Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.08.2008., 11:00   #31
cmonn
Premium

cmonn's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor daytripper Pregled postova
i frend nije imao problema, a imao je quad boot, s linuxom jos pokraj...
Ko ti je taj ?

Citiraj:
Autor MrShadow Pregled postova
Imam na disku 3 particije. Od toga je jedna prazna,druga je sa XP,a treca sa Vistom...XP vise ne koristim pa sam htio formatirati particiju kako bi dobio prostora za druge stvari..Kako da uradim format particije na kojoj je XP,a da ne unistim vistu?

hvala

Ovako sam to ja napravio, step by step.
Moja situacija: XP x32 na particiji C i naknadno stavljena Vista x64 na particiju D (+ostalo).
Posto je Vista nakon svih zakrpa postao stabilan i IMHO vizuelno ljepsi OS od XP-a, sa daljnjom podrskom MS-a, logicno je da s vremenom postane promarni OS na kompu.
Problem nastaje kod zelje za povecanjem slobodnog prostora na disku tj, formatiranjem primarne boot particije na kojoj je XP.
Posto je Vistin boot loader "iznad" XP-ovog i nalazi se na aktivnoj particiji C treba ga sacuvati tj, vratiti na tu particiju nakon formata.

1. Instalirati Acronis True Image (ili bilo koji drugi prog za backup podataka/particija ; napraviti odvojeni backup particije C i D) i Acronis Disk Director (za low level pristup disku). Napraviti bootabilan CD sa ta dva programa (opcija u jednom od njih).

2. Pokrenuti Disk Director sa tog CD-a i formatirati primarnu aktivnu particiju C na pocetku diska (na kojoj se nalazi XP).
Posto se sve to radi zbog povecanja slobodnog prostora, treba smanjiti velicinu te particije (resize). Ja sam je stavio na 3Gb da mi gore bude Page file na pocetku diska, a moze se smanjiti i na 100 Mb.
Sa ostatkom slobodnog prostora radi se sta se hoce (increase partition size, format). Pa Exit.

3. Bootati sa Vistinog DVD-a i odabrati opciju Repair. Ponudit ce da automatski popravi instalaciju i nakon toga ide u restart.

Kod sljedeceg dizanja sistema javlja error NTLDR is missing. CTRL+ALT+DEL za restart i opet boot sa DVD-a i opcija Repair. Sad ce detektirati instalaciju Viste, Next i Startup Repair.
Taj postupak treba ponoviti DVA puta tj, sve dok ne nestane NTLDR error i sistem se normalno digne sa diska.

Ukoliko imas nelegalnu Vistu, potrebno je ponovo aktivirati, a to je najmanji problem . Dobro je imati SP1 da se ne moras vracati u Safe Mode.
Ako bilo gdje zapne, imas backup sa pocetka price.
I to je to sto se tice toga.

Sad, iako ce ti u Visti pokazivati da se nalazi na particiji C, ona je jos uvijek na D i nije na samom pocetku diska i aktivnoj boot particiji.
Ako je netko pokusao i uspio prebaciti je na tu prvu particiju C, neka javi postupak. Mada mislim da ce biti problem zbog konvertiranja slova i linkova na programe, registry...

Pozdrav
cmonn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno