Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.09.2013., 23:18   #31
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Ajd' neka netko, onda, definira točno što je to istosmjerna a što izmjenična struja. Ionako ti pojmovi nisu isključivi, sami po sebi. Ja ne vidim razloga zašto istosmjerna ne bi bila izmjenična, u isto vrijeme. Ako se mijenjaju svojstva, onda je izmjenična, iako "teče" u jednom smjeru. Priznajem da ne znam prave definicije i molim, lijepo, nekoga da mi to pojasni.
DC bi bila direktna struja, a AC promjenjiva, po bukvalnom prijevodu. Možda je to sve isto, a profe se smiju ili čak i oni ne znaju (jako moguće, ne bih se iznenadio).
Staro 03.09.2013., 23:31   #32
Don Kihoty
Banned
Moj komp

Datum registracije: Apr 2011
Kondezator je filtar - i samo je to bitno znati.

Ni jedna druga komponenta ne može isfiltrirati dovoljno brzo i učinkovito
napon kao kondezator - i umjesto pilastog napona dobijaš "čišći" oblik napona.

Dakle kod kondezatora je najbitnije da je brz. A ovisno o kvaliteti istog,
ovisi i vijek trajanja. Kao i HDD, tako će i svaki kondezator umrijeti - samo je pitanje "kada".
Don Kihoty je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.09.2013., 03:18   #33
Mad_Duke
Guest

Koje je ovo osvježenje čitati Prosto uživam
  Reply With Quote
Staro 04.09.2013., 07:42   #34
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
[GOW]Nec i Bubba - polakše malo, rasprava i tema je zanimljiva, no polakše s diplomama iz vakufa gornjeg i slično
tor je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2013., 10:30   #35
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
Da digitalni sklopovi mogu raditi na izmjenični napon ne bi se koristili AC-DC pretvarači, ne smije biti mjenjanja polariteta ni toka elektrona, to što je promjenjiv napon nije izmjeničan jer ne mjenja 360 stupnjeva fazu. Pojmovi istosmjerni i izmjenični napon se povezuju s izvorom napajanja, tj bateriju i generator a sve drugo je mješavina.

Zadnje izmijenjeno od: gil. 04.09.2013. u 10:35.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2013., 15:49   #36
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
nije izmjeničan jer ne mjenja 360 stupnjeva fazu.
180 stupnjeva. Nema veze, bitno je da je netko shvatio da pričamo o naponu i struji.

@Tor: Vidiš da sam odustao od daljnje rasprave dok se ne smire strasti i doživljaji...
Staro 04.09.2013., 16:06   #37
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor [GOW]Nec Pregled postova
180 stupnjeva. Nema veze, bitno je da je netko shvatio da pričamo o naponu i struji.

@Tor: Vidiš da sam odustao od daljnje rasprave dok se ne smire strasti i doživljaji...
Lapsus, mislio sam na rotaciju generatora. A sad možemo na kondenzatore.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2013., 18:52   #38
chief_wolfinjo
Guest

zapravo prava svrha kondenzatora je kad on pukne onda je to znak da nekaj s matičnom ne štima
  Reply With Quote
Staro 04.09.2013., 20:38   #39
DANCI
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Ljudi badava Vam je prepricavati lajcima ono sto ste ucili kroz 4 godine srednje plus jos netko iso na faks 3-7 godina.

Nije to toliko jednostavno objasnjavati sto se ucilo godinama, drugim rijecima nemoze se to savladati preko vecernje skole u trajanju od mjesec dana, jer jedno je to sada uzeti knjigu u ruke i proucavati, a drugo je posluziti se instrumentima da vidis na samim primjerima u praksi kako to izgleda.
DANCI je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2013., 22:12   #40
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
A može se al se valjda nikom ne da .

Ajd da probam samo malo, ako šta zabrljam ispravljajte me , prošlo je neko duže vrijeme otkad sam slušao predmete vezane baš za samu fiziku kondenzatora u strujnom krugu i njega kao elementa.

Znači sami kondenzator: ono malo čudo na matičnima šta ima tendenciju napuhavanja, curenja i pucanja. Osnovna fizikalna karakteristika: skladištenje naboja. Znači nešto kao baterija međutim za razliku od nje kondenzator ima drugačija fizikalna svojstva.

Znači: kondenzator skladište. E sad da bi mi njega napunili za to je potrebna određena količina energije i vremena ALI fora sa kondenzatorom je da on može brzo primit i brzo otpustit tu energiju. E sad tu dolazimo do njegove praktične primjene:

Ako u strujnom krugu imamo povremene padove napona ili povećanja napona - ubacimo par kondenzatora koji će to umanjit, odnosno koji će se koristiti kao neka vrsta buffera.

Sad što znači pad ili povećanje napona; u trenutku kada dodajemo neko jače trošilo ili ga uklanjamo dolazi do pada/ povećanja napona.

E sad to gore je jedna primjena kondenzatora. Sad postoji i ovo što je netko rekao da je on filter međutim za to pojašnjavat bi trebalo pisati kakvi oblici signala postoje te kako se kondenzator ponaša na koji oblik. A to je već malo kompleksnije ...

Eto toliko od mene o kondenzatorima, pa ak sam šta promašio ili krivo napisao slobodno me korigirajte, a možda nekom pomogne.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.09.2013., 17:15   #41
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor Zellenny Pregled postova
Ovo je možda glupo pitanje, ali znam da sam prije par mjeseci guglao i nisam bio zadovoljan rezultatima.
Naime, zanima me čemu točno služe kondenzatori na pločama?
Razumijem da se kondenzatori koriste kod AC za peglanje napona i sl., ali što se pegla na pločama ako imamo DC?
Moram priznati da sam se načudio upisima na ovoj temi u biti još uvijek se čudim.
Elektrolitski kondenzatori se koriste za filtriranje DC napona nikako AC. U AC krugu oni se ponašaju kao iznimno mali otpor, dakle rade teoretski kratki spoj.
Taj otpor je izražen u miliohmima. Na frekvenciji od 100kHz taj otpor se naziva još i ESR.
Usput ću ti na par jednostavnih primjera (bez da ulazimo u način rada dc/dc) ulogu kondenzatora.

Primjer AC na kojeg ću ubaciti jednu ispravljačku diodu.(Ispravljačke diode su diode koje se koriste za ispravljanje izmjeničnih veličina u istosmjerne.)
Dakle dobili DC koji izgleda ovako;

Inače, ovakvo ispravljanje se naziva poluvalno.
Ako dodamo kondenzator u krug on će filtrirati taj napon i to će izgledati ovako;

Ako u ovaj krug dodamo ispravljačku diodu signal će izgledati ovako;
Isto zar ne?
Alvin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke