|
![]() |
#4891 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Pa nije baš tako.Ja večinu vremena na njemu surfam,i nema mi neke razlike u odnosu na stari va panel.Dapače,puno je bolji doživljaj.Ako ti monitor treba za rad,u tom slučaju ne gledaš oled. A garancija? A koliko bi ti,10 godina?Standardna garancija na tv je dvije godine,jedino dobiješ plus 3 uz neka dodatna osiguranja ,koja moraš i sam registrirati.Neki tv dobiješ i sa 5 godina. Al,sve u svemu, 3 godine je ok.
![]() |
#4892 |
smeghead
Datum registracije: Mar 2005
|
jel imaju svi 3g gare na burn in, ili je opcenita garancija? kao par mrtvih pixela nije za reklamiranje |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4893 | |
Premium
|
Citiraj:
Al imaš dosta alata za to spriječiti,tako da ,do toga može doći jedino ako si baš neodgovoran,pa ti je svejedno. Probao,exy ,ne vidim nikakav ljubičasti efekt,bar ga kod mene nema.
![]() |
![]() |
#4894 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Igre i multimedija nema dileme nikakve, ali za tekst/surfanje, situacija nije baš tako jasna. Zbog toga kako su sub pixeli organizirani na OLED-u i dalje će kvalitetan IPS bit bolji za tekst. Citiraj:
Hvala na testu sa svjetlom, o ovom sam pričao inače: https://youtu.be/4OD1Gml24gI?t=244 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4895 |
Premium
|
Ok, vjerujem da na 2k rezi i manjim ekranima, to može biti problem. Al da pojednostavimo stvari. OLED vs ips, va, što se tiče filmova, gaminga, nemaš tu usporedbe. Da, duplo, do tri puta je skuplji, Al to je Ferrari gaming monitora. Koji proizvođač? Svejedno. Svi su ok, jer oled je oled. Al opet, bolje uzeti ovu zadnju generaciju panela(qd oled). I gledati da ima 3 godine zaštite od burn ina. Za tekst i rad. Ne kupuješ oled. Ako ti treba za oboje? Uzmeš oled, jer ima puno više prednosti od nedostataka.
Phil of the future! Zadnje izmijenjeno od: emilblomsky. 04.01.2025. u 22:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4896 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Ako imas para, uzmes oled... ...opterecujete se bedastocama Uzeo prije ima godinu dana LG C2 42 incha i zaboravio da postoji ista manje i osim OLED-a
AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4897 |
Premium
|
Je, kad bi barem bilo tako jednostavno. Da je tako, onda bi na rtingsu u kategoriji productivity work i office environment sve vrvilo oled-ima, a ovako nema niti jednog ![]() Kao što je spomenuto već, gayming, filmovi i sl. nema se što razmišljat - OLED. Ali ako se većinu vremena bulji u tekst i nekakve tablice onda je stvar drukčija. Svatko ima svoj use case. Vidim da neki recimo imaju 42 inčne "monitore" ispred face i to im je normalno, recimo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4898 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Nikako objasniti ljudima da nemaš konzolu, browser, tablicu... što god preko cijelog ekrana, već par otvorenih prozora jedan do drugog. Ispada kao da imaš 4x 21 il 22" 1080p monitora bez bezela jedan do drugog. A zna biti i slučaja kada rastegneš prozor preko cijelog ekrana, recimo kada kopaš po nekim logovima s hrpom stupaca i redova.
![]() |
![]() |
#4899 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa to sam i rekao, svatko ima svoj use case. Ono što je meni nenormalno je nekom drugom posve normalno. Isto kao što nekom paše 42" ekran (iz razloga koje si naveo), tak nekom drugom to ne paše, ili mu ne paše OLED i sl. Za moj use case trebao bi bit lud da imam 42" ispred sebe. I ovih 27" mi je previše ![]() on topic, nakon dugo proučavanja qd oleda i woleda, odlučio sam se preskočit qd oled (recimo ovdje se fino vidi zašto -> https://youtu.be/e3DkYK0fW5A?t=68) i naručio sam Asusa XG27AQDMG. Pošto ne držim PC u špilji niti u podrumu, ovi problemi kod qd oleda bi me živcirali. U videu se lijepo vidi na što to liči. Ako oled ne može prikazat crnu kao crnu onda može odma u kantu za smeće po meni, u bilo kakvim uvjetima. Kolega emil to nije iskusio jer ima mat ekran, ne glossy. P.S. oće ko kupit della ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4900 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Zgodno, ali teško oprostiti kad nema USB-C iako ne podržava ni DP 2.1. Obavezno USB-C sa power delivery
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4902 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4903 |
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#4904 |
Registered User
Datum registracije: May 2010
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4905 |
► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Datum registracije: Jan 2010
|
Imao sam prvo 24" pa prešao na 27" što je super. Pa sam imao kombu 27+24 i zbog razlike u prikazu sam maknuo 24. Sad je 27" + 43" Philips TV, od toga TV stoji većinom ugašen jer nije ista kvaliteta prikaza na manjem monitoru i 4k TVu, a i preblizu je TV dok sjediš za stolom. Povremeno ga upalim ko extended, al me brzo i naživcira ta razlika. Zato najbolje 2x27" imat kao što imam na poslu ili eventualno ultrawide monitor, a možda bi bilo čak i bolje 2x32" monitori iako je idealno 2x27" po meni. Gledao sam dal da uzmem još jedan isti Dell 27", na kraju mislim da nema potrebe zasad, jedino vizualno na stolu bi bilo bolje.
![]() |
#4906 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
2x27 mi je osobni favorit. Nakon toga 27+24(16:10) s tim da 24 drzim u portraitu i to mi je daily driver kad radim od doma zbog manjka prostora. Razmisljao sam o ultrawideu ali onda mora biti 32:9 jer 21:9 mi je korak nazad nakon dual monitor setupa. Najvise me odvlaci od kupnje (odvlaci me vec 5 godina ako cemo iskreno) sto ne ne bi mogao jedan monitor kombinirati u portrait.
![]() |
![]() |
#4907 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Jeste li probali virtualne desktope kao alternativu dodatnim monitorima ![]() Puno ovisi o workloadu naravno, ali za moj pojam i s obzirom na činjenicu da imam dva oka (s relativno visokom dioptrijom i slabim perifernim vidom) koja mogu biti samo na jednom monitoru, CTRL + WIN KEY + LEFT/RIGHT je puno brža opcija nego da moram micati glavu lijevo desno i još k tome zumirati ![]() Ako treba stalno nešto držati na oku na tom pomoćnom monitoru, onda je to druga priča, ali s time nemam niti iskustva. Laptop sa strane mi u zadnje vrijeme služi samo zai teams. Ali za "normalne" uredske poslove i fokusiran, koncentriran rad meni je jedan monitor majka.
![]() |
#4908 |
49%winner
|
Citao sam malo o teoriji da multimonitor setup ubija produktivnost i fokus pa se recimo braca developeri vracaju na single monitor setup, ali ne mogu se naci u toj tvrdnji. Kada razvucem osovinski vod u modelu i dva ekrana mi postanu kratki ![]() S vremenom si svatko nadje neki svoj setup i bok
![]() |
![]() |
#4909 | |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4910 |
Premium
|
Je, rad sa 3d modelom je sigurno dobar primjer prednosti više monitora ili šireg monitora. Dok sam radio u raznim CAD aplikacijama, neki manji monitor sa strane s nacrtima je bio majka, istina. Model lijevo, nacrti desno. pogi, najpametnije što je BG mogao napraviti je da počne kopirati razna rješenja konkurentnih operativnih sustava ![]()
![]() |
#4912 |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Još sam malo o tome razmišljao... Prvi put sam koristio virtualne desktope sa jednim za mene tada musthave softveru koji se zvao HP Dashboard koji je imao i funkciju VDova... HP Dashboard Još u doba Windowsa 3.1.... jebate starkelje. Sjećam se da se editoralo win.ini i onda se umjesto filemanagera za shell definirao taj HP Dashboard. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4913 |
Premium
|
prilee, meni je velika razlika između virtualnog desktopa i alt+tab u tome što VD omogućuje da si posložiš koliko god prozora kako ti paše na svakom desktopu i onda se jednim potezom prebacuješ na jedno te isti layout. To je velika razlika prema alt+tab, koji isto ima svoju svrhu ali je u usporedbi vrlo bazičan. Čak i da imaš x maksimiziranih prozora i prebacuješ se sa alt+tab, opet je VD jednostavniji jer ti je redoslijed desktopa fiksan, što je po meni prednost.
![]() |
#4914 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Na poslu imam 2x27(1440p) i iskreno...ne ulaze mi oba u vidno polje. ![]() Mogu se fokusirati ili na jedan ili na drugi. Malo su mi preveliki da ih vidim oba odjendnom, doduše nisam dev, pa mi je na jednom većinom outlook/CMD/ticketing dok je na drugom sve ostalo potrebno za rad. Ovaj prvi sam si čak stavio na 125% scalinga, dok sam ovaj drugi za ''rad'' ostavio na 100% da mi stane više toga. Doma mi je 24(1080p) više nego dovoljan za surfanje i igranje. Ne mogu uopće zamislit da si spucam 42-ku na tih pol metra ispred sebe, morao bi se skroz odmaknut od stola da išta vidim, a onda se gubi smisao. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4915 |
Premium
|
Uspio sam uživo vidjet razliku u prikazu fontova 1440p w-oleda i qd-oleda, dosta je bolji qd. W-oled kao da ima neku sjenu pod svakim znakom, čudno izgleda čak i kad se isključi clear type. To je izgleda problem na svim 1440p oledima te veličine, na 4k to nije problem. Na kraju odustao od Asusa i naručio MSI MAG 271QPX, verzija sa 240HZ je dosta povoljna u mindfactory (300+ eur jeftiniji nego kod nas). Inače ako nekog zanima, u našim dućanima se pojavio AOC AG276QZD, prilično povoljan i dobar 27" QD-OLED. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4917 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Trebam preporuku za 27" monitor uglavnom za uredski posao i da ima mogućnost podešavanja visine i nagiba, dok pivot nije bitan i kao što priključci također ne igraju neku preveliku ulogu. Također kako se radi o uredskom monitoru da li ići na bolju rezoluciju 2560/1440 ili ostati na nekoj klasici od 1920x1080 i sa kojim osvježenjem bi mi preporučili (od 100Hz ili ići na više)? Što se tiče cijene nisam ni sam pametan, ali mislim da do nekih 190 eura potrošiti (ako može za manje još bolje).. Pod uredski posao mislim pisanje u wordu, excelu i dr. tekstualnim programima, a ne za obradu grafike, multimedije.. thx..
Zadnje izmijenjeno od: KR-DI. 22.01.2025. u 16:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4918 |
49%winner
|
27" na 1080p je bas nekako promasena kategorija imho. Rekao bi ga je vise za ekipu koja losije vidi. Radije onda odi na 24" 1080p 16:10 monitor. 1440p na 27" je bas prirodna rezolucija, a u tim navedenim alatima ces uzivati u vecem prostoru, moci usporedno otvoriti 2 lista u Wordu itd... Herci ti tu ne znace bas nista osim ako imas neku rijetku "dijagnozu" pa te smeta 60Hz. Znam da nekima smeta, ali onda im smeta i tv itd... Vise herza ne znaci da ce ti oko biti odmornije u ovom slucaju. Samo ce ti micanje kursora misa i prozora biti ljepse, gladje. Pazi da kada jednom odes na vise Hz, tesko se vratiti nazad, treba oku da prihvati "losije" ![]()
![]() |
![]() |
#4920 |
49%winner
|
A znam, neki dan pokusavao naci jos jednog U2719 Della, ali ni za lijek. Ni Ultrasharpovi nisu sto su nekad bili, sve islo naprijed, a ja nespreman ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|