Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 04.01.2014., 15:23   #451
wnbeeeE
Premium

wnbeeeE's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Autor Red Dwarf Pregled postova
p.s. za informatičare : nažalost vam je struka otišla kvragu...kao i fotografska struka kao i još par desetaka sličnih struka
informatika je širok pojam. Za par godina će informatičari imati super moći naspram ostatka. Naravno ako programiranje svrstavate u taj pojam, a ja ga svrstavam.

wiki "Informatika je više teoretske prirode, ali se zato detaljno bavi softverom i strukturiranjem, obradom, pretvaranjem, pohranjivanjem i prijenosom informacija. Računarstvo obuhvata sve što je vezano za računar i računarsku nauku kao što je hardver, softver, izrada programa pomoću programskih jezika i tako dalje."

Tako da struka nije ošla kvragu nego upravo suprotno, raste iz dana u dan.
Ako se pod pojam "informatičar" misli na instaliranje ms office paketa i mjenjanje komponenti onda je sigurno ošla kvragu, iz očitih razloga. Ja takvog čovjeka ne nazivam informatičarom, computer science je nešto sasvim deseto od toga.
Staro 04.01.2014., 15:31   #452
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Ako ne cijenis svoj rad nece te ni drugi cijeniti. 100kn sat je stvarno minimum minimuma, a vidim da i neke firme tako malo naplacuju, ocito jedan mehanicar vise vrijedi koji naplacuje 200kn sat. Zbog toga slusam sve vise ljude koji se ne kuze, ali culi su da je lako kazu samo tu malo poklikas i to je to. Zadnjoj koja mi je to rekla je satnica otisla duplo nakon sto sam se opet vratio i vise se nije bunila na cijenu.
Pa normalno da vrijedi više kad je takvo zanimanje puno rijeđe, naći dobrog mehaničara ili auto električara nije lako, a popravit PC danas zna skoro svaki klinjo, u svakoj ulici ili zgradi ćeš naći barem dvojicu koji se kuže.
Pogotovo kad se uzme u obzir da se svi problemi s PC-em riješe reinstalacijom OS-a ili zamjenom neke komponente.
Tako da, tražit neke velike cifre za te stvari stvarno nema smisla, a još manje ima smisla taj 'posao' uspoređivat s mehaničarom, a da ne pričam s stomatologom kako je netko ranije spomenuo, nigdje veze.
wooden je offline  
Staro 04.01.2014., 15:35   #453
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Znam par dobrih mehanicara koji naplacuju 100kn po satu u fushu i to je za servis racunala ok cijena sve ispod nema smisla. Ali ako vam se isplati to vi radite u krajnjem slucaju svatko dobija onoliko za koliko druga strana je spremna platiti.
Ljudi uvijek imaju granicu dokolice odnosno cijene ispod koje rade se odmaraju nego rade, nekome je to 50kn, drugome 100, a trecem 200 ili vise, ali koliko sam vecinom i dobijes koliko si platio.
Staro 04.01.2014., 15:56   #454
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Veki-os Pregled postova
Ne možeš uspoređivati fuš instalacije Windowsa sa privatnim zubarom koji je išao na fakultet,ima ordinaciju,plača porez,mehaničar koji ima radnju,alat i sve živo i tebe koji si skinuo Windowse s torrenta.
Kako ne, i ja sam završio fakultet, radim u firmi koja plaća porez, firma ima sav alat itd. Pa kad popravimo i osposobimo računalo, naš posao (bez materijala) ako je preko 150-200 kn nije dobro, jer je to skup posao?!?

I da, ne skidam torrente i u fušu to instaliram, samo original licence isntaliramo. Da se još nebi sa nekim inspekcijama zabavljali, da nekome uštedimo 1000 kn na računalu...
alengrosevic je offline  
Staro 04.01.2014., 16:07   #455
seno
Registered User
Moj komp

seno's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Slazem se s wnBeeeE, bavim se kao vecina informatikom duze, nedavno sam usao i u Reball i Reflow vode i CSS HTML i mogu samo rec ako siris svoj kadar dobijas puno vise musterija (zivim u BiH tako da su mi cijene drasticno manje nego kod vas logika zbog standarda). I mogu samo rec ako se covjek zadrzi na Dizanju OS i naziva se majstorom neka se vrati u 2000.

A komentar povodm on ima fakultet i opremu, pa imam i ja i platio sam je "masno" tako da se isplati naplacivati malo vise jer treba to neko otplatit.
seno je offline  
Staro 04.01.2014., 17:09   #456
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor wooden Pregled postova
Pa normalno da vrijedi više kad je takvo zanimanje puno rijeđe, naći dobrog mehaničara ili auto električara nije lako, a popravit PC danas zna skoro svaki klinjo, u svakoj ulici ili zgradi ćeš naći barem dvojicu koji se kuže.
Pogotovo kad se uzme u obzir da se svi problemi s PC-em riješe reinstalacijom OS-a ili zamjenom neke komponente.
Ne znam je li smješnija prva ili druga rečenica.
Staro 04.01.2014., 17:13   #457
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ne znam je li smješnija prva ili druga rečenica.
Realno, tip je u pravu.

Kakva usluga, takva cijena. Naravno da ce ti to "svaki klinjo znati rjesiti". Jer ti racunalo treba nizasto, pa ces imati i takav odnos prema njegovom odrzavanju. Stoga, za kucnog (l)usera, stvarno se za sitne pare moze naci kvartovski klinac da mu osposobi, koliko toliko, masinu. I nitko nece zvati objektivno kvalitetnijeg PiSiEksperta koji ce se predati i potruditi to malo ozbiljnije sloziti. Jer ce frajer natovariti 100 p0rn virusa u roku od 3 dana, pa je ionako svejedno kako je masina slozena u originalu...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline  
Staro 04.01.2014., 17:18   #458
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Realno, tip je u pravu.

Kakva usluga, takva cijena. Naravno da ce ti to "svaki klinjo znati rjesiti". Jer ti racunalo treba nizasto, pa ces imati i takav odnos prema njegovom odrzavanju. Stoga, za kucnog (l)usera, stvarno se za sitne pare moze naci kvartovski klinac da mu osposobi, koliko toliko, masinu. I nitko nece zvati objektivno kvalitetnijeg PiSiEksperta koji ce se predati i potruditi to malo ozbiljnije sloziti. Jer ce frajer natovariti 100 p0rn virusa u roku od 3 dana, pa je ionako svejedno kako je masina slozena u originalu...
Iskreno, najviše volim rješavati probleme nakon takvih "stručnjaka". Cijena se da uredno dići n puta više.
Staro 04.01.2014., 17:20   #459
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Iskreno, najviše volim rješavati probleme nakon takvih "stručnjaka". Cijena se da uredno dići n puta više.
I ja isto svi sve znaju, a kad zeznu onda kazu necu vam nista naplatiti i odu.
A najveca steta je obicno gubitak podataka jer vecini je najlakse samo reinstalirati.
Staro 04.01.2014., 17:54   #460
wooden
Registered User

Citiraj:
Ma je, ti odma ideš logikom da svatko ko popravlja u fušu i naplaćuje manju cifru je "stručnjak" koji eto ništa ne zna.
Bogami nagledo sam se ja i ovi prefesionalnih servisa koji nabiju cifre i oderu ljude samo zato što ovi blage veze nemaju o PC-u.
Ljudi im donesu cijela kućišta, problem je možda banalan, a ovi onda mogu izmislit da je krepala matična i naplatit im 100 eura za ništa.

Budimo realni, većina ljudi ima problema s jednostavnim stvarima, neki softverski problem, virus, driveri i sl., eventualno krepana komponenta, a i to ustanoviš vrlo brzo.
Bilo tko ko se malo više kuži u kompove to sve riješi bez problema, tako da ne znam šta ti to moraš popravljati 'nakon nekoga'.
wooden je offline  
Staro 04.01.2014., 18:05   #461
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ma je, ti odma ideš logikom da svatko ko popravlja u fušu i naplaćuje manju cifru je "stručnjak" koji eto ništa ne zna.
Bogami nagledo sam se ja i ovi prefesionalnih servisa koji nabiju cifre i oderu ljude samo zato što ovi blage veze nemaju o PC-u.
Ljudi im donesu cijela kućišta, problem je možda banalan, a ovi onda mogu izmislit da je krepala matična i naplatit im 100 eura za ništa.
Naravno, sve su takvi problemi rješivi za pet minuta, a svi ostali su lopovi.
Citiraj:
Budimo realni, većina ljudi ima problema s jednostavnim stvarima, neki softverski problem, virus, driveri i sl., eventualno krepana komponenta, a i to ustanoviš vrlo brzo.
Bilo tko ko se malo više kuži u kompove to sve riješi bez problema, tako da ne znam šta ti to moraš popravljati 'nakon nekoga'.
Je, radi tih "koji se kuže u kompove" () imam dva prijenosnika pored sebe, "samo je trebalo mailove spasiti" i "ma mali je sve riješio".
Staro 04.01.2014., 18:09   #462
sale001
Premium
Moj komp

sale001's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
istina je negdje u sredini.... prevariti vole i fušaroši, ali i "profesionalci"... ipak smo na Balkanu.
sale001 je online  
Staro 04.01.2014., 18:18   #463
wooden
Registered User

Citiraj:
Naravno, sve su takvi problemi rješivi za pet minuta, a svi ostali su lopovi.
I ti sad banaliziraš, ne znam di sam spomenuo da se sve riješi za 5 min i da su svi lopovi.

Citiraj:
Je, radi tih "koji se kuže u kompove" () imam dva prijenosnika pored sebe, "samo je trebalo mailove spasiti" i "ma mali je sve riješio".
Opet ti generaliziraš i proglašavaš sve fušere nesposobnim.
Fala bogu da ima svakakvih ljudi, i sposobnih i nesposobnih i prevaranata i poštenih, baš kao i u svakoj branši.

Stvarno ne znam ko je po tebi taj koji se kuži, a koji onaj koji se "kuži".
Valjda mi treba diploma na zidu da čovjeku osposobim PC, ajde molim te.
wooden je offline  
Staro 04.01.2014., 20:01   #464
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Valjda mi treba diploma na zidu da čovjeku osposobim PC, ajde molim te.
niti nama ne treba diploma da nekome "napravimo" frizuru, ili da mu popravimo auto. Samo je pitanje kako će to biti odrađeno, shvaćaš poantu? vjerojatno bi i iza mene i frizer i automehaničar imao posla...
alengrosevic je offline  
Staro 04.01.2014., 20:13   #465
Kristijan1
Premium
Moj komp

Kristijan1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Ok , wooden ne cijeni svoje znanje i svoj posao kao mi ostali .

IMHO može ići okolo i besplatno svima popravljati kompove i instalirati potrebne programe ...

Vjerujem da će u jednom trenutku doći do granice kada će mu biti dosta svega i kada će ga ljudi uzeti zdravo za gotovo (neće cijeniti njegovo znanje i njegov trud).

Ako ga to sve čini sretnim i zadovoljnim i voli to što radi - samo naprijed !
Kristijan1 je offline  
Staro 04.01.2014., 20:16   #466
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Deamon101 Pregled postova
Ti si jedan od onih koji snižavaju svima nama cijenu rada. Zbog takvih poput tebe informatičare smatraju niškoristi/google/geekovima koji to riješe sam tak.

Iz svega ovoga vidim da nemaš nikakvo tehničko znanje(barem ne u srednjoškolskom usmjerenju i obrazovanju...ali drago mi je što si našao svoje mjesto za prodat to "znanje" koje posjeduješ.
Žao mi je što ti snižavam cijenu rada. Zaposli skupe ekonomiste da ti povećaju prodaju i prihode. Mislim zbilja...

No dobro, prošlo je vremena i vremena od mojih iskustava s radom u "fušu" jel. Danas ga više ne radim. Sorry, ne znam ništa i nemam pojma o ničemu. Bar ne u HR, gdje sam sebi i tebi nažalost "snizio" cijenu

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline  
Staro 04.01.2014., 20:22   #467
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

I da, još ću nešto dodati. Pošto vidim da se ovdje u temi najviše govori o "instaliraj mi windowse" situacijama, da li netko ovdje posjeduje certifikat ili firmu koja pruža dotično znanje, ili je to znanje koje ste stekli doma, googlajući ili isprobavajući? Jer to nije ista stvar. Pogledajte auto servise, postoje ovlašteni servisi i postoje lokalni dripci koji klepaju aute i garažama. Ovlašteni servis drapa 200kn/h, dripac drapa 200kn servis. Oba mogu biti dobri, da se razumijemo, mene dripac nikad nije zaribao... Tu također treba napraviti razliku. Poštujem svačije znanje jer u HR znanja (a ni ljudskosti ni poštenja) nema previše, no draže mi je cijeniti nego precijenjivati.

Btw, da, i ja živim od informatike, i to neloše Znači nije mi u interesu nijednog kolegu u struci ostaviti gladnim. Zato više ni ne radim fuš u HR, jednostavno ništa dobro ne proizlazi iz toga, bar ne za mene.

Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Guls je offline  
Staro 04.01.2014., 20:25   #468
sale001
Premium
Moj komp

sale001's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
je, postoje ovlašteni servisi sa certifikatima i sl., i u njima "majstori" koji pojma nemaju o svom poslu.
sale001 je online  
Staro 04.01.2014., 20:28   #469
vranjba
Premium
Moj komp

vranjba's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Do mene je došlo barem 3 laptopa iz ovlaštenih servisa sa dijagnozom neispravna matična + još neki dodatni kvar (npr. disk, memorija...) koje su se pokazale uredno ispravnima. Problem je naravno bio samo u tom disku ili memoriji ili je samo trebala instalacija nova.

Ako pretpostavimo da u Osijeku ima 20 ljudi koji rade popravke laptopa, i da je barem pola ljudi pristalo na popravak u ovlaštenom servisu, a pola nije dolazimo do brojke od preko 100 krađi matičnih ploča u Osijeku u 2 godine, a ima ih sigurno i više.

A kad pribrojite tu ljude iz Zagreb, Rijeke, Splita i svih ostalih mjesta dolazi se do ozbiljnih brojki. Pa sad još pribrojite i firme koje nose svoje laptope na poravak. Fina lova se obrne na naplati/zamjeni ispravnog dijela hardvera.

CPU: AMD Phenom II X2 545 @X4 B45 + AC Freezer 64 Pro PWM
MBO: Asrock a780GXH @ bios 1.70
RAM: Kingmax 2x2GB PC2-8500
VGA: Sapphire HD5570 1GB
Zvučna: Asus xonar d1
HDD: WD6401AALS + WD2000JB + WD3200AAJS
PSU: Corsair cx400W
Case: Gigabyte GZ-X6
Keyboard: Logitech mk520 + Microsoft Natural Wireless Mouse 6000
Daljnski: Mce ir
Zvučnici: Swans d1080mkii 08
Monitori: Philips 220SW + HP L1950g
TV: Panasonic TX-P50C3E
AIO: HP Deskjet F4280

HP Compaq nx7010
CPU: Pentium centrino 2.0 GHz
RAM: 1gb + 512mb PC2700
VGA: ATI Mobility Radeon 9200 32mb
HDD: wd 40 GB

CPU: Pentium 3 1.0 GHz + Glacialtech igloo 2520
MBO: Intel D815EFV
RAM: 2x 256mb PC133
HDD: Maxtor 80gb + Seagate Barracuda 7200.7 160gb
PSU: Codegen 400W
PCI Lan: Linksys cisco gigabit EG1032 v3
Routher: Thomson ST780i WL
Net: T-com Flat

Acernote lite 350pc
CPU: Pentium 100 MHz
RAM: 8 mb edo onboard
VGA: chips&tech f65545
HDD: ibm 540 mb

CPU: pentium 166 MHz
MBO: ga 586vx rev 3.37
RAM: 4x16 mb edo ram
VGA: Ati 3D rage II +dvd 4 mb
HDD: quantum fireball se2.1a 2.1 gb
PSU: seasonic ssa-200g
Monitor: Acer 13"

vranjba je offline  
Staro 04.01.2014., 20:35   #470
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Naravno, pa tko je još vidio lemiti kondiće po pločama. Jednostavnije je opaliti lokalnog muju po džepu i zamijeniti cijeli dio za 15 minuta. To je ta HR realnost i taj lijeni mentalitet koji mi se gadi osobno.

Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Guls je offline  
Staro 04.01.2014., 21:44   #471
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
meni iskreno nije ispod casti uzeti neciji laptop, otvoriti ga, ispuhati/promjeniti pastu (i najcesce izvrtiti HDD regenerator prije reinstalacije, cisto da ne bude pusing kasnije), povuci backup podataka (gdje ima sta vazno, iz akaunta, sa particija, mailove), frknuti pendžere, drivere, napraviti update do kraja OS-a, programe, AV.......... sav ovaj gust za 120 do 150 kuna. rijetke su prilike kada idem do 200 kuna.

razlog? jer je to fus. jer zivim u sisku koji je mrtav grad, gdje je financijska situacija nikakva, gdje je mentalitet vrlo vrlo nisko, gdje nema buducnosti. sada realno sam ja i uspio ustedjeti (jer odradujem strucno osposobljavanje, pa kapne na mjesecnoj bazi 1600 kuna + prijevoz) i nemam potrebe se jabati cca dan i pol za gore spomenutu cifru, ALI - ja ako odbijem tih 100-120-150 kuna, ja ti para nemam.

razumijete? i ja sam se zajebavao amaterski sa programiranjem, sa stranicama, povrsno, ali sam ljudima radio projekte na faxu za 200 kuna. projekte u kojima sam ja uzivao radeci, oni dobijali 5ice, kao i ja, ja imao pare za potrositi.

ali, drugacije je da ja imam posao u svojoj struci (prvenstveno - da imam posao) te da je adekvatno placen. onda bi me bolila ona stvar, rjesavali bi se problemi samo probranima ljudima koji to zasluzuju, bez ikakve naknade (osim eventualno cistog materijala). ali ponavljam, svaki posao koji odbijem znaci automatski da odbijam novce, a sorry ekipa - nekima je to jedini nacin da si stave neki k u dzep.

ne vjerujete, ja vam tu ne mogu pomoci. ali radije stavim 200 ili 500 ili 1000 kuna fusa mjesecno u dzep, nego nula kuna jer neuka ekipa ne cijeni moj rad i ja ga ne mogu naplatiti adekvatno. svjestan sam ja itekako i svi mi da je bilo koji posao duzi od sat-dva i da je min 100 kuna po satu, ali to jednostavno ne prolazi u praksi.

Burko je offline  
Staro 04.01.2014., 22:54   #472
Kristijan1
Premium
Moj komp

Kristijan1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Nužda zakon mijenja !

Razumijem što želiš reći , svaka kuna u tvojoj situaciji je dobrodošla i nerazumno bi bilo odbiti takav prihod .
Moja primanja su znatno viša od tvojih , ali pamtim dane kada sam bio u identičnoj situaciji kao što si ti trenutno i znam koja je razlika između imati ili ne imati 100 Kn .

Meni se ne isplati raditi za neki iznos manji od 150-200 kn jer jednostavno nemam dovoljno vremena da bih gubio na tako "malo" plačen posao .
Imam dovoljno mušterija koje su spremne platiti iznos koji tražim , tako da mogu poslove koji mi nisu interesantni odbiti ili proslijediti nekome tko ima više vremena od mene .

Nažalost imam dosta prijatelja koji nisu u stalnom radnom odnosu pa im ovo dobro dođe da popune svoje financije .

Sve se to zapravo svodi na zakon o ponudi i potražnji .
Što je neka roba ili usluga dostupnija cijena joj je niža i obrnuto .
Kristijan1 je offline  
Staro 05.01.2014., 00:01   #473
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
meni kad dođu za instalaciju os-a i svega ostalog lijepo rečem 400kn, neki se zahvale i kažu imam za 200. ne prođe par dana dođu sa tim od 200 da sve prekucam za 400
lik provuko samo win, bez drivera, nema codeca, yt ne radi, nama AV, office...i onda tako na kraju ga košta 600 umjesto 400
MMI je offline  
Staro 05.01.2014., 00:04   #474
flyer1
Premium
Moj komp

flyer1's Avatar

Datum registracije: Oct 2007

ja sam uzeo 50 kuna

-->
ok, amo jedan praktičan primjer.

dakle, jučer me zovu neki poznanici, 'uveli internet u kuću, ali su mislili da će to radit čim spoje žicu, kad ono neće, bi li mogao doć?'

odem pola sata kasnije, kaže mi čovjek da je zvao 0800 9000, ali nije baš razumio savjete agenta i internet ne radi, a on se boji da 'ne pokvari nešto'.

ok, pogledam modem, sve dobro spojeno. uđem u IE, upišem podatke, internet proradio, sve gotovo za manje od minute. zanima me, koliko bi vi naplatili taj (terenski) rad?

ja sam uzeo 50 kuna

flyer1 je offline  
Staro 05.01.2014., 00:05   #475
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Čisto ok svota. Da nisi bezveze dolazio.

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline  
Staro 05.01.2014., 00:31   #476
MMI
Premium

MMI's Avatar

neka si, jedno vrijeme sam živio u Njemačkoj, tamo nema ništa džabe nit ljudi pomisle da bi dobili mukte. Sve ima svoju cijenu, ja ne znam napraviti pizzu pa je platim al zato pizza majstor ne zna rastavit lap, instalirat sve što treba. Ja njega da pozovem doma da mi složi pizzu od mog materijala znaš kao bi mi došao ispod 100kn
Da nadodam jednu smiješnu situaciju, svjevremeno mene nazove lik sa Hvara, Albanac, ima pekaru: jel, jel imaš ekran za hp6820s? -reko imam
pošto?
-800kn sa ugradnjom
koliko ti treba?
-reko 10-15 minuta
??????
-što pitam ja
kaže mi lik da su mu rekli mjesec dana i on dao lap na neki servis i nisu mu ništa napravili..
pošalje on meni i ja ga zovem da je stiglo i da sam složio, i na to mi kaže: pošalji mi natrag al stavi otkupninu 1000kn
kažem mu ja da je dogovor 800 a on meni: onda mi ne šalji i ostavi si lap: Ja mu ga poslo sa otkupninom za 1000kn i još me pozvo da mu se javim ako naletim na Hvar na ručak

Zadnje izmijenjeno od: MMI. 05.01.2014. u 00:37.
MMI je offline  
Staro 05.01.2014., 00:39   #477
rodriguez
....
Moj komp

rodriguez's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Zato su to pametni Australci i ostale civilizirane države riješile tako, da kad ti doma dođe "rođo" popravit Tv ili klimu i dogodi se požar ili nekakav teži slučaj ozljeđivanja, izlazi inspekcija i fino ti naplati kaznu ili zatvor ovisno o težini dijela jer ti TV, kompjuter, ili klimu nije popravio osoba koja je ovlaštena za to.
Staro 05.01.2014., 00:43   #478
MMI
Premium

MMI's Avatar

Citiraj:
Autor rodriguez Pregled postova
Zato su to pametni Australci i ostale civilizirane države riješile tako, da kad ti doma dođe "rođo" popravit Tv ili klimu i dogodi se požar ili nekakav teži slučaj ozljeđivanja, izlazi inspekcija i fino ti naplati kaznu ili zatvor ovisno o težini dijela jer ti TV, kompjuter, ili klimu nije popravio osoba koja je ovlaštena za to.

tu si u pravu al na žalost ovdje u HR puno njih koji imaju certifkat znaju manje od većine usera ovdje sa pce, školu i fax je završio jedva dvojkom, pojma nema o poslu al ima "papir"...
MMI je offline  
Staro 05.01.2014., 00:47   #479
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006

ja sam uzeo 50 kuna

Osobno bih naplatio butelju kvalitetnog vina.
-->
Citiraj:
Autor flyer1 Pregled postova
ok, amo jedan praktičan primjer.

dakle, jučer me zovu neki poznanici, 'uveli internet u kuću, ali su mislili da će to radit čim spoje žicu, kad ono neće, bi li mogao doć?'

odem pola sata kasnije, kaže mi čovjek da je zvao 0800 9000, ali nije baš razumio savjete agenta i internet ne radi, a on se boji da 'ne pokvari nešto'.

ok, pogledam modem, sve dobro spojeno. uđem u IE, upišem podatke, internet proradio, sve gotovo za manje od minute. zanima me, koliko bi vi naplatili taj (terenski) rad?

ja sam uzeo 50 kuna

Osobno bih naplatio butelju kvalitetnog vina.
RAUL je offline  
Staro 05.01.2014., 03:55   #480
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Žao mi je što ti snižavam cijenu rada. Zaposli skupe ekonomiste da ti povećaju prodaju i prihode. Mislim zbilja...

No dobro, prošlo je vremena i vremena od mojih iskustava s radom u "fušu" jel. Danas ga više ne radim. Sorry, ne znam ništa i nemam pojma o ničemu. Bar ne u HR, gdje sam sebi i tebi nažalost "snizio" cijenu
Da jesi, ali svi mi griješimo i nema smisla sad to nadopunjavat dalje, što se grijeha tiče tu sam možda čak kao ti just kidding :P

Kako god bilo ja svom automehaničaru dam ekstra jer znam da ću dobiti znanje i garanciju ako nešto ne valja da će poslije to srediti.

Kao što su ti već ovdje rekli prije, kao i svim ostalima, instalacija plus driveri plus update plus spašavanje podataka plus dijagnosticiranje kvara, plus održavanje u smislu čiščenja...itd. ja da sam neuk po tom pitanju radije bih platio čovjeka kako spada i dobio pravu uslugu(znanje plus garancija ak treba uskočit neposredno nakon instalacije/popravka) nego nekog klinju koji će mi obaviti 80% posla.

Ja gledam na posao na način da ili je napravljen ili nije...sve ostalo su ciganska posla.

I hvala još jednom u ime cijele zajednice što tako cijeniš "našu struku".

Što se tiče naplate općenito...zavisno u kojem djelu Hrvatske čovjek živi, zavisno o situaciji...sve je već rečeno tu nema nikakvih dvojbi. Nema nikakvog problema ako netko to učini za kikiriki, i onda mu ovaj u budućnosti pomogne oko oko ovog onog kao cijepanje drva , ili prijatelju nekom...ili iz ovog ili onog razloga...ali tako loše govoriti kao da je to kikiriki mislac od struke to je stvarno ponižavajuće i ružno.

Svatko može napraviti OS da "radi"...al ne može svatko napraviti OS da radi godinama čak...još kad uključimo hardver što je tebi očigledno slaba točka

Svi profesionalci drže do sebe i svoje usluge. Nije ta usluga sad karikiram 300kn. Iza te usluge stoji nešto. Zamisli to kao osnove zdravog tržišnog natjecanja. Klinjo će dobiti posao...2X....5X...10X...20X...ali u longterm-u ipak nastojim vjerovati da ljudi razmišljaju na način da žele kvalitetu od obavljenog posla pa makar se taj posao razlikovao naizgled jako malo u odnosu na neki amaterski posao.

Od kad je svijeta vrijedi ona izreka... : kolko para tolko muzike...ili nisam tolko bogat da kupujem jeftino...pa nije valjda da je cijeli svijet glup a ti si jedini pametan

Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 07.01.2014. u 17:02.
Deamon101 je offline  
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na