|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
OKO osam sati navečer u Zagrebu se osjetio snažan potres. Iz Državnog centra 112 doznajemo kako hrvatska seizmološka služba još uvijek niej itdala službenopriuopčćenje vezanio za potres, no da su u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje od Europskog mediteranskog cventra dobili informaciju kako se radi o potresu jačine 3,3, po merkaliju. Epicentar potresa bio je, kako je u razgovoru za idnex kazao dežurni operativni službenik u DUZS-u, negdje 44 kilometra zapadno od zagreba prema Sloveniji. Citat [EVILzlayo] Magnitude ML 3.3Region CROATIASlovenia-croatia Border RegionDate time 2008-03-05 at 19:41:30.5 UTCLocation 45.7 N ; 15.42 EDepth 0 kmDistances 44 km W Zagreb (pop 698,966 ; local time 20:41 2008-03-05)23 km SE Novo mesto (pop 22,417 ; local time 20:41 2008-03-05)10 km NE Metlika (pop 3,237 ; local time 20:41 2008-03-05) |
![]() |
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
nadam se da ne bi ovakav: http://en.wikipedia.org/wiki/2004_In...ean_earthquake Ja nemam suicidalne sklonosti, zadrži ga za sebe ![]()
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
|
![]() |
![]() |
#34 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
#39 |
Premium
|
to je mercalli |
![]() |
![]() |
#40 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Evo nešto da se malo nasmijete, imam paranoičnog frenda koji 0-24 visi na MSN-u: Miro says: jesi istrčao na ulicu Ivan says: ne Ivan says: LOL Ivan says: zašto Miro says: zbog potresa Ivan says: ti jesi? Miro says: da Dalje se više nisam imao snage dopisivati, jedva sam ugasio msn od smijeha i bacio se na pod izvršavajući ROTFL ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 | |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Citiraj:
No dobro, sad idem polako pod tus i krmiti pa ljepo vas molim da mi napisete kaj se desavalo dok ja spavam, da znam kaj sam propustio ![]() |
|
![]() |
![]() |
#42 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Ovo je fakat bil olagao, jedan sličan sam doživio prošle godine na 5 katu - zgrada se pošteno zaljuljala i bome mi nije bilo svejedno ![]()
![]() |
#44 |
Premium
|
Glupi edit mi ne radi pa moram pisati novi post: ML je izgleda magnitud elength po Richteru: http://www.seis.com.au/Basics/Size.html http://www.scsn.org/magnitude.html
#45 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2003
|
Meni ga stari osjetio ovdje u Zelini.. jedini on od ukućana ![]()
#46 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#47 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
I mislim da se njome izražava šteta/posljedice. EDIT: Da, znači opisno - za svaki stupanj određeno tko i koliko osjetio, što je srušeno i sl. |
![]() |
![]() |
#50 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Ovako kako sam osjetio (odokativno) po Mercalliju bih rekao da je bilo oko 4 jer sam fakat imao osjećaj da se neki kurac zaletio u kuću... |
![]() |
![]() |
#51 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Richterova skala - energija potresa tj intenzitet u hipocentru (svarno mjestu nastanka valova), zapravo ne govori općem pučanstvu previše i ne znači nam ništa u životu jer npr potres od 6 Richtera nemora se niti primjetiti ako je dovoljno duboko hipocentar... Mercalijeva skala govori o intenzitetu potresa u epicentru tj na površini zemlje iznad hipocentra i gradirana je prema razornim posljedicama potresa na strukture na površini, bilo umjetne ili prirodne, i izražava se IIRC od 1-12 u koracima... Ako se dobro sjećam ide nakako ovako - 1-2 Merkali su mikroseizmička kolebanja, 3 i 4 se mogu primjetiti ali su jako slaba, njihanje liustera u sl, 5-6 se osjete solidno i mogu izazvati štete, 7-8 ruše slabije zgrade i oštećuju i jače građene, 9-10 oštećuju sve zgrade i dosta uništavaju u, a 11-12 melje sve kaj je čovjek izgradio osim atomskih skloništa, dižu planine, potapaju kontinente itd...
#52 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
osjetilo se i na krugama...oko 1-2 sekunde ...lijepi stres...ja mislio opet rat |
![]() |
![]() |
#54 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Ja sam baš bio u Vodnikovoj, baš u trenutku prolazio tramvaj pa mislio to od njega, kad ono i drugi udar, baš mi je pasao (ne daj Bože jači od njega)
#57 |
Premium
|
5km od Samobora, treslo je i osjetio sam. Malo sam se ukakako ali šta ćeš ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
mrzi zimu
Datum registracije: Dec 2004
|
MCS ljestvica - Mercali Cancani Sieberg - - ljestvica koja ima 12 stupnjeva i koja je temeljena na iskustvenom doživljaju te na temelju toga kako je potres djelovao na zgrade i okoliš Richterova ljestvica - ima 9 stupnjeva i mjeri magnitudu potresa tj. kolicinu oslobođene energije ...pitajte profesoricu gografije da vam objasni činjenice ![]() epicentr je bio kod Lučkog, koliko sam ja shvatila...i osjetila sam ga dosta jako jer sam lezala u krevetu... ![]()
#60 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
hehe... vidim da neki navijaju za idući potres ... samo da informiram ... zagreb je na "jakom" potresnom području ..na skali od 1-10 Zagreb je na 8,9 negdje i 10-om potresnom području... tako da ja baš i ne bih navijao ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|