|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Ajd' neka netko, onda, definira točno što je to istosmjerna a što izmjenična struja. Ionako ti pojmovi nisu isključivi, sami po sebi. Ja ne vidim razloga zašto istosmjerna ne bi bila izmjenična, u isto vrijeme. Ako se mijenjaju svojstva, onda je izmjenična, iako "teče" u jednom smjeru. Priznajem da ne znam prave definicije i molim, lijepo, nekoga da mi to pojasni. DC bi bila direktna struja, a AC promjenjiva, po bukvalnom prijevodu. Možda je to sve isto, a profe se smiju ili čak i oni ne znaju (jako moguće, ne bih se iznenadio). |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Kondezator je filtar - i samo je to bitno znati. Ni jedna druga komponenta ne može isfiltrirati dovoljno brzo i učinkovito napon kao kondezator - i umjesto pilastog napona dobijaš "čišći" oblik napona. Dakle kod kondezatora je najbitnije da je brz. A ovisno o kvaliteti istog, ovisi i vijek trajanja. Kao i HDD, tako će i svaki kondezator umrijeti - samo je pitanje "kada". |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Guest
|
Koje je ovo osvježenje čitati ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Da digitalni sklopovi mogu raditi na izmjenični napon ne bi se koristili AC-DC pretvarači, ne smije biti mjenjanja polariteta ni toka elektrona, to što je promjenjiv napon nije izmjeničan jer ne mjenja 360 stupnjeva fazu. Pojmovi istosmjerni i izmjenični napon se povezuju s izvorom napajanja, tj bateriju i generator a sve drugo je mješavina. Zadnje izmijenjeno od: gil. 04.09.2013. u 10:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
![]() |
#37 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Guest
|
zapravo prava svrha kondenzatora je kad on pukne onda je to znak da nekaj s matičnom ne štima ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ljudi badava Vam je prepricavati lajcima ono sto ste ucili kroz 4 godine srednje plus jos netko iso na faks 3-7 godina. Nije to toliko jednostavno objasnjavati sto se ucilo godinama, drugim rijecima nemoze se to savladati preko vecernje skole u trajanju od mjesec dana, jer jedno je to sada uzeti knjigu u ruke i proucavati, a drugo je posluziti se instrumentima da vidis na samim primjerima u praksi kako to izgleda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
A može se al se valjda nikom ne da ![]() Ajd da probam samo malo, ako šta zabrljam ispravljajte me ![]() Znači sami kondenzator: ono malo čudo na matičnima šta ima tendenciju napuhavanja, curenja i pucanja. Osnovna fizikalna karakteristika: skladištenje naboja. Znači nešto kao baterija međutim za razliku od nje kondenzator ima drugačija fizikalna svojstva. Znači: kondenzator skladište. E sad da bi mi njega napunili za to je potrebna određena količina energije i vremena ALI fora sa kondenzatorom je da on može brzo primit i brzo otpustit tu energiju. E sad tu dolazimo do njegove praktične primjene: Ako u strujnom krugu imamo povremene padove napona ili povećanja napona - ubacimo par kondenzatora koji će to umanjit, odnosno koji će se koristiti kao neka vrsta buffera. Sad što znači pad ili povećanje napona; u trenutku kada dodajemo neko jače trošilo ili ga uklanjamo dolazi do pada/ povećanja napona. E sad to gore je jedna primjena kondenzatora. Sad postoji i ovo što je netko rekao da je on filter međutim za to pojašnjavat bi trebalo pisati kakvi oblici signala postoje te kako se kondenzator ponaša na koji oblik. A to je već malo kompleksnije ... Eto toliko od mene o kondenzatorima, pa ak sam šta promašio ili krivo napisao slobodno me korigirajte, a možda nekom pomogne. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Elektrolitski kondenzatori se koriste za filtriranje DC napona nikako AC. U AC krugu oni se ponašaju kao iznimno mali otpor, dakle rade teoretski kratki spoj. Taj otpor je izražen u miliohmima. Na frekvenciji od 100kHz taj otpor se naziva još i ESR. Usput ću ti na par jednostavnih primjera (bez da ulazimo u način rada dc/dc) ulogu kondenzatora. ![]() Primjer AC na kojeg ću ubaciti jednu ispravljačku diodu.(Ispravljačke diode su diode koje se koriste za ispravljanje izmjeničnih veličina u istosmjerne.) Dakle dobili DC koji izgleda ovako; ![]() Inače, ovakvo ispravljanje se naziva poluvalno. Ako dodamo kondenzator u krug on će filtrirati taj napon i to će izgledati ovako; ![]() Ako u ovaj krug ![]() ![]() Isto zar ne? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|