Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 05.01.2014., 17:48   #511
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor wooden Pregled postova
To sigurno nisu ti "klinci" i "majstori" o kojima ja pričam.
Ako kažem da u svakoj ulici možeš naći dvojicu koji se kuže onda mislim na dvojicu koji se kuže, a ne na dječurliju koja misli da zna, takav je svaki drugi.
Znam, isti sam slučaj imao, s obzirom da sam ujedno radio i grafičku pripremu, da su se znali pojavljivati isto takvi "dizajneri" koji su nabavili Corel i uzdizali svoje "znanje" u nebesa a da ujedno nisu znali ni razliku između RGB-a i CMYK-a.
No, da skratim priču, jedno je kad ti nešto radi mali Perica s 5. kata koji zna dosta toga a drugo je kad radim nešto ja kojem je to posao i ujedno i provedem barem 3, 4 ili 5 sati tjedno proučavajući na internetu kako porješavati nešto bez suvišnih komplikacija. Pri tome ne uzdižem u nebesa svoje znanje niti sebe već je to realnost koju su moji korisnici prihvatili. I u firmama su isto tako odavno prestali zvati "malog od direktora" jer je on znao napraviti više štete nego problem koji je trebao riješiti.
Sinac je offline  
Staro 05.01.2014., 17:53   #512
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
I to je sve ok, samo ćeš ti to vjerovatno i naplatiti malo više, a danas ljudi nemaju para pa se snalaze kako znaju.
Zovu okolo razne poznanike i normalno da tu bude svega, može ti doći lik koji će sve uredno podesit, a može ti doći i lik koji pojma nema.
Samo ističem da taj koji pojma nema nije nikakvo ogledalo svih onih koji rade u fušu.
wooden je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.01.2014., 18:28   #513
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Citiraj:
I to je sve ok, samo ćeš ti to vjerovatno i naplatiti malo više, a danas ljudi nemaju para pa se snalaze kako znaju.
Zovu okolo razne poznanike i normalno da tu bude svega, može ti doći lik koji će sve uredno podesit, a može ti doći i lik koji pojma nema.
Samo ističem da taj koji pojma nema nije nikakvo ogledalo svih onih koji rade u fušu.
Sve navedeno stoji, samo je jedna stvar ono što ti napravi mali Perica a drugo ono što ti napravim ja. HINT: vidi naziv ovog threada - "Cijena računalnog servisa" a ne "Cijena rada malog Perice". Ono što ti napravi Perica nije računalni servis. Možeš ga nazvati kako hoćeš ali to i dalje ostaje prijateljska usluga, fuš ili posao na crno. Otprilike kao da voziš auto susjedu Juri da ti nešto na njemu skrpa ili odeš u ovlašteni servis da tamo srede. Ne kažem da susjed Jura neće popraviti ali je druga stvar kad u servisu prikopčaju auto-dijagnostiku i kad iskusan mehaničar već po zvuku motora zna gdje "šteka". To ti je ujedno i razlika u cijeni, bilo da se radi o računalu, autu ili veš-mašini.
Sinac je offline  
Staro 05.01.2014., 18:37   #514
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Sve navedeno stoji, samo je jedna stvar ono što ti napravi mali Perica a drugo ono što ti napravim ja. HINT: vidi naziv ovog threada - "Cijena računalnog servisa" a ne "Cijena rada malog Perice". Ono što ti napravi Perica nije računalni servis. Možeš ga nazvati kako hoćeš ali to i dalje ostaje prijateljska usluga, fuš ili posao na crno. Otprilike kao da voziš auto susjedu Juri da ti nešto na njemu skrpa ili odeš u ovlašteni servis da tamo srede. Ne kažem da susjed Jura neće popraviti ali je druga stvar kad u servisu prikopčaju auto-dijagnostiku i kad iskusan mehaničar već po zvuku motora zna gdje "šteka". To ti je ujedno i razlika u cijeni, bilo da se radi o računalu, autu ili veš-mašini.
Upravo to. Kad ja nekome kažem da mi treba par dana za dijagnostiku, odmah je, ono, "jao, pa kako tako dugo".
Reko, test memorije barem nekoliko sati, test diska, ovisno o kapacitetu i ne u isto vrijeme kad i memorije. Sve to traje, al to nikome nije jasno, zbog kvartovskih "majstora". Naravno, ne testiram uvijek u detalje, ali nekad moram.
Da ne spominjem spašavanje podataka, to jest, slika djeteta i ostalih ljudi/bića/stvari/događaja koji su neponovljivi, nakon što je kvartovski "majstor" opalio format .
Staro 05.01.2014., 18:42   #515
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Bubba je dobro napisao, nemozes svrstavat musteriju koja koristi racunalo kao sredstvo zarade i svjesna je toga i onog klinca/studenta/gospođu u godinama kojoj je tako svejedno oce zavrsit skolu/faks/pitu od jabuke u roku.

Ljudi imaju razne prioritete, prosjecnom studentu zege sveucilista je prioritet zgazitet se u Roku za vikend za 200 kuna pa mu servis ne mozes naplatit 100 i to mu je puno jer svaka druga soba u domu 'slaze kompjutore'. Prosjecnom knjigovođi/trgovcu/nekom tko vodi kopiraonu nije, jer bez ispravno podesenog kompa ne moze.

Recimo ovo sto Burko radi za 120-150 kuna ja bi naplatio 350, ali opet ne znaci da na njegovom mjestu (kao i on) ne bi uzeo koliko se moze u tom trenutku.
tutix je offline  
Staro 05.01.2014., 18:43   #516
wooden
Registered User

Citiraj:
Shvaćam ja da tebi ovi fušeri izbijaju novce, ali činjenica je da ponekad ljudi imaju stvarno banalne softverske probleme, npr. potrebno je samo instalirati adobe flash.
Nema smisla da netko otpaja i nosi cijelo kućište na servis radi toga.

Inače, postoji i druga strana medalje, ko kaže da je servis uvijek profesionalan i pošten?
Ovdje se priča o nekakvim "klincima", "malom perici" i sl. koji su sinonimi za neznalice, a upravo takvih ima i među servisima.
Vjerujem da je svatko barem jednom popravljao iza tog profesionalnog servisa koji je traljavo obavio posao i još dobrano naplatio.
I jel bi ja sad zbog toga trebao reći da su svi serviseri neznalice kao što neki ovdje tvrde za ljude koji rade u fušu?

Pa baš kako nisu svi fušeri jednaki, tako nisu ni svi serviseri jednako kvalitetni i pošteni, barem oni imaju prostora za muljanje, pogotovo kad im se na vratima pojavi lik koji je s kućištem donijeo i monitor.
wooden je offline  
Staro 05.01.2014., 18:47   #517
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Kolege i ja, na poslu, smo skužili što i kako rade serviseri printera i sada im "otkidamo kruh iz usta", jer smo naučili kako servisirati gro printera. Ne bi se niti upuštali u taj pothvat, da nas nisu derali na čišćenju printera. Najgore, što se može desiti ovlaštenom serviseru, je da kraj njega stoji netko i gleda sve.
Neopisiv je osjećaj kad moram trpiti nesposobnost ovlaštenog servisera, jer ne smijem dirati uređaj pod garancijom. Često se desi da izgubim živce i kažem mu što i gdje da zamjeni i da me ostavi na miru .
Jedan od bisernijih "kvartovskih majstora" je imao ugrađenu rivu tnt2 u novom kompu, ili je imao drugu mrežnu, jer nije znao podesiti integriranu da radi, imao je drugu zvučnu jer integrirana ne radi (korisnik nije igrao BF3, tako da to nije razlog ), bacio je toner jer mu je brljavio printer zbog waste box-a, koji nije uvijek integriran u toneru.....
Jedan od najbanalnijih kvarova mi je bila u biosu disejblana wlan kartica, tvornički. Enejblao čovjeku, popili pivo, podesio mu mrežu po kući i otišao doma.
(namjerno sam korisio loš engleski, da me razumiju kvartovski majstori )

@wooden,
Ljudi su različiti. Ja vozim auto na servis, ako ne mogu sam dijagnosticirati/popraviti. Drugi sipaju krivo gorivo, na primjer. Nismo svi isti i nismo svi isto sposobni. Neki su nemarni, a neki su baš, baš, baš glupi ko top. Ponekad se zagledam u čovjeka i zapitam se: "Kako je uopće živ i kako je preživio do sada, kad je glup do boli?".

Baš aktualno: Kaže eksplodirala mu petarda u ruci. A šta je mislio da će se dogoditi, kad je upali? Mislim ono, Darwin award .

Zadnje izmijenjeno od: D1viry. 05.01.2014. u 18:56.
D1viry je offline  
Staro 05.01.2014., 18:58   #518
vranjba
Premium
Moj komp

vranjba's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Naravno, pa tko je još vidio lemiti kondiće po pločama. Jednostavnije je opaliti lokalnog muju po džepu i zamijeniti cijeli dio za 15 minuta. To je ta HR realnost i taj lijeni mentalitet koji mi se gadi osobno.
ja sam mislio na totalno ispravne ploče kojima ništa ne fali, ne treba ništa lemiti po njima

CPU: AMD Phenom II X2 545 @X4 B45 + AC Freezer 64 Pro PWM
MBO: Asrock a780GXH @ bios 1.70
RAM: Kingmax 2x2GB PC2-8500
VGA: Sapphire HD5570 1GB
Zvučna: Asus xonar d1
HDD: WD6401AALS + WD2000JB + WD3200AAJS
PSU: Corsair cx400W
Case: Gigabyte GZ-X6
Keyboard: Logitech mk520 + Microsoft Natural Wireless Mouse 6000
Daljnski: Mce ir
Zvučnici: Swans d1080mkii 08
Monitori: Philips 220SW + HP L1950g
TV: Panasonic TX-P50C3E
AIO: HP Deskjet F4280

HP Compaq nx7010
CPU: Pentium centrino 2.0 GHz
RAM: 1gb + 512mb PC2700
VGA: ATI Mobility Radeon 9200 32mb
HDD: wd 40 GB

CPU: Pentium 3 1.0 GHz + Glacialtech igloo 2520
MBO: Intel D815EFV
RAM: 2x 256mb PC133
HDD: Maxtor 80gb + Seagate Barracuda 7200.7 160gb
PSU: Codegen 400W
PCI Lan: Linksys cisco gigabit EG1032 v3
Routher: Thomson ST780i WL
Net: T-com Flat

Acernote lite 350pc
CPU: Pentium 100 MHz
RAM: 8 mb edo onboard
VGA: chips&tech f65545
HDD: ibm 540 mb

CPU: pentium 166 MHz
MBO: ga 586vx rev 3.37
RAM: 4x16 mb edo ram
VGA: Ati 3D rage II +dvd 4 mb
HDD: quantum fireball se2.1a 2.1 gb
PSU: seasonic ssa-200g
Monitor: Acer 13"

vranjba je offline  
Staro 05.01.2014., 19:17   #519
flyer1
Premium
Moj komp

flyer1's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
'baš glupi kao top' - to mi je većina 'mušterija', s tim da se referiram isključivo na sfreu računala i aktivnosti vezanih za njega, možda su na nekim drugim područjima izvrsni, pojma nemam, nije me ni zanimalo.

'nemarni' - u mom slučaju više bi bilo da ih nije briga. imam frendicu koja je izvrsna u radu s programima iz officea, to joj je i posao, ali svejedno, izvrsno se snalazi. svaki drugi hw/sw aspekt joj je potpuno nebitan, za svaku sitnicu zove.

još nešto: prosječnom čeljadetu koje zove za neku uslugu bitna je i dužina rada, koliko god to glupo zvučalo. vraćam se na ove šta sam im išao kući osposobit modem - ostali su šokirani kad sam im na odlasku rekao da ovlašteni t-com teničar za to uzima 500kn uz uredno priložen račun za tu uslugu. - pa za minut posla?!? eto. meni je poslužilo skoro kao opravdanje što sam im uzeo 10 puta manje novca. jbg.
flyer1 je offline  
Staro 05.01.2014., 19:45   #520
vranjba
Premium
Moj komp

vranjba's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
uff koliko ste se raspisali, mogli ste svaki popraviti bar jedan komp umjesto da tu piskarate

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Naravno, sve ludi kupci. Nego, odakle si našao toliko ovlaštenih servisera u Osijeku?
u ovih 20 sam mislio na ostale servise koji rade sve i svašta i fuš majstore koji znaju rastaviti i sastaviti laptop bez da ga sjebu

CPU: AMD Phenom II X2 545 @X4 B45 + AC Freezer 64 Pro PWM
MBO: Asrock a780GXH @ bios 1.70
RAM: Kingmax 2x2GB PC2-8500
VGA: Sapphire HD5570 1GB
Zvučna: Asus xonar d1
HDD: WD6401AALS + WD2000JB + WD3200AAJS
PSU: Corsair cx400W
Case: Gigabyte GZ-X6
Keyboard: Logitech mk520 + Microsoft Natural Wireless Mouse 6000
Daljnski: Mce ir
Zvučnici: Swans d1080mkii 08
Monitori: Philips 220SW + HP L1950g
TV: Panasonic TX-P50C3E
AIO: HP Deskjet F4280

HP Compaq nx7010
CPU: Pentium centrino 2.0 GHz
RAM: 1gb + 512mb PC2700
VGA: ATI Mobility Radeon 9200 32mb
HDD: wd 40 GB

CPU: Pentium 3 1.0 GHz + Glacialtech igloo 2520
MBO: Intel D815EFV
RAM: 2x 256mb PC133
HDD: Maxtor 80gb + Seagate Barracuda 7200.7 160gb
PSU: Codegen 400W
PCI Lan: Linksys cisco gigabit EG1032 v3
Routher: Thomson ST780i WL
Net: T-com Flat

Acernote lite 350pc
CPU: Pentium 100 MHz
RAM: 8 mb edo onboard
VGA: chips&tech f65545
HDD: ibm 540 mb

CPU: pentium 166 MHz
MBO: ga 586vx rev 3.37
RAM: 4x16 mb edo ram
VGA: Ati 3D rage II +dvd 4 mb
HDD: quantum fireball se2.1a 2.1 gb
PSU: seasonic ssa-200g
Monitor: Acer 13"

vranjba je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.01.2014., 02:02   #521
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
raspisali se svi, a iskreno bezveze . ma nema tog covjeka koji zna sve, ja cu uvijek za sebe reci da znam sta radim i stojim iza svog rada i priznajem nekakvu reklamaciju, ali nikada necu reci da znam sve i da sam najbolji. jer svako malo naucim nesto novo, a to IMHO i jest poanta zivota - unaprijedivanje, u bilo kojem obliku. nevermind........

nego, usporedujete automehanicare kao fusere. da, i? meni covjek servisira auto, fuser, koji poznaje korejance/opele u dusu. radio u SK hyundaijevom servisu, ima potrebne aparate za dijagnostiku, covjek zna svoj posao. kome bi prije dao, njemu ili servisu da mi napravi/popravi? - njemu, jer ce mi obaviti brze, kvalitenije i jeftinije.

i to je to, postoje kvalitetni fuseri i nekvalitetni. isto stoji, i meni je zavrsilo gro laptopa/PC-a koji su bili "ma kod onoga, ma znas ga, mali...:" i on je nesto pokusao i na kraju zavrsi kod mene. i ja napravim debelo vise nego potrebno, naplatim koliko naplatim, covjek ode (valjda) zadovoljan. free ne radim, fuck off, necije (a tako i moje) znanje nisam dobio besplatno nego dobrano utrosio vremena i volje, pa da sada glumim dobrotvora.

dok sa druge strane, ja razumijem sluzene servise. i neka oni naplate 500, 800 ili koliko vec kuna, apsolutno nevazno koliko naplate. ali ljudi, pa previse puta sam gledao kako firma za posao od 10 minuta odere 800 kuna, hej! 800 kuna!! ma zajebi jebote, pa toliko ne vrijedi taj kvar nikako jebemu, to nije kvar, to je zajebancija........ isto tako sam se nagledao kako sluzbeni servis laganini samo nakaci "zamjenjeno to:to:to:to, utroseni sati toliki, racun xyz novaca", a onda iz tih "mrtvih dijelova" ima neko sranje koje jest stvarno mrtvo, prakticki najjeftinije. pa jel to u redu, koji klinac ne pljucate po takvim servisima?

ili stvarno mislite da medu informatickim serviserima nema muljatora, neznalica, varalica, lopova??

cisto jos jednom ponavljam, naplati ti svoj posao koliko treba. ali KOLIKO TREBA, te ga obavi 100% kako treba. nista vise, nista manje....

plus, isto tako imam frenda koji mjesecno tuce izmedu 2 i 3 i nesto tisuce jura placu. hoce pomoci u vezi kompova, ali ono, samo prijateljima i naravno free. kvragu, jos plati kavu ili pivu, nasmijes se covjeku jer ima prica iz cijelog svijeta i svasta je prosao, ali - ima takvu placu. opet se vracam, i ja da imam 4000-5000 ili vise tisuca kuna, ma O je lansiran da se jebem dan-dva za 100 ili nesto vise kuna.......

a ovo sto Old Iggy prica za limitiranje usera, uf, to je prekrasan nacin. no, stvar funkcionira u poslovnom okruzenju (i to jako dobro, dapace, morala bi ovako funkcionirati) i eventualno u slucajevima kada naletis na koliko-toliko normalnu osobu. hell, pa ja radim ljudima kompove koji ne znaju 2% engleskog, a kreteni ko' kreteni, KLIK-KLIK, VIĐE, DAĆE MI MILION NOVACA . pa kad krene OP!, nemate adminska prava..... pa kad djete sjedne, pa kako nece, sta si napravio, ja ne mogu nista instalirati/pokrenuti, fali mi, CMI-CMI, mobiteli i softver, fotici....... strah me to prolaziti.

i ja ne smatram da sam obavio los posao, pogotovo kod sredivanja sistema. i svakome kazem za koga sumnjam da bi ga mogao sjebati kroz tjedan-dva, ja odgovaram za hardver, za softver ne. to je sada slickano i funkcionalno 100%, to sto ces ti ili tvoj supruznik ili debil od sina tu sve gurati - nije moj problem. zasto bi ja njima govorio sta smiju, sta ne, tj limitirao ih?

netko je povukao paralelu sa vozackom - ne, to je ova shema: da gospodine Burko, izvolite kljuceve Vase nove mazde 6. i znate, to je dizel i inace se moze s njom svasta, ali za Vase dobro smo limitirali okretaje na 2300 max, auto sam usporava pred zavoj, ne dozvoljava brzinu vecu od 92 km/h i slicno.........

i da, mozda bi bilo ovako najbolje posto ljudi jesu generalno debili i lose/krivo rade bez razmisljanja u svom uvjerenju da znaju sto rade, ali ja to osobno ne podrzavam. najbolji primjer je frend kojemu sam slozio jos prije 4-5 godina nekakvu socket 754 kantu, vec zaboravio sta sam mu sve radio. i covjek prije par mjeseci nabavio novije/jace, daje ovo maloj kceri da ima za net i kad sam dosao (posto nema auto) kaze "e, ono kako si napravio jos dan danas radi, i sistem i sve, nista nisam dirao ". i stvarno, unutra smeca i prasine, ali i dalje stoje XP-i i sve sljaka, uz gro programa i sranja sto je godina instalirao/deinstalirao.
covjek naucio koristiti komp, pogleda sto tocno pise i malo razmisli o napisanome, obavezna AV zastita i situacija rjesena. ali da, problem je taj common sense, znam .

Burko je offline  
Staro 06.01.2014., 10:54   #522
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Citiraj:
Shvaćam ja da tebi ovi fušeri izbijaju novce, ali činjenica je da ponekad ljudi imaju stvarno banalne softverske probleme, npr. potrebno je samo instalirati adobe flash.
Nema smisla da netko otpaja i nosi cijelo kućište na servis radi toga.

Inače, postoji i druga strana medalje, ko kaže da je servis uvijek profesionalan i pošten?
Ovdje se priča o nekakvim "klincima", "malom perici" i sl. koji su sinonimi za neznalice, a upravo takvih ima i među servisima.
Vjerujem da je svatko barem jednom popravljao iza tog profesionalnog servisa koji je traljavo obavio posao i još dobrano naplatio.
I jel bi ja sad zbog toga trebao reći da su svi serviseri neznalice kao što neki ovdje tvrde za ljude koji rade u fušu?

Pa baš kako nisu svi fušeri jednaki, tako nisu ni svi serviseri jednako kvalitetni i pošteni, barem oni imaju prostora za muljanje, pogotovo kad im se na vratima pojavi lik koji je s kućištem donijeo i monitor.
Fušeri imaju svoje mušterije. I ispada da su to uglavnom ljudi koji se ne razumiju u računala i svatko ih može uvjeriti u bilo što. Sve dok se i te mušterije malo ne obrazuju pa skuže da im netko prodaje maglu. Isto vrijedi i za servise. Mogu prevariti određen postotak svojih mušterija ali onda se pročuje da to rade. I padne im broj mušterija i onda se opet poboljšaju. I tako u krug.
Ovdje je rasprava o cijeni sata računalnog servisa, ne pomaganja kod klikanja "next>next>next" u instalaciji programa. I onaj tko želi dobru uslugu, zna koga će zvati. Možda se netko odluči za "majstore" koji naplaćuju po 100 kn/h pa im on drnda po kompaču 3 sata ili nekog tko im sve sredi za sat vremena pa ih to košta 200 kn.
Sinac je offline  
Staro 06.01.2014., 12:49   #523
wooden
Registered User

Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
ali ljudi, pa previse puta sam gledao kako firma za posao od 10 minuta odere 800 kuna, hej! 800 kuna!! ma zajebi jebote, pa toliko ne vrijedi taj kvar nikako jebemu, to nije kvar, to je zajebancija........ isto tako sam se nagledao kako sluzbeni servis laganini samo nakaci "zamjenjeno to:to:to:to, utroseni sati toliki, racun xyz novaca", a onda iz tih "mrtvih dijelova" ima neko sranje koje jest stvarno mrtvo, prakticki najjeftinije. pa jel to u redu, koji klinac ne pljucate po takvim servisima?
Upravo zato ljudi ni ne vole nosit kompove u servise, ovaj na račun može napisat šta želi i nabit cifru kakvu želi.

Citiraj:
Ovdje je rasprava o cijeni sata računalnog servisa, ne pomaganja kod klikanja "next>next>next" u instalaciji programa. I onaj tko želi dobru uslugu, zna koga će zvati.
Računalni servis je i ono što netko radi u fušu, a rasprava je i o tome.
Netko će zvati fušera jer s njime ima dobra iskustva, netko će nositi na servis jer s njima ima dobra iskustva, sve je na korisniku.
Ako si se jednom opekao s nekim ko radi u fušu normalno da ga više nećeš zvati, isto vrijedi i za servis.
wooden je offline  
Staro 06.01.2014., 12:59   #524
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Citiraj:
/CUT/
Računalni servis je i ono što netko radi u fušu, a rasprava je i o tome.
Netko će zvati fušera jer s njime ima dobra iskustva, netko će nositi na servis jer s njima ima dobra iskustva, sve je na korisniku.
Ako si se jednom opekao s nekim ko radi u fušu normalno da ga više nećeš zvati, isto vrijedi i za servis.
Niti ne tvrdim drugo, samo miješaš kruške i jabuke, servis i klikanje "next>next>next". Ne možeš usporediti dva različita posla i odrapiti istu cijenu, to je poanta onog što ti pokušavam rastumačiti. Ne mora netko biti oboružan hrpom diploma niti raditi u nekoj poznatoj firmi da bude sposoban nešto dobro napraviti na računalu. Samo ono što takva osoba zna napraviti je i klikanje ali i prava intervencija kada treba napraviti backup podataka, reinstalaciju sistema i povrat podataka a da korisnik ne plaće dva dana da nema više Favorites u Exploreru koje je sakupljao dvije godine. To je razlika između malog Perice i pravog servisera. To je ujedno i razlika u cijeni.
Sinac je offline  
Staro 06.01.2014., 13:09   #525
wooden
Registered User

Citiraj:
Niti ne tvrdim drugo, samo miješaš kruške i jabuke, servis i klikanje "next>next>next". Ne možeš usporediti dva različita posla i odrapiti istu cijenu, to je poanta onog što ti pokušavam rastumačiti.
Taman posla da to uspoređujem, ne znam iz čega si to isčitao, zna se šta je servis, a klikanje na 'next' to nije niti to treba naplaćivati ljudima.
Onaj u fušu to sigurno neće naplatiti, za servis ne znam.

Citiraj:
prava intervencija kada treba napraviti backup podataka, reinstalaciju sistema i povrat podataka a da korisnik ne plaće dva dana da nema više Favorites u Exploreru koje je sakupljao dvije godine.
Sve ja to napravim u fušu bez pol muke, a vjerujem i drugi koji se malo ozbiljnije bave računalima, a nisu profesionalci niti rade u servisu.

Zadnje izmijenjeno od: wooden. 06.01.2014. u 13:15.
wooden je offline  
Staro 06.01.2014., 14:51   #526
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Citiraj:
/CUT/
Sve ja to napravim u fušu bez pol muke, a vjerujem i drugi koji se malo ozbiljnije bave računalima, a nisu profesionalci niti rade u servisu.
Da ponovim iz svog prošlog posta: "Ne mora netko biti oboružan hrpom diploma niti raditi u nekoj poznatoj firmi da bude sposoban nešto dobro napraviti na računalu."
U čemu je onda problem? Čemu tolika rasprava? Ako hoćeš svoj posao obescijeniti i napraviti nešto za 80 kn/h, dobro, nema problema, to je tvoj izbor. Ali nemoj onda jadikovati i držati prodike onima koji to naprave za 200 kn/h.
Sinac je offline  
Staro 06.01.2014., 15:16   #527
wooden
Registered User

Citiraj:
Ali nemoj onda jadikovati i držati prodike onima koji to naprave za 200 kn/h.
Di vidiš da to radim?
Baš kako si rekao, ja radim za onoliko za koliko želim, ako ću ljudima instalirat windowse, vraćat podatke i slagat konfiguracije za 50 kn ili čak besplatno, to je isključivo moja stvar, a ako ćeš ti to sve raditi za 500 kn, to je opet tvoja stvar i tvoj posao.
Problem je što se stvara neko mišljenje da automatski čim netko radi za manje novce je neznalica iza kojeg obavezno treba popravljat netko stručan u servisu.
E pa vidiš nije tako, poslije mene ne treba nitko popravljat i posao ću obavit savršeno, a ako nemam volje i vremena sigurno neću ni uzimat posao u ruke pa radit preko one stvari.

Naravno, nisam budala da okolo radim ljudima za siću, popravljam isključivo poznanicima koji i meni odrade neke protuusluge.
wooden je offline  
Staro 06.01.2014., 18:05   #528
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Citiraj:
Pa normalno da vrijedi više kad je takvo zanimanje puno rijeđe, naći dobrog mehaničara ili auto električara nije lako, a popravit PC danas zna skoro svaki klinjo, u svakoj ulici ili zgradi ćeš naći barem dvojicu koji se kuže.
Pogotovo kad se uzme u obzir da se svi problemi s PC-em riješe reinstalacijom OS-a ili zamjenom neke komponente.
Tako da, tražit neke velike cifre za te stvari stvarno nema smisla, a još manje ima smisla taj 'posao' uspoređivat s mehaničarom, a da ne pričam s stomatologom kako je netko ranije spomenuo, nigdje veze.
Sinac je offline  
Staro 06.01.2014., 18:15   #529
wooden
Registered User

Kad kažem da nema smisla tražit velike cifre onda mislim na ove koje rade u fušu.
Ne pada mi na pamet naplaćivat po satu kao servisi niti bi netko ko radi u fušu trebao uzimat 300 kn za instalaciju OS-a, jer svrha fuša je baš u tome, da je jeftiniji od servisa.
Daleko od toga da netko i u fušu ne može nabit cijene, ako ima mušterije koje su to voljne plaćat...

A ti kao radnik servisa normalno imaš prostor koji plaćaš, radnika, poreze, legalan softver i sve ostalo, u tvoje cijene ne ulazim.
wooden je offline  
Staro 06.01.2014., 19:39   #530
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
A sta bi trebao, izgubit 3-4 sata posla za ciscenje, OS, i sve popratne programe po zelji za velike cevape i pivo ? Ne majstore, 300 kn ti je sve a ti ako hoces hoces , ako ne, trazi di je jeftinije, a smatram da je 300 kn relativno ok cijena jer windowse ne dizes na dnevnoj bazi(govorim za prosjecnog korisnika, znam ljude koji dan danas imaju prvu instalaciju XP-a), tako da je investicija od 300 kn ok, jer ako imas za racunalo, imas i za odrzavanje, kao i u svemu. A ovo e pa bolje 100 kn nego nista uopce necu komentirati.Onda kad svi spuste na 100, za koliko ces ti radit, za 20 ?
Staro 06.01.2014., 19:48   #531
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
svako malo iskoči ova tema čiji bumpovi se isključivo svode na sljedeće:

- volja naplate
- portfolio pojedinca
- godine iskustva
- rezultati

po meni, nemojte uzeti za zlo nikako, ali ako se netko bavi i kruh zarađuje održavanjem kompova/sistema/mreže sa dosta utakmica u nogama nema se šta libiti nabiti cijenu maltene koliko hoće, pogotovo u zg jerbo je tu down-time kritična stvar i doslovno se gube kune u sekundama... prošao sam cijelu hrvatsku i sve naše urede i vjerujte mi čim lizneš naplatne kućice TO VEZE NEMA sa kaosom koji se dešava u centrali/zagrebu, a to je primjenjivo na apsolutno sve oblasti djelovanja... bio to dućan mješovite robe ili jedna-od-franšiza tenisica debelih amera ili švaba.

ne želim sa visoka pričati stvarno, ali tko nije iskusio divlji-biznis-zapad zagreba neće mu nikada biti jasno kako ja mogu piknut novo napajanje u komp, uzet 500kn i mirno spavati

kad to rasčlanimo i pojasnimo, mislim da onda tek možemo konstruktivno nastaviti raspravu.
syss je offline  
Staro 07.01.2014., 06:06   #532
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
da se mene pita, svakom prosječnom korisniku bi stavio linux mint i nebih mu dao root password
može sve raditi, nemože ništa sjebati

ako treba nešto naprednije, onda bude se sam potrudil izguglati i srediti
Stoji ali kaj sve ide pod ovo naprednije? Bez roota?

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Da. To nije nikakav "manji otpor", to je jedino i isključivo rješenje. Svi govore "vidi kako linux radi bez takvih problema", a to je u samoj osnovi rada na unixu.
Tako je. Ja sam si na taj način olakšao život u makar deset situacija.
Hamm je offline  
Staro 07.01.2014., 10:11   #533
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Stoji ali kaj sve ide pod ovo naprednije? Bez roota?
a čuj, nebih mu stavio password na bios pa bi si mogel izguglati upute za instalaciju windowsa
domis je online  
Staro 09.01.2014., 15:19   #534
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor wooden
Stvarno ne znam ko je po tebi taj koji se kuži, a koji onaj koji se "kuži".
Valjda mi treba diploma na zidu da čovjeku osposobim PC, ajde molim te.
Kaj ti misliš da je potrebno imati fakultet da zamijeniš gumu na vešmašini, ili naručiš osigurač i zamijeniš ga na autu, ili stupanj doktorata, očistiti jednom godišnje klima uređaj?

Slobodno pogledaj koliko ovakve stvari koštaju, i sve su vremenski 10-15 minuta max. Ne vidim da se ITKO buni kad treba to platiti, a bome, svaka budala može to napraviti, pa kako ne bi i onaj mali Ivek iz susjedstva.
Nevjerojatno da neki ljudi sami svoju struku ne poštuju, ja bi takve zakonom zabranio.
Staro 09.01.2014., 15:40   #535
wooden
Registered User

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Kaj ti misliš da je potrebno imati fakultet da zamijeniš gumu na vešmašini, ili naručiš osigurač i zamijeniš ga na autu, ili stupanj doktorata, očistiti jednom godišnje klima uređaj?
Nije, ali je potrebno imati obrt, a ako ga nemaš, onda ne možeš ni imati velike cijene.

Citiraj:
Slobodno pogledaj koliko ovakve stvari koštaju, i sve su vremenski 10-15 minuta max.
Koliko koštaju?
Jel ti pričaš o ljudima koji imaju firme/obrte i njihovim cijenama ili o nekom susjedu ili poznaniku koji se kuži i koji će ti popraviti veš mašinu?

Velika je razlika između obrta i fušera, ako hoćeš ljudima uzimati 200-300 kn po satu onda fino otvoriš firmu, a svrha fuša je da radiš jeftinije, hoćeš li u fušu raditi jednako kvalitetno kao i pravi majstor, to je sad na svakom ponaosob.

Nema nikakve logike da ti kao fušer naplaćuješ kao i servis, barem meni.
wooden je offline  
Staro 09.01.2014., 15:44   #536
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

pa po kvaliteti naših servisa i znanju tehničara koji rade po raznim servisima (bili mali u kvartu ili veliki koji održavaju po cijeloj državi), ekipa može biti sretna da naplaćujem max koliko i oni koštaju ako ćemo onako otvoreno pričati.

tako da se slažem da nema logike pošto bi trebao naplaćivati min koliko i oni.
syss je offline  
Staro 09.01.2014., 15:45   #537
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Velika je razlika između obrta i fušera, ako hoćeš ljudima uzimati 200-300 kn po satu onda fino otvoriš firmu, a svrha fuša je da radiš jeftinije, hoćeš li u fušu raditi jednako kvalitetno kao i pravi majstor, to je sad na svakom ponaosob.

Nema nikakve logike da ti kao fušer naplaćuješ kao i servis, barem meni.[/QUOTE]

ima logike
odeš na čišćenje laptopa u ovlašteni, oderu te ko vola i onda još čekaš daaaaaanima da ti urade posao od cca sat vremena a kod "pravog fušera" bude gotovo isti/drugi dan
Pravi fušer drži do dobro obavljenog posla jer će mu zadovoljna mušterija dovest još 2-3 mušterije i onda te 3 još po 3 i tako dalje
Ovima u ovlaštenima se uglavnom hebe, urade osnovo, nije njihova firma i boli ih ona stvar, jedino obrtnici ili firme sa 1-2 zaposlenika rade kako treba, hehe
MMI je offline  
Staro 09.01.2014., 15:52   #538
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

upravo tako... meni konkretno reklama ne treba pošto ljudi solo dolaze, pogotovo škvadra koja se par puta opekla sa klinčadijom.

s tim da imam tendenciju reć ljudima sa nekim jadnim strojevima da ću im uzet za servis duplo više nego što ta krama košta em da njima ušparam, em da ne moram vadit kompresor
syss je offline  
Staro 09.01.2014., 15:55   #539
wooden
Registered User

To stoji da ima traljavih servisa, ali to smo ustanovili i ranije, ima loših servisa ali i loših fušera, iako neki kao npr. kolega Sinac (gore) tvrdi da su fušeri neznalice s posebnom klijentelom koja ništa ne kuži, a oni u servisu jedino rade pravi posao, što je nonsens.

Ali opet, taj servis kakav god bio plaća poreze i razne druge namete, oni imaju svako pravo nabit cijenu jer žive od toga, netko ko radi u fušu ima svoj stalni posao, a fuš je dodatni prihod.
Ako netko može nabit cijenu i u fušu, pa super, svako zna svoje.
wooden je offline  
Staro 09.01.2014., 16:08   #540
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

propustio sam taj post, ali da to je nonsens totalni iz više razloga... prvi je plaća, plain-and-simple, serviser ima prilično malu plaću i naravno da ti na to mjesto neće doć neka živina sa 10-15godina iskustva kojem realno nije problem naći job ako se muva po tim krugovima.

drugi je isto tako vezan uz plaću, a to je klinčadija sa kakvim god papirima mahali pristat će na tu plaću jerbo nemaju izbora jerbo nemaju iskustva što vodi ka traljavom poslu.

treći je vezan uz klinčadiju, a to su godine i to je obično loše... jako loše... škvadra koja je odrasla sa guglom kao svojim manualom za popravke jednostavno padaju na "gremlin" kvarovima jer im ne padaju na pamet najveće gluposti koje čovjek može zamisliti, a takve gluposti obično otklanjaju kvarove epski glupih simptoma.

mislim pogledaj samo tu na forumu koliko ima upita za neke stvari kaj su proper serviseru ko-vodu-pit, misliš da takvi ljudi ne fušaju po susjedstvu neke elementarnije zahvate po picekima? di bu on jadan ako zapadne u probleme... tipa spali neki dio kompa, a nit posla, nit furde nit ničega, kak bu on vratio taj komp u ispravnom stanju?
syss je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno