|
![]() |
#31 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ne znam, ja kad sam imao p4 sa ht-om doma na 2 tjedna meni je bilo toliko ljepše radit na kompu. evo i sada mi je otvoreno 6 aplikacija... |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Opet smo krenuli... Ja na to sve gledam ovako: DualCore, HyperThreading - to je sve lijepo i krasno no korisnost od doticnog za normalnog korisnika je vrlo mala. Prvi problem je kaj vecina (skoro sve) aplikacija uopce ne zna iskoristiti vise procesora. Sa HT-om je nesto bolja situacija no ubrzanje se moze dobiti samo onda kada threadovi rade sasvim razlicite stvari koje ne zahtijevaju medjusobnu sinhronizaciju. Drugi problem je taj kaj obicno korisnici nemaju otvoreno bas puno stvari istovremeno pa niti ne mogu iskoristiti ponudjeno. No, to je problem obicnih korisnika i nesmije se uzimati kao razlog da se neka tehnologija ne gura naprijed. Igre pak nikad pa ni onda nece profitirati od HT-a - performance hit od sinhronizacije threadova je prevelik tak da fore tipa "u jednom threadu racunam fiziku, u drugom radim zvuk, u trecem.." nikada nece biti realna mogucnost (unless developeri to tak sloze samo zato sto im netko debelo plati da to naprave - s tim da ce performance boost biti 0). Jedina SMP igra do sada je bila Quake III i nakon nje je Carmack rekao "nikad vise" - jednostavno prekomplicirano za izvest. Za ostalo je HT skoro nebitan dok god se bavimo samo jednom aplikacijom. Kada imas ukljucen PhotoShop, Acrobat, XYZ, onda HT pocinje dobivati na smislu i razlika se moze osjetiti. No, tek sada kada je HT u sklopu sa dual-corem - do sada se razlika bas i nije dala osjetiti. No, opet je bitna stvar da threadovi ne rade nista slicno. Neovisno o tome, tu lezi glavna bit i korist od HT-a i to treba pozdraviti. Zato je AMD i licencirao SSE3 od Intela - SSE3 sadrzi instrukcije upravo vezane za HyperThreading i to im treba za njihov dual core. Ja spadam u one koji imaju toga brdo otvoreno u isto vrijeme i radujem se dualcoreu no isto tako se radujem i 64bitnosti. Sada postoji sansa da mi se HT svidi jer sa obicnim P4 to nije bio slucaj - Athlon 64 bi ga pokopao neovisno o HT-u. S druge strane, ne treba preuvelicavati korisnost dualcore/HT-a za stvari tipa encoding. Zasto? Zato sto oni koji rade encoding mashinu puste da radi samo i iskljucivo to jer to trajeeeee.... dok ona petlja ode se na kavu, spava se, itd. Samim tim multitasking njima bas i nije nesto bitno. Ipak, po meni je smjer kretanja prema podrsci za vise procesora (nebitno jel se sad radi o SMP-u, dualcoreu ili HT-u) pravi smjer iako on nece naci primjenu u svemu. Ono sto je pak KOMA jest koliko topline zrace ti procesori i gdje to sve vodi. Jer za neke stvari je i dalje takt najbitniji. A 140+W za 3.2GH je smijesno.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 | |
matroxfanatic
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
E sad, malo pojasnjenje svega: ako nesto radis sebi iz gusta, onda ti nije vazno dali ce se nesto preenkodiravati 1h ili 12h. Ako time zaradjujes, onda je vrijeme vrlo vazno. Ako govorimo o ozbiljnoj primjeni, onda nikada dosta procesora, brzine, RAMa, diskova i ostalih gluposti. Tako sam ja, kada od video-editinga vise ne zaradjujem, prodao svoj P4 HT stroj i vratio se na PIII, i kada nesto radim (otprilike jednom mjesecno), itekako mi nije vazno dali ce se preenkodirati za 2h ili za 12h.
![]() |
![]() |
#34 |
PC Ekspert
|
Ne mijesaj snagu P4 procesora prilikom encodinga naspram dualcore/HT. tu se govori o tome koliko ti REALNO koristi dualcore... jer oni koji ce se ozbiljno bave encodingom ce imat dediciran stroj za to. i da, bit ce im bitno da je sto brzi encoding, no bit ce im svejedno kakve ce stroju biti performanse kada se odjednom vrti vise stvari. i treba reci jos jednu stvar - mozes ti imat 1000 dualcoreova no koja korist ako nemas BRDOOOO memorije.
![]() |
#35 | |||
matroxfanatic
|
Citiraj:
Dual-core se ne ponasa kao dual-proc? Ako OS dual-core proc vidi kao jedan jedini thread, onda je to nesto drugo. Ako OS i aplikacije dual-core vide kao dva procesa/procesora, onda ne shvacam u cemu je fora. Ako OS i aplikacije dual-core vide kao dva procesa, onda od dvoprocesorskog dual-core kompa ima itekakve koristi za reenkodiranje. Ispravi me ako grijesim. Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
#36 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
premec... kak možeš reći da će ti ovaj dualcore podići performanse kao da je u pitanju kvalitetno izveden dualcore, ili čak dual proc? znaš da radi na 800MHz FSB, i još k tome loše? tipa... ne vrijedi koliko bi se očekivalo i tako to... kao... ako se potrude napraviti dobar proc, onda će to biti okej... pogotovo tebi koji se profi baviš obradom videa. ali 840 nije dobro napravljen. nije dotjeran. ne daje zadovoljavajuće performanse.
![]() |
#37 |
PC Ekspert
|
premec: encoding se na P4 vrti dobro jer je arhitektura idealna za to, ne zato kaj postoji vise pravih ili virtualnih procesora ili bilo cega. nije da to ne pomaze, ali nije primarno. to je ono kaj ja kazem a ti ne kuzis. Encodiranje je defakto vrlo jednostavan posao za proc u kojem nema puno nepoznanica, tj. radi se o lineranoj operaciji za koju je kljucan veliki bandwidth. P4 to ima, dapace, za encodiranje dugacki pipeline i nije minus. Nazalost, to sto P4 dobro radi encoding ne znaci da dobro radi neke druge stvari. Zamisli dva automobila - jedan sa ogromnim brojem konja i motorom od brdo cilindara. Taj auto ima ludo ubrzanje i juri strasno strasno brzo. No, ima pogon na zadnje kotace i u zavojima je katastrofa. Sve u svemu, tipicni americki hotrod. Sa druge strane imas Subaru Imprezu koja ima manje konja, manju maks brzinu no zato zdere zavoje. I sad bude utrka... Na autoputu (encoding) americki hotrod opere Imprezu, i to grdo. No, vecina cesti nije autoput i kada se sve zbroji Impreza bude bolja, a pogotovo bolja na planinskim cestama sa puno zavoja (igrama). S tim da na par staza (negdje u Finskoj po zimi) razlika bude izrazita (igre sa jako puno fizike). tema 2: koja korist od multitaskinga koji se vrti dobro zbog brdo pravih ili virtualnih procesora ako ti OS stalno swapa... zbog toga kazem da je to sve jako "lijepo" kaj mozes vrtiti PhotoShop i kaj ja znam kaj paralelno a onda ti performanse budu koma zbog disk bottlenecka... jer nema dosta RAM-a. (inace, ide i preko, bar na XP x64) i ovo sto kazem vrijedi neovisno o kojem se dualcoreu radi; intel, amd, whatever... jednostavno, puno faktora utjecu na koje se zaboravlja jer to tako pase marketinzima proc proizvodjaca.
Nissan GT-R Black Edition Zadnje izmijenjeno od: ozren. 06.04.2005. u 18:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |||||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
No da predjemo na navodno saljivi dio, vidjao sam procesore koji imaju istu disipaciju na 700MHz. I nitko se nije smijao... :\ Naravno, nadrim entuzijastima koji vole imati gamersko racunalo koje se ne cuje a uz to ima i zadnji krik procesorske tehnologije takva disipacija predstavlja ogroman problem. A netko tko ce ovaj procesor koristiti za _rad_ ce staviti posteni heatsink i ventilator i mirna Bosna...
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
matroxfanatic
|
Ajmo mi svi sada razjasniti nekoliko stvari: Za pocetak, na ovaj thread sam reagirao zbog pomalo nespretne izjave Ozrena, a ne zato sto smatram da je Intel 840 dobar, los, izvrstan, traljav, kakav vec procesor. Drugo, dok se ne pojave dual-core procesori u slobodnoj prodaji, i dok cijenom ne postanu prihvatljivi, do tada se ova glupa rasprava oko njih svodi na "moja mama bolje kuha od tvoje mame" rasprave. Drugim rijecima, cisto teoretiziranje. A ionako svi znamo da ce prve generacije dual-multi-core procesora i od Intela i od AMDa biti tek nagovjestaj onoga sto bi moglo u buducnosti biti upotrebljivo i normalno. Upravo kao i spominjanje 64-bitnih Windowsa: procesore imamo, Windowsi samo sto nisu, ali dok ne bude upotrebljivih aplikacija koje ce imati koristi od toga da se vrte pod 64-bitnim Windows OS-om, do tada je to glupost. Ionako su najozbiljnije aplikacije pisane za 64-bitne UNIXe i njihovu bracu po oruzju. Ne vidim razloga zasto bi se neka od takvih aplikacija portala sa stabilnog UNIXa na potencijalno problematicne Windowse. Da ne kazem da bi koristnici takvih aplikacija prije promijenili samu aplikaciju i ostala na UNIXu, nego da mijenjaju cijelu platformu i potencijalno logiku same organizacije poslovanja. Citiraj:
gdje sam ja u ovom threadu napisao ista od svega toga sto ti spominjes? :confused: Jedino sto sam rekao je da ne vidim zasto programi tipa Premiere ne bi imali koristi od dual-core procesora (a pri tome zaista nisam mislio na Intelov 840, vec opcenito na dual-core procesore neovisno o priozvodjacu). Citiraj:
Nazalost, kada je rijec o video-editingu, samo si teoreticar bez imalo prakse. Citiraj:
Takodjer, i Premiere ce rado koristiti svoj swap (drugacije ce ga zvati, ali to je i dalje swap neovisan od Wina), pa je idealno samo za Premiere imati zaseban disk. Moje iskustvo je da Premiere i Photoshop rade fenomenalno dobro u kompu sa 1GB RAMa (sigurno je da bi 2GB bilo bolje, ali nikada mi se stroj nije gusio), s time da mi je Premiere zivnuo kada sam Windowsima ubio swap. Spominjati 64-bitne OSove danas smatram jos uvijek tek smijesnim: svi cekamo Windowse na 64 bita, iako je upitno koliko ce to biti ozbiljno. Ozbilji OSovi ionako vec dugo zive na 64 bita (UNIX i unixoidno drustvo).
![]() |
![]() |
#40 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Taj problem je, dakako, rijesen 64-bitnim Windowsima. Inace, WXP ima znatno bolje rijesen memorijski management od W2k, napose zahvaljujuci cinjenici da je (u tragovima, doduse) NUMA svijestan.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 | |
Banned
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
što se proizvođača i budućih proizvoda tiče, slažem se da ne bi trebali pričati unaprijed... tko zna kakav će athlon biti... lijepo je što ima on-die mem. kontroler i sve to, ali i oni imaju mjesta za zaj... a Intel je 840-kom lijepo pokazao da nije dovoljno ozbiljno shvatio da ljudi više baš i ne tangiraju marketing kao nekada.
![]() |
![]() |
#43 |
PC Ekspert
|
premec: ti shumom ja drumom... ti si se sad primio toga kak treba optimizirat stroj za pojedinu aplikaciju. ja samo kazem da se trenutno korist od dual-corea za neke stvari preuvelicava jer postoji brdo drugih faktora koji utjecu kada istovremeno pokrenes 5-6 zahtjevnijih aplikacija. ako ti mozes imat 5-6 razlicith optimizacija swapa i Windoza u isto vrijeme, svaka cast. sto se tice encodinga, to sto sam rekao stoji, neovisno o tome jel ja to radim profesionalno ili me za to bas briga. iako moze preko 2GB, ja sam lijepo napisao da je moja tvrdnja x64 ali ti si to lijepo preskocio. sto se OS-ova tice, mislim da je jasno da sam za 64bita mislio na Windoze - mala beba zna da neki drugi OS-ovi to nude od stoljeca 7. No, ako specifiramo da se radi o desktop OS-u onda je malo drugacija prica. btw ne kenjaj mi sa "slab si mi ti PC Ekspert" i "verbal dajaria" jer mi mozes samo dignut tlak. inace, ja uopce vise ne kuzim u kojem smjeru ide ova diskusija... no, bottom line za mene je to da je dual-core jako zgodan koncept koji ce s vremenom poceti nositi fine benefite. i ja se iskreno veselim da ce stvarno vise aplikacija podrzavat vise procova jer je njihov broj ipak manjini (Adobe, Ulead, itd su ipak u manjini). No, zbog nizeg takta u nekim stvarima ce biti sporiji i to nije dobro. isto tako, 140W za desktop racunalo je previse.
![]() |
#44 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |||||
matroxfanatic
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Problem je sto se nikada nisi time ozbiljno bavio i imao vremenske rokove u kojima si nesto trebao odraditi. Slazem se da se i u tom slucaju reenkoding moze raditi gro sati tijekom noci (da bi projekt bio gotov za sutra u podne), ali ako rezultat reenkodinga nije zadovoljavajuci (pretapanja se ne uklope kako se cinilo ili kupac time nije zadovoljan), tada je od velike koristi imati stroj koji zadatak reenkodiranja moze izvrsiti za 2-3 sata (na taj nacin mozes imati i 2-3-4-5 verzija za kupca, pa cak i napraviti zavrsnu verziju dok s kupcem odes na poslovni rucak). Citiraj:
Osobno sam mislio iskljucivo na 32-bitne verzije Windowsa jer sam govorio o ozbiljnim primjenama Windows platforme. Po mom misljenju se 64-bitna Windows platforma tek treba dokazati u svojoj funkcionalnosti, pogotovo sto jos nije izasla, niti postoje neke ozbiljnije aplikacije (da ne kazem driveri za specijalizirani hardware) koje bi se trebale okoristiti stanovanjem na 64-bitnim verzijama Windowsa. Osobno smatram da se ova verzija 64-bitnih Windowsa nece nesto uspijeti ugurati na Desktop platforme, vec je njegova vrijednost sto je tek pokazatelj buduceg razvoja Desktop OSova (za 5 godina ce 32-bitni OSovi biti kao i danas 16-bitni). A ozbiljne aplikacije (za koje licence kostaju od 100.000kn na vise) ionako rade iskljucivo na UINXu, tako da kada se spominje 64-bitni OS i ozbiljan workstation rad, za sada niti ne pomisljem niti o kakvim 64-bitnim Windowsima. Citiraj:
![]() |
![]() |
#46 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#47 |
PC Ekspert
|
premec: Sve kaj si napisao je potvrdilo to kaj ja govorim, iako ti to tako mozda ne vidis.
![]() |
#48 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#49 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
Usli smo u raspravu, stavovi o odredjenoj tematici (tvoj teoretski i moj praktican) nam se razilkuju, a na kraju ispada da govorimo o istim stvarima? Gdi? Sam nekaj prespavao? :confused:
![]() |
![]() |
#50 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Nemam se živaca ponovo uključivat u raspravu, ali samo mala notica glede Win XP Pro x64 Edition. Dotični je izašao u prodaju, a najzanimljivija shema je to što vlasnici legalnih kopija 32-bitnih Windowsa XP Pro mogu svoju licencu zamijeniti za licencu novih 64-bitnih Windoza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Caught Somewhere In Time
|
Citiraj:
jel to vrijedi za OEM ili samo za retaiil kopije? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
OK, slazem se, ponuda je primamljiva, ali ce ta akcija zavrsiti prije nego se pocnu pojavljivati upotrebljivi driveri i SW (poznavajuci Microsoft i njihove akcije). Uostalom, ja ovdje lupetam, a moram pitati. Dali se 32-bitna verija softwarea (npr. MS Officea) moze izvrsavati pod 64-bitnim Winima i koliko dobro? Jeli netko imao prilike probati? Ima li antivirusa koji rade pod 64-bitnim Winima? Sto je uostalom s opcenitom upotrebljivoscu 64-bitnih Windowsa?
![]() |
![]() |
#55 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Sav 32-bitni softver koji ne zadire previše u sistem radi bez problema. Dakle office i slične stvarčice - no problemo. Anti-virusni softver je već druga priča. Koliko ja znam radi samo Avast! i to provjereno. Danas sam instalirao Win XP x64 Ed. pa sam se malo igrao. Sa driverima ima malo zajebancije, ali sam generalno stroj natjerao da radi kak spada. Jedino što mi je stvarno falilo su driveri za logitechove periferije kojih još uvijek nema. Naravno, nemam pojma kakvo je stanje sa podrško za opskurniji hardver. Ja sam upogonio Audigy 2, GF6800, VIA-in SATA kontroler i 3Comovu onboard mrežnu karticu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|