Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 26.05.2008., 08:12   #571
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
ako te je strah savijanja ploce i slicnih stvari, uvijek postoji vodeno hladjenje...ima nekih kompleta za 700kn koji su samo pumpa, vent i cpu blok...

evo, nasel sam ga
click me
domis je offline  
Staro 26.05.2008., 08:13   #572
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Datum registracije: May 2008
Voda mi je malo prevelika ezoterija i zafrkancija, ostao bih na zračnom hlađenju.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.05.2008., 08:29   #573
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor ABuser Pregled postova
@d'beast - sa 2,2 na 3GHz sa stock kulerom? Intel je fakat zvijeri napravio. Kolke su tebi temp na tvom E6300 na 2,8GHz sa tim Freezerom na tolko okretaja? I kolko je "glasan" kuler?
temp su cca 50 po jezgri u idle, a u loadu oko 55 po jezgri (s tim da se broj okretaja podigne na cca 1000-1100)

a freezer ti je besuman do nekih 1100-1200 okretaja

i da...ako je u sobi dost hladno, vent se kod paljenja nit ne pokrece
domis je offline  
Staro 26.05.2008., 09:40   #574
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
@Quantum

vjerojatno misliš na masu ili težinu a ne na težište coolera (težište = centar mase)

dalje kako još nikome ali baš nikome na LGA775 pločama cooler nije slomio ploču nemaš se što brinuti, nisu oni napravljeni jučer i to bez ikakvog testiranja

ako pogledaš npr sam stock cooler pošteno napne i izvije PCB ploče

ne vidim čemu forsat pasivno hlađenje kad imaš velik izbor tihih i učinkovitih aktivnih coolera

Također cooler se ne vješa samo na ploču nego postoji i backplate koji opterećenje prenosi na veću površinu, dakle nema nikakve opasnosti od lomljenja

eventualno si se nekaj može desit su s939 i AM2 lotes-i na kojima koliko čujem znaju puknut kvačice ak je plastika nekvalitetna no ako se cooler montira direktno na ploču tu nemaš straha.

Također OC i pasivno hlađenje zaboravi ako misliš imat normalne temperature i ne znam odakle ti 33W TDP za Wolfdale jezgru.... to su jezgre sa 65W TDP-om

OC (podizanje takta) sam po sebi jako malo utjeće na zagrijavanje
tu je više faktor radni napon

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 26.05.2008., 10:22   #575
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Vin EuroDizel Pregled postova
CoreTemp se meni cini tocnijim. Cisto nerealno da ti je procesor na 3200MHz ispod 40 celzija.

Meni je i u idleu sada preko 40 celzija na 3.5GHz kad mi je u stanu 26-27 celzija temperatura.
Ma meni je sa Rela tempom ~38 idle, a 46 load.
Sada kada i u Real Tempu stavim da je Tjmax 0 100°C tada i Real Temp pokazuje isto kao Core Temp.

Mene zanima koji je TjMax točniji 85°C ili 100°C?
Baja 001 je offline  
Staro 26.05.2008., 11:08   #576
ABuser
Premium
Moj komp

ABuser's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
@Quantum

vjerojatno misliš na masu ili težinu a ne na težište coolera (težište = centar mase)
možda je mislio i na težište, jer očito je da im težište nije na samoj ploči, odn uz rub ploče, nego malo "dalje" u prostoru što puno više opterećuje ploču
ABuser je offline  
Staro 26.05.2008., 11:13   #577
ABuser
Premium
Moj komp

ABuser's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor d'beast Pregled postova
temp su cca 50 po jezgri u idle, a u loadu oko 55 po jezgri (s tim da se broj okretaja podigne na cca 1000-1100)

a freezer ti je besuman do nekih 1100-1200 okretaja

i da...ako je u sobi dost hladno, vent se kod paljenja nit ne pokrece
OK, hvala. Mislim da ću si onda upiknuti jos cooler za CPU, posto ionako ovih dana idem kupiti vent(ove) za kuciste i/ili grafulju, ali cu si uzeti onda vjerojatnije CM Hyper TX2 koji "dizajnom" tj konstrukcijom izgleda gotovo identicno kao Freezer, a koliko sam citao po reviwima na netu, tako i hladi, tj skoro su identicni, s time da se prica da je Hyper cak i nesto tisi, a i jeftiniji je 10kn. Coolermaster me nije nikad razocarao do sad, dapace, pa eto, imam malo vise afiniteta prema njima nego AC-u, iako to ne zaci da ne vjerujem AC-u, nego eto, vezao sam se
ABuser je offline  
Staro 26.05.2008., 12:03   #578
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
@Quantum
Zapravo sam mislio baš na težište. Uza sve ostale uvjete nepromijenjene, jedno je 1 kg mase imati na konzoli dužine 1 metar, nego na 10 cm, jer, baš kao što kažeš, centar mase je u drugom slučaju puno bliži vertikalnom osloncu, pa je opterećenje manje.

Pogledaj ovaj toranj od Ultre 120 (930 g) i Ninju (580 g, ali je puno kompaktnija i niža). Htio sam reći da su i jednake mase, sila na krak kod Ultre je puno veća, nego kod Ninje, a to mi je nekako zabrinjavajuće, pogotovo s obzirom da, recimo Ultra, nije čitavom svojom bazom na osloncu, već je opterećenje na četiri rupe.

Citiraj:
dalje kako još nikome ali baš nikome na LGA775 pločama cooler nije slomio ploču nemaš se što brinuti, nisu oni napravljeni jučer i to bez ikakvog testiranja

ako pogledaš npr sam stock cooler pošteno napne i izvije PCB ploče
Naravno, to je i meni zdrav razum govorio, ali vaše iskustvo je ovdje daleko veće. Zato i pitam da čujem, da li ima problema s tim coolerima, jer možda postoje neki trikovi i cake zanata.

Citiraj:
ne vidim čemu forsat pasivno hlađenje kad imaš velik izbor tihih i učinkovitih aktivnih coolera

Također cooler se ne vješa samo na ploču nego postoji i backplate koji opterećenje prenosi na veću površinu, dakle nema nikakve opasnosti od lomljenja
Što se tiče pasivnog coolera, pa kako god okreneš, tiši je i od najtišeg aktivnog fana A koliko shvaćam, Ultra dolazi bez coolera, pa sam mislio uzet Scythe S-Flexa (kojeg kod nas nisam našao),i Nexusa (također nema) ili Noctuu (isto nema), tako da sam izbor sveo na Arctic Coolingov 92 mm PWM fan, za kojeg su recenzije dosta šture, ali i povoljne. Ne znam ima li tko iskustva s njim?

Što se tiče backplatea, to nisam primijetio kod Ultre, ima li to tamo? Vidio sam da moraš skinuti Crazy Cool kod Gigabytea da bi baratao sa većim coolerima, ali nisam znao da i sam cooler ima svoj backplate. To će umanjiti mnoge strahove

Citiraj:
eventualno si se nekaj može desit su s939 i AM2 lotes-i na kojima koliko čujem znaju puknut kvačice ak je plastika nekvalitetna no ako se cooler montira direktno na ploču tu nemaš straha.
Dakle, na LGA755 nema takvih problema?

Citiraj:
Također OC i pasivno hlađenje zaboravi ako misliš imat normalne temperature i ne znam odakle ti 33W TDP za Wolfdale jezgru.... to su jezgre sa 65W TDP-om
Ja sam se također šokirao.

Evo tablice:

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu..._11.html#sect0

Citiraj:
OC (podizanje takta) sam po sebi jako malo utjeće na zagrijavanje
tu je više faktor radni napon
Hm, to nisam znao. Dakle, ti napon dižeš da bi pojačao snagu signala i pročistio ga - ali, pošto je množitelj procesora zalockan, ima li smisla dizati voltažu na E8400?
Staro 26.05.2008., 12:25   #579
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Quantum Pregled postova
Hm, to nisam znao. Dakle, ti napon dižeš da bi pojačao snagu signala i pročistio ga - ali, pošto je množitelj procesora zalockan, ima li smisla dizati voltažu na E8400?
I samo kad dižeš napon, onda grijanje ne ide linearno, nego kavdratno (bar bi trebalo). Naravno dizanje napona na E8400 nebi bilo nešto jer bi on bez problema treba doseć 4GHz! A voltažu dižeš kad PCU postane nestabilan, a to jako ovisi o tome kakav primjerak dobiješ!
Baja 001 je offline  
Staro 26.05.2008., 12:44   #580
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Što se tiče pasivnog coolera, pa kako god okreneš, tiši je i od najtišeg aktivnog fana A koliko shvaćam, Ultra dolazi bez coolera, pa sam mislio uzet Scythe S-Flexa (kojeg kod nas nisam našao),i Nexusa (također nema) ili Noctuu (isto nema), tako da sam izbor sveo na Arctic Coolingov 92 mm PWM fan, za kojeg su recenzije dosta šture, ali i povoljne. Ne znam ima li tko iskustva s njim?
Uzmi Noiseblocker XL1 rev.3, jedan od najboljih ventilatora na tržištu s pristojnom cijenom (70kn).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.05.2008., 13:54   #581
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Zato i pitam da čujem, da li ima problema s tim coolerima, jer možda postoje neki trikovi i cake zanata.
U biti postoji 1 trik:
Kad stavis "toranj" na CPU slobodno ga tankom sajlom zakvacis na rubu koji visi za kuciste(recimo Chieftec toranj je idealan za to jer ima gredu iznad MBOa, kao da su znali...http://www.xbitlabs.com/images/stora...e-7850/sys.jpg), tako imas dva oslonca i dobro opterecenu MBO kod micanja kucista i udaraca.....
Uber Gosu je offline  
Staro 26.05.2008., 14:39   #582
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
ja ima hypertx-a i nikada vise necu kupiti kuler koji se montira kao i stock s onim plasticnim sranjima,prvo skoro sam slomio PCB dok sam ga stavljao,uspio sam odljepiti NB heatsink itd itd...kuler je super ali njegova instalacija katastrofa...sad znam da cu iduci put uzet sigurno neki koji se montira sarafima pa makar i 400-500 kn dosao...
Staro 26.05.2008., 15:04   #583
alen.s
Premium
Moj komp

alen.s's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
vidim da je tema "hladnjaci za c2 proc" ali svejedno cu ovdje pitat ; neki dan mi je prika donija svoje kuciste da ga malo "ocistim" ( radi se o p4 preskot-u ) i prva stvar koju sam vidija kad sam skinija kuler je da covjek ima par milimetara paste-ne samo na procesoru nego i po soketu, ono teska katastrofa . Pitanje "za milion kuna" je cime ohladit Preskot a da ne buci puno , cim se komp upali vrti se na 2000rpm a kad se nesto zaigra vjerovatno ide do kraja . Vidim da svi vise-manje hvale arctic freezer ali citam da i on dosta buci...za kraj molim savjet glede kvalitetne paste jer o pastama stvarno ne znam nista ( komp nije klokan, radi na tvornickih 3.0ghz - 200X15 )
alen.s je offline  
Staro 26.05.2008., 15:35   #584
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Neznam kakava je situacija sa ovim novim coolerima, no ja sam na 3.0 preshotu imao sonic tower+120mm sharkoon system fan L i temp preko ljeta nisu prelazile 52c. Proc je bio na 3.75ghz@1.45v
Crash009 je offline  
Staro 26.05.2008., 17:00   #585
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
ja ima hypertx-a i nikada vise necu kupiti kuler koji se montira kao i stock s onim plasticnim sranjima,prvo skoro sam slomio PCB dok sam ga stavljao,uspio sam odljepiti NB heatsink itd itd...kuler je super ali njegova instalacija katastrofa...sad znam da cu iduci put uzet sigurno neki koji se montira sarafima pa makar i 400-500 kn dosao...
Instalacija je lakša nego igdje. Ista kao i kod Freezera64 (Pro). A ti si vjerojatno jedini koji je sa takvim coolerom imao problema. Freezera ima koliko želiš po forumu, pa su ga svi normalno stavili.
Ne kužim kak si odvalio i NB hladnjak, ali sve više vjerujem da nije problem u hladnjaku .
Staro 26.05.2008., 18:42   #586
mdrla
Premium
Moj komp

mdrla's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor alen.s Pregled postova
vidim da je tema "hladnjaci za c2 proc" ali svejedno cu ovdje pitat ; neki dan mi je prika donija svoje kuciste da ga malo "ocistim" ( radi se o p4 preskot-u ) i prva stvar koju sam vidija kad sam skinija kuler je da covjek ima par milimetara paste-ne samo na procesoru nego i po soketu, ono teska katastrofa . Pitanje "za milion kuna" je cime ohladit Preskot a da ne buci puno , cim se komp upali vrti se na 2000rpm a kad se nesto zaigra vjerovatno ide do kraja . Vidim da svi vise-manje hvale arctic freezer ali citam da i on dosta buci...za kraj molim savjet glede kvalitetne paste jer o pastama stvarno ne znam nista ( komp nije klokan, radi na tvornickih 3.0ghz - 200X15 )
evo ja prije par dana na istog preskija stavio scythe katana 2, 235 kn, vrti se na 1500, idle 38 a load 54, clokan na 3.6 idle isto a load 58!
Staro 26.05.2008., 18:44   #587
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Uzmi Noiseblocker XL1 rev.3, jedan od najboljih ventilatora na tržištu s pristojnom cijenom (70kn).
Imat ću na umu, thx, no pokušat ću prvo s Artic Coolingom.

Fan je FDB (Noiseblockeri su BB) pa bi trebali biti tiši, imaju PWM (opet, Noise ima obično 3-pinsko spajanje), a, kvragu, košta 40 kn i imaju u Linksu (Noise sam našao samo na Hardveraju, i to još ne ovaj model koji si spomenuo).

Pa ćemo vidjeti za kasnije...
Staro 26.05.2008., 18:46   #588
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
U biti postoji 1 trik:
Kad stavis "toranj" na CPU slobodno ga tankom sajlom zakvacis na rubu koji visi za kuciste(recimo Chieftec toranj je idealan za to jer ima gredu iznad MBOa, kao da su znali...http://www.xbitlabs.com/images/stora...e-7850/sys.jpg), tako imas dva oslonca i dobro opterecenu MBO kod micanja kucista i udaraca.....
Sviđa mi se tvoj prijedlog, samo ne znam kakve sajlice su to, gdje da to nabavim?

To mora biti nešto tanko, a čvrsto....gdje se te sajlice mogu nabaviti?

Kućište bih uzeo Antec P182, koje nema centralnu gredu i midi je, ali nešto ćemo već smisliti.
Staro 26.05.2008., 19:19   #589
DeadMan+
LateralusX
Moj komp

DeadMan+'s Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Arctic Cooling je predstavio novi model Freezera:

Freezer XTREME

Staro 26.05.2008., 19:21   #590
windfucker
Guest

Citiraj:
Sviđa mi se tvoj prijedlog, samo ne znam kakve sajlice su to, gdje da to nabavim?

To mora biti nešto tanko, a čvrsto....gdje se te sajlice mogu nabaviti?

Kućište bih uzeo Antec P182, koje nema centralnu gredu i midi je, ali nešto ćemo već smisliti.
Tanko a čvrsto...hmmm.
I još teško zamijetno oku,estetike poradi...
A opet,da ne ometa rad warp zavojnice...(evo,Data-i već cvrče chipovi)

Staro 26.05.2008., 21:42   #591
Bullet1
Premium
Moj komp

Bullet1's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor DeadMan+ Pregled postova
Arctic Cooling je predstavio novi model Freezera:

Freezer XTREME
sta on nije prestavljen vec prije na CeBIT-u?

@quantum : najbolje ga pricvrstiti (uspraviti) sa pandivjernom...(jebivjetrova slika)
Bullet1 je offline  
Staro 26.05.2008., 21:57   #592
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Tanko a čvrsto...hmmm.
I još teško zamijetno oku,estetike poradi...
A opet,da ne ometa rad warp zavojnice...(evo,Data-i već cvrče chipovi)

Hehe, vraška ideja...onda ćemo se prilagodit.....

Zadnje izmijenjeno od: Quantum. 26.05.2008. u 22:16.
Quantum je offline  
Staro 26.05.2008., 22:02   #593
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
Autor Bullet1 Pregled postova
sta on nije prestavljen vec prije na CeBIT-u?
Pa ovaj Freezer je prava mrcina.....tek dolazi u srpnju....a tek cijena....nemoguće.
Staro 26.05.2008., 22:15   #594
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Quantum za početak korisri Edit ili multiquote da ne postaš dva puta zaredom

Što se mase coolera tiče koristio sam i još uvijek koristim svakakve grdosije (SonicTower, Zalman 9700Cu, BigTyphoon, TR Ultra, Scythe Infinity....) i nema nikakve ali baš nikakve bojazni od lomljenja ploče u bilokakvom smislu. Čak niti kad pomičeš kućište.
Dakle te priče oko mase i momenta koji on vrši na ploču zaboravi jer ne vrijede pišljiva boba.

Dalje ono što si postao vezano za Wolfdale nije TDP nego neka pretpostavljena potrošnja procesora obzirom na ulazni napon. Wolfdale ima TDP od 65W.

Što se OC-a tiče, dizanje napona nema nikakve ali baš nikakve veze sa množiteljem procesora već se on diže pri pojavi nestabilnosti procesora kod overclockinga

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 26.05.2008., 22:24   #595
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Uglavnom dizanje FSB-a bez trpanja voltaze ne zagrijava dodatno procesor, cak niti dodatnih 0.03V ga ne griju puno vise iznad stock grijanja.

Wolw ti dobro kaze, danasnje ploce imaju multilayer PCB i treba to polomiti. Treba zaista, a svaki malo jaci hladnjak ima backplate i montazu usarafljivanjem vijaka u isti. Stezes vijke dok ne cujes da krcka PCB Onda znas da je hladnjak dobro nalegao i nema mrdanja.

Jos jedano pitanje je kako ces kod Gigabytea iskontrolirati taj vent, posto im je soft lagana pljuga, ali dobro, uvijek ti ostaje opcija nabavke potnciometara ala Zalman rack.
Dizel je offline  
Staro 26.05.2008., 22:26   #596
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
Quantum za početak korisri Edit ili multiquote da ne postaš dva puta zaredom
Heh, malo sam bildao post-count...

Citiraj:
Što se mase coolera tiče koristio sam i još uvijek koristim svakakve grdosije (SonicTower, Zalman 9700Cu, BigTyphoon, TR Ultra, Scythe Infinity....) i nema nikakve ali baš nikakve bojazni od lomljenja ploče u bilokakvom smislu. Čak niti kad pomičeš kućište.
Dakle te priče oko mase i momenta koji on vrši na ploču zaboravi jer ne vrijede pišljiva boba.
Znači, čak smatraš da ga ne treba niti silkom učvrstiti bočno na kućište?

Citiraj:
Dalje ono što si postao vezano za Wolfdale nije TDP nego neka pretpostavljena potrošnja procesora obzirom na ulazni napon. Wolfdale ima TDP od 65W.
U pravu si, malo sam poslije tražio i zaista je to 65 W. Onih 33 W je djelovalo nestvarno.

Misliš da Scythe Ninja nije sposoban to ohladiti uz jedan 92 mm fan na istočnom boku koji upuhuje i dva 80 mm koja u neposrednoj blizini ispuhuju van?

Citiraj:
Što se OC-a tiče, dizanje napona nema nikakve ali baš nikakve veze sa množiteljem procesora već se on diže pri pojavi nestabilnosti procesora kod overclockinga
Što kažu iskustva - koliko tih 45 nm izdrži? Gledao sam malo thread o OC-u Wolfdalea ovdje, pa neki spominju 1.5 V.....pretpostavljam da ovisi o primjerku?

Citiraj:
Wolw ti dobro kaze, danasnje ploce imaju multilayer PCB i treba to polomiti. Treba zaista, a svaki malo jaci hladnjak ima backplate i montazu usarafljivanjem vijaka u isti. Stezes vijke dok ne cujes da krcka PCB Onda znas da je hladnjak dobro nalegao i nema mrdanja.
Ček, fakat to treba stegnut do krckanja?? Nemojmo ipak pretjerivati

Citiraj:
Jos jedano pitanje je kako ces kod Gigabytea iskontrolirati taj vent, posto im je soft lagana pljuga, ali dobro, uvijek ti ostaje opcija nabavke potnciometara ala Zalman rack.
Pojma nemam....nisam vidio uopće njihov softver u detalje, već samo znam da imaju nekakve tri postavke s kojima valjda kontroliraju PWM. Nisam o tome niti razmišljao....ideja je bila da samo napravim nekakav propuh u kućištu, pošto napajanje i HDD (kao najveći generatori topline) imaju svoj vlastiti tunel i odjeljeni su od dijela sa pločom & stuff. To je trebalo biti dovoljno da držim sve na low settingsima i niskoj razini buke.

Potenciometar je zaista zadnja opcija, jer je totalno ne-elegantan.
Staro 26.05.2008., 22:35   #597
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

pa 1,5V mu za 24/7 usage nećeš dat ziher
fora je ta da oni bez dizanja napona idu preko 3GHz
sve ovisi kkoliko se on grije

pasivno nebi držao te procesore pogotovo ne ako bi ih išao klokirat
a i ne kužim čemu tjerat pasivu kad imaš odličnih 120mm ventova koji se pri nekih 800o/min praktički ne čuju a dovoljno pušu da rashlade finove

i da, opet ne treba ga vezat, ljepit, kačit dodatno
on leži na procesoru, stežu ga vijci koji prolaze skroz kroz ploču i to je to

npr moj BigTyphoon ima dva H nosača koji fiksiraju cooler
on nema kud

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 26.05.2008., 22:39   #598
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Ma ja sam Nirvanu NV120 stego do jaja, dokle god ide rukom na lagani okret sile. Nisam gedorama uredovao, ako to mislis

Za propuh u kucistu ces trebati preko 1000rpm-a na 120mm ventovima, ako pravis nekakav "tunel" na hladnjak procesora. I opet si u buci. Zato je po meni bolji deal hladnjak sa ventom bocno i 2X120mm ispred/iza@ 900 rpm max ako te smeta buka na kucistu u visini tog CPU hladnjaka I svi ti ventilatori budu tihi, ovako ces imati njih par koji ce morati fino rotirati da bi ohladili CPU hladnjak, ako jos ustrajes na (polu)pasivcu..
Dizel je offline  
Staro 26.05.2008., 22:41   #599
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
pasivno nebi držao te procesore pogotovo ne ako bi ih išao klokirat
a i ne kužim čemu tjerat pasivu kad imaš odličnih 120mm ventova koji se pri nekih 800o/min praktički ne čuju a dovoljno pušu da rashlade finove
Ma nema nikakvog forsanja, ja samo razmatram opcije. Pasivno je bilo u igri dok sam pretpostavljao 33 W TDP, a ne 65 W.

Što onda uzeti od coolera, što ti preporučaš? Kakav fan (ako je moguće da bude PWM-enabled i fluid dynamic bearing)?

Thermalright Ultra 120? Fan - Scythe S-Flex? Noctua? AC? Što ide na 800 o/min, a da ne moram petljat s voltažom?

Citiraj:
Ma ja sam Nirvanu NV120 stego do jaja, dokle god ide rukom na lagani okret sile. Nisam gedorama uredovao, ako to mislis
Onda dobro, već sam mislio da je okasti radio.

Citiraj:
Za propuh u kucistu ces trebati preko 1000rpm-a na 120mm ventovima, ako pravis nekakav "tunel" na hladnjak procesora. I opet si u buci. Zato je po meni bolji deal hladnjak sa ventom bocno i 2X120mm ispred/iza@ 900 rpm max ako te smeta buka na kucistu u visini tog CPU hladnjaka I svi ti ventilatori budu tihi, ovako ces imati njih par koji ce morati fino rotirati da bi ohladili CPU hladnjak, ako jos ustrajes na (polu)pasivcu..
Što sam tamo rekao? 80 mm na kućištu? Ma 120 mm su i bit će na low. To su Antecovi Tri-Cool koji na low setting i imaju oko 800 rpm max. Tako sam i mislio napraviti, dva su gore kod CPU-a, ispuhuju, na cooler jedan bočno da upuhuje, a još jedan je dole u tunelu sa napajanjem i diskovima. Evo kako to izgleda....http://www.antec.com/us/productDetails.php?ProdID=81820
Staro 26.05.2008., 22:43   #600
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

uzmi si neki Scythe i miran si
npr Scythe Ninja Plus ili Scythe Infinity

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000