Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Novosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.04.2005., 11:14   #31
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ne znam, ja kad sam imao p4 sa ht-om doma na 2 tjedna meni je bilo toliko ljepše radit na kompu. evo i sada mi je otvoreno 6 aplikacija...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2005., 11:43   #32
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Opet smo krenuli...

Ja na to sve gledam ovako:

DualCore, HyperThreading - to je sve lijepo i krasno no korisnost od doticnog za normalnog korisnika je vrlo mala. Prvi problem je kaj vecina (skoro sve) aplikacija uopce ne zna iskoristiti vise procesora. Sa HT-om je nesto bolja situacija no ubrzanje se moze dobiti samo onda kada threadovi rade sasvim razlicite stvari koje ne zahtijevaju medjusobnu sinhronizaciju. Drugi problem je taj kaj obicno korisnici nemaju otvoreno bas puno stvari istovremeno pa niti ne mogu iskoristiti ponudjeno. No, to je problem obicnih korisnika i nesmije se uzimati kao razlog da se neka tehnologija ne gura naprijed.

Igre pak nikad pa ni onda nece profitirati od HT-a - performance hit od sinhronizacije threadova je prevelik tak da fore tipa "u jednom threadu racunam fiziku, u drugom radim zvuk, u trecem.." nikada nece biti realna mogucnost (unless developeri to tak sloze samo zato sto im netko debelo plati da to naprave - s tim da ce performance boost biti 0). Jedina SMP igra do sada je bila Quake III i nakon nje je Carmack rekao "nikad vise" - jednostavno prekomplicirano za izvest.

Za ostalo je HT skoro nebitan dok god se bavimo samo jednom aplikacijom. Kada imas ukljucen PhotoShop, Acrobat, XYZ, onda HT pocinje dobivati na smislu i razlika se moze osjetiti. No, tek sada kada je HT u sklopu sa dual-corem - do sada se razlika bas i nije dala osjetiti. No, opet je bitna stvar da threadovi ne rade nista slicno. Neovisno o tome, tu lezi glavna bit i korist od HT-a i to treba pozdraviti. Zato je AMD i licencirao SSE3 od Intela - SSE3 sadrzi instrukcije upravo vezane za HyperThreading i to im treba za njihov dual core. Ja spadam u one koji imaju toga brdo otvoreno u isto vrijeme i radujem se dualcoreu no isto tako se radujem i 64bitnosti. Sada postoji sansa da mi se HT svidi jer sa obicnim P4 to nije bio slucaj - Athlon 64 bi ga pokopao neovisno o HT-u.

S druge strane, ne treba preuvelicavati korisnost dualcore/HT-a za stvari tipa encoding. Zasto? Zato sto oni koji rade encoding mashinu puste da radi samo i iskljucivo to jer to trajeeeee.... dok ona petlja ode se na kavu, spava se, itd. Samim tim multitasking njima bas i nije nesto bitno.

Ipak, po meni je smjer kretanja prema podrsci za vise procesora (nebitno jel se sad radi o SMP-u, dualcoreu ili HT-u) pravi smjer iako on nece naci primjenu u svemu. Ono sto je pak KOMA jest koliko topline zrace ti procesori i gdje to sve vodi. Jer za neke stvari je i dalje takt najbitniji. A 140+W za 3.2GH je smijesno.
Oglas

Oglas
Staro 06.04.2005., 15:07   #33
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by ozren
...
S druge strane, ne treba preuvelicavati korisnost dualcore/HT-a za stvari tipa encoding. Zasto? Zato sto oni koji rade encoding mashinu puste da radi samo i iskljucivo to jer to trajeeeee.... dok ona petlja ode se na kavu, spava se, itd. Samim tim multitasking njima bas i nije nesto bitno.
...
S ovim se ne bih u potpunosti slozio. Vise godina sma se bavio video-editingom i to mi je bio glavni razlog prelaska sa PIII na P4, a kasnije i na HT. Sa PIII na 1GHz mi je film od 2h preenkodiravao oko 6-7 sati. P4 2.4B mi je istu stvar obavio u 3-4 sata, dok je s P4 2.4C HT odradio u 2-2,5h. Da se jos time bavim, sada bi imao dual Xeon stroj s 4 threada i istu stvar bi rijesavao u 1-1,5h.

E sad, malo pojasnjenje svega: ako nesto radis sebi iz gusta, onda ti nije vazno dali ce se nesto preenkodiravati 1h ili 12h. Ako time zaradjujes, onda je vrijeme vrlo vazno. Ako govorimo o ozbiljnoj primjeni, onda nikada dosta procesora, brzine, RAMa, diskova i ostalih gluposti.
Tako sam ja, kada od video-editinga vise ne zaradjujem, prodao svoj P4 HT stroj i vratio se na PIII, i kada nesto radim (otprilike jednom mjesecno), itekako mi nije vazno dali ce se preenkodirati za 2h ili za 12h.
Staro 06.04.2005., 16:01   #34
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Ne mijesaj snagu P4 procesora prilikom encodinga naspram dualcore/HT. tu se govori o tome koliko ti REALNO koristi dualcore...

jer oni koji ce se ozbiljno bave encodingom ce imat dediciran stroj za to. i da, bit ce im bitno da je sto brzi encoding, no bit ce im svejedno kakve ce stroju biti performanse kada se odjednom vrti vise stvari.

i treba reci jos jednu stvar - mozes ti imat 1000 dualcoreova no koja korist ako nemas BRDOOOO memorije.
Staro 06.04.2005., 16:58   #35
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Ne mijesaj snagu P4 procesora prilikom encodinga naspram dualcore/HT. tu se govori o tome koliko ti REALNO koristi dualcore...
...malo me zbunjujes... ili ja tu nesto ne razumijem...

Dual-core se ne ponasa kao dual-proc? Ako OS dual-core proc vidi kao jedan jedini thread, onda je to nesto drugo. Ako OS i aplikacije dual-core vide kao dva procesa/procesora, onda ne shvacam u cemu je fora.

Ako OS i aplikacije dual-core vide kao dva procesa, onda od dvoprocesorskog dual-core kompa ima itekakve koristi za reenkodiranje. Ispravi me ako grijesim.

Citiraj:
jer oni koji ce se ozbiljno bave encodingom ce imat dediciran stroj za to. i da, bit ce im bitno da je sto brzi encoding, no bit ce im svejedno kakve ce stroju biti performanse kada se odjednom vrti vise stvari.
Kada sam spomenuo racunalo za video-editing, onda sam i misli na dedicirani stroj. Koja korist od dva stroja (jedan za pripremu, drugi za enkoding), jer u tom slucaju treba imati poduplane licence za apsolutno sav software i hardware (npr. Premiere sa svojim kodecima + specijalizirana PCI HW kartica za HW ubrazanja).

Citiraj:
i treba reci jos jednu stvar - mozes ti imat 1000 dualcoreova no koja korist ako nemas BRDOOOO memorije.
Da, i? Ne kuzim na kaj se to odnosi? Uostalom, sto smatras BRDOOOOM memorije? Windowsi 2000/XP Professional ionako znaju raditi sa max 2GB RAMa.
Staro 06.04.2005., 17:42   #36
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
premec... kak možeš reći da će ti ovaj dualcore podići performanse kao da je u pitanju kvalitetno izveden dualcore, ili čak dual proc?
znaš da radi na 800MHz FSB, i još k tome loše? tipa... ne vrijedi koliko bi se očekivalo i tako to... kao... ako se potrude napraviti dobar proc, onda će to biti okej... pogotovo tebi koji se profi baviš obradom videa. ali 840 nije dobro napravljen. nije dotjeran. ne daje zadovoljavajuće performanse.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2005., 18:17   #37
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

premec:
encoding se na P4 vrti dobro jer je arhitektura idealna za to, ne zato kaj postoji vise pravih ili virtualnih procesora ili bilo cega. nije da to ne pomaze, ali nije primarno. to je ono kaj ja kazem a ti ne kuzis.

Encodiranje je defakto vrlo jednostavan posao za proc u kojem nema puno nepoznanica, tj. radi se o lineranoj operaciji za koju je kljucan veliki bandwidth. P4 to ima, dapace, za encodiranje dugacki pipeline i nije minus.

Nazalost, to sto P4 dobro radi encoding ne znaci da dobro radi neke druge stvari. Zamisli dva automobila - jedan sa ogromnim brojem konja i motorom od brdo cilindara. Taj auto ima ludo ubrzanje i juri strasno strasno brzo. No, ima pogon na zadnje kotace i u zavojima je katastrofa. Sve u svemu, tipicni americki hotrod. Sa druge strane imas Subaru Imprezu koja ima manje konja, manju maks brzinu no zato zdere zavoje. I sad bude utrka... Na autoputu (encoding) americki hotrod opere Imprezu, i to grdo. No, vecina cesti nije autoput i kada se sve zbroji Impreza bude bolja, a pogotovo bolja na planinskim cestama sa puno zavoja (igrama). S tim da na par staza (negdje u Finskoj po zimi) razlika bude izrazita (igre sa jako puno fizike).

tema 2:
koja korist od multitaskinga koji se vrti dobro zbog brdo pravih ili virtualnih procesora ako ti OS stalno swapa... zbog toga kazem da je to sve jako "lijepo" kaj mozes vrtiti PhotoShop i kaj ja znam kaj paralelno a onda ti performanse budu koma zbog disk bottlenecka... jer nema dosta RAM-a. (inace, ide i preko, bar na XP x64)

i ovo sto kazem vrijedi neovisno o kojem se dualcoreu radi; intel, amd, whatever... jednostavno, puno faktora utjecu na koje se zaboravlja jer to tako pase marketinzima proc proizvodjaca.

Zadnje izmijenjeno od: ozren. 06.04.2005. u 18:42.
ozren je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2005., 21:55   #38
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
DualCore, HyperThreading - to je sve lijepo i krasno no korisnost od doticnog za normalnog korisnika je vrlo mala.
Jebiga, normalni korisnik ne enkodira i renderira, ali se ni ne IGRA.

Citiraj:
Prvi problem je kaj vecina (skoro sve) aplikacija uopce ne zna iskoristiti vise procesora.
Opet, od kud ti to? Tamo gdje ima benifita od dva procesora, itekako postoji podrska. A ona ukljucuje 90% paketa od Adobea, Pinnaclea, Uleda, Corela, Autodeska...

Citiraj:
Za ostalo je HT skoro nebitan dok god se bavimo samo jednom aplikacijom. Kada imas ukljucen PhotoShop, Acrobat, XYZ, onda HT pocinje dobivati na smislu i razlika se moze osjetiti. No, tek sada kada je HT u sklopu sa dual-corem - do sada se razlika bas i nije dala osjetiti. No, opet je bitna stvar da threadovi ne rade nista slicno. Neovisno o tome, tu lezi glavna bit i korist od HT-a i to treba pozdraviti. Zato je AMD i licencirao SSE3 od Intela - SSE3 sadrzi instrukcije upravo vezane za HyperThreading i to im treba za njihov dual core. Ja spadam u one koji imaju toga brdo otvoreno u isto vrijeme i radujem se dualcoreu no isto tako se radujem i 64bitnosti. Sada postoji sansa da mi se HT svidi jer sa obicnim P4 to nije bio slucaj - Athlon 64 bi ga pokopao neovisno o HT-u.
To sto Athlon 64 pokopava P4 ne ovisi o tome jeli procesor 64bitan i ima li HT ili SSE3 nego je jednostavno bolje sklopljen.

Citiraj:
Zasto bi isli na kavu, kada enkodiranje mogu prepustiti jednoj jezgri a na drugoj montirati novi film?

Citiraj:
A 140+W za 3.2GH je smijesno.
Krasno, prvo je bilo 125W, a sad je 140W...

No da predjemo na navodno saljivi dio, vidjao sam procesore koji imaju istu disipaciju na 700MHz. I nitko se nije smijao... :\

Naravno, nadrim entuzijastima koji vole imati gamersko racunalo koje se ne cuje a uz to ima i zadnji krik procesorske tehnologije takva disipacija predstavlja ogroman problem. A netko tko ce ovaj procesor koristiti za _rad_ ce staviti posteni heatsink i ventilator i mirna Bosna...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2005., 23:11   #39
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Ajmo mi svi sada razjasniti nekoliko stvari:

Za pocetak, na ovaj thread sam reagirao zbog pomalo nespretne izjave Ozrena, a ne zato sto smatram da je Intel 840 dobar, los, izvrstan, traljav, kakav vec procesor.

Drugo, dok se ne pojave dual-core procesori u slobodnoj prodaji, i dok cijenom ne postanu prihvatljivi, do tada se ova glupa rasprava oko njih svodi na "moja mama bolje kuha od tvoje mame" rasprave. Drugim rijecima, cisto teoretiziranje. A ionako svi znamo da ce prve generacije dual-multi-core procesora i od Intela i od AMDa biti tek nagovjestaj onoga sto bi moglo u buducnosti biti upotrebljivo i normalno.

Upravo kao i spominjanje 64-bitnih Windowsa: procesore imamo, Windowsi samo sto nisu, ali dok ne bude upotrebljivih aplikacija koje ce imati koristi od toga da se vrte pod 64-bitnim Windows OS-om, do tada je to glupost. Ionako su najozbiljnije aplikacije pisane za 64-bitne UNIXe i njihovu bracu po oruzju. Ne vidim razloga zasto bi se neka od takvih aplikacija portala sa stabilnog UNIXa na potencijalno problematicne Windowse. Da ne kazem da bi koristnici takvih aplikacija prije promijenili samu aplikaciju i ostala na UNIXu, nego da mijenjaju cijelu platformu i potencijalno logiku same organizacije poslovanja.

Citiraj:
Originally posted by Horza
premec... kak možeš reći da će ti ovaj dualcore podići performanse kao da je u pitanju kvalitetno izveden dualcore, ili čak dual proc?
znaš da radi na 800MHz FSB, i još k tome loše? tipa... ne vrijedi koliko bi se očekivalo i tako to... kao... ako se potrude napraviti dobar proc, onda će to biti okej... pogotovo tebi koji se profi baviš obradom videa. ali 840 nije dobro napravljen. nije dotjeran. ne daje zadovoljavajuće performanse.
@horza:
gdje sam ja u ovom threadu napisao ista od svega toga sto ti spominjes? :confused:

Jedino sto sam rekao je da ne vidim zasto programi tipa Premiere ne bi imali koristi od dual-core procesora (a pri tome zaista nisam mislio na Intelov 840, vec opcenito na dual-core procesore neovisno o priozvodjacu).

Citiraj:
premec:
encoding se na P4 vrti dobro jer je arhitektura idealna za to, ne zato kaj postoji vise pravih ili virtualnih procesora ili bilo cega. nije da to ne pomaze, ali nije primarno. to je ono kaj ja kazem a ti ne kuzis.

Encodiranje je defakto vrlo jednostavan posao za proc u kojem nema puno nepoznanica, tj. radi se o lineranoj operaciji za koju je kljucan veliki bandwidth. P4 to ima, dapace, za encodiranje dugacki pipeline i nije minus.

Nazalost, to sto P4 dobro radi encoding ne znaci da dobro radi neke druge stvari. Zamisli dva automobila - jedan sa ogromnim brojem konja i motorom od brdo cilindara. Taj auto ima ludo ubrzanje i juri strasno strasno brzo. No, ima pogon na zadnje kotace i u zavojima je katastrofa. Sve u svemu, tipicni americki hotrod. Sa druge strane imas Subaru Imprezu koja ima manje konja, manju maks brzinu no zato zdere zavoje. I sad bude utrka... Na autoputu (encoding) americki hotrod opere Imprezu, i to grdo. No, vecina cesti nije autoput i kada se sve zbroji Impreza bude bolja, a pogotovo bolja na planinskim cestama sa puno zavoja (igrama). S tim da na par staza (negdje u Finskoj po zimi) razlika bude izrazita (igre sa jako puno fizike).
U dragoj nam Engleskoj imaju izraz za ovo: "vrbal dajaria", iliti sto bi se kod nas reklo: "verbalni proljev".

Nazalost, kada je rijec o video-editingu, samo si teoreticar bez imalo prakse.

Citiraj:
tema 2:
koja korist od multitaskinga koji se vrti dobro zbog brdo pravih ili virtualnih procesora ako ti OS stalno swapa... zbog toga kazem da je to sve jako "lijepo" kaj mozes vrtiti PhotoShop i kaj ja znam kaj paralelno a onda ti performanse budu koma zbog disk bottlenecka... jer nema dosta RAM-a. (inace, ide i preko, bar na XP x64)
Za pocetak, slab si mi ti PC Ekspert ako ne znas da 32-bitne verzije Windowsa 2000 Professional i Windowsa XP Professional imaju ogranicenje od 2GB RAMA. I dok Win2000pro znaju raditi sa 2GB RAM + 2GB swap, WinXPpro znaju raditi samo sa 2GB RAM+swap (mozes im staviti swapa koliko hoces, ali od toga nece biti nikakve koristi). Cak i kada napunis komp na 2GB, za ozbiljne stvari u Photoshopu nema koristi ako radis sa grandioznim fajlovima, a Photoshop ce (usput recimo) bolje radis ako mu odredis gdje on sam moze koristit svoj swap (u verziji 5.0 ili 5.5 su njegovi swap fajlovi do 4GB po particiji, do 4 particije = 16 GB swapa samog Photoshopa), pa onda sve iznad 1GB RAMa postaje upitno.
Takodjer, i Premiere ce rado koristiti svoj swap (drugacije ce ga zvati, ali to je i dalje swap neovisan od Wina), pa je idealno samo za Premiere imati zaseban disk.
Moje iskustvo je da Premiere i Photoshop rade fenomenalno dobro u kompu sa 1GB RAMa (sigurno je da bi 2GB bilo bolje, ali nikada mi se stroj nije gusio), s time da mi je Premiere zivnuo kada sam Windowsima ubio swap.

Spominjati 64-bitne OSove danas smatram jos uvijek tek smijesnim: svi cekamo Windowse na 64 bita, iako je upitno koliko ce to biti ozbiljno. Ozbilji OSovi ionako vec dugo zive na 64 bita (UNIX i unixoidno drustvo).
Staro 07.04.2005., 00:03   #40
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gpremec
Za pocetak, slab si mi ti PC Ekspert ako ne znas da 32-bitne verzije Windowsa 2000 Professional i Windowsa XP Professional imaju ogranicenje od 2GB RAMA. I dok Win2000pro znaju raditi sa 2GB RAM + 2GB swap, WinXPpro znaju raditi samo sa 2GB RAM+swap (mozes im staviti swapa koliko hoces, ali od toga nece biti nikakve koristi).
Ne bas. Windowsi ce uredno raditi sa vise od 2GB RAMa (tocnije, oko 3.2GB, ostatak je rezerviran), no pojedini proces je ogranicen na tih 2 GB zbog tako specificiranog adresnog prostora. Postoje nacini da se taj problem zaobidje (PAE-36 PSE-36 rutine ili rekonfiguracijom adresnih particija cime se moze dobiti 3 GB po procesu), no rijetke su aplikacije koje znaju raditi u ovim uvjetima.

Taj problem je, dakako, rijesen 64-bitnim Windowsima. Inace, WXP ima znatno bolje rijesen memorijski management od W2k, napose zahvaljujuci cinjenici da je (u tragovima, doduse) NUMA svijestan.

Programer
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.04.2005., 00:39   #41
Konan
Banned

Konan's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Citiraj:

A 140+W za 3.2GH je smijesno.
Pa nije kad su unutra dvije jezgre. Mislim 140W je još podnošljivo. Ja mislim da je ovo s dual core malo isforsirano iz razloga što procesori sve sporije dobivaju na brzini, pa se Intel prvo pobrinuo da pokopa AGP tako da čovjek ako hoće neku novu grafičku će uskoro morati mijenjati i matičnu, pa može odma i proc. A budući da intel već godinama prodaje proc s 3+GHz moralo se smisliti nešto što će predstavljati pomak(makar samo u nekim situacijama)
Konan je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2005., 00:39   #42
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
@horza:
gdje sam ja u ovom threadu napisao ista od svega toga sto ti spominjes? :confused:

Jedino sto sam rekao je da ne vidim zasto programi tipa Premiere ne bi imali koristi od dual-core procesora (a pri tome zaista nisam mislio na Intelov 840, vec opcenito na dual-core procesore neovisno o priozvodjacu).
ispričavam se, krivo sam te skužio kad si rekao da bi kupio dual-core procesor da ti donese više performanse, bez gledanja na cijenu.

što se proizvođača i budućih proizvoda tiče, slažem se da ne bi trebali pričati unaprijed... tko zna kakav će athlon biti... lijepo je što ima on-die mem. kontroler i sve to, ali i oni imaju mjesta za zaj... a Intel je 840-kom lijepo pokazao da nije dovoljno ozbiljno shvatio da ljudi više baš i ne tangiraju marketing kao nekada.

Horza (death dwarf)

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills

greater powers

artifacts of choice

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Staro 07.04.2005., 07:38   #43
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

premec:
ti shumom ja drumom... ti si se sad primio toga kak treba optimizirat stroj za pojedinu aplikaciju. ja samo kazem da se trenutno korist od dual-corea za neke stvari preuvelicava jer postoji brdo drugih faktora koji utjecu kada istovremeno pokrenes 5-6 zahtjevnijih aplikacija. ako ti mozes imat 5-6 razlicith optimizacija swapa i Windoza u isto vrijeme, svaka cast.

sto se tice encodinga, to sto sam rekao stoji, neovisno o tome jel ja to radim profesionalno ili me za to bas briga.

iako moze preko 2GB, ja sam lijepo napisao da je moja tvrdnja x64 ali ti si to lijepo preskocio. sto se OS-ova tice, mislim da je jasno da sam za 64bita mislio na Windoze - mala beba zna da neki drugi OS-ovi to nude od stoljeca 7. No, ako specifiramo da se radi o desktop OS-u onda je malo drugacija prica.

btw ne kenjaj mi sa "slab si mi ti PC Ekspert" i "verbal dajaria" jer mi mozes samo dignut tlak.

inace, ja uopce vise ne kuzim u kojem smjeru ide ova diskusija... no, bottom line za mene je to da je dual-core jako zgodan koncept koji ce s vremenom poceti nositi fine benefite. i ja se iskreno veselim da ce stvarno vise aplikacija podrzavat vise procova jer je njihov broj ipak manjini (Adobe, Ulead, itd su ipak u manjini). No, zbog nizeg takta u nekim stvarima ce biti sporiji i to nije dobro. isto tako, 140W za desktop racunalo je previse.
Staro 07.04.2005., 09:06   #44
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
inace, ja uopce vise ne kuzim u kojem smjeru ide ova diskusija...
U tome da PcE autori evidnetno imaju opake dioptrije i engleski im je na razini "go west, kill spider"; cak je i budalasti Anand, sa svojim kvazi multitasking testovima, sasvim uredu konkludirao clanak, a za vase lupetanje kada ste objavili novost, opravdanja nema...

Programer
Staro 07.04.2005., 10:32   #45
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
premec:
ti shumom ja drumom...
Sto jest, jest. Ti pricas o svojoj teoriji, a ja o svojoj praksi.
Citiraj:
... ti si se sad primio toga kak treba optimizirat stroj za pojedinu aplikaciju. ja samo kazem da se trenutno korist od dual-corea za neke stvari preuvelicava jer postoji brdo drugih faktora koji utjecu kada istovremeno pokrenes 5-6 zahtjevnijih aplikacija. ako ti mozes imat 5-6 razlicith optimizacija swapa i Windoza u isto vrijeme, svaka cast.
Uporan si s tim multitaskingom. Da si ikada ozbiljno preenkodiravao video materijal u Premiereu, uvidio bi da u takvim trenucima Premiere zahtjeva da bude jedan i jedini (cak i gasenje real-time scaninga antivirusa dobro dodje), te da niti o kakvom multitaskingu nema govora. U tim trenucima nije potrebno imati TB RAMa, vise koristi ima od dva i vise procesorska procesa (dual PIII450 sa 512MB RAMa PC100 tek je 5-10% sporiji od PIII 1GHz sa 512MB RAMa PC133, kao sto je P4 2.4 sa HT-om oko 50% brzi od istog bez HTa).
Citiraj:
sto se tice encodinga, to sto sam rekao stoji, neovisno o tome jel ja to radim profesionalno ili me za to bas briga.
Ma stoji kao kula od karata.
Problem je sto se nikada nisi time ozbiljno bavio i imao vremenske rokove u kojima si nesto trebao odraditi. Slazem se da se i u tom slucaju reenkoding moze raditi gro sati tijekom noci (da bi projekt bio gotov za sutra u podne), ali ako rezultat reenkodinga nije zadovoljavajuci (pretapanja se ne uklope kako se cinilo ili kupac time nije zadovoljan), tada je od velike koristi imati stroj koji zadatak reenkodiranja moze izvrsiti za 2-3 sata (na taj nacin mozes imati i 2-3-4-5 verzija za kupca, pa cak i napraviti zavrsnu verziju dok s kupcem odes na poslovni rucak).
Citiraj:
iako moze preko 2GB, ja sam lijepo napisao da je moja tvrdnja x64 ali ti si to lijepo preskocio. sto se OS-ova tice, mislim da je jasno da sam za 64bita mislio na Windoze - mala beba zna da neki drugi OS-ovi to nude od stoljeca 7. No, ako specifiramo da se radi o desktop OS-u onda je malo drugacija prica.
Ispricavam se, doslo je do malog nesporazuma.
Osobno sam mislio iskljucivo na 32-bitne verzije Windowsa jer sam govorio o ozbiljnim primjenama Windows platforme. Po mom misljenju se 64-bitna Windows platforma tek treba dokazati u svojoj funkcionalnosti, pogotovo sto jos nije izasla, niti postoje neke ozbiljnije aplikacije (da ne kazem driveri za specijalizirani hardware) koje bi se trebale okoristiti stanovanjem na 64-bitnim verzijama Windowsa. Osobno smatram da se ova verzija 64-bitnih Windowsa nece nesto uspijeti ugurati na Desktop platforme, vec je njegova vrijednost sto je tek pokazatelj buduceg razvoja Desktop OSova (za 5 godina ce 32-bitni OSovi biti kao i danas 16-bitni).
A ozbiljne aplikacije (za koje licence kostaju od 100.000kn na vise) ionako rade iskljucivo na UINXu, tako da kada se spominje 64-bitni OS i ozbiljan workstation rad, za sada niti ne pomisljem niti o kakvim 64-bitnim Windowsima.
Citiraj:
btw ne kenjaj mi sa "slab si mi ti PC Ekspert" i "verbal dajaria" jer mi mozes samo dignut tlak.
...
Ispricavam se na tome, ali malo me sokirala tvoja izjava. Previse teoretiziranja uz nekakve buduce proizvode, bez mnogo osjecaja za postojece i trenutno porpilicno rasirene platforme. Pogotovo sto si krenuo u paralele o stvarima koje niti uopce nisam spominjao (multitasking u video-editingu).
Staro 07.04.2005., 13:11   #46
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Bubba
U tome da PcE autori evidnetno imaju opake dioptrije i engleski im je na razini "go west, kill spider"; cak je i budalasti Anand, sa svojim kvazi multitasking testovima, sasvim uredu konkludirao clanak, a za vase lupetanje kada ste objavili novost, opravdanja nema...
zašto ih onda čitaš? kaj nemaš pametnijeg posla?

Horza (death dwarf)

character perks

major skills

greater powers

artifacts of choice

Staro 07.04.2005., 14:38   #47
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

premec:
Sve kaj si napisao je potvrdilo to kaj ja govorim, iako ti to tako mozda ne vidis.
Staro 07.04.2005., 14:41   #48
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Bubba
iako ja osobno doticni news ne bih tako napisao, horza ima pravo na svoj stav. sa druge strane bubba, opet si poceo sa svojim patronizirajucim stavom kojeg nitko ne voli a najmanje ja.
Staro 07.04.2005., 17:30   #49
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Sve kaj si napisao je potvrdilo to kaj ja govorim, iako ti to tako mozda ne vidis.
Cuj, morat ces mi nacrtati kak to mislis.
Usli smo u raspravu, stavovi o odredjenoj tematici (tvoj teoretski i moj praktican) nam se razilkuju, a na kraju ispada da govorimo o istim stvarima? Gdi? Sam nekaj prespavao?
:confused:
Staro 07.04.2005., 19:37   #50
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Citiraj:
Cuj, morat ces mi nacrtati kak to mislis.
Usli smo u raspravu, stavovi o odredjenoj tematici (tvoj teoretski i moj praktican) nam se razilkuju, a na kraju ispada da govorimo o istim stvarima? Gdi? Sam nekaj prespavao?
:confused:
ajd dodji na kavu pa cu ti objasniti
Staro 08.04.2005., 00:05   #51
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Horza
zašto ih onda čitaš? kaj nemaš pametnijeg posla?
Zaintrigirao me tvoj neargumentirane pamflete. Ali to ne mijenja status quo.

Programer
Staro 08.04.2005., 00:08   #52
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Nemam se živaca ponovo uključivat u raspravu, ali samo mala notica glede Win XP Pro x64 Edition. Dotični je izašao u prodaju, a najzanimljivija shema je to što vlasnici legalnih kopija 32-bitnih Windowsa XP Pro mogu svoju licencu zamijeniti za licencu novih 64-bitnih Windoza.
Staro 08.04.2005., 01:58   #53
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Beren
Nemam se živaca ponovo uključivat u raspravu, ali samo mala notica glede Win XP Pro x64 Edition. Dotični je izašao u prodaju, a najzanimljivija shema je to što vlasnici legalnih kopija 32-bitnih Windowsa XP Pro mogu svoju licencu zamijeniti za licencu novih 64-bitnih Windoza.
kako?
jel to vrijedi za OEM ili samo za retaiil kopije?
pinsla je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2005., 22:50   #54
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Beren
...Win XP Pro x64 Edition. Dotični je izašao u prodaju, a najzanimljivija shema je to što vlasnici legalnih kopija 32-bitnih Windowsa XP Pro mogu svoju licencu zamijeniti za licencu novih 64-bitnih Windoza.
Ako je "zamijeniti" tocno, onda je to pushiona. Ostajes bez licence za 32-bitne windowse, a imas licencu za 64-bitne Windowse. Driveri su jos nedovoljno dobri (a za vecinu HWa ih jos niti nema), nema aplikacija...

OK, slazem se, ponuda je primamljiva, ali ce ta akcija zavrsiti prije nego se pocnu pojavljivati upotrebljivi driveri i SW (poznavajuci Microsoft i njihove akcije).

Uostalom, ja ovdje lupetam, a moram pitati.
Dali se 32-bitna verija softwarea (npr. MS Officea) moze izvrsavati pod 64-bitnim Winima i koliko dobro? Jeli netko imao prilike probati? Ima li antivirusa koji rade pod 64-bitnim Winima? Sto je uostalom s opcenitom upotrebljivoscu 64-bitnih Windowsa?
Staro 08.04.2005., 22:59   #55
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Sav 32-bitni softver koji ne zadire previše u sistem radi bez problema. Dakle office i slične stvarčice - no problemo.

Anti-virusni softver je već druga priča. Koliko ja znam radi samo Avast! i to provjereno. Danas sam instalirao Win XP x64 Ed. pa sam se malo igrao. Sa driverima ima malo zajebancije, ali sam generalno stroj natjerao da radi kak spada. Jedino što mi je stvarno falilo su driveri za logitechove periferije kojih još uvijek nema.

Naravno, nemam pojma kakvo je stanje sa podrško za opskurniji hardver. Ja sam upogonio Audigy 2, GF6800, VIA-in SATA kontroler i 3Comovu onboard mrežnu karticu.

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na