Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.05.2008., 19:45   #31
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor MAHER Pregled postova
gle nemoguce je vratiti se na predbolonjski sistem,nemoguće je sada smanjiti grupe (mozda onaj kompleks na borongaju pomogne kroz par godina ),trebalo bi bolje rijesiti promjene prava tokom studija,plačanje ali ne vjerujem da ce se prosvijedima to rijesiti,to lokalno jedino mozete preko studentskog zbora
Ma da, ali to s smještajom je uvijek tako bilo, na velke grupe smo navikli pa nas ni to nebi trebalo smetat.

Ajde da ipak kažem što mislim o plačanju: mislim da je kod nas jako jeftino studirat i mislim da oni koji se potrude mogu bez kinte od roditelja završit faks, (bez da rade uz studiranje).

A opet, neznam za što konkretno prosvjedovat kad svi imamo različite probleme.

Mene jedino muči to polaganje na mom faksu, a opet zlobnici (ja) bi rekli da, da sam se trudio, nije ni to nepoloživo, a ko mi je kriv da si uvijek nađem neku zanimaciju samo da ne učim...

Tako da: where's a will there's a way...
matman je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2008., 22:05   #32
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Fleks Pregled postova
Dobro kod tebe je drugacije to dosta na faxu bilo ako se nevaram slusa se predmet po predmet, nemas mjesano, jel tako?
Da pa to i je jedna od glavnih stavki američkog sistema u uzoru na koji se radi reforma - da se radi jedna glavna i eventualno još neka dodatna stvar koja je "zanemariva" tipa izborni i sl...

To i je bolonja pure, samo većina fakseva još "nemože" prijeći na taj sistem pa vuku stari...

Citiraj:
I to je prednost sto na vecini fakulteta daju skripte. Kod mene 30% daju skripte, a 70% nemas nikakve konkretne materijale od profesora sto je sranje, pa se moras hebat sa knjigama pisanima u beogradu 80 godina proslog stoljeca sa pola fraza koje se ne upotrebljavaju. Ja sam se dosta snaso sa nabavkom skripti istog fakulteta, ali iz drugih gradova...
A kita Fleks stari moj, kod nas iz skoro ničega ne postoji služben askripta, skripte su pisali stariji studenti i postali na web da si mlađi naraštaji mogu s tim olakšati život, inače kod nas su ti uglavnom sve knjige od 400+ strana (pa i do 2000 strana) tek tamo na višim godinama se malo stanje na oko 200-300... a skripte ti nedaju niti u snovima...
Čak su asistenti i novaci dripci pa ako ih neko pita jel dostaskripta ma kavi ma nema šanse ziher padaš i sl, my ass od kad sam bio na 4g počeo spremati tako ispite pao sam samo 2 puta na ispitu od njih jedno 30-40 kolko ih je bilo...
Istina to su u biti jako sažete knjige moraš barati s nekim stvarima da možeš iz njih spremit ispit ali tako je sa svim sažecima tja...

IStina bog mi bar imamo ažurne službene knjige (nečast izuzecima) pa čak i preažurne pa te nekad bezveze prcaju s glupostima, ali da nejdem dalje u OT...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.05.2008., 00:24   #33
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Ma dobro to je sad vec do faxa kak ti daju materijale i to, al meni se osobno bolonja sviđa SAMO zbog ovo prvog sto si napisao. To je prefakin genijalno i samo zbog tog je bolonja uber.

Ovo ostalo je tak tak. Ovo sto su na vecini fakulteta napravili sa bolonjom je katastrofa. Najradje bi odustao, 2 godine otisao sljakat i onda natrag na fax kad rijese sva ta jebene sranja koja me svaki prokleti dan sve vise i vise nerviraju...
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 00:50   #34
kalixius
...carpe diem...

kalixius's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
činjenica je da je bolonjcima 5x lakše,šta se bunite koji k to je po meni i vise nego dobar razlog za šutit
Nitko nema ništa protiv bolonje,ali ona se kod nas provodi "preko one stvari".Bolonja je više na papiru nego u praksi.

Najbolje da nekoliko generacija "propadne" pa će onda tek iz ministarstva shvatiti da su pogriješili te krenuti nešto mijenjati.
kalixius je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 04:02   #35
matman
Premium

zaro sam negde gore napisal balkonja ili balkanja neznam više... pa smatram da "ovo" nije ni dostojno imena onog sporazuma potpisanog u Italiji

Ali stvarno se ne osječam pozvanim prosvjedovat jer ne postoje konkretni i ostvarivi zahtjevi (kao što je bio s odgađanjem državne mature).

A što se skripta i materjala tiče, na mom faksu se toga ima, i ako si faca i to proučiš i sve znaš, ne da si car nego znaš i više nego za 5. Ali jebiga to je ipak matematika... A i materjala ima tolko da nebi opće smel igrat wow da oću sve proučit u razumnom vremenu (semestru)
Staro 03.05.2008., 04:33   #36
matman
Premium

...

Zadnje izmijenjeno od: matman. 03.05.2008. u 04:35. Razlog: izgleda da sam lud, pijan ili slijep:) ili različite kombinacije toga
Staro 03.05.2008., 08:05   #37
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
...meni se osobno bolonja sviđa SAMO zbog ovo prvog sto si napisao. To je prefakin genijalno i samo zbog tog je bolonja uber...
Da istina kad se navikneš skkužiš da je to puno bolji sistem, samo jednu stvar radiš i na jednu stvar se koncentriraš s idejom da odma rješiš ispit iza bloka, jedini problem je kaj najčešće nemaš slobodan taj tjedan iza i ispit u petak nego ti je ispit u toku iduće nastave, a to je pak uzrokovano time da se nije prilagodila satnica predmeta i uskladila međusobno (a to znači kresanje jer i ovako nam je nastava od početka 10mj pa do kraja 7 bila) što se katedrama nesviđa jer pada broj sati koje si kod njih...

Citiraj:
...Ovo ostalo je tak tak. Ovo sto su na vecini fakulteta napravili sa bolonjom je katastrofa. Najradje bi odustao, 2 godine otisao sljakat i onda natrag na fax kad rijese sva ta jebene sranja koja me svaki prokleti dan sve vise i vise nerviraju...
Da znam čuo sam od ekipe kakve su "bolognje" izveli na nekim faksevima...
Staro 03.05.2008., 12:40   #38
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Da znam čuo sam od ekipe kakve su "bolognje" izveli na nekim faksevima...
Uzas... Stari moj užas... nebi htio ulazit u to da je na svim faxevima tak, al ne vecini fakulteta od frendova i mom faxu to je provedeno da je koma. To nije studiranje. To je srednja skola sa hrpom i hrpom nedifiniranog gradiva.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 13:10   #39
Funkenstein
Premium

Funkenstein's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Kad ste se već dotakli bolonje ...

Na mom faksu is svakog usranog kolegija vride drugačija pravila. Šta nemaju svi isto, nego ovi te ovako hebu sa teorijon, oni onako, jednima možeš dio proć na ispitu, drugima sve moraš, ...

Možda su iz različitih kvartova Bologne?

Funkenstein je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 19:18   #40
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor kontroler Pregled postova
Ajde da ipak kažem što mislim o plačanju: mislim da je kod nas jako jeftino studirat i mislim da oni koji se potrude mogu bez kinte od roditelja završit faks, (bez da rade uz studiranje).
Mora da se šališ. Kod nas je jeftino studiranje? Odkad?
tutix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.05.2008., 19:28   #41
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor tutix Pregled postova
Mora da se šališ. Kod nas je jeftino studiranje? Odkad?
Baš,nisam ni skužio ovu nebulozu.Možda ako živiš u Zagrebu imaš minimizirane troškove,ali za nekog tko je došao iz provincije računaj ~450€ mjesečno makar.
A da ne spominjem linearno plaćanje.
žile je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 19:49   #42
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

S obzirom na prosječnu platežnu moć stanovništva mislim da je u rangu sa ostatkom svjeta, raja ne kuži da studiranje redovnog studenta uz potporu ministarstva (koji ne plaća školarinu) isto tako košta kolko i svakog drugog koji plaća, samo tu lovu ne daje student nego ministrstvo alocira tu svotu svake godine kad se upiše faksu, dakle to je u biti svojevrsna stipendija...

E sad troškovi života kod nas to je već nešto drugo, nije problem same cjene studiranja kao takvog nego nedostatka mjesta u domovima, cjena hrane, stanova i ostalog, pa nekad čak i knjiga koje moraš kupit oćeš nećeš, kad se to uzme nagomila se toga, naravno da nije besplatno ali nije niti tolko skupo ko recimo kod amera di (ako uopće zadovoljiš uvjete i dobiješ stipendiju) vraćaš to jedno 15g poslje toga sa pola prosječne plaće...

Ipak da baš "bez kinte od roditelja" neko sve izgura, heh... Zapravo to ovisi koji je faks u pitanju tj kolko vremena imaš za raditi sa strane da se nekaj zaradi, recimo ja sam dva puta radio preko ljeta i skoro ljosnuo godinu radi toga jer nisam spremio ispite na vrijeme za jesenske rokove i iako sam solidno zaradio pa se isplatilo rabotat cjelo ljeto to mi nebi bilo dosta niti za pola godine a kamoli cjelu, a ja sam redovni iz prve skupine bio, tako da neznam baš, posebno kad neko mora još i školarinu platiti...
Dobar komad te love sam potrošio sebi na knjige za iduću goddinu koje sam morao kupit jer bi bilo sranja da nisam, svi kojima je ispite držao profesor koji je napisao udžbenike zna o čemu govorim...
Staro 03.05.2008., 20:23   #43
matman
Premium

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
raja ne kuži da studiranje redovnog studenta uz potporu ministarstva (koji ne plaća školarinu) isto tako košta kolko i svakog drugog koji plaća, samo tu lovu ne daje student nego ministrstvo alocira tu svotu svake godine kad se upiše faksu, dakle to je u biti svojevrsna stipendija...
upravo to, takvih je mjesta puno, em svako ima nnekakvu stipendiju na to, bilo gradsku, županijsku ili državnu. Em ako već plačaš, mislim da je najskuplje mjesto na mom faksu 5500kn. Ajde znam da se penje to na nekima do 9, ali hm to su 2 prosječne plače, ajde malo proguglajte vani kolko je i ajde proguglajte kolki su troškovi prehrane i smještaja studenata po kampusima i usporedite to s našim, još debelo socijalnim, stanjem (iliti ga poretkom)...

2. znam nkoliko ljudi koji imaju roditelja sa 700kn mirovine, braču učenike, a oni upisali faks bez plačanja, dobivaju stipendiju i i maju dom, čak su si u stanju ušparat 200, 300kn po mjesecu... Tako da mrzim kad mi ljenčine kukaju!!! (ovo općenito u životu, nemojte se nač uvrijeđenima, ne mislim na nikoga konkretno) da napomenem, sve su dobili bodovima iz ocjena, eventualno još bodova na braču učenike...(nikakva djeca branitelja i te fore)

Da se razumijemo, ja sam isto jedan od lijenčina, ali ja to znam i "ne serem po državi" jer se meni neda učit. NHF
Staro 03.05.2008., 20:32   #44
matman
Premium

Citiraj:
Autor žile Pregled postova
Baš,nisam ni skužio ovu nebulozu.Možda ako živiš u Zagrebu imaš minimizirane troškove,ali za nekog tko je došao iz provincije računaj ~450€ mjesečno makar.
A da ne spominjem linearno plaćanje.
Hm, otprilike si upravu, da to je najskuplja varijanta.
Podstanar + jaako skup faks.

Ali takvi bi trebali razmislit dal to hoće, po meni bi biti loš student i trebao biti luksuz, jer vjeruj mi na svaku tu školarinu od XYZT kuna godišnje ti državu koštaš još jednu nulu (xyzt0) više, i sad da oni pojeftine takvima koje se trude što više njihovog (i što duže) novca trošit...hmmm
Staro 03.05.2008., 20:42   #45
žile
Banned

žile's Avatar

Ja osobno,državu koštam 0 kn.
Stan 950kn na trešnjevci s cimerom.
Režije 450kn.
Džeparac za menzu,HW,cigare i slično(u grad ne idem) 1600-2000kn,kako kada.
=~3000kn,samo život.
Staro 03.05.2008., 20:58   #46
matman
Premium

Citiraj:
Ja osobno,državu koštam 0 kn.
kak? 100 000kn ti je školarina?

A mogu ti reči da i nisi baš skroman, ja trošim 800kn mjesečno max na život,
gle idem sad van, žurim, bacajte replike samo, nemojte mislit da se svađam, samo vam hoću pokazat stvari malo iz druge perspektive. Pa kad dođem doma probat ću nešto odgovorit. MOžda potražim i konkretne brojeve vani i tu pa i to postam...
Staro 03.05.2008., 21:20   #47
DjedMraz
Chile
Moj komp

DjedMraz's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:

gle idem sad van, žurim, bacajte replike samo, nemojte mislit da se svađam, samo vam hoću pokazat stvari malo iz druge perspektive. Pa kad dođem doma probat ću nešto odgovorit. MOžda potražim i konkretne brojeve vani i tu pa i to postam...
Ako toliko trosit onda fakat jedes 1 dnevno u menzi, spavas na klupicama i hodas po otvaranjima gdje nude besplatne grickalice?
bez uvrede al sa 800 kn mjesecno se nemoze zivit!
Staro 04.05.2008., 04:05   #48
žile
Banned

žile's Avatar

Citiraj:
Školarina više manje,blizu si.Nije da se bahatim sad kao ja sam faca što idem na privatni faks,naravno da nisam nego sam bezobraznik koji je u stanju starom izbit 100k kn iz džepa jer mu se kvazi neda učit,skidam kapu yedwy likovi s pmf-a i FERovci koji ne prodaju maglu nego šute i studiraju.
MaCiC,tesko da,iako vjerujem da postoje likovi koji to mogu bez beda s obzirom da imam 10 minuta do menze pa opet jedem jednom dnevno.Moj obrok dođe 20kn,što ne znači da svako troši 20kn,u teoriji se može,mada se meni to nikad nije desilo obzirom da me izlazak s curom u cinestar dođe 150
I nemožeš biti bahat,nemaš staža za to i ovo nije prilika za koju trebaš tu sposobnost upotrijebit,objasnit ću ti jednom
Staro 04.05.2008., 11:30   #49
matman
Premium

Citiraj:
Školarina više manje,blizu si.Nije da se bahatim sad kao ja sam faca što idem na privatni faks,naravno da nisam nego sam bezobraznik koji je u stanju starom izbit 100k kn iz džepa jer mu se kvazi neda učit,skidam kapu yedwy likovi s pmf-a i FERovci koji ne prodaju maglu nego šute i studiraju.
MaCiC,tesko da,iako vjerujem da postoje likovi koji to mogu bez beda s obzirom da imam 10 minuta do menze pa opet jedem jednom dnevno.Moj obrok dođe 20kn,što ne znači da svako troši 20kn,u teoriji se može,mada se meni to nikad nije desilo obzirom da me izlazak s curom u cinestar dođe 150
I nemožeš biti bahat,nemaš staža za to i ovo nije prilika za koju trebaš tu sposobnost upotrijebit,objasnit ću ti jednom

Naravno da vam je jasno da ga i ja serem i vučem iz krajnosti u krajnost, ali:
10kn obilan obrok (glavno jelo, varivo grah, jogurt i 2 soka) 10kn. Čak i da 3x dnevno jedem (a ne jedem, nego 2 put jer ne stignem) 30x30 = 900kn

Ja osobno mislim da država meni ne treba plačat cigarete, izlaske, alkohol...

Velim, možda je to zato jer sam za svoju situaciju kriv sam...odmah nakon jedne godine prokockao državnu za posebno nadarene i dom, pa nemam obraza žalit se. E a ako sam ja to dobio, onda mi nebrete reči da se nemože

Jako puno ljudi ima stipndije i domove, a nije da se trgaju ono, da pate i samo uče da ga zadrže jer se osječaju socijalno ugroženo, ali ono, jebiga postoji vreme za zajebanciju, a postoji ono za učenje, meni to nažalost nikad nije doprlo u glavu, pa me već strah kak bu moj izlet u Zg završil.

+ja sam još uvijek bez plačanja...tak da, hm, da ja biram koga bi država stipendirala, majmuna ko sebe, hm neznam...

A dobro žile , to mjenja situaciju, al kužiš me kaj oču reči, jer (ako se dobro sječam ovak iz glave) svaki student na Zagrebačkom Sveučilištu državu košta preko 90 000kn godišnje... pa mislim da to svima dosta govori... a i pogledajte si cijenu hrane i smještaja unutar Berklyjevog kampusa npr., njihove školarine (nemaju bezveze college fondove od malena) i prosječnu plaču...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno