|
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Barem posudu za cpu nije problem napraviti, kupiš komad bakrene cijevi i komad bakra, dobro zagriješ sa brenerom ili nekom blinskom lemilicom i zalemiš. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
pa pojednostavljeno je samo tako. da... |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Ne mozes to sa stiroporom, jer ne bi izdrzao pritisak, a i ne mozes to toliko dobro napraviti da nema nigdje rupice, kroz nesto bi ipak isparilo... I ne mozes termosicu koristiti,nije to toliko jako da izdrzi pritisak...Ako dode do eksplozije pogledaj sto moze biti... Također ne bih preporucio koristenje termosice bas iz gore navedenog razloga, a i pričao sam s frendovom mamom koja je rekla da sumnja da bi izdrzalo pritisak. Radila je na bolnici i zna sto je to i koliko je opasno...Ako nekome treba tekuceg dusika, neka se javi...samo sto je jako skup ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Kao što rekoh - ja sam ga nosio u termosici - ali je ne čepiš naravno, ako je ne čepiš pare polako cure ven i ništa ne eksplodira... Btw originalne boce nisu ništa drugo nego metalne termosice - i da one se isto ne čepe nepropusno nego iz njih polako hlapi...
![]() |
#36 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Tak to završi kad se ljudi za***avaju sa nekim stvarima. Ako mislite clockat, najjeftinije i najsigurnije je da stavite cijeli komp u škrinju za zamrzavanje na -20 i niš vam nebude u čelu završilo nitu budete ostali bez prstiju. Znam jako dobro kaj je to i kaj se dogodi kad kapne na prste jer sam prošle godine smrzavao desetak bradavica.
![]() |
#37 |
________
Datum registracije: Dec 2006
|
E ono boli ,auch @amd-a izgleda da ce nesto slicno i biti ,da sam u ZG sigurno bi radio sa suhim ledom ili tekucim dusikom ali ovako dok mi to dodje iz ZGa pa ovo ono ,jednostavno previse posla a i para |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
A mighty pirate!
Datum registracije: Feb 2007
|
i ako budeš radio drži vrata otvorena da pare idu van,jer za razliku od ostalih ove se zbog hladnoće skupljaju pri dnu,tj. podu |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Beskorisna bitanga...
|
Gle ajde da razjasnimo nešto... Dušik i suhi led u normalnim okolnostime ne eksplodiraju... Znaš kada eksplodiraju? Kada se nađe pametan redneck koji ih kao oni u video klipićima zatvori u bočicu i baci u tank s vodom npr, i to zato jer u neporpusnoj boci i uronjeni u nešto što im brzo dodajetoplinu naglo proključaju i kao što vodena para raznese bojler tako i ovdje nastane eksplozija... Btw upravo zato jer tzv kriogeni plinovi kao što su tekući dušik, tekući zrak, tekući helij lako ispravaju i proključaju nikad se boce ne čepe nepropusno nego su rahlo začepljene ili imaju poseban odušak... I da odma razjasnimo još nešto - "pare" tekućeh dušika su dušik (gle čuda) i treba imati prozračenu prostoriju zato da se ne smanji postotak kisika u njoj, isto kao što je preporučljivo i sa suhim ledom (C02) iz istog razloga, nikome se od normalnog ispravanja neće nikave okrajine smrznuti od "skupljanja para na podu" a ko nije radio s tim plinovima nek manje filozofira... U dušik se nesmije uranjati prste i nesmije ti prskati po koži i očima mimo toga se neće ništa desit...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
IT Consultant
Datum registracije: Feb 2007
|
mozda je glupo pa me nemojte odmah popljuvati, ali zar se onda ne bi mogao koristiti nitro koji se koristi i kod automobila (prije sam vozio street race ![]() ako se moze koristiti, onda to fakat nije bed ni za nabaviti, niti za nadopunjavati...
![]() |
#43 |
Registered User
|
probajte kod nekog veterinara, mislim da oni imaju slicne posude gdje cuvaju sjeme za oplodnju krava |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
________
|
Odlucio sam se igrati sa suhim ledom tj pokusat cu doci do njega ,negdje sam cuo da bi toga trebalo biti u ribarnicama pa cu poc pogledat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Spužva Bob Skockani.. :XD
Datum registracije: Mar 2005
|
Ne i ne.... ![]() ![]() U ribarnicama može biti samo leda od morske vode,koji duži drže nego obični;znam jer frend vozio ribu,pa smo kad idemo na more znali trpat cuge u onu prijenosnu 'škrinju i onda sa tim ledom od morske vode,i drži cijeli dan bez da se skroz istopi... ![]() Uglavnom u ribarnicamam ne'š naći suhog leda ni ništa slično.... ![]() ![]()
Athlon64 X2 5400BE Brisbane @3000Mhz + KATANA 2 + AirTunel@2x Xilence 120mm Gigabyte GA-MA78G-DS3H @F4 Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5 XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
http://forum.pcekspert.com/showthrea...light=suhi+led Samo kaj ti je malo daleko :-)
![]() |
![]() |
#47 |
________
|
jelc naravno uvijek nabaci nesto pametno ![]() a cuj da sam u ZG uzeo bi nesto od tog dvoje bez beda a ovako to slat ,onak no way nis jedino da podjem u zg prek zime ![]() EDIT :Ozy ,eno bitterman kaze da je on ugrabio u ribarnici |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Pa nazovi tipa, pitaj da li dilaju nekom blizu tebe i dogovori se sa njima za kilu-dvije...
![]() |
#49 |
________
|
svakako ,zato sam i reko da uvijek nabacis nesto pametno ![]() ![]() ali hebemu ,11 je sati navecer ,po zadnjoj informaciji ![]() budem sutra nazvao pa pitao ,ali ploca bi sutra trebala otic na reklamaciju tako da necu jos nista rezervirat |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Ljudi neshvacaju da sam po sebi tekuci dusik ne eksplodira pa tako ni suhi led.... do eksplozija dolazi jer se npr. tekuci dusik s -200 ili kolko vec konstantno zagrijava jer je u toplijem okruzenju od sebe samoga a tim zagrijavanjem mu raste volumen i ti natocis njega pol litre u litrenu bocu i hermeticki zatvoris. nakon nekog vremena on se zagrije i prosiri za nekoliko puta a visak nema kam izac. Tocnije on se nezagrije nego isparava od topline Imam jedno pitanje vezano uz hladenje proca dusikom u praksi. Zanima me dali bi se dala napravit ona cijev za hladit s tekucim dusikom al da se uspije zatvorit s obadvije strane i da bude dovolno cvrsta da ne eksplodira pri tim tlakovima. npr cijev od 5 mm debelog celika dobri varovi itd itd Zadnje izmijenjeno od: Yoman. 27.07.2007. u 15:25. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Ex-Gastarbajter
|
zašto bi zatvarao cijev? ako misliš radit zatvoreni sistem za hlađenje sa LN2 trebalo bi ti i mašinerije za uzdržavat to... |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
|
mislio sam nekaj tipa da napravis onakvu cijev kakvu svi rade da unutra natocis dusika i hermeticki zavaris s gornje strane. evo pretpostavimo da cijev moze izdrzat tolki tlak.... nerazumijem se bas u kemiju pa me zanima sto bi se desilo s dusikom unutra dali bi se on pretvorio u paru i izgubio hladnocu..... cini mi se da je nemoguce al ja sam brijo npr. natocis dusika unutra skroz do vrha skroz skroz tako da neostane ni mm kubicni zraka i kad bi to tako zavario da unutra nema ni mrvice zraka onda bi to teoriji to trebalo ostat u tekucem stanju jer nema mjesta da se pretvori u plin i prema tome zadrzalo bi svoju nisku temperaturu i nebi trebao nikakve strojeve za odrzavanje toga.... cini mi se da mi prica bas nedrzi vodu al dobro pitam tek tolko |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Ex-Gastarbajter
|
da hermetički zatvoriš napravio bi bombu... jer zagrijavaš dušik, a ta energija treba nekamo otići, držalo bi do određenog tlaka, ali kad tad - BUM ![]() i ne, ne bi zadržavalo niti nisku temperaturu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Beskorisna bitanga...
|
Možese napraviti bez problema... Stvar je samo u tome što nebi radila ovo što si ti zamislio ejr to tako ne radi jednpstavno inače tekući dušik, kisik i helij se prave metodom ukapljivanja, a ko nezna kaj je to - spozdiš ih na 120 atmosfera i onda ih ohladiš na sobnu temperaturu (nakon tlačenja zagrijani su na par stotina stupnjeva) i onda ih otpustiš u veliku posudu da se nahlo oglade kad se smanji tlak... Sad je angradno pitanje - kaj mislite kroz kaj putuje taj plina na 120 bara od kompresora do ukapljivača? Ajde dečki dajte malo se smirite s tim eksplodiranjima, kaj bi onda tek rekli na kisik u bocama za autogeno varenje, znate li na kolko je on stisnut i kroz što prolazi kad se s njim radi? Ja imam u podrumu "gumena" dakle fleksibilna crijeva koja mogu 20 bara izdržati prema tome...
![]() |
#57 | |
Premium
|
Citiraj:
pa cu jos konkretnije napisat. Dali je moguce napravit posudu kakva se inace radi za na proc u kojoj bi bilo 99.999999% tekuceg dusika i 0.0000001% zraka, koja bi bila zavarena (hermeticki) s obje strane i koju bi zagrijavao procesor a da ona nepukne? Brijem da se ekipa previse zabrijava na te eksplozije jer su gledali filmice di ekipa hermeticki zatvori tekuci dusik u plasticnu bocu koja brijem nebi izdrzala veci pritisak od nogometne lopte EDIT: evo sad sam procitao par puta tekst i skuzio da si zapravo rekao da se da napravit. zasto mislis da nebi sljakalo kaj bi dusik izgubio temperaturu ili sto? nerazumijem se bas u kemiju ali mislim da dusik nebi mogao prec u plin jer nema dosta mjesta za sirenje a sve dok je u tekucem stanju temoeratura mu nemoze porasti iznad 195C. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Beskorisna bitanga...
|
@Yoman Gle... Prvo - to je stvar fizike a ne kemije... Drugo - to nebi išlo iz jednog vrlo jednostavnog razloga, vidiš poanta hlađenja tekućim dušikom (i suhim ledom isto tako) je u tome da dušik polako isparava kako mu ono što si stavio tamo predaje toplinu i tako ono sa sebe prenosi toplinu na njega a on se isparavanjem ponovo hladi... Zato to nebi funkcioniralo iako se može napraviti cjev ili posuda ili bilo što što bi izdržalo to što ti treažiš to - nebi hladilo... Da bi imao sustav kao u frižideru npr koji je prototip dinamičkog hlađenja stvar ti drugačija tamo je zatvoreni sustav ali onaj freon u njemu samo prenosi toplinu on je ne preuzima na sebe kao dušik a zapravo je samo stvar u tome da se njim može postići temperatura manja od okolne... Kužiš... Princip na kojem freon hladi u frižideru je isti ako kod ukapljivanja dušika samo ga ti ne puštaš da se ukaplji pa ga onda takvog sipaš i odvoziš nego je u zatvorenopm sustavu u kojem ga kompresor opet reciklira, tekući dušik ti je u neku ruku "akumulator" ili možda bolje "kondenzator" niske temperature i kad potrošiš kapacitet - 0 hlađenja... E da i ovo kaj veli dbeast - na koncu bi vjeroajtno opet puklo kad bi do besvjesti podgrijavao to...
![]() |
#60 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|