|
![]() |
#31 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Velim provjeri... Stvarno nema razloga da ne radi, može se diskutirati o pouzdanosti RAIDa na tim integriranim kontrolerima i sve ali raditi moraju, ako su driveri loadani i prije toga napravljeno RAID polje u biosu nema boga da se ne pokreće...
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
RAID 0 na dfi nf4 ultra m2
Pozdrav, Otvorio bih jednu malu raspravicu vezanu za ovaj chipset i raid. Naime, prie n10 dana mi je crko hitachi t7k160 PATA pa sam morao u vemil po novi 160GB SATA 325 kn. Rekoha sam sebi pošto je ovaj prvi na garanciji, kad dodje novi, stavit cu ih u raid 0...i tu pocinu moji problemi.. naime, na toj ploci imam 2 ide konektora i 4 sata konektora..uzeo sam 4 stara seagate od 10GB i spojio ih na oba ide kontrolera..a na 5 disku imam sustav i dalje, koji se nalazi na sata4 ili sata3 utoru....Zasto ne sata1 ili sata2.. zato sto ako u biosu, ukljucim raid i odaberem sa mi prvi ide0 i master i slave budu enablani za raid, onda uopce neprepozanje vise bios sata1 i sata 2 konektore..sto mi je vrlo cudno..i molim objasnjenje... Druga stvar...nakon sto sam uspjesno napravio polje raid0 sa 4 ide diska i usao u windowse, moj hdd tach 3.0.4.0 mi pokaze da se transfer rate uopce nije povecao.....jest da sam instalirao drivere sa dfi stranice ,a tek kasnije vidio da i na nvidijinoj stranici postoje noviji driveri... Onda sam istestirao transfer rate pojedinacnog diska sto za seagate iznosi od 33Mb do 20Mb na kraju diska, sa bilo kojim cluster sizeom... cak sam kreirao radi polje i sa 1, 2 ,3 i 4 diska..sto je najbolje,kada kreiram radi0 sa jednim diskom, onda mi je transfer rate od 20 Mb/s od pocetka do karaja diska.. e sada, da li je to do drivera, moram staviti nove ili mi je kontroler u banani ili je on los kontroler...ploca ima zadnji bios i 7 mjeseca prosle godine.. Pozz, Goran. edit..sutra potkrijepim slikama.. Zadnje izmijenjeno od: Shuky. 17.01.2008. u 14:47. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#33 |
Premium
|
Bok svima,nakon mnogo isprobavanja jucer, shvatio sam jednu stvar, da najbolje radi radi 0 na razlicitim kanalima,dakle primary i secondary..ako napravim stripe polje od diskova koji su na istom ide-u onda je transfer rate cak i losiji nego pojedinacni,disk...Uspio sam dobiti sa 4k raid clusterom duplo veci transfer ali mi je bilo malo cudno....malo ima duplo veci transfer,restart komp.pa ga onda nema..nisma sliguran.mozda je zbog ide kontrolera,mozda na sata kontroleru ce to raditi bolje...iako mi i dalje nije jasno.zasto ako ukljucim sva 4 pata diska u raid(u biosu) zasto mi bios tada nevidi sata disk na sata1 i sata2 utoru.nego samo na sata3 i sata4-- Da li je imao tko takvih iskustava.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Isto tako, ako su dva ATA diska na istom kanalu naravno da ce imati bitno losiji transfer nego kad su na dva razlicita kanala.
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
moram pitati - koji je smisao tog raida? ono, radis raid0 s dva/cetri prastara diska od kojih je bilo koji imalo noviji brzi nego sto ce oni ikada biti u raidu. i to jos na pata sucelju koje se lagano zagusi kada imas diskove i na master i na slave sto ti imas.......meni je to besmisleno. ok, testiras, igras se. ali i dalje je besmisleno. opcenito, ne ocekuj cuda ni kada se krenes igrati s vecim/novijim diskovima. Vise-manje to neces ni primjetiti (daleko od toga da nema koristi ali to je kao s procesorom, primjetis samo kad je preslab ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Premium
|
znam ja sto radim.. ploca je dfi infinity ultra m2 nforce4 chipset-- za sada samo testiram... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
RAID 0 na intelu PROBLEM
Evo ovako imam konfu iz siga i pokusavam napravit raid0 sve 5 udem u bios napravim ga i to je to (ne zelim da mi je sistemski) pokusam bootat sistem sa WD500gb i nece munjeviti blue screen i to je to... btw kako se da bootat dvd.rw uredaj (on je sata i ubden je u intelov controler). Kad mi se dize bios nestane mi cijeli inelov kontroler i on se preseli u onaj drugi bios od RAID.a lud sam vise!!! Neka mi neko kaze kako se slaze raid na tom intelu a da radi kako treba i kako se moze bootat dvd uredaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A koje diskove stavljaš u RAID? Uglavnom, ideš ovako po koracima: 1. kontroler prebaci u RAID mod 2. nakon main BIOS-a uđi u RAID BIOS i tu napravi polje pod imenom XXXX 3. vrati se natrag u main BIOS i redoslijed bootanja uređaja organiziraj ovako: a) XXXX (RAID polje)Kad budeš htio bootati sa DVDRW-a, zamijeni a) i b) ili pogledaj na POST screenu ili u uputama od ploče koju tipku treba stisnuti za dobivanje boot izbornika.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
doomy evo uspio sve sljaka jebeni dvd konj nije stavio u cdrom nego izvadio posebno i stavio na kraj sranje al dobro ![]() ![]() jel znas neki program koji radi u raid 0 uredno?! ghost ili nekaj drugo?! slobodno preporuci... |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
EMP moderator
|
Norton Ghost provjereno radi na Intelovom RAID-u, čak i DOS verzija koju koristim već godinama.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Kontroler na kojem ti je sistemski disk ti je vjerojatno radio u IDE modu, a prebacivnjem kontrolera za rad u RAID-u aktivira se AHCI mod koji automatski uzrokuje popizditis Windowsa i zato ti se ne zele dici sa tog WD-a. Vracanjem kontrolera u IDE mod, Windowsi bi se trebali dici ponovno. Ako bi htio RAID, morao bi nakon aktivianja RAID-a napraviti repair instalacije i onda bi sve bilo ok...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
EMP moderator
|
Neće mu pomoći repair jer opet neće imati drivere za RAID kontroler. Jedino ako bi radio repair s Windowsima u koje su integrirani driveri... Ako imaš kakav third party (dodatni) SATA kontroler na toj ploči kao što ima Gigabyte, prebaci ga u IDE mod i na njega spoji sistemski disk. Intelov prebaci u RAID mod i tako bootaj Windowse. Dobit ćeš New Hardware Wizard, daj mu drivere i onda prebaci sistemski disk natrag na Intelov kontroler. Ako radi kako treba, kloniraj sve na diskove u RAID-u.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Premium
|
Citiraj:
da istina popizditis u mojoj glavi sranje zivo al dobro probat cu u microna ubost pa cemo vidjet.. tog WD.a samo da uspijem prebacit kompletan sistem sa jednog na drugi... ma meni je popizditis cim pocne ulazit u windowse cim pocne loading on ispuca munjeviti blue screen i klinac... AHCI mi je zadao glavobolje dok nisam skonto di mi je bacio dvd.rw u glavni izbornik (ne cd.rom). Uzas decki sutra cu se stvarno poigrat sa time... super koji je najbolji cluster za sistem 4 ili 8kb ?! kad skinem raid i vratim sve u ide sve sljaka bez problema i evo meni nazad windowsa... kako si ti rijesio taj problem nova instalacija ili si uspio nekako...? danci00 fala ghost nabavljen sutra cu napravit snimak sa njime pa cemo vidjet... unknown koji ti koristi program za backup sistema?! imas ti kakav prijedlog? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||||
Buying Bitcoin
|
Intel, RAID0 i Vista = problem
Evo vidim da o ovome nema nigdje riječi na forumu, pa da ja nešto napišem iz vlastitog iskustva. Radi se o kombinaciji Intelovog chipseta (u mom slučaju DFI LP UT P35-T2R / ICH9R), WD Raptora 150gb, postavljanja RAID0 polja i instalaciji Viste, što skupa dovodi do jednog problema, a to je nemogućnost instalacije Viste. Taj problem me mučio dosta vremena, a tek nedavno sam slučajno saznao da je i sam Intel priznao taj problem i napisao rješenje. Citiraj:
Intel kaže da je to zbog nekog LPM-a (Link Power Management), tehnologije koja je namijenjena laptopima, a koja kod desktop sustava zna raditi probleme (kao šta je meni radila, npr.) Citiraj:
Citiraj:
![]() To je nešto slično kao ubiti pacijenta koji ima rak, da bi se riješio problem raka... Rješenje (navodno) je instalacija najnovijih Intelovih SATA/RAID drivera pri instalaciji Viste (u dijelu kada treba odabrati na koji HDD želite instalirati Vistu, dolje imate "Load driver". Fileove prebacite na usb stick i loadate ih preko "load driver"). Citiraj:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
IMHO korjen problema karakteriziraju tri slova zla u info svjetu - DRM - sigurno se neki mali kinez igrao prekovremeno s tim i pokvario posao... ![]()
![]() |
#48 | |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
ali koliko kužim ovo: http://forum.pcekspert.com/showthrea...06#post1043006 Citiraj:
a NE radi ti jedino sa Raptorima. Točno? Pa ne možeš sve onda svaliti na MBO niti njene drivere, već su raptori krivi.
![]() |
![]() |
#50 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
I baš ja naletih na kombinaciju koja se ne voli ![]() Ja sam probao sve portove i nije pomoglo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Premium
|
imam istu plocu i digao sam raid 0 bez vecih problema ali isto pri jednoj instalaciji na kraju je stao i nece dalje reset i proradilo je uff.. sreca koliko vidim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Buying Bitcoin
|
Ja nekako imam osjećaj da taj LPM jebe sve komponente (npr. to bi moglo objasniti ono s Barracudom šta mi se dešavalo). Meni se isto znalo dogoditi da neće iz prve dignut instalaciju, a onda odjednom hoće nakon reseta. Isto se dešavalo sa dizanjem Windowsa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Banned
Datum registracije: Jan 2008
|
Postavljane RAID-a na Lan Party JR
Ispričavam se moderatorima ako sam promašio podforum. Naime imam problem postaviti raid na ploči iz naslova. Instalirao sam xp na ide modu, probao sam par preporuka da kako postaviti raid bez reinstalacije ali bezuspješno. Krenuo sam reinstalirati xp, postavim raid settings umjesto ide-a ali sada neće da mi boota cd koji mi treba da bi reinstalirao windowse. Pročitao sam neke savjete da optical drive prebacim na jmicron port???!!! Nemam takvih opcija u biosu. Hvala svima na pomoći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Banned
Datum registracije: May 2004
|
Ako imaš sata optički uređaj i ako su ti diskovi sata također tada ne trebaš ništa mijenjat sa kanalima nego kod boot ordera ti se cd-rom promjenio u ime optičkog uređaja i moraš njega stavit na prvo mjesto a ne klasični odabir cd-rom |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Banned
Datum registracije: Jan 2008
|
Intel Matrix RAID problem 2 X 250 GB
Evo mene opet. Taman sam pomislio da je sve u redu, te sam danas iz xp-a pokušao napravit raid 1 polje. Imam dva indentična 250gb hard diska seagatea. Problej je kad postavim crate raid volume from existing hard drive javi mi da je jedan veći od drugoga i da ne mogu napraviti raid polje te ili da ih zamjenim ili da nabavim novi disk. Koristio sam google ali nikakvu pametnu informaciju nisam našao. Hvala svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
Ovako jucer sam kupio jedan hard hitachi 500gb i jedan isti takav imam i zelim napravit raid 0 ili 1 sve jedno koji ali ne radi mi. U biosu sve poriktam. takoder postavke raida poriktam kako treba(valjda). Prilkom instalacije windowsa xp, baci mi bsod kada bi mi trebao pokazat hardove tj particije. Pokušavo sam sa f6 ali windowsi sami ne prepoznaju drivere za raid a pokušo sam sa nlite intregrirat drivere u windowse no ista stvar. floopy-a nemam niti diskete nemam sta mi radi veliki problem. Sta mi je ciniti? cim stavim disabel raid u biosu prolazi mi instalacija ali jasno onda nemam raid. molio bih nekog da mi pomogne ako zna jer se ja po prvi puta susrecem sa raidom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 05.02.2019. u 14:02. Razlog: dp |
|
![]() |
![]() |