PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Prosvjed studenata diljem Hrvatske 7.5.08. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=106304)

Botlorn 01.05.2008. 16:21

Prosvjed studenata diljem Hrvatske 7.5.08.

Dakle, na linku ispod imate najavu prosvjeda studenata diljem Hrvatske, inspirirani i ohrabreni mladim srednjoskolcima.

http://streformator.blogspot.com/

Tamo vam je i dokument u kojem pisu razlozi nezadovoljstva i pokusaj prijedloga za promjenu.

Ako zelite i mozete (pogotovo vi studenti) sirite to dalje svim raspolozivim Social Networking servisima (fejsbuk, myspace, twiter i sta ti ja znam). Da vidimo koliko je taj Internet mocan :chears:

Btw. Blog nije moj.

P.s. Molim Moda da promijeni datum sa 10.5. na 7.5. Hvala

DoX_Chabar 01.05.2008. 16:35

Ma da, sad je srednjoškolcima uspjelo pa bi i vi... Admini, brišite ovo, nece od ovoga biti nista :)

Jelc 01.05.2008. 16:38

"potaknuti hrabrošću studenata s nekih fakulteta pa i nedavnom odvažnošću srednjoškolaca..."

Ono..."pa i"...srednjoškolci pokazali muda pa i studoši idu lagano...:p

Mislim da bi pomoglo da se "Dokument s našim zahtjevima i objašnjenjima " definira malo smislenije i pismenije jer ovak izgleda kao jeftin pamflet natipkan zbrda-zdola a inspiriran pljuvanjem po studošima dok su se srednjoškolci izborili za svoje...

Botlorn 01.05.2008. 16:38

Citiraj:

Autor DoX_Chabar (Post 1016763)
Ma da, sad je srednjoškolcima uspjelo pa bi i vi... Admini, brišite ovo, nece od ovoga biti nista :)

Dakle, kuzim da postoji smajl, ali ne kuzim zasto bi spamao po temi bez veze. :stoopid:

Cak i ako mislis da nece biti nista od toga, nema razloga da admini to brisu.

Edit: Jelc, kuzim sta hoces reci i djelomicno sse slazem. Ipak, za prvu ruku mi se cini okej. Ljudi su shvatili da se Internetom moze i kvalitetno komunicirati. Ako se povezu studenti i razmijene iskustva (a znam da ima puno negativnih, ali i konstruktivnih kritika) siguran sam da cemo doci do "boljeg" dokumenta.

Edit 2: ne kuzim cemu ismijavanje moguceg prosvjeda zbog vec odrzanog srednjeskolskog - zasto bi bilo ikoga sram ako je inspiriran i potaknut necim? Zar bi mene trebalo biti sram kad potaknut nekom dobrom tekmom na tv-u otidjem i sam malo loptu nabijati ispred kuce (a ne nabijam je cesto)? Nemojte s tim djetinjastim "to je vec netk pa ste vi povodljivi" komentarima.

kalixius 01.05.2008. 16:42

Citiraj:

Autor DoX_Chabar (Post 1016763)

Nije istina i ako su srednjoškolci imali svoju temu onda zaslužuju i studenti.

U Zagrebu će 07.05 u 12,00h Filozofski i PMF započeti prosvjed kod Mimare.

Jelc 01.05.2008. 16:57

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 1016766)
Edit 2: ne kuzim cemu ismijavanje moguceg prosvjeda zbog vec odrzanog srednjeskolskog

Zato kaj ti je cijeli post inspiriran:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/i...e-/385005.aspx

Neću ni spominjat pompozno korištenje riječi kao "Social Networking servisima..." i sličnim...

Poanta je u tome da je žali-bože da studoši tek sad kad su mediji malo popratili zbivanja sa srednoškolcima "dižu glavu"...isto tako je žali-bože da im trebaju "Social Networking servisi" da bi se dogovorili i išta poduzeli...

Ono-da nema Facebook-a bog zna kaj bi bilo sa studentskim pravima:p

Nadam se da shvaćaš kaj sam mislio reći ovim postom.

Botlorn 01.05.2008. 17:05

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1016777)
Zato kaj ti je cijeli post inspiriran:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/i...e-/385005.aspx

Neću ni spominjat pompozno korištenje riječi kao "Social Networking servisima..." i sličnim...

Poanta je u tome da je žali-bože da studoši tek sad kad su mediji malo popratili zbivanja sa srednoškolcima "dižu glavu"...isto tako je žali-bože da im trebaju "Social Networking servisi" da bi se dogovorili i išta poduzeli...

Ono-da nema Facebook-a bog zna kaj bi bilo sa studentskim pravima:p

Nadam se da shvaćaš kaj sam mislio reći ovim postom.

Shvacam.
Nisam uopce citao onaj tekst sa Indexa (nisam ga ni sad, al kuzim gdje ide).
Istina je da nije divljenja vrijedno da tek sad studenti reagiraju, ali sta sad. Zvucat ce kao klisej, ali bolje ikad nego nikad, zar ne?
Ismijavati Facebook kao soc. netw. servis (sto ne koristim pompozno, vec se bavim takvim stvarima, znam im mogucnosti, i prakticne i teorijske implikacije) je isto kao ismijati Google kada netko kaze da je tamo nasao neku informaciju. Internet postoji, ima vise upotreba i zasto ga ne iskoristiti za nesto vise od "poakanja"? Mislio sam da ces covjek koji je dosta na netu imati vise razumijevanja i da neces toliko patronizirati Internet kao mjesto gdje se samo gluposti odvijaju.
Onaj Blog je pokrenut od strane neke studentske udruge, a informacija se siri internetom. Ne vjerujem da ce ekipa, ukoliko se skupi ljudi, dogovarati prosvjed izmedju 2 chat replyja, vec koriste internet kao sredstvo komunikacije, a ne donosenja sudova i odluka.

kalixius 01.05.2008. 17:19

Jelc - "Bolje ikad nego nikad". ;)

Jelc 01.05.2008. 17:41

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 1016781)
Ismijavati Facebook kao soc. netw. servis

A gle, samo mi je bilo malo smiješno-u najboljoj maniri žute štampe text (Internet - zlo koje je nakon svih upozorenja napokon pokazalo zube:D) i sad "Social Networking servisi"...

Ko da netko treba danjašnoj generaciji objasniti fino i polako kako komunicirati preko pazi sad-interneta:p

matman 01.05.2008. 19:12

Dokument je u wordu!!!

Ti se brineš za standard studenata a namečeš korištenje kapitalističkih programa.

Daj to brzo u pdf ili txt.

(znam da OO otvara .doc ali nitko ne garantira da je to točno jer se do dekodiranja došlo, više-manje, metodom pokušaja i pogreške)

i da, imam word, ali zašto bi bio primoran imat ga (jer nije besplatan) (nakraju krajeva, kaj ako gledam na linuxu, nebu mi se dalo rebootat samo da neki dokument pročitam, tebi je u interesu da mene privučeš, a ne da mi otežaš čitanje)

Jelc 01.05.2008. 20:37

Pa, otvara ga i WordPad....

srale7 01.05.2008. 20:46

Cekajte da Fleks dodje..

mann 01.05.2008. 20:58

auuuuu shit ljudi. Sve je krenulo sa onime u Rijeci, sada kao kada je vlak vec tu ajmo i mi u njega...

Botlorn 01.05.2008. 21:59

Citiraj:

Autor kontroler (Post 1016897)
Dokument je u wordu!!!

Ti se brineš za standard studenata a namečeš korištenje kapitalističkih programa.

Daj to brzo u pdf ili txt.

(znam da OO otvara .doc ali nitko ne garantira da je to točno jer se do dekodiranja došlo, više-manje, metodom pokušaja i pogreške)

i da, imam word, ali zašto bi bio primoran imat ga (jer nije besplatan) (nakraju krajeva, kaj ako gledam na linuxu, nebu mi se dalo rebootat samo da neki dokument pročitam, tebi je u interesu da mene privučeš, a ne da mi otežaš čitanje)

Joj. Kakve sad veze ima kapitalisticki program sa standardom studenata? Hvala bogu da google ne zaradjuje pare i da nije sasvim fina paradigma kapitalizma per se.
To je samo ogledni "papir" sa dojmovima i prijedlozima studenata. Imas piratstvo, i ako te nije strah vlasti, mozes koristiti takav word. Jos ces ispast veca faca - ne samo da potkopavas Microsoft kroz ilegalu, nego odbijas i Google jer ti idu za zivce konstantni pop-upovi.
Al mi jos nije jasno kakve sve to ima veze sa studenstkim prosvjedom...

kalixius 01.05.2008. 23:04

Ja stvarno ne shvaćam čemu protivljenje ili kritiziranje ovoga prosvjeda?

Ako se većina za to odlučila(opravdanih razloga ima ko u priči) onda će se to provesti i nadati se da će se nešto postići.

matman 02.05.2008. 00:53

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1016965)
Pa, otvara ga i WordPad....

ponovno: podrazumjevaš da imam windows?

ne microsoftovi programi ne mogu garantirat da je ono što vidiš ono što bi trebalo pisati.

Ne želim trolat, spamat ni ništa, nemojte se ljutit, samo mislim da bi to trebalo bit opća kultura... jer u protivnom mi nije jasno čemu je pdf i stvaran?

Čak mi je prihvatljivije da je djvu ili ps ili...

matman 02.05.2008. 01:19

Citiraj:

Autor kalixius (Post 1017087)
Ja stvarno ne shvaćam čemu protivljenje ili kritiziranje ovoga prosvjeda?

Ako se većina za to odlučila(opravdanih razloga ima ko u priči) onda će se to provesti i nadati se da će se nešto postići.

E da, a protiv prosvjeda nemam ništa, možda mu se i pridružim jer imam neke zamjerke na bolonju. Doduše ne ove navedene, ali možda se nešto i promjeni na bolje.

Tak da nisam prosvjed napadal nego format;)

MAHER 02.05.2008. 01:24

Citiraj:

Autor kontroler (Post 1017166)
ponovno: podrazumjevaš da imam windows?

ne microsoftovi programi ne mogu garantirat da je ono što vidiš ono što bi trebalo pisati.

Ne želim trolat, spamat ni ništa, nemojte se ljutit, samo mislim da bi to trebalo bit opća kultura... jer u protivnom mi nije jasno čemu je pdf i stvaran?

Čak mi je prihvatljivije da je djvu ili ps ili...

a ajde nije ko da ne postoji openoffice,a u ovoj njihovoj prici je najmanji problem format svega,vise me neke stvari koje su napisali zuljaju jer opet guraju mislijun gluposti,a ja moram reci da dosta toga kod mene na tvz-u dobro funkcionira,recimo ovo kod izbora predstavnika uopce ne prepoznajem ( kod mene su izbori svake 2 godine i normalno da se zaokruzjue jedan kandidat,onda tocka o nenajavljenim promjenama je isto sarena jer ako imaju predstavnika oni ih mogu na vise razina ranije saznat i cak dobar dio njih zaustavit,govorim iz iskustva :P ),onda neki od ovih zahtjeva na papiru divno i krasno zvuce ali su čista utopija 15 studenata u gripi je poželjno i ostvarit ce se kroz nekoliko godina,nema sanse da sutra bilo sto postignu po tom pitanju,ali ajde ima i dobrih stvari na tom popisu,ja sam vec i previse pricao

matman 02.05.2008. 05:21

Citiraj:

Autor MAHER (Post 1017176)
a ajde nije ko da ne postoji openoffice,a u ovoj njihovoj prici je najmanji problem format svega,vise me neke stvari koje su napisali zuljaju jer opet guraju mislijun gluposti,a ja moram reci da dosta toga kod mene na tvz-u dobro funkcionira,recimo ovo kod izbora predstavnika uopce ne prepoznajem ( kod mene su izbori svake 2 godine i normalno da se zaokruzjue jedan kandidat,onda tocka o nenajavljenim promjenama je isto sarena jer ako imaju predstavnika oni ih mogu na vise razina ranije saznat i cak dobar dio njih zaustavit,govorim iz iskustva :P ),onda neki od ovih zahtjeva na papiru divno i krasno zvuce ali su čista utopija 15 studenata u gripi je poželjno i ostvarit ce se kroz nekoliko godina,nema sanse da sutra bilo sto postignu po tom pitanju,ali ajde ima i dobrih stvari na tom popisu,ja sam vec i previse pricao

kad otvaraš .doc sa OO ti neznaš da li to šta vidiš i šta piše bi tako izgledalo i pisalo u wordu. Došlo se do dekodiranja metodom pokušaja i pogreške, ugrubo rečeno.

Ali neču više zajebavat i oftopičarit, mada me to smeta.
I kod mene je bolonja dobro provedena. Jedina zamjerka mi se čini, ako sam dobro informiran, da u SAD-u se kroz jednu akademsku godinu održavaaju 3 ili 4 redovna semestra. Prvenstveno namjenjeni onima koji nešto nisu položili da ne gube godinu, ali genijalci to koriste da magistriraju nakon 2, 3 godine isto.

Naravno to je potrebno pošto im nedaju rokove bez da ponovno prolaze kroz slušanje kolegija, jer se pretpostavlja da su (a od nedavno SMO) preglupi da sami nešto naučimo pa izađemo na rokove.

E a kod nas, smatraju nas preglupim da sami nešto naučimo pa nam nedaju rokove + nema "dodatnih" semestara.

Neka me neko ispravi, ako sam u krivu, ali da su 3 sam siguran: "summer school", neznma dal ima ograničenja kolko kolegija možeš upisat u tim "izvanrednim".
Također mi se čini da postoji i neki zimski ili jesenski...

A kad malo bolje razmislim, to je velika stvar, pa da se ispravim NIJE dobro provedena.

A ovo ostale toček u "manifestu" su mi bezveze, ali neda mi ih se sad pobijat, odnosno iznosit moje mišljnje, pogotovo za financijski dio

atha 02.05.2008. 07:49

Jao, boze... :D

MAHER 02.05.2008. 10:47

Citiraj:

Autor kontroler (Post 1017213)
kad otvaraš .doc sa OO ti neznaš da li to šta vidiš i šta piše bi tako izgledalo i pisalo u wordu. Došlo se do dekodiranja metodom pokušaja i pogreške, ugrubo rečeno.

Ali neču više zajebavat i oftopičarit, mada me to smeta.
I kod mene je bolonja dobro provedena. Jedina zamjerka mi se čini, ako sam dobro informiran, da u SAD-u se kroz jednu akademsku godinu održavaaju 3 ili 4 redovna semestra. Prvenstveno namjenjeni onima koji nešto nisu položili da ne gube godinu, ali genijalci to koriste da magistriraju nakon 2, 3 godine isto.

Naravno to je potrebno pošto im nedaju rokove bez da ponovno prolaze kroz slušanje kolegija, jer se pretpostavlja da su (a od nedavno SMO) preglupi da sami nešto naučimo pa izađemo na rokove.

E a kod nas, smatraju nas preglupim da sami nešto naučimo pa nam nedaju rokove + nema "dodatnih" semestara.

Neka me neko ispravi, ako sam u krivu, ali da su 3 sam siguran: "summer school", neznma dal ima ograničenja kolko kolegija možeš upisat u tim "izvanrednim".
Također mi se čini da postoji i neki zimski ili jesenski...

A kad malo bolje razmislim, to je velika stvar, pa da se ispravim NIJE dobro provedena.

A ovo ostale toček u "manifestu" su mi bezveze, ali neda mi ih se sad pobijat, odnosno iznosit moje mišljnje, pogotovo za financijski dio

sve to divno i krasno,ali ja imam kolokvije i ispitne rokove,tako da meni je super :D ,i uopce mi se ne slusa neki predmet 500 puta :D ,a cak i ako na roku ne polozis,cemu sluze parcijale?

Botlorn 02.05.2008. 10:48

http://www.vecernji.hr/newsroom/news...71466/index.do

P.s. - naravno da je dokument relativno blesav. To je izraz samo jednog smjera jednog faksa. Trenutno se skupljaju, uskladjuju i revidiraju dokumenti s drugih fakseva.

matman 02.05.2008. 12:26

Citiraj:

Autor MAHER (Post 1017342)
sve to divno i krasno,ali ja imam kolokvije i ispitne rokove,tako da meni je super :D ,i uopce mi se ne slusa neki predmet 500 puta :D ,a cak i ako na roku ne polozis,cemu sluze parcijale?

NI meni, ali nedaju rokove. Parcijale su službeno pad, ali na mom ih nin nema. Daješ godinu kad ju počistiš. Znači bilo kakva parcijala znači godinu više studiranja...

A pošto su taj aspekt složili da nema rokova, onda bi bal bil red da idu do kraja pa daju "dodatne semestre".

A ne mi imamo presjek lošijih svojstava starog ruskog i bolonje...

edit: ali i to kak veliš, na svakom faksu je drugačije. Npr. fizičari: isti faks smo, 5metara su nam zgrade udaljene, a oni imaju rokove, još uvjek koriste prijavnice, pa ih profesori mogu vračat...

Možda najgore u svemu je to da svi imaju različite situacije, pa i relativno različite zahtjeve...

baš bezveze.

Evo, velim, meni jedino smeta (ma matematici) to da imaš jednu šansu ili čekaš godinu. Bilo je nekih pokušaja prije da se u 9. mj 4 tjedna drži "summer school" ali si najviše 2 predmeta mogo upisat i to samo iz DRUGOG semestra, ono wtf?

Što me podsjetilo, u americi se svaki kolegij održava svaki semestar. Prevedeno na naš balkonjski sustav, ako ništa drugo ako padnem predmet u 1. sem. i zbog njega ne mogu slušat slijednik u 2.. ako ima dovoljno takvih taj isti bi se trebao držat u 2. za nas. pa mi slijednik položimo u summerschoolu ne? Što nas dovodi do problema prostora. I vremena (profesorskog) :)

Thoroughbred B 02.05.2008. 13:49

činjenica je da je bolonjcima 5x lakše,šta se bunite koji k to je po meni i vise nego dobar razlog za šutit

Botlorn 02.05.2008. 15:32

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 1017511)
činjenica je da je bolonjcima 5x lakše,šta se bunite koji k to je po meni i vise nego dobar razlog za šutit

Cak i da to znas kao cinjenicu, iako ne znam kako bi mogao, bit prosvjeda nije u tome kako je bolonjcima tesko i kako ne mogu dovoljno izlazit van pit jer moraju uciti. Vise o tome na prvom linku. I slijedeci tjedan u medijima, nadam se.

Fleks 02.05.2008. 15:55

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 1017511)

A ti si zavrsio fax pa znas? :stoopid:

Bolonjcima nije lakse. Jebote to je ko jebena srednja skola samo sa 8x vise gradiva i moras svaki krvavi dan nesto radit. To nije studiranje.

Kod mene na faxu stare generacije su imale valjda 50% veci stupanj polaganja od nas.

A protiv prosvjeda jesam. Jer to je kifla. Sa tim nece nista postic. Tak da mi je svejedno i totalno me ne dira...

yedwy 02.05.2008. 16:06

Ja sam studirao po oba sistema (i nekim međusistemima jer su kod nas malo žešće eksperimentirali) i teško bi rekao jel studiranje po bolonji teže ili lakše nego po starom sistemu ali činjenica je da moraš fakat stalno radit inače si gotov jer na ljeto stigneš sa 0 ispita...

A sad kolko trebaš raditi ovisi o faklutetu tj najčešće o predmetu/profesoru i njegovim zahtjevima, ja sam preko pola ispita davao kad sam već slušao blok iz nečeg drugoga (što definitivno nema u američkoj verziji) ali je isto činjenica da sam pola tih ispita spremao iz skripte u roku nekoliko dana (bar ne višim godinama) tako da oba sitema imaju prednosti i manjke...

Fleks 02.05.2008. 17:15

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1017649)
Ja sam studirao po oba sistema (i nekim međusistemima jer su kod nas malo žešće eksperimentirali) i teško bi rekao jel studiranje po bolonji teže ili lakše nego po starom sistemu ali činjenica je da moraš fakat stalno radit inače si gotov jer na ljeto stigneš sa 0 ispita...

A sad kolko trebaš raditi ovisi o faklutetu tj najčešće o predmetu/profesoru i njegovim zahtjevima, ja sam preko pola ispita davao kad sam već slušao blok iz nečeg drugoga (što definitivno nema u američkoj verziji) ali je isto činjenica da sam pola tih ispita spremao iz skripte u roku nekoliko dana (bar ne višim godinama) tako da oba sitema imaju prednosti i manjke...

Dobro kod tebe je drugacije to dosta na faxu bilo ako se nevaram slusa se predmet po predmet, nemas mjesano, jel tako? makar medicinu nebi usporedivao sa ni jednim faxom. Da se razumijemo svi su faxovi teski, al medicina vodi u grupi. Onda sve ostalo.

I to je prednost sto na vecini fakulteta daju skripte. Kod mene 30% daju skripte, a 70% nemas nikakve konkretne materijale od profesora sto je sranje, pa se moras hebat sa knjigama pisanima u beogradu 80 godina proslog stoljeca sa pola fraza koje se ne upotrebljavaju. Ja sam se dosta snaso sa nabavkom skripti istog fakulteta, ali iz drugih gradova...

matman 02.05.2008. 17:58

Potpisujem SVAKU fleksovi i yedwyjevu riječ.

Ako ništa drugo iz navedenog gore se može vidjeti da se ne može generalizirati jer nije konzistentno provedena.

Npr. cura mi veli da je na ffzg-u puno lakše po bolonji.

A ja ti kažem da je na PMF-MO puno teže jer:

gradivo je isto, čak je malo nadopunjeno zbog pritužbi na slabijiju "spremnost" starijih diplomanata. + sad je teorija (a vjeruj mi to je ono glavno) ima i u kolokvijima. Prije je bilo pismeno računi usmeno teorija, i večina je spremala samo jedno pa sam drugo. Sad u jednom tjednu moraš znat 3x više za isti kolegij (odnos računa i teorije je 1:2 ugrubo) em moraš sve kolegije znat u istom tjednu (nema ostavljanja za posle) em je gradivo "nadograđeno".

Provjeri kolokvije od generacije prije bolonje i naše, bilo je slučajeva kad demosi sa druge godine (koji su slušali već kompleksnu analizu i analizu fja više varijbli) nisu znali rješit naše zadatke s kolokvija. A demosi su odlikaši...

Ali uzmimo ugrubo da je gradivo ostalo isto, ponavljam: sad je teorija (a vjeruj mi to je ono glavno) ima i u kolokvijima. Prije je bilo pismeno računi usmeno teorija, i večina je spremala samo jedno pa sam drugo. Sad u jednom tjednu moraš znat 3x više za isti kolegij (odnos računa i teorije je 1:2 ugrubo) em moraš sve kolegije znat u istom tjednu (nema ostavljanja za posle) em je gradivo "nadograđeno".

MAHER 02.05.2008. 19:10

gle nemoguce je vratiti se na predbolonjski sistem,nemoguće je sada smanjiti grupe (mozda onaj kompleks na borongaju pomogne kroz par godina ),trebalo bi bolje rijesiti promjene prava tokom studija,plačanje ali ne vjerujem da ce se prosvijedima to rijesiti,to lokalno jedino mozete preko studentskog zbora

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:32.