Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.11.2008., 12:38   #541
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
pa diferencijal se nalazi u ormaricu ispod posude u kojoj se mixalo, sad dal je mislio na to, nikad necemo znati
Problem je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 12:43   #542
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Problem Pregled postova
pa diferencijal se nalazi u ormaricu ispod posude u kojoj se mixalo, sad dal je mislio na to, nikad necemo znati
lol.....pa ocito je da nema diferencijala uopce posto nema razvoda snage u 2 smjera, ovo iza kardana je samo prjenos direktno na mikser.
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.11.2008., 13:06   #543
Keyser Söze
Rent-a-maniac
Moj komp

Keyser Söze's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
pogledao e4 bas mi je to trebalo da se malo nasmijem. stare kao vino.
Staro 24.11.2008., 13:13   #544
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
lol.....pa ocito je da nema diferencijala uopce posto nema razvoda snage u 2 smjera, ovo iza kardana je samo prjenos direktno na mikser.
gruvam gluposti jer se bas ne kuzim u to previse, al kaj ne služi diferencijal i za mjenjanje kuta prijenosa?
Problem je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 18:25   #545
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
gruvam gluposti jer se bas ne kuzim u to previse, al kaj ne služi diferencijal i za mjenjanje kuta prijenosa?
primarno sluzi za prjenos okretnog momenta na razlicite brzine vrtnje(unutarnji kotac se sporije vrti od vanjskog) samoregulacijom ili sa djelomocnom ili potpunom blokadom(drift, blato i sl, situacije).
druga najvaznija stvar je prjenosni omjer koji je smjesten u diff. zato jer u "getribu" nebi stlali toliki zupcanici i obicno iznosi oko 3.5:1(omjeri getribe se MORAJU mnoziti sa mjerom u diffu da se dobije omjer motor-kotac sto 90% "strucnjaka" nezna). Znaci ako je u 5oj br omjer u getribi priblizno 1:1 kotaci se okrecu 3.5x sporije od "getribe/motora".
Kad je to vec masivni nuzan dio koji svaki auto ima u njemu su prakticno smjesteni ulaz i izlazi pod 90 stupnjeva.

Pogledaj si na jubitou kako radi diff. jako zanimljiva stvar
Staro 24.11.2008., 19:59   #546
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Služi i za mjenjanje kuta prijenosa ali prvenstveno služi za promjenu odnosa broj okretaja i snage te raspodjelu momenta na 2 kotača. Vrti se onaj kojemu je lakše, u ekstremnim uvjetima je moguće da se jedan kotač neokreće a da se drugi okreće duplo brže Lakše je napraviti mjenjač koji se brže vrti a manje snage prenosi.
Inače cijeli sklop diferncijala je prilično kompleksna stvar za zamisliti kako funkcionira ako to niste vidjeli u praksi.

Inače, prijenos pod 90 stupnjeva te smanjivanje brija okretaja a povećanje snage radi konusno tanjurasti par zupčanika a baš diferencijal služi za raspodjelu momenta na 2 kotača.
Inače famozna "špera" nije ništa drugo nego blokada diferencijala.

Citiraj:
Autor domy1 Pregled postova
Auto je realno izgbio 4ks u 6 godina
Tješi se
Novom autu u startu fali par postotaka snage motora a kamoli nakon par godina.

@ Uber Gosu
Totalno nebitno da li se u omjer uzima omjer diferencijala ili ne jer se taj omjer množi sa svakom brzinom pa dolazi na isto.

Gledao sam sada video par puta i moguće je da je tamo diferencijal jer cijela konstrukcija od kardana do "blendera" izgleda ko diferencijal i poluosovina od nekog manjeg automobila sa zadnjim pogonom. (Samo fali jedna poluosovina da se razumijemo)
Staro 24.11.2008., 21:13   #547
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Tješi se
Novom autu u startu fali par postotaka snage motora a kamoli nakon par godina.
to je istina
Citiraj:
@ Uber Gosu
Totalno nebitno da li se u omjer uzima omjer diferencijala ili ne jer se taj omjer množi sa svakom brzinom pa dolazi na isto.
pa krajnjem korisniku je nebitno ali bilo bi u redu da se svugdje navede koliki je cisto informativno.

Citiraj:
Gledao sam sada video par puta i moguće je da je tamo diferencijal jer cijela konstrukcija od kardana do "blendera" izgleda ko diferencijal i poluosovina od nekog manjeg automobila sa zadnjim pogonom. (Samo fali jedna poluosovina da se razumijemo)
Moguce ali ako je jedan izlaz prazan vrti samo njega a u blender nejde tok snage(osim ako nema blokade diffa), inace poluosovina je totalno krivi opis doticnog komada koji se nazalost kod nas udomacio a u biti je potpuno pogresan(osovina NE PRENOSI okretni moment pa tako niti poluosovina nego je to vratilo ili poluvratilo).

@EDIT
sad sam pogledo i ja(noob) 3-4puta snimku pa mogu tocno rec da na snimci uopce nema gertibe(kardan direktno vezan na zamasnjak motora) kao sto niti nema diferencijala(ono je "home made" zavarena konstrukcija onako nabrzaka)
PS
Manji auti u 95% slucajeva imaju prednji pogon(znaci nema "T" diferencijala na zadnjim kotacima) kao sto ni diferencijal "malih" auta nemoze podnjet silu i brzinu V8 zvjeri(ovo je nebitno ali cisto informativno).

Zadnje izmijenjeno od: Uber Gosu. 24.11.2008. u 21:32.
Staro 25.11.2008., 19:42   #548
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Ovo je rasprava za neki drugi forum Al naglasio sam od auta na zadnji pogon a to što sam napisao da je od manjeg nema veze jer za blender uopće netreba neka snaga. Ovo za vratilo/poluosovina, ipak mi je prirodnije poluosovina nego poluvratilo . Moram reći da me ni ne zanimaju pravilni izrazi, bitno da ja znam o čemu se radi!!

Što se tiče T diferencijala, možda je zablokirana i skinuta jedna strana skroz ali vjerojatno je neki reduktor ili nešto za 90stupnjeva i to je to.
Staro 25.11.2008., 19:54   #549
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp

Paxton's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Vrti se onaj kojemu je lakše, u ekstremnim uvjetima je moguće da se jedan kotač neokreće a da se drugi okreće duplo brže
Ovo baš i nema puno smisla, duplo brže od nula je i dalje nula
ontopic: napokon su dobili Veyrona na test, ali kao što je i očekivano nije bio najbrži na stazi... 400ks slabija zonda je bila brža... (takodjer i 400kg lakša)
Paxton je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2008., 20:39   #550
Matth€w
Premium
Moj komp

Matth€w's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Meni se tak sporo činio Veyron na stazi, zabrijao sam da će biti još sporiji od onoga što je i postigao.
Matth€w je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.11.2008., 20:39   #551
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Citiraj:
Autor Paxton Pregled postova
Ovo baš i nema puno smisla, duplo brže od nula je i dalje nula
a što smo pametni u pm.

u situaciji kada se u normalnim uvjetima kotači okreću brzinom 20km/h i sad dogodi se nešto i lijevi kotač stane a drugi se vrti duplo brže. To sam mislio.

Citiraj:
Autor Matth€w Pregled postova
Meni se tak sporo činio Veyron na stazi, zabrijao sam da će biti još sporiji od onoga što je i postigao.
Istina, iako sam gledao neki test a možda se spominjalo i u top gear-u da se nemože uspoređivati ni s jednim drugim autom. Kažu da je bugatti u potpuno drugačijoj ligi.

Što se tiče zonde, moj favorite samo s tvrdim krovom. Zonda mi je uvijek bolja od Koenigsegga. Zonda je čista snaga i zapremnina (V12) a ne ovaj, stave 2 turba na mali motor (V8), nabriju do ibera i onda je to super. Treba na zondu staviti 2 komada
Staro 25.11.2008., 21:00   #552
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
u situaciji kada se u normalnim uvjetima kotači okreću brzinom 20km/h
lol
Dacu ti 100kn ako mi odgovoris na sljedece pitanje tocno: ako auto ide 20km/h i nema proklizavanja kotaca(konstantno gibanje), guma na autu je 185/60 R15 koliko brzo se okrece guma(kotac).

Imas 1 pokusaj. ako pogodis daj broj tekuceg na PM i mas 100kn.

@Vejron bugati
Auto mi je ruzan ko smrt, preskupo i prelose, jednostavno mi ne lezi prije bi nekog "lamba" uzeo za po kvartu.
Staro 25.11.2008., 21:25   #553
Vejita
Hurr durr
Moj komp

Vejita's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ovo sta sam gledao kroz onaj zavoj gdje ga more oderati (između zelene površine i guma) kao da idu sporije nego u onom kilavcu sta voze gosti. A ovaj Veyron me je dosta razocarao, ono cekanje 2g za test i onda kifla. Onaj novi lambo bas cudno mi izgleda, ona unutrasnjost kao da je obiteljski auto a ne jurilica.

' alt='' border=0>
Vejita je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2008., 22:10   #554
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

185/60-15: 185mm x 0.60 = 111mm x 2 = 222mm + 381mm (15") = 603mm
O=2*r*pi
O=603*3.14
O=1893,42mm

2r=603mm
pi=3.14 (nadam se da nisi cjepidlaka)
visina 15" kotača s gumom=603mm

185-širina gume u milimetrima, .60-visina gume u postotcima u odnosu na njenu širinu, znači 60% od 185=111mm
1"=2.54mm
20km/h=5.56m/s(zapravo 50/9)=5560mm/s

Broj okreta kotača u sekundi = prijeđen put u sekundi/opseg kotača
5560/1893.42=2.936485302

Broj okreta kotača u sekundi pri 20km/h = 2.936485302

sad ima još prostora za dotjerivanje što se tiče decimala broja pi i decimala pri preračunu km/h u m/s
Staro 25.11.2008., 22:13   #555
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Kod mene je upravo suprotno, iznenađen sam kolko je brzo odvozio krug, ocekivao sam 1:23:xx jer mi se Veyron doima kao AMG Mercedesi- CL 65 730 ks , 1000 Nm , 1:25:xx vrijeme (ako se ne varam) - jednostavno preglomazni

Nemojte zaboravit , brzi je i od Maseratija MC 12 i Ferrari Enza ...sto nije mala stvar ( pogotovo jer je MC 12 "namjenjen" za stazu)
Staro 25.11.2008., 22:19   #556
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Citiraj:
Autor papčić Pregled postova
Kod mene je upravo suprotno, iznenađen sam kolko je brzo odvozio krug, ocekivao sam 1:23:xx jer mi se Veyron doima kao AMG Mercedesi- CL 65 730 ks , 1000 Nm , 1:25:xx vrijeme (ako se ne varam) - jednostavno preglomazni

Nemojte zaboravit , brzi je i od Maseratija MC 12 i Ferrari Enza ...sto nije mala stvar ( pogotovo jer je MC 12 "namjenjen" za stazu)
Dokaz svemu tome je gumpert koji ih pere zbog aerodinamike i svega što ide uz to. Veyron je prevelik al opet Makar ima mjesta za žensku j.... a u gumpertu nula bodova. Nemoš ni sic pomać
Staro 25.11.2008., 22:31   #557
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
...
Svaka cast za trud ali nazalost si zaboravio jednu sitnicu stoga nisi tocno odgovorio. ali u svakom slucaju.

Naime radijus kotaca koji se uzima je "dinamicki" radijus koji je geometrijski radujus r monozen sa 0.97, dakle r*0.97=r,dinamicki(jer nije ista udaljenost od centra rotacije do vrha kotaca kao i od centra rotacije do ceste zbog toga sto tezina auta stlaci gumu uz podlogu).
tocan recultat je: 3.02335 okr/s.
Staro 25.11.2008., 22:42   #558
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
Svaka cast za trud ali nazalost si zaboravio jednu sitnicu stoga nisi tocno odgovorio. ali u svakom slucaju.

Naime radijus kotaca koji se uzima je "dinamicki" radijus koji je geometrijski radujus r monozen sa 0.97, dakle r*0.97=r,dinamicki(jer nije ista udaljenost od centra rotacije do vrha kotaca kao i od centra rotacije do ceste zbog toga sto tezina auta stlaci gumu uz podlogu).
tocan recultat je: 3.02335 okr/s.
Uzevši u obzir da u svom kratkom životu nisam imao doticaja s ikakvom tehničkom školom a kamoli faksom di bi čuo takvo šta mislim da sam bio dosta točan. Moram priznat da nisam imao priliku čuti da je baš koeficijent radijusa baš 0.97 za kotač iako ovisi opet o x stvari (koliko je guma potrošena ).

Što se tiče prvotnih 20km/h to je bio samo primjer da se auto kreće tj. da bi se u normalnim uvjetima kretao 20km/h, mogao sam napisati bilo što. Neznam zašto je to izazvalo tvoju reakciju. I di nađe 185/60 r15 (neka visoka niskoprofilka ), jel nije normalnije 185/65 r15.
Staro 30.11.2008., 21:56   #559
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

http://www.youtube.com/watch?v=7OoNHNvKYpw

Može mi netko reći od vas gosu-a što se tiče top geara hoće se dijelovi na ovom klipu a u kojima su: njih trojica voze po nekoj plaži, May(suvozač) na nekom reliju, Clarkson vozi lotusa i "bježi" od helikoptera... istek biti emitirani ili su neki dijelovi i iz starih epizoda? Pratim zadnje 3 sezone i nisam to vodio pa me zanima ako je koji dio iz starih nastavaka da ga naručim.
Staro 30.11.2008., 22:16   #560
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Sve je to vec bilo emitovano u prijasnjim serijalima, samo ja ne znam tacno u koijm epizodama su pojedini isječci sa ovog klipa bili emitovani.
Staro 30.11.2008., 22:23   #561
Spoljarik
Premium

Spoljarik's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:

Može mi netko reći od vas gosu-a što se tiče top geara hoće se dijelovi na ovom klipu a u kojima su: njih trojica voze po nekoj plaži, May(suvozač) na nekom reliju, Clarkson vozi lotusa i "bježi" od helikoptera... istek biti emitirani ili su neki dijelovi i iz starih epizoda? Pratim zadnje 3 sezone i nisam to vodio pa me zanima ako je koji dio iz starih nastavaka da ga naručim.

ovo su ti sve prosle Top Gear epizode, kak da ih nabavis, skini svaku sezonu
Spoljarik je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2008., 22:25   #562
R2D2x2
Banned

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:

to di voze po plazi je relativno novo (od prije 2-3 godine?) - ugl testirali su neke luksuzne limuzine (jaguar, mislim neki cadillac i jos neki) pa su ih vozali po toj plazi.. gledam sad taj video sto si stavio i vidim da sam ja govorio o nekoj drugoj epizodi posto ovdje voze porschea i bmw-a, dakle ima jos jedna epizoda di se vozaju po plazi ali sa autima koje sam ja naveo
may je bio suvozac miki hakkinenu dok ga je mika ucio kako se vozi rally - to je bilo sad u nedavnim epizodama (S12E03) -ipak to nije to

evo ti di clarkson vozi lotusa i bjezi od helikoptera
http://www.youtube.com/watch?v=hCC7LrHu7cw - aj bar sam nesto pogodio

mene samo zanima tko je stig?
navodno je to bilo vise likova, neki od njih cak i bivsi F1 vozaci..
R2D2x2 je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2008., 22:40   #563
Spoljarik
Premium

Spoljarik's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor R2D2x2 Pregled postova
to di voze po plazi je relativno novo (od prije 2-3 godine?) - ugl testirali su neke luksuzne limuzine (jaguar, mislim neki cadillac i jos neki) pa su ih vozali po toj plazi.. gledam sad taj video sto si stavio i vidim da sam ja govorio o nekoj drugoj epizodi posto ovdje voze porschea i bmw-a, dakle ima jos jedna epizoda di se vozaju po plazi ali sa autima koje sam ja naveo
may je bio suvozac miki hakkinenu dok ga je mika ucio kako se vozi rally - to je bilo sad u nedavnim epizodama (S12E03) -ipak to nije to

evo ti di clarkson vozi lotusa i bjezi od helikoptera
http://www.youtube.com/watch?v=hCC7LrHu7cw - aj bar sam nesto pogodio

mene samo zanima tko je stig?
navodno je to bilo vise likova, neki od njih cak i bivsi F1 vozaci..
Ma ima ih razlicitih, kad se vozio F1 bolid po stazi onda je vjerojatno bio Kovalainen i tak i tak, pretpostavlja se da je The Stig kaj fura ove aute po stazi i obavlja skoro sve Ben Collins
Spoljarik je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2008., 23:01   #564
Keyser Söze
Rent-a-maniac
Moj komp

Keyser Söze's Avatar

po plazi je testiranje jaguara m6 i 911
Staro 30.11.2008., 23:08   #565
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Citiraj:
Autor Keyser Söze Pregled postova
po plazi je testiranje jaguara m6 i 911
ma dajte, jbt. Aj hvala na pomoći al niste mi puno pomogli al Spoljarik i Milenije su mi najviše pomogli.

Izgleda da će biti red naručiti sve sezone. Taman sam sad naručio 5 epizodu. Samo izgleda da stiže običnom poštom a ne HP-om
Staro 30.11.2008., 23:14   #566
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
to sto si ti nabrojio je u sezonama 2-6 eh sad stvarno mi se ne da kopat u kojim epizodama ali ionako ces kupit sve sezone, tako da...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2008., 23:19   #567
Keyser Söze
Rent-a-maniac
Moj komp

Keyser Söze's Avatar

Citiraj:
ma dajte, jbt. Aj hvala na pomoći al niste mi puno pomogli al Spoljarik i Milenije su mi najviše pomogli.

Izgleda da će biti red naručiti sve sezone. Taman sam sad naručio 5 epizodu. Samo izgleda da stiže običnom poštom a ne HP-om
da izvines jebem te lijenog
2004.06.06 Season 4, Episode 5
">" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">

jel to?
Staro 30.11.2008., 23:38   #568
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Citiraj:
Autor Keyser Söze Pregled postova
da izvines jebem te lijenog

jel to?
i drugi put
je, može sad i druge?

Ma kupit ću sve pa ću po redu gledati.
Staro 01.12.2008., 02:41   #569
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Cudim se da nitko nije jos pogledao danasnju?
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2008., 02:51   #570
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

bilo je i boljih epizoda
ali brodić je strava!!
Oglas

Oglas
Odgovori