Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.06.2008., 11:50   #331
Mario P.
Premium
Moj komp

Mario P.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Hvala! :-)
Staro 04.06.2008., 12:27   #332
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Daj smanji kompresiju, natovari ga dokle ide, tek da se uvjeris i onda nadji optimalnu frekvenciju na kojoj se najmanje grije/najstabilniji itd itd....
Dizel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.06.2008., 15:58   #333
lordVerdranius
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
@Windfucker, Ovo "ad hoc" gruvanje napamet-ni najmanje me ne čudi da ti je konfa bila nestabilna & stalno se restartala-negdje si nešto ostavio na "manual" vrijednosti što ti nijedan napon ovoga svijeta nije mogao iskompenzirati,a najčešće to budu zaboravljene sublatencije meme,na primjer,pogotovo ako ti je komp nestabilan i pri "blažem" OC-u.Mema je kompleksna stvarčica,mušičava ,sa puno parametara i "urođenih" različitosti čak i kod "najbližih srodnika"...možda i najnepredvidljiviji dio bilo koje konfe.A samim time i najteže ukrotiva,za većinu početnika.
Kao prvo, jedini i pravi prvi razlog zašto mi se komp restartavao odmah tri puta nakon što sam mu rekao Save&Exit je taj što BIOS nije bio dobar i trebala j neka srednja verzija f3a, koja nije niti najstarija niti najnovija... ČEMU? Kaj nemogu napraviti novi BIOS za Gigabyte MBO da normalno radi? OMG...
No dobro, sve je ok, i da, isprobavao sam sve moguće latencije, voltaže i sl. stvari mjenjati i OCCT je normalno prošao 1h vremena bez ikakvih šitova, te također 3DMark koji je dobro prošao testove i sl. programi...

Kompjutor normalno radi, i 24/7 na tim postavkama i temperaturama...
Temperature su trenutno sada dok pišem ovo u IDLEu ~45 do ~50 i ne više... Mjerim sa SpeedFanom, CoreTempom, RealTempom, OCCT-om i svugdje je sl. temperatura razlika je oko par stupnjeva...
lordVerdranius je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 17:23   #334
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor lordVerdranius Pregled postova
Mjerim sa SpeedFanom, CoreTempom, RealTempom, OCCT-om i svugdje je sl. temperatura razlika je oko par stupnjeva...
pa fala kifli da su iste kad očitavaju sa istog senzora na ploči

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 17:26   #335
Bullet1
Premium
Moj komp

Bullet1's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
wolv - da, no valjda i sam znas da programi drugacije postavljaju Tj.Max pa se s toga ovakvi useri kukaju kako im CT ocitava do 15°C vecu temp nego RT
Bullet1 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 17:48   #336
windfucker
Guest

Citiraj:
Kao prvo, jedini i pravi prvi razlog zašto mi se komp restartavao odmah tri puta nakon što sam mu rekao Save&Exit je taj što BIOS nije bio dobar i trebala j neka srednja verzija f3a, koja nije niti najstarija niti najnovija... ČEMU? Kaj nemogu napraviti novi BIOS za Gigabyte MBO da normalno radi? OMG...
No dobro, sve je ok, i da, isprobavao sam sve moguće latencije, voltaže i sl. stvari mjenjati i OCCT je normalno prošao 1h vremena bez ikakvih šitova, te također 3DMark koji je dobro prošao testove i sl. programi...

Kompjutor normalno radi, i 24/7 na tim postavkama i temperaturama...
Temperature su trenutno sada dok pišem ovo u IDLEu ~45 do ~50 i ne više... Mjerim sa SpeedFanom, CoreTempom, RealTempom, OCCT-om i svugdje je sl. temperatura razlika je oko par stupnjeva...
O.K.,ovako:BIOS na Gigabyte-ici se "tri" puta za redom restarta za redom samo ako su postavke debelo u banani,tj.nisi ni blizu boot-a.Naravno,neispravan BIOS,sam po sebi,ne isključujem kao mogućnost.
Ali:
Citiraj:
Jedna ti vrijednost za sublatencije nije na "AUTO",jel'tako?Nego je na "0",makar je po SPD-u predviđena vrijednost debelo dvocifrena
A tajminge si zaključao na "Manual",što se vidi na prethodnoj slici.Time si zabetonirao i onu nulu.
Eto potencijalnoga krivca

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 04.06.2008. u 21:16.
  Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 18:46   #337
trixx
Premium
Moj komp

dizanjem FSB-a na procesoru,paralelno se dize frekvencija memorije...
i sad bum dal neki primjer:
rami ddr2 od 800 mHz
FBS 300 mhZ
i mnozitelj rpocesora max. 8x

znaci to bi ovak izgledalo

8x300=2400mHz
a kod rama 600 mHz

e sad mi je nejasno kak da ja ui ovakvim uvjetima stavim ram da mi radi na 800 mHz tj. na default frekvenciji,ako stavim omjer 1:2 onda ce rami radit 1200 mHz sto je previse

ljudi ja ovo nemrem skuzit,jednostavno ne kuzim,pa ak moze neko poblize objasnit
trixx je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 18:56   #338
mbed
Premium
Moj komp

mbed's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
stavi omjer 3:4 i to bi trebalo biti 800

.
mbed je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 19:02   #339
trixx
Premium
Moj komp

aha...moze se i tak...a kaj je onda sa onim djeliteljima za memoriju
trixx je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 20:33   #340
Igneos79
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Citiraj:
Autor trixx Pregled postova
dizanjem FSB-a na procesoru,paralelno se dize frekvencija memorije...
i sad bum dal neki primjer:
rami ddr2 od 800 mHz
FBS 300 mhZ
i mnozitelj rpocesora max. 8x

znaci to bi ovak izgledalo

8x300=2400mHz
a kod rama 600 mHz

e sad mi je nejasno kak da ja ui ovakvim uvjetima stavim ram da mi radi na 800 mHz tj. na default frekvenciji,ako stavim omjer 1:2 onda ce rami radit 1200 mHz sto je previse

ljudi ja ovo nemrem skuzit,jednostavno ne kuzim,pa ak moze neko poblize objasnit

Stavi 333 Fsb, mnozitelj ostavi na 9...memoriji stavi omjer 1:1. Proc ce raditi na 3 Ghz, a mema na nesto nize od 800 Mhz cini mi se. Uostalom, u biosu bi pod omjerima trebao imati nekoliko opcija i jednostavno odaberi onu koja ti daje najnizu mogucu frekvenciju rama...Sve ostalo ostavis kako je po defaultu, pogotovo voltaze ne diraj. Ako imas dobar kuler, sve ce ti raditi stabilno na 3 Ghz. Moj radi stabilno na 3.4 i to na najnizoj mogucoj voltazi, dakle undervoltan, dok je sve ostalo na defaultu.

I ako smijem malo oteti thread, evo ovaj moj se napokon digao na 3.6, dakle nije mu tu zid, uz fino podesavanje voltaza, ali je nestabilan. S obzirom da mi je preporuceno da se drzim svoje razine znanja, necu nagadjati vec vas pitati jel mi treba kvalitetnije napajanje ili ploca? Ili oboje? Pretpostavljam da bih nekako trebao izracunati Vdrop, da vidim jel greska u napajanju, pa da vas pitam s kojim se to programom radi? Temperature su (na 3.4) idle negdje na 45 Stupnjeva, dosegne nekih 55 pod full loadom...
Igneos79 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.06.2008., 20:52   #341
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
@Windfucker, uvrstio sam tvoj post u citate u vodiču, nadam se da će nekom pomoći.

Također ne kužim što bih trebao više staviti u taj vodič? Toliko toga napisano, i opet se ljudi javljaju da ne ide

@Igneos79 - čisto sumnjam da je do napajanja. Ako želiš pravi uvid u voltaže svih komponenti, uzmi si multi i izmjeri sam, a ne softverski.

S obzirom da imaš multi 9, ni memorija ne bi trebala biti problem. No, opet bi bilo pametno da nađeš max iste.

Temperature su također ok.
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 21:11   #342
Cali
H2TB
Moj komp

Cali's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
jel bi ovo bile zabrinjavajuće temperature?

cpu idle, stock frekvencije, cooler ac freezer 7 pro

Cali je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 21:16   #343
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Za 2.4 to su dosta visoke temperature, sad radi se o B3 reviziji, koja se nešto više grije nego G0. Kakve su temperature u loadu?
Staro 04.06.2008., 21:30   #344
Cali
H2TB
Moj komp

Cali's Avatar

evo u loadu dok se kodira mkv u dvd temperature:

isto tako, nije mi jasno zašto nikad mi cpu usage ne pređe 70% niti sa jednim programom prilikom kodiranja?? prijatelju sa istim programom i E6750 je konstantno na 100%, pa mislim da ne iskorištavam cijeli potencijal cpu-a, odnosno da kodiranje može biti i brže.... možda zbog hdd-a ili os-a?

nije da se žalim, jer i ovako je nekih 40% brži, ali svejedno...

everest pokazuje iste temperature jezgri, a za sam cpu pokazuje oko 32, pa mi je to još čudnije. strah me clockat, iako je pri ovim temperaturama komp posve stabilan i pri najzahtjevnijim zadacima.

Staro 04.06.2008., 21:33   #345
Igneos79
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
@Igneos79 - čisto sumnjam da je do napajanja. Ako želiš pravi uvid u voltaže svih komponenti, uzmi si multi i izmjeri sam, a ne softverski.

S obzirom da imaš multi 9, ni memorija ne bi trebala biti problem. No, opet bi bilo pametno da nađeš max iste.

Temperature su također ok.

Khm, multimetar mi je pregorio, jedini koji sam imao, tj. moj stari je nesto petljavio s njim i pregorio ga. Planiram kupiti drugi kad sjedne placa. Sto se meme tice, na 1000 Mhz radi provjereno, jer sam probao spustiti multiplier na 8 i dignuti fsb. Doduse, na 5-5-5-15, ako stavim cl4 moram bios resetirati, zbloka se. Na multi 8 sve je isto (na 3.4), samo testovi daju slabije rezultate. Na 3.6 nestabilan kao i sa multijem na 9. Ako nije do napajanja, ne znam sto je...Sugestije?
Staro 04.06.2008., 21:37   #346
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Ni meni ne pređe 70% kod kodiranja. Ali zato dok ti se kodira možeš normalno koristiti PC. Kad bi sve četri jezgr radile na 100% windowsi bi se usporili. Skini occt ili prime95 ako ga hočeš opteretiti 100%. Ovo su jako visoke temperature. Pogledaj da li si dobro montirao cooler i napravi propuh u kučištu.
Staro 04.06.2008., 21:41   #347
windfucker
Guest

Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
@Windfucker, uvrstio sam tvoj post u citate u vodiču, nadam se da će nekom pomoći.

Također ne kužim što bih trebao više staviti u taj vodič? Toliko toga napisano, i opet se ljudi javljaju da ne ide
Ma,sad mi je bed što je to tamo,preslabo se ja izražavam u pisanome obliku da bi to bilo za neki vodič,citat i sl.,mislim da sam jedino onaj BUG-ov nadmašio po korisnosti podataka
Bolje mi leži praktični dio

Šta još staviti?Ha,jedino još da im praktične vježbe organiziraš,ili neko predavanje održiš...stari moj,mislim da bi i Maksimir napunio,i to brže od Thompsona
  Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 21:42   #348
Igneos79
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor Cali Pregled postova
isto tako, nije mi jasno zašto nikad mi cpu usage ne pređe 70% niti sa jednim programom prilikom kodiranja?? prijatelju sa istim programom i E6750 je konstantno na 100%, pa mislim da ne iskorištavam cijeli potencijal cpu-a, odnosno da kodiranje može biti i brže.... možda zbog hdd-a ili os-a?
Programi za 3D samo u renderiranju koriste sve jezgre, a fizikalnu simulaciju racunaju samo sa jednim threadom. OS raspodjeljuje opterecenje, pa mozes vidjeti da opterecenje skace svako malo s jedne jezgre na drugu, ali i dalje ostale stoje besposlene. Naravno, renderiranje je ljudima vec dovoljan razlog da imaju sto vise jezgri, jer taj posao zna uredno gutati sate i dane, ali ako covjek ne obavlja taj dio posla, ili ne koristi program koji iskoristava sve jezgre nema potrebe za multi core. to ti je mali copy paste s Useneta, meni se ucinio zanimljiv tekst...
Staro 04.06.2008., 21:43   #349
Cali
H2TB
Moj komp

Cali's Avatar

Citiraj:
Autor Func Pregled postova
Ni meni ne pređe 70% kod kodiranja. Ali zato dok ti se kodira možeš normalno koristiti PC. Kad bi sve četri jezgr radile na 100% windowsi bi se usporili. Skini occt ili prime95 ako ga hočeš opteretiti 100%. Ovo su jako visoke temperature. Pogledaj da li si dobro montirao cooler i napravi propuh u kučištu.
dobro je namontiran cooler, već sam ga 2 puta skidao i provjeravao. chieftecovo je kućište, 2 komada od 92mm upuhuju i hlade diskove, a 120mm ispuhuje van. čini mi se da ću morat kupit neki jači cooler, ili mi matična ne očitava dobro... sa svim programima su iste temperature, tako da nije do softwarea. prije ovog je na ploči bio E6400 i normalne su bile temperature (oko 30-tak stupnjeva).

a to da mogu i dalje radit normalno na kompu dok on kodira je istina. mogu što god hoću i to je stvarno odlično.

@Igneos79:

jezgre su više manje slično iskorištene (od 60-70%), istina je da variraju, vidljivo je na screenshotu.

Isto tako, zanimljivo je da cooler nikad ne vrti brže od ovih 500-tinjak rpm-a, unatoč temperaturama.
Staro 04.06.2008., 21:49   #350
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Jedino što mi još pada na pamet je to da isključiš CIE i EIST u biosu i ručno namjestiš napon na 1.20 do 1.3. Možda daje pre veliki napon.
Staro 04.06.2008., 21:53   #351
Cali
H2TB
Moj komp

Cali's Avatar

Citiraj:
Autor Func Pregled postova
Jedino što mi još pada na pamet je to da isključiš CIE i EIST u biosu i ručno namjestiš napon na 1.20 do 1.3. Možda daje pre veliki napon.

koliko vidim u everestu, ploča čak malo undervolta. bios je zadnji, piše da je ploča "quad core optimized" pa valjda ne bi trebalo biti problem u biosu.

možda je proc neravan, pa ne naliježe cooler kako treba... svejedno mi nije jasno zašto pokazuje cpu temp 33, a jezgre duplo više.
Staro 04.06.2008., 22:06   #352
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Citiraj:
koliko vidim u everestu, ploča čak malo undervolta. bios je zadnji, piše da je ploča "quad core optimized" pa valjda ne bi trebalo biti problem u biosu.

možda je proc neravan, pa ne naliježe cooler kako treba... svejedno mi nije jasno zašto pokazuje cpu temp 33, a jezgre duplo više.
Moguće da si dobio loš primjerak procesora. Kako provijeriti da li je proc neravan, više o tome na:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=94725
Jesi probao sa stock koolerom od intela? Ako ti na njemu prelazi 80c mislim da bi možda mogao reklamirati proc.

Ako ne misliš ništa clockati, moja preporuka je da se ne zamaraš puno s tim. Ako sve radi stabilno, nek se onda grije kolko hoče.
Staro 05.06.2008., 00:33   #353
lordVerdranius
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
O.K.,ovako:BIOS na Gigabyte-ici se "tri" puta za redom restarta za redom samo ako su postavke debelo u banani,tj.nisi ni blizu boot-a.Naravno,neispravan BIOS,sam po sebi,ne isključujem kao mogućnost.
Ali:

Jedna ti vrijednost za sublatencije nije na "AUTO",jel'tako?Nego je na "0",makar je po SPD-u predviđena vrijednost debelo dvocifrena
A tajminge si zaključao na "Manual",što se vidi na prethodnoj slici.Time si zabetonirao i onu nulu.
Eto potencijalnoga krivca
Khm, nije mi jasno kod Tajminga sa DRAM, pa kak ću drugačije namjestiti postavke a da ne stavim na Manual - DRAM timing selectable?
Jer onda nemogu namjestiti latencije i onda koristi svoje default postavke, tako da opet ništa... odnosno nemogu namjestiti standard timing control...!

Ok, ono ću probati prebaciti sa 0 na Auto...
UOSTALOM,
Staro 05.06.2008., 07:18   #354
Rux
Premium

Rux's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
prvo da pohvalim naseg razera na zivcima kao u ... da ne kazem bice da ga vrijedjam

... ljudi u cemu je vas problem, pa imate 10 postova koji bas detaljno objasne sve do zadnje stavke... ali nije problem u postovima nego u vama izgleda i u vasim komponentama na kojim ste stedili a sad hocete kao OC-at... ne ide to tako! morate se malo bolje uzivit u te postove... malo vise hrabrosti sto se tice clockanja, nece se to samo odraditi za vas i naci vas najbolji clock cpu-a i meme (nije u svakog isto - utjecaj kućišta, napojne itd itd).

Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
Alo!!!! daj procitaj sticky-e. Sa stock coolerom nemozes clockati quada! moras nabaviti neki jaci cooler. tipa big typhoon, CM gemini, TRU 120 eX. Procitaj par puta stickye i onda se bacaj u te vode.

Modovi molim lockajte temu, ovakvih vec ima previse...
rekao da se ne moze q6600 clockat sa stock coolerom...istina da nije za neki extra OC ali ne znam na kakve ste vi stock coolere naletili, evo mog na 3.2 GHz na 1.312v,24/7, IDLE je JEZGRE 40-44, a sam cpu nekih 39 koliko pokazuje everest zadnje izdanje! full load ne prelazi 60 a radi vec 2 mjeseca bez problema i nit je kad se resetovao ni nista!!!! ...istina da je sad ljeto doslo i vrućine teske pa sam prekjucer spustio ga malo...

JER sljedece sedmice mi dolazi red scorpion xigmatec-ov cpu hladnjak, po svemu citanom bebica obecava ono sto sam ulozio u nju, tako da ocekujem 3.6 bez problema uz prisustvo majke klime kad je najvise vruće!!

razer, sta mislis hoce li on leci dobro na x38-ds5 ?

Zadnje izmijenjeno od: Rux. 05.06.2008. u 11:31.
Rux je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2008., 10:22   #355
lordVerdranius
Premium
Moj komp

Staro 05.06.2008., 10:30   #356
Rux
Premium

Rux's Avatar

ako smijem dodati, sa obzirom na temperature zraka da ti ovo nije toliko ni lose ako je na stock cooleru! koliko vidim malo prelazi 60stepeni po jezgri, u mene je nestoo manja temp ali neka me ispravi neko ako sam pogresno shvatio, jezgre mogu i vise ici u odnosu na sami CPU, tj. da ti cpu ne bi trebao preci 60 stepeni...na loadu!
Staro 05.06.2008., 10:33   #357
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Rux Pregled postova
razer, sta mislis hoce li on leci dobro na x38-ds5 ?
Na 3.6GHz sa novim coolerom, bez problema. A kad dođe zima, ponovno ga malo nagaziš

Citiraj:
ako smijem dodati, sa obzirom na temperature zraka da ti ovo nije toliko ni lose ako je na stock cooleru! koliko vidim malo prelazi 60stepeni po jezgri, u mene je nestoo manja temp ali neka me ispravi neko ako sam pogresno shvatio, jezgre mogu i vise ici u odnosu na sami CPU, tj. da ti cpu ne bi trebao preci 60 stepeni...na loadu!
Da, ~60C u loadu po jezgri nije i puno za quada. Da ga vrti za 24/7 rad tako, sve bi bilo uredu...
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2008., 10:34   #358
Igneos79
Banned
Moj komp

Citiraj:
Evo završio sam test u OCCTu na 3.2ghz-a Što kažete, jeli je to OK i kaj nije uredu i sl.?
TNX

Meni to super izgleda. Nego, nisam imao pojma da to tako lijepe grafove moze izbaciti, idem i ja odvrtit....
Staro 05.06.2008., 10:49   #359
Cali
H2TB
Moj komp

Cali's Avatar

Citiraj:

toliko ja imam u idleu lol, na stocku....
Staro 05.06.2008., 11:27   #360
Rux
Premium

Rux's Avatar

Citiraj:
toliko ja imam u idleu lol, na stocku....

pa mladiću, riječ je o stock cooleru i kod mene, a vjerovatno i kod njega ...
EDIT: jel hoces reci da ti je toliki u IDLE ( 60 stepeni ) ?

razer, thx man za odgovor, trebala mi je potvrda ta! dok cekam zimu dignucu ja njega na 3.8 - 4.0 sa upaljenom klimom na 16stepeni pa uradit neki 3dmarky06
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno