Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.05.2012., 16:02   #31
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Kad se već diže tema, da napišem nešto.
Mi smo tražili uklanjanje, prošle godine, jer se rodio nećak i trebalo nam je više od 4kW. Došli su i uklonili. Svaki put kad bi uključili kuhalo vode, ostali bi bez struje jer to malo sranje vuče 2kW. Uz to je bilo dosta da bude upaljena rerna i puf, nema struje .
Puno je jednostavnije od kako su ga hepovci maknuli.
Staro 22.07.2012., 21:43   #32
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Molio bih za pomoć/pojašnjenje.

Dobio sam od HEP-a doma elektroenergetsku suglasnost, kojom me obaviještavaju da su oni odredili i odobrili priključnu snagu sukladno mojoj dosadašnjoj potrošnji i tehničkoj izvedbi priključka (?!).

Vjerujem da su i drugi to dobili .
Uglavnom, oni su nekako procijenili da bi ja trebao imati 13,8 kW priključnu snagu, znači 20A x 3 faze vjerojatno. Pod napomenom piše OSO - ugradit će se naknadno.

Priključak postoji već 30 godina i ne znam odakle su izvukli baš tu snagu, tad nije bilo po kW pa bi bilo logično da daju maksimalno, ili ne?

Problem je što toplu vodu dobivam preko protočnog bojlera, Vaillant VED H 18/7 INT, trofazni, snage 18kW. Znači li to, da ako gospoda iz HEP-a ugrade limitator, ja više neću moći koristiti taj protočni bojler? Ne znam jel tih 18kW "stvarna" potrošnja ili je to nešto kao kod klime, ali kako je to u biti obični grijač vjerujem da je "stvarna".

Zbunjen sam u biti što prikazuju priključnu snagu u kW, što ne bi trebali u A? Kako se uopće računa W = V * A kod trofazne struje?
Ima li netko iskustva sa žalbama na te suglasnosti?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.07.2012., 23:23   #33
SeaMan
Premium

SeaMan's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Molio bih za pomoć/pojašnjenje.

Dobio sam od HEP-a doma elektroenergetsku suglasnost, kojom me obaviještavaju da su oni odredili i odobrili priključnu snagu sukladno mojoj dosadašnjoj potrošnji i tehničkoj izvedbi priključka (?!).

Vjerujem da su i drugi to dobili .
Uglavnom, oni su nekako procijenili da bi ja trebao imati 13,8 kW priključnu snagu, znači 20A x 3 faze vjerojatno. Pod napomenom piše OSO - ugradit će se naknadno.

Priključak postoji već 30 godina i ne znam odakle su izvukli baš tu snagu, tad nije bilo po kW pa bi bilo logično da daju maksimalno, ili ne?

Problem je što toplu vodu dobivam preko protočnog bojlera, Vaillant VED H 18/7 INT, trofazni, snage 18kW. Znači li to, da ako gospoda iz HEP-a ugrade limitator, ja više neću moći koristiti taj protočni bojler? Ne znam jel tih 18kW "stvarna" potrošnja ili je to nešto kao kod klime, ali kako je to u biti obični grijač vjerujem da je "stvarna".

Zbunjen sam u biti što prikazuju priključnu snagu u kW, što ne bi trebali u A? Kako se uopće računa W = V * A kod trofazne struje?
Ima li netko iskustva sa žalbama na te suglasnosti?

Snaga se prikazuje u kW, struja u A. Formula za izračun snage u trofaznom sustavu je:

P= 1.73 x U x I x cos phi

Prijmjera radi P= 1.73 x 380V x 5A x 0.86= 2826 W djelatne snage

P-snaga
1.73 je treći korjen od broja 3 (tri faze su i pitanju)
I-struja
cos phi-fazni pomak tj gubitak kod induktivnih potrošača kao što su najčešće i skoro pa jedino elektromotori

Dakle u slučaju da imaš priključen trofazni potrošać u mreži što je obično nekakav uređaj sa elektromotorom onda je 380V u pitanju

U slučaju monofaznih potrošača kakvih je velika večina u kučanstvu to su potrošaći koji nemaju induktivan karakter (osim u rijetkim slučajevima monofaznih elektromotora a da nisu zanemarive snage) i krug napajaju se spojeni između jedne faze i NULE (neutral) tako da je formula za izračun snage

P=UxI
Staro 22.07.2012., 23:44   #34
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Znači nema nikakve šanse da kad mi i ako mi stave limitator protočni bojler i dalje radi?

S ovim izračunom ispada mi treba 32A za 18kW, a takav je i osigurač za bojler, dok je pancer 35A. Čudno da su osigurač za bojler tako na granicu stavili :S
Staro 23.07.2012., 00:32   #35
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Ne "vuce" taj bojler 18kW iz uticnice, to ti je kao i kod klima uredjaja kao sto si rekao, ne oznacava to kolko trosi struje. On ti trosi nesto sitno(pumpa i sto vec ima od elektronike)

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2012., 00:51   #36
SeaMan
Premium

SeaMan's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Snaga se ne "vuće" iz utičnice

Evo pogleda san malo link : http://www.vaillant.hr/Proizvodi/Str...rijac_VED.html

Naime ovisno o količini potrebne vode energetska elektronika regulira napajanje grijača u 4 stupnja. Vjerovatno se radi o elektronskom current limiteru.

Ali ponovo ako ti treba iz nekog razloga max protok vode i to recimo malo veće temperature onda ti je 18kW must have.

Ja bi na tvome mjestu porazgovara sa hepovcima i tražia veću dostupnu snagu, osim ako cijena nije pre paprena... Kompromis kao i uvjek.

Volia bi vidit krivulju koliko recimo snage troši bojler kad je namješten na svojih 50% i kolika je prosječna izlazna temperatura vode...

Neznam, better safe than sorry
Staro 23.07.2012., 09:02   #37
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sorry mislav_os al vrati se u 2. srednje (može i 8. osnovne), konkretni protočni bojler itekako vuče 18kW kada se ona regulacija na njemu namjesti na max.

@FitzTN
Obično se "stupnjevanje" izvodi tako da je grijač podijeljen na 3 (jedan po fazi), npr. 3 x 6 kW. Možda ima još kakvu automatiku i dobiješ 4. stupanj snage.

Nažalost, tvoj zaključak (Znači nema nikakve šanse da mi protočni bojler i dalje radi kad mi stave limitator) je ispravan. Zapravo može ali je vjerojatno skup sport ako stavljaš limitator od cca 32 A po fazi a šta onda znači velika angažirana snaga a to se onda "sankcionira" odg. pristojbom za tu snagu.

Cijeli igrokaz oko limitatora i je u tome da se spriječi / smanji povlačenje veće snage iz mreže. Pogotovo im je to bitno u lok. distribucijskoj mreži koja je na granici, čitaj: lakše je uvalit limitatore (i kroz takse prisilit na smanjenje) nego investirati u pojačanje mreže. Pogotovo je bitno kod kalkulacije / izračuna cijene električne energije (kolokvijalno struje). U prethodnom modelu izračuna električne energije je angažirana snaga bila velika / bitna stavka pa su ljudi masovno ugrađivali limitatore kako ih nebi pljačkali po tom osnovu.

Po meni još gora stvar se vrlo često radila a to je da se trofazni priključak pretvarao u monofazni jer bi se ugradio samo jedan limitator, opet zbog manjeg nameta.

Sve zavisi kakvo je stanje lok. distribucijske mreže i kakvu politiku provode po pitanju limitatora. Na nekim područjima su ih počeli i micati.

Ako te budu htjeli ograničiti / globiti velikom angažiranom snagom alternativa ti je zamjena tog protočnog bojlera sa klasičnim.
Izgubit ćeš komoditet i prislit će te da vodu zagriješ prije nego ti treba, po mogućnosti po noći kada je jeftinija tarifa.

That's all
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2012., 09:13   #38
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Protočni bojleri su zahebane stavke. Kad imaš potrebu za toplom vodom, on se uključi i potegne max. struju tj. snagu (svih 18kW) kako bi ti odmah zagrijao vodu jer u sebi istu ne 'skladišti' kao običan bojler. Tada imaš peak potrošnje. Ako taj peak traje neko vrijeme, onda te oderu penalima zbog povećane potrošnje.

Najbolja opcija bi ti bila njegova zamjena standardnim jer on radi na principu da jednom zagrijanu vodu podgrijava tako da ima konstantnu temperaturu koju si namjestio te time troši manje i ima puno puno kraće peakove snage pa te ne mogu globiti zbog toga.
Staro 23.07.2012., 09:27   #39
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Nešto se je pričalo da ih nesmiju stavljati. Neka ustavna tužba ili tako nešto. Jer limitatori si po meni glupost. Jer koliko trošim trošim, toliko i platim.
Ali cijeli tjedan smo pretežno na poslu i ništa ne stigneš i dođe subota. Šareni veš se suši u sušilici, bijeli se opkuhava u vešmašini, perilica suđa pere u kuhinji, žena stavila komad mesa u rol za ručak i nek još ide peglat ili uključi kuhalo za vodu da napravi kavu, a da ne pričam da su tu još frižider i škrinja kako stalni potrošači.
I iako puno struje potrošim samo u jednom prije podnevu u subotu oderali bi me sa limitatorom da je to strašno ili bih recimo morao imati slabiji i sav taj posao rasporediti koroz cijeli vikend.
Jednom riječju GAMAD PROKLETA. Sva sreća da ga nemam.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2012., 09:51   #40
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
OT: kad se sjetim zlatnih vremena sa 3 tarife, dođe mi da zaplačem. Na prve dvije su računali potrošnju i snagu, a na trećoj (noćnoj) samo potrošnju. Mila majka! I onda su svaki mjesec dolazili, očitali brojilo i resetirali sve vrijednosti na 0. Račun je dolazio na točno onoliko koliko si potrošio prethodni mjesec. Nikakvi paušali i slične gluposti. Šmrc..
Oglas

Oglas
Staro 23.07.2012., 10:01   #41
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

OK, hvala na odgovorima .
Ne smije im se dopustit da to ugrade i valjda ni neće (nisu nikome u okolici još), a "pol sela" ima takve bojlere, dobar dio njih i 21kW modele

Ovaj moj dobro radi i kad se regulacija stavi na 1, al mi ekipa iz vodovoda malo-malo nakrka pijeska i ostalog smeća u njega pa onda počne slabije radit, a jednostavnije je stavit na 2 nego ga skidat i čistit svaki put kad ovima pukne cijev . Inače, mislim da su instalacije i ostalo OK, ne znam kako procijeniti, ali imamo novu TS u susjedstvu i kad se bojler upali ni jedno svjetlo u kući ne reagira smanjenjem ili gašenjem.

Zanimljivo kako nekad (a i sad) hvaljena tehnologija zbog tog što troši kad tebi treba, a ne stalno, sad ispada loša
Staro 23.07.2012., 18:55   #42
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sorry mislav_os al vrati se u 2. srednje (može i 8. osnovne), konkretni protočni bojler itekako vuče 18kW kada se ona regulacija na njemu namjesti na max.
Zanemarite moj post, bilo je kasno. Nisam uopće primjetio da piše protočni bojler.

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2012., 19:36   #43
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Dobio i ja čestitku na 7,nešto sitno kw.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2012., 19:55   #44
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Šta to je neka akcija ugrađivanja u zadnje vrijeme ili šta?
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2012., 21:50   #45
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Nije, nego šalju neke "Elektroenergetske suglasnosti" koje definiraju svaki pojedini priključak i njegove osobine i koji će ubuduće trebati za prijelaz na drugog operatera.

Mislim da HEP neće /nikad/ ugrađivati limitatore starim korisnicima, ali da će to biti prvi potez koji će napraviti neki "bijelosvjetski kapitalist" kad uđe na HR tržište.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno