Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.12.2014., 23:38   #31
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Vidim da me Iggy propituje Možda me krivo shvatio. Mislio sam na device na koji se sprema backup.

Ako govorimo samo o backupu strojeva, kolika je tragedija ako ga izgubimo? Mislim, ne radi se o backupu baze koji se mora čuvati 10 godina. Govorim o backupu običnog PC-a ili servera i svih dokumenata. Koliko ih misliš čuvati? Zar ti je bitno ako izgubiš backup? Napraviš novi i opet ga imaš. Zašto raditi backup backupa na istoj lokaciji?
Mislim, LTO trake su još uvijek in, zar ne? Koliko su pouzdane? Dao bih se kladiti manje nego par diskova u RAID-u 1. Osim toga, pogledaj moderne sustave za backup poput Data Domaina. Ima storage iza sebe i eventualno trake za long term retetion policy. Da li vidiš da netko backupira backup na istoj lokaciji? Eventualno drugi DD na DR siteu pa replikacija. Ali ovdje se u topicu spominje backup backupa. Why?
Staro 19.12.2014., 23:52   #32
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Pa kad ti vrisne na serverčetu raid kontroler, ne želiš čekat dok ti dođe novi, izvučeš recovery iz backupa i online si dok čekaš popravak servera. Kad ti se server vrati samo privremeni iskopiraš na server.

Downtime minimalan, backup backup.a poslužio svrsi.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.12.2014., 01:28   #33
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor doublev Pregled postova
Vidim da me Iggy propituje Možda me krivo shvatio. Mislio sam na device na koji se sprema backup.
A onda OK.
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Pa kad ti vrisne na serverčetu raid kontroler, ne želiš čekat dok ti dođe novi, izvučeš recovery iz backupa i online si dok čekaš popravak servera. Kad ti se server vrati samo privremeni iskopiraš na server.

Downtime minimalan, backup backup.a poslužio svrsi.
Ne znam baš što ovdje pjesnik želi reći.
Staro 20.12.2014., 08:45   #34
Forace
Premium
Moj komp

Backup server i njegov backup. Kad vrisne backup server (recimo hardwerski) koriste se podaci iz njegovog backup.a. (backup.a servera).

Ima smisla posjedovat backup servera koji sluzi primarno za backup orginalnih podataka.

Drugim rječima poprilično je bitno ako izgubiš backup servera, ajde backup.a običnog PC.a bi se odrekao ako ih mogu lako ponpvno podignut sa servera ali ako imaju namjenske programe na sebi i radne okoline koje korisnici samostalno kreiraju - razmotrio bih i čuvanje njihovih backup.a.

S druge strane sve ovisi koliki je downtime dozvoljen / poželjan te samim time koliko je potreban stupanj redundancije podataka.
Staro 20.12.2014., 09:56   #35
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Backup server i njegov backup. Kad vrisne backup server (recimo hardwerski) koriste se podaci iz njegovog backup.a. (backup.a servera).

Ima smisla posjedovat backup servera koji sluzi primarno za backup orginalnih podataka.

Drugim rječima poprilično je bitno ako izgubiš backup servera, ajde backup.a običnog PC.a bi se odrekao ako ih mogu lako ponpvno podignut sa servera ali ako imaju namjenske programe na sebi i radne okoline koje korisnici samostalno kreiraju - razmotrio bih i čuvanje njihovih backup.a.

S druge strane sve ovisi koliki je downtime dozvoljen / poželjan te samim time koliko je potreban stupanj redundancije podataka.
Malo je pretjerano - backup je rezervna kopija. Rezervna. Primarno su ti bitni podaci na samim serverima, ako crkne backup server znači da produkcija i dalje radi.
Ono što je bitno je medij pohrane backupa, tj. da je potencijalno dostupan i na druge načine. Zato se obično ne trpa na sam backup server (nikad baš nije dobra ideja na same diskove u serveru), posebno kad su malo veće okoline u pitanju.
A prva stvar kod kreiranja backupa je backup same backup baze - kako bi se dalo spojiti i pročitati s drugog servera.
Staro 20.12.2014., 11:07   #36
Forace
Premium
Moj komp

Ali radilo se o konkretnom primjeru sa početka topica gdje smo dogurali do servera za backup (filova valjda) te uz njega i NAS.a . Ti govoriš o rješenju sa dva servera primarnim i backup serveru.

U ovoj priči iz topica imamo radne stanice na kojima se vrši primarni posao te backup server, uz njega smo dodali još i nas za njego backup . To je to. U ovom rješenju nemamo primarni server - naš backup server samo backupira podatke iz računala stoga treba i njega osigurat .

U biti tehnički se krivo izražavam: tu u topicu treba jedan File server + njegov backup. I onda za FS se stavi neko serverče, a za njegov backup NAS.
Staro 20.12.2014., 16:43   #37
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ali radilo se o konkretnom primjeru sa početka topica gdje smo dogurali do servera za backup (filova valjda) te uz njega i NAS.a . Ti govoriš o rješenju sa dva servera primarnim i backup serveru.
Ne. Ja govorim o standardnom setupu - sourcei target. Nebitan broj stanica, servera, NAS-ova i slično.
Citiraj:
U ovoj priči iz topica imamo radne stanice na kojima se vrši primarni posao te backup server, uz njega smo dodali još i nas za njego backup . To je to. U ovom rješenju nemamo primarni server - naš backup server samo backupira podatke iz računala stoga treba i njega osigurat .
Nisi shvatio - nebitno je što je server, što radna stanica i slično.
Ako imaš potrebu za backupom nečega što već radi backup, imaš loš setup.
Citiraj:
U biti tehnički se krivo izražavam: tu u topicu treba jedan File server + njegov backup. I onda za FS se stavi neko serverče, a za njegov backup NAS.
Fizička izvedba ne definira servis.
Staro 20.12.2014., 18:55   #38
Forace
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ne. Ja govorim o standardnom setupu - sourcei target. Nebitan broj stanica, servera, NAS-ova i slično.
A što je source, a što target u ovom konkretnom primjeru tu u topicu?

Citiraj:
Nisi shvatio - nebitno je što je server, što radna stanica i slično.
Ako imaš potrebu za backupom nečega što već radi backup, imaš loš setup.
Kako je nebitno? Pa nije isto ako je source drugi server ili skup radnih stanica, ili je?

Backup servera koji radi backup je loš pristup? Šta kad padne backup server? Na koji način povećavamo redundanciju?

Citiraj:
Fizička izvedba ne definira servis.
Nisam govorio o fizičkoj izvedbi, čisto logička. Uloga servera (jednog ili više) isto kao NAS.a može biti raznolika.

Čisto da pojasnim: backup "backup servera" je isto što i njegova miror kopija (kad se već krivo izražavam).

Mislim ova priča sa backupovima backupa je u rangu: trebam li ovaj fajl iskopirati i pohraniti na jedno, dva ili više mjesta da bude siguran?
Staro 20.12.2014., 19:26   #39
Slow
Premium

Ljudi vratite se na 1. post....8 kompova, nema servera, nema nekih zahtjeva osim file sharinga i printa.
Cemu backup backupa, Layer 3 switchevi (core, distribution, access podjela)?
Misli kuzim da je skalabilnost vazna, kao i pomno planiranje, ali ovo je sigurno financijski udarac i overkill trenutno.
Jedino ako je ova firma negi ludi startup koja ce za 2-3 godine narasti desetorostruko.

Citiraj:
Backup servera koji radi backup je loš pristup? Šta kad padne backup server? Na koji način povećavamo redundanciju?
Pa kaj im nece produkcija+backup biti dovoljna redudancija?
Slow je offline   Reply With Quote
Staro 21.12.2014., 10:45   #40
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
A što je source, a što target u ovom konkretnom primjeru tu u topicu?
Uvijek je isto.
Source je medij na kojem je podatak koji čuvaš, target je mjesto gdje ga spremaš.

Citiraj:
Kako je nebitno? Pa nije isto ako je source drugi server ili skup radnih stanica, ili je?
Naravno da je isto. Podatak je negdje spremljen, nebitno je gdje i na koji način. Bitno je samo zaštititi ga.

Citiraj:
Redundanciju povećavaš backupom backup baze (kojeg kasnije koristiš za restauraciju backup servera) i s više backup kopija. Može se uvesti i staging backup (disk to disk to tape) i druge opcije. Backup backupa se ne radi jer backup obično nije u readable obliku već u specifičnim zapisima, kao što ozbiljni backupi imaju deduplikaciju, kompresiju i slično pa je to nemoguće backupirati u standardnom obliku.

Citiraj:
Nisam govorio o fizičkoj izvedbi, čisto logička. Uloga servera (jednog ili više) isto kao NAS.a može biti raznolika.
Naravno da može. No backup obično nije "file copy" niti je jednostavno čitljiv.

Citiraj:
Čisto da pojasnim: backup "backup servera" je isto što i njegova miror kopija (kad se već krivo izražavam).
To onda nije backup. Niti ima smisla.

Citiraj:
Mislim ova priča sa backupovima backupa je u rangu: trebam li ovaj fajl iskopirati i pohraniti na jedno, dva ili više mjesta da bude siguran?
To nije backup backupa već jedan backup na više kopija ili medija.

Backup backupa zaboravi, multiple backup je ono što želiš.
Oglas

Oglas
Staro 23.12.2014., 11:14   #41
Keano16
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Pozdrav svima,

nakon konzultacija s prodavacem, odlucio sam se za NAS (NAS QNAP TS-231) jer sam vidio da zadovoljava sve nase potrebe. U njemu ce biti 2 WD Red™ 30EFRX diska.

Hvala na komentarima i savjetima.

EDIT: da se ispravim... odlucili smo se za NAS opciju. Ali uređaj je još otvoren. Ako ima komentara QNAP vs Synology (kojeg vidim da se ovdje preferira, ali mozda mi se cini) - slusam

Zadnje izmijenjeno od: Keano16. 23.12.2014. u 11:29.
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2014., 11:40   #42
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Keano16 Pregled postova
Ako ima komentara QNAP vs Synology (kojeg vidim da se ovdje preferira, ali mozda mi se cini) - slusam
Ja sam ti recimo za QNAP, ali sam lagano subjektivan.
Staro 23.12.2014., 22:00   #43
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
QNAP je sasvim solidna opcija. Synology se preferira jer je definitivno broj jedan u NAS-evima (barem ove za doma i male do srednje tvrtke, nisam istraživao tko je leader u velikim NAS-evima). Ostali su ga stizali dosta dugo a moglo bi se reći da ga je QNAP i prestigao. Uglavnom, ne možeš pogriješiti niti s jednim niti s drugim, oba su u samom vrhu. Samo provjeri da li model kojeg odabereš ima sve funkcije koje ti trebaju. Ovdje sam ti spominjao backup software koji ti je jako bitan i inače se licencira a QNAP ga daje bez dodatne naplate itd...

Btw, onaj QNAP kojeg sam ti ja preporučio spada u SMB segment. Ima jači procesor i gigu RAM-a. Ovaj model o kojem ti pričaš spada u Home & Small/Home Office kategoriju. Treba provjeriti da li ti odgovara po featureima...

Također, oba QNAP-a su na ARM arhitekturi. Možda da dodaš tisuću kuna više i uzmeš neki na Atomu, pogotovo ako misliš na njemu vrtiti neke dodatne servise poput VPN-a.
Staro 24.12.2014., 00:24   #44
zbuzanic
fx
Moj komp

zbuzanic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Da, bas bih se nadovezao na ove layer2/3 switcheve i price o backupovima i downtimeu kao da se radi o biznisu gdje radi 50 do 300 ljudi takoder, presmijesno je kupovat licencu za win za neki stroj koji ce backupirat, ima linuxasa, ja sam jedan nezaposlen , ako trebate firmu koja se bavi odrzavanjem malih/srednjih firmica evo moje bivse signon.hr, pa se konzultiraj s njima ako te ista muci. Ekipa je dobra i nece ti prodat space shuttle kao druge it firme. Sto se NAS-a tice svi su oni manje vise isti, pretpostavka je da ti treba share za aplikaciju poput synesisa, znaci bilokakav nas koji ima raid/backup/nesto ti je ok za to. pozdrav
zbuzanic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno