašto su specifičnog oblika.
![]() |
![]() |
#79313 | ||
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
edit: gledanje tuđih znakova i rješava situaciju odozgor.. recimo ti si na stopu.. pogledaš preko puta ono trokut.. prvo ide wtf upitnik iznad glave.. zatim calzpsov potez a to je ostani živ.. ulazis u raskrižje i gledaš tko je dinamičan a tko više statičan u ulasku.. lijevo skrećeš kad možeš da ne prijesečeš onog koji ide pravac jer jbg, hrvatski sudovi, onaj je u hdzu, tko to zna.. the end Zadnje izmijenjeno od: John Creasy. 01.04.2025. u 00:46. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#79314 | |
49%winner
|
Citiraj:
![]() Evo jednog zanimljivog križanja gdje nema oznaka za glavnu cestu ni stopa/trokuta, a svejedno kada skrecem lijevo ovi iz lijeve ulice koji imaju dupli stop me cesto torpediraju ili prozuje ispred mene, turisti najcesce. Teorija ce reci ako iz ove pozicije skrecem desno na Liznjansku, mogu samo proci bez stajanja, ali praksa je da najcesce i ja i ovi lijevo do mene na tom krizanju napravimo full stop i onda pomalo krenemo po pravilima, ako ih se obje strane sjecaju. Mi to znamo, turisti i ne bas. https://maps.app.goo.gl/KKK2Tv1uRC1LNore9?g_st=ac I jos jedno mjesto gdje gledam tudje znakove iako imam prednost (tu se mijenjalo stanje i ljudi voze po navici dan danas, vidljivo na starom street viewu). Problem su i ljudi koji dolaze sa lijeve strane koji su naviknuli da glavna ulica ide ravno i onda oni cesto samo prozuje i meni sijeku traku dok pratim glavnu cestu i skrecem lijevo. To je mislim jedini primjer glavne ceste gdje imam prednost i usporavam skoro do kraja i virim iza zavoja nailazi li netko. Sacuvaj zivu glavu, jel https://maps.app.goo.gl/ajh6NL2D26av6nqj7?g_st=ac
![]() |
![]() |
![]() |
#79315 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
A i ne možeš me prozivati za pravopisnu netočnost i onda takvu salatu od teksta sastaviti, bez velikih slova, bez pravilnog razmaka, 2 točke umjesto jedna (ili tri), prijesečeš itd. Živim na sjeveru Hrvatske, tako da se pravospisna netočnost uvukla u dijalekt i to rezultira i netočnim pisanjem na ovakvim oblicima komunikacije. Kada treba sastaviti nešto kvalitetnije, uzmem si više vremena, no ruku na srce, ne znam kada sam morao nešto sastaviti "službenije" a da sam to pisao na Hrvatskom. NHF. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79316 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2015
|
Citiraj:
Uvijek su mi smiješne ove grammar nazi rasprave. Ali mi je vrhunac kad se netko ide opravdati, pa napiše hrvatski velikim slovom. Nije to utjecaj nikakvog dijalekta, ili čega god već, nego bazična nepismenost. I zašto ne bi na forumu pisao ispravno? No, dosta s izlaženjem izvan teme. Sent from my motorola edge 40 using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79317 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Također kad ti neko napiše izvini, pitaš ga na koju stranu da se izvinem...kad nas se kaže ispričavam se ili oprosti edit; ali da budem u temi Mini ![]() Bio mjesec dana kod električara i ništa, ne može skužiti gdje gubi struju. Pokupili ga bez naplate. U međuvremenu izgubio volju i kupio si novi Kia Picanto. Kupio ga telefonski nikad sjeo u njega, skroz sam popizdio ha ha sad me malo strah da li uopće stanem za volan ![]() I onda dan nakon uplate zove me zet kod kojeg je mini da su rukom povukli neki kabel iza akumulatora, i da je nakon toga auto palio...moguće da tu gubi struju, budu to vidjeli tj. da li je samo neki kontakt u pitanju ![]() Zadnje izmijenjeno od: Mladenxy. 01.04.2025. u 09:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79318 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Je li netko radio reparaciju DSG na VW? Kaze majstor da je skuzio negdje ulje i da nije nista hitno samo kaze ![]() Motor 2.0 TDI |
![]() |
![]() |
![]() |
#79319 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Koji DSG? |
![]() |
![]() |
![]() |
#79320 | |