|
![]() |
#38161 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Super za čuti pozitivne riječi za Pariz. Par poznanika koji su bili u zadnje vrijeme su ostali full razočarani, a susjedi su i imali full neugodno iskustvo. Išli su obiteljski i ekipica ih je okružila i nije htjela pustit dok im nisu dali love. Klinci su full istraumatizirani od onoga što je trebalo biti obiteljsko putovanje i odmor.
![]() |
![]() |
#38162 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Prvi put sam bio u Parizu kao student prije 15-ak godina i do sad mi je bio jedan od samo dva grada u koje se nisam planirao vraćati. Nisu me opljačkali tad, ali sam se morao probijati kroz lanac Afrikanaca koji prodaju pizdarije po gradu. Tad su bili na gotovo svakom ćošku i svakom mostu u užem centru. Nije bilo ugodno. Najviše ih je i dalje u okolici Montmartra, iako ih je sad puno manje. Opet su nam se približili, ali sad sam majmuna odgurnuo pa se više nijedan nije približio. Dosta je više policije po gradu, a na Montmartru su i duge cijevi. Bile su povoljne karte, a samo je 2 sata vlakom od Londona do Pariza pa reko ajde Evo i cjenika ove zadnje lokacije. ![]() ![]() Super klopa, ogroman prostor i red čekanja od cca pola sata
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#38163 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Pariz sam posjetio 3 puta u zadnjih 3 godine, osim službeno, više ne planiram ići. Za mene, ako se ne promjeni nešto u politici, Francuska kao i UK za mene više nisu na mapi države za posjetiti. Od džeparoša, do visokih cijena a da ne pričam o rasnim raznolikostima. Nisam rasista niti me briga na to, ali uvijek ista vrsta ljudi ti želi zlo na neki način, čim vide da si turist. Čak USA nije takva. Francuska (osim Azurne obale i Korzike) i UK (prvenstveno London) su mi iste. Čim vidim klan crnih koji si domahuju glavom kako ti staviti narukvicu na ruku ili prodati crtež neke vrste, manim se toga. Uzmem hotel u Londonu, 3 noćenja, jedem curry, rižu, butter chicken i ostale pizdarije, svi u turbanima, brade do pupka. Mislim si, to je izuzetak, ne pravilo. Odem u sljedeći hotel, isto. Dođem za godinu dana ponovo, isto. Hvala lijepa. A cijene, za mene Pariz, sva 3 puta bio relativno skup. To ne umanjuje činjenicu da se u RH isto skupo jede i pije, kada se usporedi s susjedima i razvijenim zemljama. Naravno, može se naći jeftinije, ali kada se podvuće crta, ispadne relativno više od očekivanog. Ali svi veći gradovi zadnjih 2-3 godine su ekstremno poskupili. Budimpešta me iznenadila, obožavaj Budimpeštu ali su digli cijene za popizdit. On Topic - za sve gurmane, Pariz definitivno ima izbora, paleta hrane i cijena varira od skoro besplatnog do ekstremno skupog, svatko se može najest. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38164 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Cijene su izvrsne, kod njih je bouillon tip restorana rekao odlučno ne komercijalizaciji i turizmu ![]() https://en.wikipedia.org/wiki/Bouillon_(restaurant) Citiraj:
Zadnji put kad sam poslovno trebao letjeti u London, klijent je otkazao doslovno 3 sata prije poljetanja. Bookirao sam hotel u dobrom dijelu grada (St James nešto....pretpostavljam da dobar dio grada jer su sve ambasade bile blizu hotela) po tričavih 350 eura po noći, i onda sam proveo tjedan dana raspravljajući sa backofficom hotela koji ne govori engleski nego pakistanski engleski ili indijski engleski o povratu preostalog dijela rezervacije, jer sam imao bokirano 3-4 noći. Zadnje izmijenjeno od: Colop. 24.03.2025. u 10:34. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#38165 |
The mighty pirate
|
Uvijek ista priča ![]() Svi bi u velegrad, ali ne bi na ništa osim na super turističke instagram lokacije. I kaj se dogodi, točno ovo kaj vas dvojica pišete. Sva gamad se skuplja na tim mjestima, od dilera kineskih suvenira do žmuklera svih vrsta i oblika. Pozli mi kad mi dođe netko od poznanika i frendova pa me pita jel ih mogu provesti centrom. Isto je s hranom, dođe u gurmanski centar svijeta i onda ne želi probati ništa osim burgera i pizze. Poslom pokrivam južni dio Londona, nema ljepšeg mjesta za miran život. Sve uz i sjeverno od rijeke je kaotičan velegrad. Složim vam dvotjedni turističko-gurmanski itinerer po Londonu i ostatku UK i nećete se htjeti vratiti doma ![]()
![]() |
#38166 |
Premium
|
Ne treba. ![]() Kad se počisti malo, možda se i vratim, za sada, ima lijepših, mirnijih, sigurnijih i gradova s kvalitenijim/boljim ljudima u svijetu nego London. London ima preko 40% migranata, što ga čini i najvećim na svijetu po postotku. To govori dovoljno. I u to se ne ubrajaju ljudi rođeni u UK a da nisu bijele boje kože. Znači samo preko 40% stanovništva je rođeno vani i doseljeno u London. I još dobrih 20-30% su već 2. ili 3. generacija doseljenika. Znači 6-7/10 nisu Englezi. Bez daljnjega, grad nudi sve što treba, od hrane, do znamenitosti, ali šta mi to znači kad ne želim više ići. Radim s Indijcima, Amerikancima, Poljacima, Ukraincima, tak da me to ne muči. Ali kada vidim grupu tih s turbanima da se lagano migriraju prema meni, znam da mi sigurno ne žele zaželjeti dobrodošlicu. Malo off-topic, frendica mi je profesorica na jednom od prestižnijih fakulteta u Londonu, nagovorio sam ju da pogleda Adolescence, pa sam ju pitao (2. epizoda) da li je prikaz škole sličan/isti. Rekla je da njeni klinci prolaze kroz isto (a rođeni u Londonu). Gledajući tu epizodu, još sam se dalje udaljio od UK. A trebao sam se preseliti gore prije 7 godina. Srećom, nisam. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 24.03.2025. u 12:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38167 |
The mighty pirate
|
Ne bude se nikad “počistilo” ![]() Brexit je samo usporio priljev svega i svačega, ali dok se god takvima daju stanovi i novci da ne rade ništa, nemaju potrebu otići ![]() Enivej, hrana je tema. Izvan gradova nema takve raznolikosti i ponude, pa sad, biraš prema mogućnostima. Idem do frendice koja živi blizu Silverstonea. Idemo naručiti večeru, imaš dostupno samo pizzu i kinesku, eventualno indijsku klopu a dostavi ti je Poljak ![]()
![]() |
#38169 |
Premium
|
Na temu britanske gastronomije sa iznimkom Beef wellington, Shepards Pie i Haggis, ne znam što bi uopće htio i jesti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38170 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Isto kao i u HR, da nije bilo Austro ugarskog i turskog utjecaj, ne bi imali ništa za jesti. Ovo je tipično britanski i stvarno odlično. Nažalost, mora se van grada. To mi je go-to place ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#38171 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38172 | |
Premium
|
Jel te pečenke i gravy mogu stvarno biti toliko dobri ? Citiraj:
Kaže gogleto i wiki za Beef da je of english origin. Haggis znam da je Škotka, al amo reći da spada pod UK, a za Shepards pie nisam znao da je iz irske |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38173 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kad budete u Londonu, preporucujem da probate Toast Sandwich. Vrhunska delicija! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38174 | |
Premium
|
Citiraj:
Ali ajde, to je UK hrana. ![]() Meni je UK: Chips Fish and Chips English breakfast Beans on Toast Pig in Blanket Yorkshire pudding Black pudding Sausage roll Ostalo mi ne pada na pamet. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38175 |
The mighty pirate
|
O da, Sunday roast je vrhunska stvar. Svaki bolji pub radi svoj Sunday roast i to se rezervira mjesto tjednima unaprijed. Ovi su konkretno specijalizirani samo za to. Isto su krcati vikendima. Gravy je čudo. To mi fali kod nas. Imaš suho pečeno meso bez ikakvog umaka osim ono malo masti koje je ostalo od pečenja. Dobar gravy nosi cijelo jelo. Od ovog gore s liste, jedino je fish & chips konkretno jelo, a i to isto varira od vrste ribe i lokacije (London je valjda najgore mjesto za pojesti dobar). Ostalo je prilog ili snack koji kupiš u pekari. British breakfast mi je valjda najbolji doručak koji možeš pojesti. Nakon tog ravno u rudnik i ne ideš van do večere ![]() Kalorijska bomba, a sve raznovrsno i ukusno Steak and ale pie je recimo vrhunska stvar. Ostale pies isto. Zamisli gulaš upakiran u fino tijesto i to zapečeno
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 24.03.2025. u 14:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38176 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Bio sam poslovno u Londonu 2 tjedna prošle godine i nisam se uopće nesigurno osjećao. Ima jako puno različitih ljudi, ali i oni tamo rade. Osim kod parlamenta i big bena nisam ove koji nude ogrlice i te gluposti viđao. Za razliku od Pariza gdje su na svakom koraku. Što se tiče hrane meni je London top, jer ima doslovno hrane iz cijelog svijeta, to garantiram da ne možeš ni u jednom velikom gradu u Europi probati koliko toga ima tamo. Volim i prirodne ljepote UK-a, često gledam njihove krimi serije koje su snimane po manjim mjestima i prelijepo mi je. Gastronomski najbolja destinacija mi je bila skandinavija, Kopenhagen, Oslo i Gotheborg konkretno.
![]() |
#38177 |
Premium
|
To je baš ono što London je, heterogeni kozmopolitanski epicentar tog dijela Europe. Ali meni ne odgovara takvo okruženje. Takvo okruženje, meni, može dovesti do osjećaja disonance ili čak potencijalne nesigurnosti. Što se hrane tiče, da, demografski status grada + veličina, naravno da je rezultat takav, ima svega. That being said, Paris je nesiguran. London u većini slučajeva nije. Čak mislim da nije niti bilo spomenuto da je nesiguran, već da ostavlja takav dojam. Ali off-topicamo. ![]() Hrana u velegradovima, više manje svima kojima sam bio, je odlična! Čak sam najbolje jeo na jugu. Na temu velegradova, ono što mogu reći, Gyros je overrated (Atena). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38178 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne znam, meni su po pitanju hrane BKK i Vancouver iznad bilo cega u EU ![]() Znaci BKK, ja ne znam kak tam svatko nema 120+ kila. Vancouver je pak takav kulturoloski lonac da imas ama bas svaku vrstu kuhinje. I to u svim levelima. London mi je ostao u lijepom sjecanju no ono sto me raspizdilo je bilo to da (tad jos nismo bili u EU) kad sam dosao u imigracijski na svakom salteru turban i njihov slomljen, silovan engleski. ![]()
![]() |
#38180 | |
Premium
|
Citiraj:
Što se tiče slomljenog engleskog, takavih je sve više, ništa manje nego kad si ti bio. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38181 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#38183 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Trebal bi ić u Sisak u nekakav restoran Grand, jel valja to, što je najbolje tamo naručiti, a što izbjegavati ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#38184 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Meni je taj fish&chips takvo razočaranje, nemogu ti opisati. Bili smo na danima ribe u Howthu/IE. Svježa riba, netom skinuta s koče, sve tip top, ali nije po mom guštu. Bio sam u Americi i ostao razočaran u klopu. Stejkovi i smoked stvari su top, nema tu što se dodati. Ali krilca, dipovi, fast foodovi, ništa me nije očaralo, a da ne spominjem prekisele (wet) rubove. Doslovno negdje čim uđeš, osjeti se već u zraku kiselina. Ajde, bio sam u Atlanti, valjda u najgorem ili u jednom od najgorih US gradova, ali opet sam razočaran ostao, tj. imao sam prevelika očekivanja.
![]() |
![]() |
#38185 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Nije mi ništa specijalno fish&chips, ali jaaaako ovisi o prilogu. Ako ga uzmeš samo s pomfritom (chips), onda je skroz bezveze. Ako ga uzmeš s octom i pireom od graška, bude odlično. Kao što rekoh, ovisi o ribi Cod i haddock su standardne opcije gdje god da se nađe. Mislim da su obje nekakva sorta bakalara. Ono što se može naći samo uz more su opcije plaice (nekakva vrsta lista), pollock (google kaže kolja) i rock (nekakva vrsta malih morskih pasa). Nisam nigdje u unutrašnjosti vidio da ih nude. Sve je drugačije, tekstura, miris, okus... Živjeli smo kratko na obali (Margate, tamo gdje Delboy i ekipa odu busom na more), pa sam isprobavao valjda sve kombinacije moguće. Blizu je Whitstable, i tamo sam jeo uvjerljivo najbolji. Fora ribarski gradić za obići i natrpati se morskih plodova Od Amerike su mi se u pamćenje urezale male kubanske zalogajnice (najbolje pripremljen grah koji sam jeo), Cracker Barrel, chili i njihov savršeni crispy špek ![]() Vozio sam od New Yorka do Memphisa i na tom potezu mi je hrana bila najbolja. Sve ostalo je bilo preteško, masno i meh. Valjda svakom tko ide u US preporučim da nađe Cracker Barrel Vrhunsko iskustvo
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 31.03.2025. u 22:00. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38186 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38187 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
I ja sam dobio takav dojam gledajući fotke iz oba mjesta, al ovaj lik koji vuče da idemo mi bleji da su njemu rekli obratno. Smijeh je, plata a na njoj 4 jaja no oko, bome takav filler nikad nisam vidio; čitao sam da negdje record low, al neki ko catering, je bilo hrenovke na mesnoj plati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38188 |
Premium
|
plata za 4 osobe ima svega al meni to nista nije previse ukusno. carsko meso je onak, kobasice su prosjecne, 2 vrste cevapa su gore. jedni su redovito iznutra jos sirovi. kolicinski bi rekao da se 5 osoba moze bez problema najest a mozda i 6 ako nisu neki medvjedi za stolom ![]() samo sam jeo jela s rostilja pa ne znam za ostalo. ali petica ima samo rostilj i na ugljen je i uvijek je sve fino. nisam usporedivao cijene ali mislim da je petica skuplja ali opravdava to. manja je pa moze nekad bit guzva a oni ne primaju rezervacije. javi kak je bilo u grandu |
![]() |
![]() |
![]() |
#38190 |
Premium
|
pizeria destino u rijeci |
![]() |
![]() |
|
|