PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Limitator (el.snage) ! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=20382)

pogi 03.05.2005. 10:41

Limitator (el.snage) !

Ima li tko kakvih iskustava sa UKLANJANJEM doticne naprave sa priključka el.energijom pojedninog stana? Čuo sam da HEP ne dozvoljava tj. odbija ukloniti već postavljeni limitator.

Radi se o tome da je moj otac prije nekih 7-8 godina procjenio da nam se ugradnja isplati jer smo bili zaista mali potrošači el. energije, a HEP nas je derao sa prevelikom obračunskom snagom (tada se tako naplaćivala struja) i odlučio je ugraditi onaj najslabiji limitator od 3.6 kW. I sto se desilo, stan mi je prije imao uveden tri faze , a od onog trenutka ugradnje cijeli je na jednoj fazi sa limitom od 3.6kW. Roditelji su otisli živjeti u rodno mjesto, a u stanu smo ostali ja, žena i sin i sada primjrice nemože mi istovremeno raditi bojler, perilica za sudje i perilica za robu, tj. praktično nemogu iskoristiti vrijeme jeftinije tarife. Morao bi se buditi po noći da palim jednan po jedan potrošač.

Prije nego krenem na HEP ima li tko sličnih iskustava? Zelim ponovo tri faze u stanu bez limitatora.

ZX 1 03.05.2005. 11:35

SRETNO

Tooma 03.05.2005. 21:56

ima san i ja taj problem medjutim limitator koji sam ja ima nije bija fiksne snage vec se snaga podesavala

mozda je i tvoj takav (mislim da je svaki)

damir1 07.05.2005. 21:43

Ja sam imao istu(sličnu) situaciju;tražio da mi vrate trofaznu i:::::pazi ovo kurve doneli još dva limitatora i stavili ih-a ne izvadili ove kao što bi pomislili.Inače limiti su različiti na svakom ali možeš napraviti malo bolji raspored i nemati više problema.

Black Dragon 07.05.2005. 21:56

ja toga nemam u kući :D ali ako se ne varam i koliko me sjećanje služi to vam je osigurač određene snage koji iskoći kada "pretjerate", frend je uzeo NAJJači osigurač u uredno ostrugao sa keramike postojeću vrijednost i napisao novu (izgledalo ko orginal) i kada je lik došao postaviti limitator na priključak on mu je pomogao i "dodao" osigurač :D ... sada kako ovi Vas limitiraji ne znam, ja znam da nemam nikakav limitator u kuči ... ako se oču grijat na krakrospojene čavle za grede mogu i tako ...

SulE 13.05.2005. 10:22

Za skinut limitator je jednostavno,ove 2 zice koje idu u njega samo izvadite van i spojite jednu sa drugom,i nema vise limitatora.
Ako vas hep ulovi jebali ste jeza.
Limitator ti je kao obican osigurac,ako ti previse snage se trosi,on ce ti iskociti.

damir1 13.05.2005. 13:48

Ma bravo Kolumbo:rolleyes:

SulE 13.05.2005. 19:28

Citiraj:

Originally posted by damir1
Ma bravo Kolumbo:rolleyes:
jebig,samo pomazem covjeku.
Svasta se moze nauciti u hepu na praksi:D

Tooma 14.05.2005. 14:55

a di bi ti iskljucija struju prije nego bi to dira?

koliko ja znam limitator je prije sklopke

FERRYS 14.05.2005. 15:49

za svaki prikljucak najprije idu ona 3 glavna osiguraca (zaboravih kako se to zove) koja se nalaze prije brojila limitatora i sveg ostalog

SulE 14.05.2005. 16:32

Citiraj:

Originally posted by Tooma
a di bi ti iskljucija struju prije nego bi to dira?

koliko ja znam limitator je prije sklopke

skines osigurace,ili riskiras:D :fuming:

big_B 14.05.2005. 16:36

Nemam iskustva sa limitatorima no zanima me da li je netko pokušao foru da se na brojilo stavi jaki magnet pa se shodno tome onaj disk u brojaču sporije vrti, odnosno ''manje'' struje trošiš......??????

Na tu istu shemu i brojilo radi a sa ovom forom ti mu samo ''pomažeš''........

Amdejac 14.05.2005. 19:41

Sat se iz vertikalnog položaja stavi u horizontalni položaj i uopće se više ne vrti, ali ak' ti to vide ili te netko prijavi naj... si ko žuti.
To radi samo na brojilima starije proizvodnje na novima ne.

U stvarnosti se to zove KRAĐA.

SulE 14.05.2005. 23:54

Citiraj:

Originally posted by AMD
Sat se iz vertikalnog položaja stavi u horizontalni položaj i uopće se više ne vrti, ali ak' ti to vide ili te netko prijavi naj... si ko žuti.
To radi samo na brojilima starije proizvodnje na novima ne.

U stvarnosti se to zove KRAĐA.

Kazna 20000 kuna,ali ako zamjenis zice u brojilu on ce ti kontra vrtit,bar tako mislim

FERRYS 15.05.2005. 01:24

Citiraj:

Originally posted by SulE
ako zamjenis zice u brojilu on ce ti kontra vrtit,bar tako mislim
: lol2 :

po tome naprimjer okrenem zice u fenu i dobijem usisavac???
nije ti to istosmjerna struja

damir1 15.05.2005. 11:36

znam sisteme kako se krade(da to je krađa)ali mi nepada napamet to raditi.a ono gore sa tri osigurača je dehacet

mc_fish 15.05.2005. 14:24

Citiraj:

Originally posted by FERRYS
: lol2 :

po tome naprimjer okrenem zice u fenu i dobijem usisavac???
nije ti to istosmjerna struja

: lol2 : :D usisavac : lol2 :

Amdejac 15.05.2005. 21:04

Citiraj:

Originally posted by SulE
Kazna 20000 kuna,ali ako zamjenis zice u brojilu on ce ti kontra vrtit,bar tako mislim
Dobro ti je čovjek reko nije to istosmjerna struja, a drugo kako bi zamjenio žice da ne potrgaš plombu na brojilu:confused:

illusion 22.05.2005. 23:39

ako podneses pravi zahtjev HEP mice limitatore, nema nikakvih postavljanja jos dva limitatora za svaku fazu, zaobilazenja limitatora itd....

ovo je sve provjereno jer mi stari radi u HEPu, a i sam tamo isao na praksu

vedran-88 03.06.2011. 15:31

Snaga iz mreže

OK ubih se tražeći po netu, a ovo je srodna tema (da ne otvaram novu)...
Dakle, ovako npr. kućni trofazni priključak ima limitator 32A po fazi od 240V.
Što znači da imam snagu od 7680W po fazi odnosno trofazno-Zvijezda 3x7680=23040W

Ono šta mene muči jest to da li ja ako koristim trofazni motor sopojen u Trokut mogu iz mreže isčupati (3x400x32) 38.4kW? (molim objašnjenje uz odgovor da ili ne)

Dizel 03.06.2011. 15:57

Trofazni motor od 38kW?!?! Mora da se šališ :)

Nikky 03.06.2011. 19:58

Zašto bi se čovjek šalio ? Slaže doma mali pogon pa mu treba.

Samo par natuknica:
- sve bu štimalo dok ne prekoračiš 32 (35) A po fazi jer kućni priključak je osiguran sa navedenim osig. po fazi prije mjerila
- std. mjerila imaju specifikaciju 10/40 A, ovo pak znači da mu je 40 A po fazi maksimum, na 10 A mu je referentna vrijednos kada mjeri / prikazuje ok potrošnju, kada potrošnja raste onda raste i greška (jasno na vašu štetu)

vedran-88 03.06.2011. 21:01

Ovdje mene očito nitko nije skužio. Nikky to ja sve razumijem.

Ono šta mene pati je da simetrično trofazno trošilo spojeno u zvijezdu dobije 240V šta ispada 3X240X32=23.4kW (maksimalno moguće izvući iz mreže).

Mene samo kopa jel moguće ako npr. trofazni asinkroni motor spojen u trokut tako da svaki namot dobije 400V linijskog napona, neka mu je faktor snage 1 (nebitno) i da kroz svaki fazni vod ide 32A. Ispadne da radna snaga (3X400X32) koju motor može razviti u spoju trokut prelazi i do max 38400W . Jeli to moguće?

Nikky 03.06.2011. 23:53

A uzmeš Električne strojeve i ponoviš gradivo ?
Šta misliš zašto veliki motori imaju start preko one zvijezda - trokut preklopke, (nebitno sad jel manualna ili automatska) ?

Dizel 04.06.2011. 10:02

Meni nije jasno kud on misli smjestit trofazno čudovište od 38kW? To bi pod opterećenjem s kretanjem u trokutu spalilo VU osigurače od 100A :D

vedran-88 04.06.2011. 10:08

Nema veze, mislio sam da ću dobiti brzi odgovor. Da sam imao knjigu iz strojeva vjerovatno bih ju uzeo i to proučio...Naveo sam AS kao jednu vrstu trošila.
hvala u svakom slučaju...

taman sam sada vidio odgovor(svoj sam počeo pisat prije deset min)
pa to u ovom slučaju nije bitno al mene čisto teoretski zanima dali je moguće postići barem približno toliko?

pinkskin 04.06.2011. 15:20

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1919339)
Meni nije jasno kud on misli smjestit trofazno čudovište od 38kW? To bi pod opterećenjem s kretanjem u trokutu spalilo VU osigurače od 100A :D

ne samo to, nego bi možda moro i mjenjat žice po kući, iapak 5-6 puta veća potezna struja od nazivne nije malo kad se radi o 38kW motoru.

Dizel 04.06.2011. 15:24

Upravo to, treba mu 16 kvadrata PF žica po vodiču za to čudovište ako ga misli veslat u trokutu, LoL :D

StjepanS 06.05.2012. 13:27

Citiraj:

Autor pogi (Post 219477)
Ima li tko kakvih iskustava sa UKLANJANJEM doticne naprave sa priključka el.energijom pojedninog stana? Čuo sam da HEP ne dozvoljava tj. odbija ukloniti već postavljeni limitator.

Radi se o tome da je moj otac prije nekih 7-8 godina procjenio da nam se ugradnja isplati jer smo bili zaista mali potrošači el. energije, a HEP nas je derao sa prevelikom obračunskom snagom (tada se tako naplaćivala struja) i odlučio je ugraditi onaj najslabiji limitator od 3.6 kW. I sto se desilo, stan mi je prije imao uveden tri faze , a od onog trenutka ugradnje cijeli je na jednoj fazi sa limitom od 3.6kW. Roditelji su otisli živjeti u rodno mjesto, a u stanu smo ostali ja, žena i sin i sada primjrice nemože mi istovremeno raditi bojler, perilica za sudje i perilica za robu, tj. praktično nemogu iskoristiti vrijeme jeftinije tarife. Morao bi se buditi po noći da palim jednan po jedan potrošač.

Prije nego krenem na HEP ima li tko sličnih iskustava? Zelim ponovo tri faze u stanu bez limitatora.

StjepanS 06.05.2012. 13:33

..vidim ovdje nitko od koristi...ljudi limitatori su postavljeni od strane hep-a da vi ne mozete trositi struje koliko vi hocete nego koliko oni daju..danas..u trofaznom sustavu se stavljaju tri OSP-a po 20A..a za ukloniti ih je prejednostavno...izvadis osigurace na dehacetu i pocupas dolaze i odlaze sa limitatora i rijesio si probleme...izoliraj zice i gurni ih pod tablu...nemas limitatore i to je to...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:04.