Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.07.2012., 18:08   #31
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Serversko okruženje / baze, midrange nivo. Za enterprise ipak moraju ozbiljniji sustavi, uključujući PCIe SLC bazirane adaptere, ne SSD (eMLC).
Eh.. pa to je nesto cisto drugo od home-use.
MLC-ovi su stvarno dosta za po doma, dok su enterprise sustavi ipak nesto cisto drugo, i tamo MLC-ovi nemaju sto traziti.

A ovo o PCIe SLC baziranim adapterima - sorry, ali to nije bas 'enterprise' rjesenje, vec high-performance rjesenje.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2012., 20:11   #32
Robiant
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor antrax Pregled postova
ovak, nisam se prije uopce doticao marvell kontrolaca za ploce, tako da je trebalo malo prokopati.

sudeci po svemu, 9123 kontroler ne propusta trim uopce.

ono sto mozes za njega napravit je probati mu apdejtati firmware i drivere, imas ih ovdje na dnu stranice (na vrhu kucice je najzadnji driver pa prema starijima, pripazi na verziju windowsa). Marvell na zalost na svojim stranicama iskljucivo daje drivere za mrezne kartice.

Takoder, htio sam ti preporucit da prebacis disk na amd port i tamo ga testiras, no ni on nije bez mana. Naime do catalyst 10.9 ni oni nisu podrzavali trim.

Tako da probaj instalirati zadnje drivere prije nego prekapcas disk.

Testirat trim mozes na nacin da obrises nesto (empty recycle bin recimo) sto inicira trim komandu, pusti disk da stoji malo pa probaj ponovo test napravit.

Razlika kod tebe i u bugu je da oni imaju intel platformu na kojoj trim radi kako spada.
Stavio nove drivere i dalje ista brzina. Jedino mi još ostaje flashat sam disk...
Robiant je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2012., 20:44   #33
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
a jesi probao na amd port staviti? znaci oni plavi, ne bijeli? i onda kopirati neki fajl i o brisati ga da pokrenes trim. Nakon toga pusti disk da stoji idle jedno pol sata, da trim obavi svoje.

mislim, valjda amdu sad radi propustanje trim komande, bilo bi tragicno da 2g nisu to uspjeli rjesit :S

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2012., 21:07   #34
Robiant
Registered User
Moj komp

Citiraj:
a jesi probao na amd port staviti? znaci oni plavi, ne bijeli? i onda kopirati neki fajl i o brisati ga da pokrenes trim. Nakon toga pusti disk da stoji idle jedno pol sata, da trim obavi svoje.

mislim, valjda amdu sad radi propustanje trim komande, bilo bi tragicno da 2g nisu to uspjeli rjesit :S
Nisam još, ali do prije 20-ak sve je radilo ok, a od tada ništa nisam mijenjao osim instalirao nove drivere za grafičku. Znači, mogu ja sad mijenjat postavke, portove, drivere, ali s istim ovim settingom je do prije 20ak dana sve radilo kako spada
Staro 02.07.2012., 21:21   #35
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
ha gle, ja bi se dao kladit cak da sa ssdom nije nista, odneses li ga na servis, napravit ce secure erase, rec da radi kako spada i naplatit ti dijagnostiku. To isto i sam mozes i tako ces dobiti sve performanse natrag, medutim, to zahtjeva backup diska pa vracanje svega nazad sto je tlaka.

nekako mi se cini lakse malo pocackat okolo i pokusat natjerat disk da radi opet dobro.

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2012., 21:27   #36
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Back on topic: jesi provjerio, bez obzira sto ga vec dugo koristis, da je alignment OK (npr sa AS SSD Benchmark)?
Druga stvar sto mozes probati je da disk TRIM-a sav free prostor (npr sa: http://forum.crucial.com/t5/Solid-St...mer/td-p/51198), i nakon toga malo pustiti da je disk upaljen bez da ista radis po njemu.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2012., 21:31   #37
Robiant
Registered User
Moj komp

Citiraj:
ha gle, ja bi se dao kladit cak da sa ssdom nije nista, odneses li ga na servis, napravit ce secure erase, rec da radi kako spada i naplatit ti dijagnostiku. To isto i sam mozes i tako ces dobiti sve performanse natrag, medutim, to zahtjeva backup diska pa vracanje svega nazad sto je tlaka.

nekako mi se cini lakse malo pocackat okolo i pokusat natjerat disk da radi opet dobro.
Kao što rekoh, na disku nema ništa instalirano osim windowsa i swtor tako da to i nije neki problem. Jel misliš na ovo https://wiki.archlinux.org/index.php..._Cell_Clearing

Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Back on topic: jesi provjerio, bez obzira sto ga vec dugo koristis, da je alignment OK (npr sa AS SSD Benchmark)?
Druga stvar sto mozes probati je da disk TRIM-a sav free prostor (npr sa: http://forum.crucial.com/t5/Solid-St...mer/td-p/51198), i nakon toga malo pustiti da je disk upaljen bez da ista radis po njemu.
Kaže Aligment OK. Offset 1024 kb
Write cache enabled

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 02.07.2012. u 21:36. Razlog: spajanje postova
Staro 02.07.2012., 23:38   #38
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
sudeci po onome sto sam ja kopao, slc kosta cca oko 2.5X u proizvodnji u odnosu na mlc jednakog proizvodnog procesa, samo ga se radi drasticno manje kolicine pa zbog toga drzi cijenu. Ponuda / potraznja
Sve ti je relativno, imaš i ovakvih i onakvih modela. Zeusov STEC ti u list-priceu nekim modelima dostiže i cijene od 50.000 USD po komadu (naravno da ćeš imati dobar popust, ali je to još uvijek skupo). Jasno je da su strašno over-provisioned i slično, ali...

Citiraj:
Da, jasno mi je da nisi to ti napisao, ali je to preodokativna izjava, bez ikakvih konkretnih workloada. Obzirom sto radis, znas jako dobro koliko se workload slicnog servera moze razlikovat ovisno za koga i sto je primjenjen
Ne mogu ti konkretno reći workloade jer je to nešto što sam nedavno dobio kao vendorsku informaciju (ne znam kako su testirali, ali ipak se radi o velikim firmamam pa vjerujem da ne bubaju bezveze, a i sami daju 3 godine jamstva na to).

Citiraj:
ovo apsolutno, ali nekako mi se cini da je uzrok tome koristenje kojekakvih consumer modela koji nisu na razini pouzdanosti potrebnoj za enterprise segment, od musicavih kontrolera, preko raznih beta firmwarea koji nadu svoj put u masovnu prodaju puno cesce nego itko od nas to zeli, sto jednostavno nije prihvatljivo.
Nitko tu ne trpa consumer modele, eMLC je minimum, samo što je i opterećenje i vjerojatno vrijeme testiranja u znatnoj koliziji.

Citiraj:
Edit:
Dakako, dopustam mogucnost da ja zivim u potpunoj zabludi o cjeloj problematici
Ma sve ti je to relativno.

Citiraj:
Eh.. pa to je nesto cisto drugo od home-use.
MLC-ovi su stvarno dosta za po doma, dok su enterprise sustavi ipak nesto cisto drugo, i tamo MLC-ovi nemaju sto traziti.
Nisam se dobro izrazio, eMLC je ipak minimum, ali je u osnovi to još uvijek MLC.

Citiraj:
A ovo o PCIe SLC baziranim adapterima - sorry, ali to nije bas 'enterprise' rjesenje, vec high-performance rjesenje.
Naravno. Samo je pitanje da li govorimo o opterećenjima ili enterprise segmentu kao okruženju. realno će tu još godinama vladati automatizirani tiering, ali...
Staro 02.07.2012., 23:52   #39
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Robiant, stavi SSD na SATA 3.0 Gbps port (ionako ti SSD ne podržava veće brzine, jer je to SandForce prve generacije), ne vrti nikakav benchmark, ostavi računalo upaljeno (nemoj da ode u stand by, sleep ili nešto slično), prekosutra kada se probudiš odvrti Crytal Disk Mark (dva puta po 2000MB) i onda se javi ovdje.

Micanje swap/cache/pagefile i slično sa SSD-a stvarno nema smisla, jer će NAND u barem 95% slučajeva kućnih korisnika nadživjeti neki drugi kvar ili "potrebu" za bržim SSD-om.

Nakon tri godine sam SSD potrošio za 12%, a nikada nisam pazio na SSD.
SSD mi je jedini disk u laptopu, na koji svjesno zapišem barem 1GB dnevno.

EDIT: Zaboravih reći da je TRIM kod mene ugašen, imam oko trećinuu SSD-a slobodno, a i hibernacija (znači zapisivanje oko 2GB podataka u komadu) je česta.

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.

Zadnje izmijenjeno od: Tomy B.. 03.07.2012. u 00:00.
Tomy B. je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2012., 21:05   #40
Robiant
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor Tomy B. Pregled postova
Robiant, stavi SSD na SATA 3.0 Gbps port (ionako ti SSD ne podržava veće brzine, jer je to SandForce prve generacije), ne vrti nikakav benchmark, ostavi računalo upaljeno (nemoj da ode u stand by, sleep ili nešto slično), prekosutra kada se probudiš odvrti Crytal Disk Mark (dva puta po 2000MB) i onda se javi ovdje.

Micanje swap/cache/pagefile i slično sa SSD-a stvarno nema smisla, jer će NAND u barem 95% slučajeva kućnih korisnika nadživjeti neki drugi kvar ili "potrebu" za bržim SSD-om.

Nakon tri godine sam SSD potrošio za 12%, a nikada nisam pazio na SSD.
SSD mi je jedini disk u laptopu, na koji svjesno zapišem barem 1GB dnevno.

EDIT: Zaboravih reći da je TRIM kod mene ugašen, imam oko trećinuu SSD-a slobodno, a i hibernacija (znači zapisivanje oko 2GB podataka u komadu) je česta.
Ma ne pomaže ništa. Sve probao, još sam usput pokušao i na druge windowse(8), drugi pc, formatirao.. brzina uvijek tu negdi. Zapravo moram reći da je meni samo write 50% sporiji nego što bi trebao biti dok je read sasvim ok
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.07.2012., 23:33   #41
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Robiant Pregled postova
Ma ne pomaže ništa. Sve probao, još sam usput pokušao i na druge windowse(8), drugi pc, formatirao.. brzina uvijek tu negdi. Zapravo moram reći da je meni samo write 50% sporiji nego što bi trebao biti dok je read sasvim ok
Nemoj se pretjerano opterećivati, sam write je ovisan o brdu stvari i jako je teško složiti dvije identične testne konfiguracije, a u praksi je jako mala količina zapisa u odnosu na čitanje s diska.
Staro 06.07.2012., 17:59   #42
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Datum registracije: May 2007
Ovoga, nisam pažljivo čital sve postove, ali dal si koristil random test ili 000/111?
Random je najsporiji na SF jer nema kompresije.

Onda, na AMD -ov SB prebaci disk (ionako su Sata2).

Nemoj se opterećivati sa plašenjima oko swapa i sl.
Samo isključi hybernate file (cmd pa "powercfg -h 0" ili tak nekak).

Temp direktorije prebaci na mahanički disk.
Testiraj dal ti bolje radi sa "flush cache" opcijom ili bez.

Za SF trim nije krucijalan, ali slobodan prostor je: uvijek ostavi barem 10GB prazno na disku.

Na kraju, prije instalacije windowsa obavezno obavi secure erase.
Meni diglo 100+ MBps ...
ZOX je online   Reply With Quote
Staro 06.07.2012., 21:00   #43
Robiant
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor ZOX Pregled postova
Ovoga, nisam pažljivo čital sve postove, ali dal si koristil random test ili 000/111?
Random je najsporiji na SF jer nema kompresije.

Onda, na AMD -ov SB prebaci disk (ionako su Sata2).

Nemoj se opterećivati sa plašenjima oko swapa i sl.
Samo isključi hybernate file (cmd pa "powercfg -h 0" ili tak nekak).

Temp direktorije prebaci na mahanički disk.
Testiraj dal ti bolje radi sa "flush cache" opcijom ili bez.

Za SF trim nije krucijalan, ali slobodan prostor je: uvijek ostavi barem 10GB prazno na disku.

Na kraju, prije instalacije windowsa obavezno obavi secure erase.
Meni diglo 100+ MBps ...
Kako točno napraviš secure erase?
Staro 06.07.2012., 21:42   #44
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Robiant Pregled postova
Kako točno napraviš secure erase?
Probaj sa parted magic ili sl. program ...
ZOX je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno