|
![]() |
#52352 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Citiraj:
2) Ne gleda se to na tehničkom, jednostavno zanemari ako ne planiraš voziti od Zagreba do Splita 250+km/h bez stajanja... 3) Da razika je značajna. Manja felga, manje para... Tvoj odabir. Estetika ili ušteda ![]() 4) Postoji brdo sajtova. Mogu ti samo još reči da ljudi puuuno previše filozofiraju oko odabira pneumatika. Posebno ovi koji voze "obične" automobile u normalnim uvjetima.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#52353 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
U svakoj colaži ima neka dimenzija koja je najjeftinija od ostalih profila, u 15 cola je to 195/50 i 195/65, u 16 cola to je 205/55, u 17 cola 225/45, u 18 (mislim) 225/40 Imaš ADAC/HAK test guma pred ljeto/zimu |
![]() |
![]() |
![]() |
#52354 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Pošto taj model ima poluautomatik, očekuj samo probleme kao i drugi bez automatika. Klasika na vecoj kilometrazi, kvacilo, zamajac i slično. I ako nemaš sreće,senzori i slični problemi PSA grupacije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52355 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
@Wolv Fiat se preko bare prodaje kroz marke Jeep i Chrysler (ovdje preimenovan u Lanciu) tako da nešto prodaje ipak ima.
![]() |
#52356 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() Isto ko i Alfa. Kad dodes ovdje pa vidis da svi taksisti voze Priuse samo to pobije kompletnu Fial/Lancia gamu ![]()
![]() |
![]() |
#52357 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2018
|
Citiraj:
Sorry ako je pitanje glupo,ali imam nešto malo iskustva sa Ivecovim automatskim mjenjačem i to je sve. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52360 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Znam da je za Giuliettu TCT (robotizirani mjenjač s dvije spojke) komplet set kvačila cca 20 000kn. A nešto se brže troši od običnih getriba. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#52361 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2019
|
Ostavio auto na kemijskom,kaže dosta ljudi se zajebe sa mlijekom... Pomolimo se ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52362 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Evo jedno pitanje sta sam postavia na drugom forumu vezano za zimske i cjelogodisnje gume pa da pitan i ovdje. Je li bi za voznju uglavnom u Splitu bilo pametnije imat 1 set cjelogodisnjih i 1 set ljetnih umjesto 1 set zimskih i 1 set ljetnih? Zasto? Pa jer je proslih par zima bilo smijesno, i rijetko je (ili vrlo malo vremena) temperatura ispod 5 stupnjeva (ili famoznih 7 koji slove kao uvjeti za zimske gume). Snijeg vidimo jednom u 5 godina a tad 95% necu sjedat u auto, zime su uglavno suhe sa 10ak kisnih dana u prosjeku mjesecno. Takoder tendencija globalne klime je da ce zime bit i toplije, pa nekako za ovo nase podneblje vise smisla vidin u cjelogodisnjoj gumi koja je dobra na mokrom i suhom za ta zimska 3 mjeseca nego u pravoj zimskoj. Opet na kraju imas gumu s kojom mozes otic u pravu zimu ako ides negdje, recimo Zagreb. Mozda sam u krivu ali me zanima vase misljenje. Prosjecne temperature u Splitu kroz mjesece u godini ispod: siječanj veljača ožujak travanj svibanj lipanj srpanj kolovoz rujan listopad studeni prosinac 7.9 8.3 10.8 14.4 19.1 23.2 26.0 25.7 21.5 17.1 12.6 9.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#52363 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2019
|
U zagrebu prave zime nije bilo xy godina ![]() Za ovo kaj si reko ja bi DOBRU ljetnu gumu i amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52365 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Ono što izvlačim iz ovog kao najočitije, je da, iako bi dobra ljetna guma mogla funkcionirati i zimi po ovim prosječnim temperaturama, problem bi bile stvarne temperature kad padnu ispod 6 stupnjeva, jer je tu prema ovom videu kočenje ljetnim gumama po mokrome dovoljno blizu referentnoj gumi u testu iz videa, ako se gleda prosjek temperatura što je stavio kolega gore. No, ujutro i navečer su temperature niže od tog prosjeka, i pogotovo kad je jutarnja rosa razlika u kočenju bi prilično ogromna. Jednostavno je kemija ljetne gume takva da ne može biti dovoljno mekanana za kvalitetno prijanjanje po niskim temperaturama ujutro i navečer. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52366 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
To po meni nema bas smisla. Dva seta a na kraju dana opet nemas pravu zimsku. Ja bi na tvom mjestu gledao zimske koje imaju najbolje ocjene po suhom i mokrom, eventualno slabije trosenje. Ili stalno furat cjelogodisnje koje ces cesce mjenjat (svake dve tri god). Te cjelogodisnje ce u necem bit losije ili bolje rec manje dobre a onda je to ni vrit ni mimo kak se veli ![]()
![]() |
![]() |
#52367 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Ja bi iz ovog izvukao ono što sam na kraju i napravio. Kupio cjelogodišnje mićelinke ![]() U Splitu pogotovo. Par izleta na snijeg ili ako baš zahladi će se odradit. Nemam gdje držat drugi set guma, i meni, za Primorje i Dalmaciju nove generacije cjelogodišnjih guma djeluju kao sve bolji kompromis. Do pred dvije godine sam vozio dva seta.
![]() |
![]() |
![]() |
#52369 | |
lijevo smetalo
Datum registracije: Jan 2014
|
Citiraj:
Svaki put mi gledaju indexe. Jednom su nekog dedu rušili je je imao index T na autu koji moze 195 km/h. Ako ti i na TP ne gledaju, u slučaju osiguranja gledaju. Npr. kasko bye-bye ako imaš nehomologirane dimenzije felgi ili guma.
![]() |
![]() |
#52370 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Citiraj:
Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52371 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Kad padne snijeg, nisu kao zimske, ali su bolje od ljetnih. Bez problema sam se parkirao bočno s njima, preko nakupina snijega, i uspio krenuti s neočišćenog parkinga, iako to nije bilo bez problema, ali sa ljetnom bi bilo puuuno više problema. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52372 | |
lijevo smetalo
|
Citiraj:
Ali ti i dalje ostaje problem s osiguranjima.
![]() |
![]() |
#52373 |
Banned
Datum registracije: Oct 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52374 | |
Banned
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
Meni do sad nikad nije gledao gume niti me šta pitao za to. Jedu u početku kad su uveli ono da moraš imat atest za gume ako mijenjaš dimenziju to je bilo malo u početku poslije nitko. Al ak naletiš na debila sve je moguće jer imaš dsota auta od 100tinjak ks koji imaju dimenziju 195/65/15 tu imaš najviše taj index T a ti auti obično idu oko 190 e sad jel je 192, 195 to ovisi od auta do auta. Al još jedna potvrda da administarcija i zakoni ne poznaju praksu jer to je potpuno nebitno i pitanje je dal taj auto danas može uopće ići toliko. Kolegu s posla je tip htio srušit jer su mu pločice bile pri kraju a auto normalno koči. I onda navlačenje ... sve dok nije tražio da mu pismeno napiše da auto nije ispravan jer ima pločice pri kraju ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52375 |
lijevo smetalo
|
Automobili
Polo predzadnje generacije - 1.2 TSI. Znam jer mi je deda kukao (ja sam bio na traci pored). Uglavnom, imao je ako se dobro sjecam 88T, a trebao je 88H. A nije mu se davalo više novaca za viši indeks. Dosta ovisi o raspoloženosti kontrolora. Ne zajebavam se - mene je jedan htio srušiti radi napuknute ratkape. Jednom su me srušili radi ispumpane rezervne gume. I onda dolazi drugi dan opet jer sam dosao pola sata prije zatvaranja. Meni je recimo za Ibizu homologirana 185/65/15 u 88H, ne i u standardnoj verziji 88T. A tvornička dimenzija mi je 195/55/16 91V XL. Kockao sam se i stavio cjelodišnje 195/55/16 91H XL.
Nvisen Y-GX01 // HP ProBook 470 G2 // BMAX Y11 Zadnje izmijenjeno od: akoj. 31.10.2020. u 12:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52376 | ||||
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Zakljucak iz videa je da je cjelogodisnja guma brutalna (I crossclimate i allseasons) i bolje ce se ponasat na Splitskoj zimi nego zimska i da cu je svakako uzet kao zimsku za po Splitu, a opet se moze otic s njom i na pravu zimu. Ne planiram cjelogodisnju przit ljeti na 40 stupnjeva (makar ne sumnjam da bi bila ok) nego imat pravu ljetnu za tih 8 mjeseci u godini. Vi sta tvrdite da je samo ljetna ili samo cjelogodisnja dovoljna mi jos samo potvrdujete misljenje da sa ovim gore kombom cjelogodisnja+ljetna necu promasit. Kuzim ja tebe al zimska sezona u Splitu nije bas "zimska" tako da mislin da je cjelogodisnja na nasim zimskim uvjetima po procitanom bolji izbor. A nece razocarat ako treba otic nekad na zimu (a to je rijetko). |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#52377 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Za zimske je dovoljan indeks m, 130 kmh I ne smije te rusati Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#52379 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Jer sam siguran da je dobra zimska (rekoh vec na kakvu zimsku mislim) je bolja od cjelogodisnje za zimu u slucaju da se ima dva seta guma. Ako nadjes test koji kaze da je po suhom i kisi na niskim temperaturama cjelogodisnja bolja od zimske koja bas u tim uvjetima ima najbolje ocjene onda molim te ga stavi tu da si mozda i ja razmislim o zamjeni dva seta guma za jedan.
![]() |
![]() |
#52380 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Pa jesi pogledao taj gore video? ![]() Imaš sve što tražiš u njemu. Prvi dio ti je "Wet Braking", onda ide testiranje na snijegu i na kraju imaš "Dry Braking".
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|