|
![]() |
#31 |
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
Vidim da me Iggy propituje ![]() Ako govorimo samo o backupu strojeva, kolika je tragedija ako ga izgubimo? Mislim, ne radi se o backupu baze koji se mora čuvati 10 godina. Govorim o backupu običnog PC-a ili servera i svih dokumenata. Koliko ih misliš čuvati? Zar ti je bitno ako izgubiš backup? Napraviš novi i opet ga imaš. Zašto raditi backup backupa na istoj lokaciji? Mislim, LTO trake su još uvijek in, zar ne? ![]()
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Pa kad ti vrisne na serverčetu raid kontroler, ne želiš čekat dok ti dođe novi, izvučeš recovery iz backupa i online si dok čekaš popravak servera. Kad ti se server vrati samo privremeni iskopiraš na server. Downtime minimalan, backup backup.a poslužio svrsi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Premium
|
Backup server i njegov backup. Kad vrisne backup server (recimo hardwerski) koriste se podaci iz njegovog backup.a. (backup.a servera). Ima smisla posjedovat backup servera koji sluzi primarno za backup orginalnih podataka. Drugim rječima poprilično je bitno ako izgubiš backup servera, ajde backup.a običnog PC.a bi se odrekao ako ih mogu lako ponpvno podignut sa servera ali ako imaju namjenske programe na sebi i radne okoline koje korisnici samostalno kreiraju - razmotrio bih i čuvanje njihovih backup.a. S druge strane sve ovisi koliki je downtime dozvoljen / poželjan te samim time koliko je potreban stupanj redundancije podataka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Premium
|
Citiraj:
Ono što je bitno je medij pohrane backupa, tj. da je potencijalno dostupan i na druge načine. Zato se obično ne trpa na sam backup server (nikad baš nije dobra ideja na same diskove u serveru), posebno kad su malo veće okoline u pitanju. A prva stvar kod kreiranja backupa je backup same backup baze - kako bi se dalo spojiti i pročitati s drugog servera.
![]() |
![]() |
#36 |
Premium
|
Ali radilo se o konkretnom primjeru sa početka topica gdje smo dogurali do servera za backup (filova valjda) te uz njega i NAS.a ![]() U ovoj priči iz topica imamo radne stanice na kojima se vrši primarni posao te backup server, uz njega smo dodali još i nas za njego backup ![]() ![]() ![]() U biti tehnički se krivo izražavam: tu u topicu treba jedan File server + njegov backup. I onda za FS se stavi neko serverče, a za njegov backup NAS. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Ako imaš potrebu za backupom nečega što već radi backup, imaš loš setup. Fizička izvedba ne definira servis.
![]() |
![]() |
#38 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Backup servera koji radi backup je loš pristup? Šta kad padne backup server? Na koji način povećavamo redundanciju? Nisam govorio o fizičkoj izvedbi, čisto logička. Uloga servera (jednog ili više) isto kao NAS.a može biti raznolika. Čisto da pojasnim: backup "backup servera" je isto što i njegova miror kopija (kad se već krivo izražavam). Mislim ova priča sa backupovima backupa je u rangu: trebam li ovaj fajl iskopirati i pohraniti na jedno, dva ili više mjesta da bude siguran? ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
Ljudi vratite se na 1. post....8 kompova, nema servera, nema nekih zahtjeva osim file sharinga i printa. Cemu backup backupa, Layer 3 switchevi (core, distribution, access podjela)? Misli kuzim da je skalabilnost vazna, kao i pomno planiranje, ali ovo je sigurno financijski udarac i overkill trenutno. Jedino ako je ova firma negi ludi startup koja ce za 2-3 godine narasti desetorostruko. Pa kaj im nece produkcija+backup biti dovoljna redudancija? |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |||||
Premium
|
Uvijek je isto. Source je medij na kojem je podatak koji čuvaš, target je mjesto gdje ga spremaš. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Backup backupa zaboravi, multiple backup je ono što želiš.
![]() |
![]() |
#41 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Pozdrav svima, nakon konzultacija s prodavacem, odlucio sam se za NAS (NAS QNAP TS-231) jer sam vidio da zadovoljava sve nase potrebe. U njemu ce biti 2 WD Red™ 30EFRX diska. Hvala na komentarima i savjetima. EDIT: da se ispravim... odlucili smo se za NAS opciju. Ali uređaj je još otvoren. Ako ima komentara QNAP vs Synology (kojeg vidim da se ovdje preferira, ali mozda mi se cini) - slusam ![]() Zadnje izmijenjeno od: Keano16. 23.12.2014. u 11:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Premium
|
![]() |
#43 |
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
QNAP je sasvim solidna opcija. Synology se preferira jer je definitivno broj jedan u NAS-evima (barem ove za doma i male do srednje tvrtke, nisam istraživao tko je leader u velikim NAS-evima). Ostali su ga stizali dosta dugo a moglo bi se reći da ga je QNAP i prestigao. Uglavnom, ne možeš pogriješiti niti s jednim niti s drugim, oba su u samom vrhu. Samo provjeri da li model kojeg odabereš ima sve funkcije koje ti trebaju. Ovdje sam ti spominjao backup software koji ti je jako bitan i inače se licencira a QNAP ga daje bez dodatne naplate itd... Btw, onaj QNAP kojeg sam ti ja preporučio spada u SMB segment. Ima jači procesor i gigu RAM-a. Ovaj model o kojem ti pričaš spada u Home & Small/Home Office kategoriju. Treba provjeriti da li ti odgovara po featureima... Također, oba QNAP-a su na ARM arhitekturi. Možda da dodaš tisuću kuna više i uzmeš neki na Atomu, pogotovo ako misliš na njemu vrtiti neke dodatne servise poput VPN-a.
![]() |
#44 |
fx
Datum registracije: Sep 2007
|
Da, bas bih se nadovezao na ove layer2/3 switcheve i price o backupovima i downtimeu kao da se radi o biznisu gdje radi 50 do 300 ljudi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|