Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Rezultati ankete: Koji od ovih 2.1 sustava smatrate najboljim?
Creative Labs I-Trigue 3300 0 0%
Creative Labs I-Trigue 3400 0 0%
Creative Labs I-Trigue L3500 6 27.27%
Logitech Z-3e 6 27.27%
Harman Kardon Creature 10 45.45%
Glasači: 22. Ne možete glasati na ovoj anketi

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 24.02.2005., 13:01   #31
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ja sam se odlučio na high-end 2.1 sistem i stojim između Logitecha Z-2300 i Creative Megaworks 250D. Oba koštaju 1150kn, i oba su opaka.

Za neke prijedloge sam isto otvoren, samo moraju bit dostupni kod nas.

Muzika bi uglavnom bila sa MP3 i igara, važno je da se čuju (povremeni party)...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline  
Staro 24.02.2005., 18:54   #32
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Originally posted by Renesis
Ja sam se odlučio na high-end 2.1 sistem i stojim između Logitecha Z-2300 i Creative Megaworks 250D. Oba koštaju 1150kn, i oba su opaka.

Za neke prijedloge sam isto otvoren, samo moraju bit dostupni kod nas.

Muzika bi uglavnom bila sa MP3 i igara, važno je da se čuju (povremeni party)...

Cambridge MegaWorks su akustički kvalitetniji dati će širu zvučnu pozornicu i bolje srednje tonove, kao i jači subwoofer, no isto tako i lošu integraciju satelita i subwoofera. Također će te iritirati neke nepraktične fore poput nespretnog upravljača i prenapuhanosti suba kojeg nikad ne možeš do kraja stišati. Prednost je što ima digitalni SPDIF koaksijalni ulaz i ugrađen 24/96 DAC.

Logitech će nuditi bolju praktičnosti i integriranost, kao i ugodniji zvuk (doduše akustički slabiji), no slabije karakteristike i opremljenost.

Koji god odabareš, bit ćeš generalno zadovoljan - oba sustava imaju impresivne akustičke karakteristike (za multimedijske sustave) i za tulume su provjereno odlični! Očekuj čist i detaljan zvuk, a kad zatreba, možeš i stakla sa prozora raznijeti...

Iako, ja bih na tvom mjesti ušparao još 200 kn i uzeo Altec Lansing MX5021.
Jango Fett je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.02.2005., 19:15   #33
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

U to mi je već puno previše para...

Jedva ću ovo skupit. trebat će mi skoro 2 i pol mjeseca...

A i nestrpljiv sam već. Bio žicao frenda sub dok ga nije bilo i sad se skroz zapalio...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline  
Staro 03.03.2005., 10:49   #34
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Evo da malo podignem temu...

moj konačan odgovor za 2.1 sustav je Bose Companion 3. Iako uvjerljivo najskuplji, toliko su i dobri.
Otišao sam do Lifestyle centra u Maksimirskoj (AsComm) i poslušao već izložen Companion 3 sustav, i bio ništa manje nego do kraja oduševljen.

Kao da su se lomili fizikalni zakoni - iz nevjerojatno malih, slatkih super dizajniranih satelita izlazio je zvuk takve čistoće i točnosti da bi se moji MegaWorks 2.1 komotno mogli sakriti. Ista je stvar bila sa prostornošću i širinom zvučne pozornice. Basa ima napretek, spsobnog da ruši zidove, a ujedno je utegnut, točan i agilan.
Bose Companion navodno koristi interni EQ koj se ne može isključiti, no uvjeravam vas - nakon što ih čujete nikad nećete htjeti vaše MP3-ce loše kvalitete slušati u pravom obliku! Sustav udahnjuje novi život glazbi - glatak i profinjen, izuzetno točan zvuk kojem ne nedostaje ni visokih ni srednjih tonova unatoč malim jedinicma- Bose je napravio pravo malo čudo. Na najvećim glasnoćama iznenađenje slušatelja ne izostaje - unatoč velikoj glasnoći mali sateliti sa lakoćom i bez izobličenja nastavljaju davati odličan zvuk.

Posebna je poslastica lakoća korištenja - mali žičani daljinski u obliku hokejaškog paka koristi prsten za stižšavanje i pojačavanje, a njegova gornja površine je osjetljiva na dodir i instantno se zvuk umuti na dodir prsta. Vrlo jendostavno i izgleda toliko cool da odmah počnete sliniti i skupljati novce.

Košta dosta, 2300 kn (2000+ nešto sitno kn za gotovinu), ali vjerujte, toliko dobro i zvuči. Nijedan drugi 2.1 sustav kojeg sam čuo nije im ni do koljena. Idealno za svaki prostor i za svaku namjenu, osim audiofilske naravno. Sigurno ću ih uzeti kad završim svoj primarni Hi-Fi.

No što ja pričam... trki svi u AsComm da se i sami uvjerite da se isplati dodatno šttedjeti. Mnogi smatraju da je Bose snobovska firma gdje je šminka ono što košta, no zapravo, uvijek dobijete onaj "WOW!" za kojeg ste tako masno platili.
Jango Fett je offline  
Staro 03.03.2005., 12:39   #35
gospar
Faraon

gospar's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
koliko rmsa?
Staro 03.03.2005., 13:04   #36
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gospar
koliko rmsa?
Haha ta ti je dobra... (kasnije ću reći zašto)

Bose nikada ne daje svoje tehničke specifikacije, pa nitko ne zna koliku snagu zapravo imaju. To je njihova marketinška politika, zbog koje ih mnogi audiofili i tehnofili mrze iz dna duše. Bose radi nekonvencionalan audio. Njihov cilj je pružiti kupcu impresivnu i ugodnu muziku, a ne iskrenu i točnu, pa se zbog toga Bose zapravo ni ne treba svrstavati u konvencionalnog proizvođača audio opreme.

Što misliš, koliko bi snage trebalo da pogoni tako male jedinice tolikom energijom. Ja mislim da je riječ o bolesno velikoj brojci. Mnogi pretpostavljaju da se radi o varanju i da njihovi proizvodi zapravo imaju jako slabe specifikacije pa da ih zato i skrivaju, no to su ljudi koji ne razumiju marketing - naime, mnogo je logičnije da skrivaju specifikacije upravo zbog bolesno velikih specifikacija kao što je ogromna izlazna snaga - a to se i vidi iz dva čimbenika:
1. objašnjava zašto su ti proizvodi užasno skupi (osim toga što su veliki brand)
2. zaista zvuče kao da imaju bolesnu tehnologiju i amplifikaciju

Njihova filozofija je zadiviti slušaoca, i baš zato ne bi smjeli otkriti svoje specifikacije da unište impresiju i mističnost zbog koje Bose ili predmet obožavanja ili mržnje. U svakom slučaju, radi se o reputaciji kojoj skrivanje specifikacija pogoduje i ne smije se poremetiti.

A sada da objasnim zašto sam se našalio na tvoje pitanje: nakon nekog vremena provedenog u audio svijetu, uz ostale spoznaje ide i jedna od najvećih - tehnička specifikacija snage ne znači ništa. Znači, ali ne tako kao što većina ovdje misli.

Naime, prema fizici akustike za glasnoću dovoljnu da čovjeku ošteti uši dovoljno je svega 5-7 W snage. No stvar nije tako jednostavna. Da bi zaita tako bilo, pjačalo treba imati visoku učinkovitos, a najčešće njihova učinkovitost ne prelazi 1%, pa je stoga većina snage rasipana na tehnologiju a ne na zvuk. Audiofilska pojačala veće učinkovitosti (stalne struje, npr. Klasa A) se diče sa svojih 10-20 W snage i s tim uspijevaju nadglasati (sa većom kontrolom naravno) "snažna" pojačala od preko 100 W.

Možda si primjetio da većina zvučnika za PC zna biti vrlo glasna, do kraja izdržljivosti, a da ima tek 15W po satelitu i 30W po subwooferu. S druge strane, oni koji se razbacuju snagom, poput Logitecha i Creative MegaWorksa, također ne znači da su toliko glasni.

SPL (Sound Pressure Level), tj. maksimalna glasnoća kod PC zvučnika sa 5x8W+1x20W iznosi oko 110 dBl, a kod jakog sustava 5x75W+1x150W ta je vrijednost tek oko 120 dBl, tako da razlike baš i nema.

Ono što te više treba zabrinjavati je količina totalne harmoničke distorzije (THD). Većina hi-fi sustava ima izobličenje zvuka oko 0,0001% pri 1kHz, dok se kod PC zvučnika ta brojka kreće čak oko 10%, što znači da PC zvučnici već pri malo jačim glasnoćama deformiraju zvuk (Logitech ima 10%, dok Cambridge MegaWorks, zahvaljujući BASH pojačalu ima oko 3%, čime je bolji po tom pitanju). Ja to izobičenje nisam primjetio kod Bose zvučnika.

Poanta je dakle da watti i nisu od krucijalne važnosti. Bitno je ono što čuješ dok ih preslušavaš, a i da se uvjeriš, odi na izlet u AsComm pa se i sam uvjeri.

Tu se može povući paralela sa svijetom digitalne fotografije. Svi uvijek prvo pitaju koliko Megapixela ima digitalac, ali ne znaju da bi možda trebalo pitati kakvu optiku ima, ili kakav CCD senzor. Megapixeli samo znače koliko može velika biti slika koju uslikaš ali ne i kakva je njezina kvaliteta. Da bi u potpunosti iskoristio rezolciju od 3.0 megapixela, treba ti ekran veći od 24" i rezolucije veće od 1920x1600, no većinu ekrana /17", 19") zadovoljit će i 1.2 Mpix rezolucije.
Profesionalni SLR digitalci imaju tek oko 5.0 Mpix, a svejedno su daleko skuplji i bolji od jednog Sony-a koji ima čak 7.1 mpix.

Ista je stvar sa wattima. To pitanje je toliko irelevantno da bi trebalo doći zadnje.
Jango Fett je offline  
Staro 03.03.2005., 17:27   #37
Ribic
Cushion-first

Ribic's Avatar

Odlično rečeno, Jango Fett. Nadovezat ćui se još samo na ovo što se tiče efikasnosti i glasnoće.

Karakteristika koju mnogi zanemaruju je količina galame koju je zvučnik u stanju dići s obzirom na električku snagu koja se na njemu troši. Jedinica za to je, naravno, dB/W. Što je taj broj niži, to će za istu snagu (dakle, na istom pojačalu s istim settingom) ti zvučnici zvučati tiše. I dok bi sad neki rekli da je to nužno i loše, ipak postoji "caka".

Zvučnici koji imaju taj broj nizak su obično znatno prigušeni - mehanički. Rezonantna frekvencija im je dosta smanjena, a zbog "nevijugajuće" (koja glupa riječ) membrane imaju izvrsnu udarnost, impulzivnost basa, inženjerskim rječnikom, tranzijentni odziv.

S druge strane, zvučnici koji dižu veliku galamu za istu snagu obično nemaju jaki udarac, iako možda imaju sirovu snagu. A audiofilima je udarnost barem jednako toliko važna.

Zato i nema velikog smisla govoriti o snazi, bilo da je RMS ili sinusna (ili PMPO na koji gledam s podsmjehom), ako ne znamo i kolika je osjetljivost zvučnika, dakle koliko imaju dB/W.

Kvalitetniji studijski zvučnici (monitori) su obično prigušeni do daske i u odnosu na ostale zvučnike su toliko tihi da traže monstruozno pojačalo da bi uopće postigli malo veću glasnoću. Ali, kod takvih zvučnika, kad bubnjar lupi bas-bubanj, padne luster.
Ribic je offline  
Staro 06.03.2005., 13:21   #38
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp

Emissary's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Originally posted by gospar
Ja sam inace osoba koja je u Ve-Mil dovela Altec a onda ga je uzelo ostalo hrvatsko trziste, zato ih tako branim .
Šta ti radiš u njih ili?
Emissary je offline  
Staro 07.03.2005., 02:00   #39
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Imam Altec Lansing VS2121. Htio bih kupiti nove zvučnike do 700kn (ovi idu na drugi komp). Uglavnom služe za slušanje mp3-ca pa me zanima da li je bolje uzeti Logitech Z-3e ili Creative Labs, I-TRIGUE 3400? Ne želim prejak bas, nego dobru reprodukciju srednjih tonova.

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Raven_1 je offline  
Staro 07.03.2005., 14:16   #40
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Raven_1
Imam Altec Lansing VS2121. Htio bih kupiti nove zvučnike do 700kn (ovi idu na drugi komp). Uglavnom služe za slušanje mp3-ca pa me zanima da li je bolje uzeti Logitech Z-3e ili Creative Labs, I-TRIGUE 3400? Ne želim prejak bas, nego dobru reprodukciju srednjih tonova.
Nažalost, u kompjuterskm svijetu teško da ćeš naći sustav koji dobro reproducira srednje tonove. U tom slučaju trebao bi izdvojiti bar duplo više novaca. Ovako, preporučio bih ti Creative ispred Logitecha jer Logitech naglašava bas a skriva srednje (pa je stogima i vrlo ugodan za slušanje).

No nebih definitvno išao na model I-Trigue 3400. Neodmijski driveri teže pretjeranom posvjetljavanju zvuka i često vuku prema visokim tonovima. Kompenzacija se doduše postiže sa ugradnjom više drivera, kao što je slučaj sa I-Trigue serijom, no model 3400 nema "opuštajući" faktor da smanji piskutavost. Zbog toga ti preporučam dodavanje još 50-tak kn na onih 700 i uzimanje modela I-Trigue L3500, koji imaju tzv. "Latteral Firing Transducer", dodatne drivere ugrađene sa strane svakog satelita koji služe proširenju srednjetonske pozornice i dodavanju težine zvuku. Trebao bi biti zadovoljan ako ne slušaš na prevelikim glasnoćama.
Jango Fett je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.03.2005., 02:50   #41
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett

Trebao bi biti zadovoljan ako ne slušaš na prevelikim glasnoćama.
Obično slušam na 1/3, a rijetko kad pojačam na glasnije. Za ovu cijenu ne tražim vrhunske nego solidne zvučnike. Iako želim dobru reprodukciju niskih tonova ne želim imati prenaglašen bas, a to znači da je Creative dobar odabir.

Onda ću dodati još malo love za I-Trigue L3500 kad nisu puno skuplji.

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Raven_1 je offline  
Staro 10.03.2005., 23:58   #42
vodokotlic
Premium
Moj komp

vodokotlic's Avatar

Zamolio bih kolegu Fetta (a i ostale) da malo da malo opise AL MX5021 ako ih je negdje slusao. prvenstveno me zanima kako se ponasaju glazbom, filmovi mi nisu toliko bitni.
takodjer me zanima koliko ima polozaj zvucnika utjecaj na zvuk te kako bi bilo najbolje razmjestiti jedan 2.1 sustav.
vodokotlic je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno