Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.03.2008., 13:32   #1
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
potrošnja kompa

pozz, stari mi tupi da je se povecao racun za struju odkad sam stavio corsaira 520w prije godinu dana,,, prije sam imao chifteca 360... tvrdi da napajanje cijelo vrijeme vuce full 520w ja kazem da vuce samo onoliko koliko je optereceno. tko je u pravu i pls neki dokaz ako moze
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2008., 13:53   #2
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor HONDA type R Pregled postova
pozz, stari mi tupi da je se povecao racun za struju odkad sam stavio corsaira 520w prije godinu dana,,, prije sam imao chifteca 360... tvrdi da napajanje cijelo vrijeme vuce full 520w ja kazem da vuce samo onoliko koliko je optereceno. tko je u pravu i pls neki dokaz ako moze
Tvoja konfa ne vuče 520W ni u snovima. Jedino ako za monitor koristiš 82cm CRT

520 W je maksimalna snaga koju to napajanje može isporučivati. Potrošnja kompa najviše ovisi o snazi koju crpe komponente(manje troše u idleu, više u loadu) i učinkovitosti napajanja.

Vjerujem da imaš ovog corsa:
http://www.corsair.com/_images/chart...efficiency.jpg

Kao što vidiš, njegova učinkovitost je skoro uvijek preko 80%, a to je odličan rezultat. Znači da ima malo gubitaka energije. Zapravo bi na tvojoj konfi(ako bi ju uopće mogao pokrenuti) onaj chieftec trošio više struje. Pretpostavljam da nije imao aktivni PFC i učinkovitost je vjerujem bila dosta manja.

Znači potrošnja ti je mogla porasti samo ako si ugradio "žednije" komponente(prije svega grafu i proc).
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.03.2008., 14:00   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ti si u pravu. Nabavi onaj uređajčić koji pokazuje potršonju pa prikopčaj komp na njega. Tada će se točno vidjeti koliko troši.
Staro 01.03.2008., 14:22   #4
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
ti si u pravu, dapace, s tim corsairom bi ti se samo smanjio racun jer ima vecu iskoristivost, tj manje struje vuce iz mreze da bi jednako napajao komponente.

Razlika bi ti mogla bit ako imas nove komponente, ako je ono iz "moj komp" istina tu bi moglo biti zasto je vise struje, naime kod OC-a stroj pocne bitno vise struje vuci nego kad radi na svojim defaultnim vrijednostima (da ne pricamo o c1e i eist u kombinaciji kolko tu imaju utjecaja)

i evo ti par linkova na brzinu nadenih gdje bi mogao dobit pokoji odgovor (jesu s tomsa, al ovo je dovoljno tocno sve ):
http://www.tomshardware.com/2007/08/...ies/index.html

http://www.tomshardware.com/2007/10/...r_consumption/
ovdje imas i doslovnu potrosnju 2 sistema - obrati paznju na napajanje u kompjuterima!

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2008., 10:25   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Po mojem iskustvu nikakvo argumentrianje sa starcima ti neće pomoći, bez obzira kaj si ti u pravu i kommp ne troši više s Corsairom, naprotiv, kako ekipa i veli vjerojatno troši i manje ali stari će ti tupit ma kakve god ti dokaze podastro zato ti ne ostaje drugo nego trpit...
Staro 02.03.2008., 10:46   #6
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Isljuči sve na 1h u kući i ostavi samo komp da radi, daj starom nek zapiše stanje brojila, te kasnije neka očita brojilo, i dobiš koliko ~ugrubo troši na 1h.

Tak sam ja svojim dokazo, da više ne gnjave, istina da na dan ode 3.2kW ( 10h rada, 100W na monitor, 220W na konfu ( i to sam dodao nekolko W za " svaki slučaj " ) , al bar sam im dokazao da ne ode 10kW ( kolko su mi tupili :/ ).
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2008., 21:18   #7
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

kk, hvala ljudi, stari je procitao i rekao komp ti svejedno previse trosi, tako da je yedwy potpuno u pravu
Staro 05.03.2008., 21:27   #8
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Ja neznam kakve vi to starce imate, al moj ti je savjet da se odselis... Pa daj mu objasni. Uzmi papir i nacrtaj ak ne kuzi?
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2008., 21:43   #9
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

ma kuži ali sad vise nekaze da komp vise trosi nego prije, već da previše troši
Staro 05.03.2008., 22:01   #10
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
e kad pričaš, tj. kad im nešto objašnjavaš koristi samo neke hi-tech izraze i što više engleskog . Vjerojatno te neće onda pitati za pojedinosti
Buger je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.03.2008., 22:47   #11
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja sam se i odselio...

Hehe šala, ja sa starcima nisam imao oko toga problema (struje), srali su mi samo oko telefona/neta i to bome redovito, ali znam ekipe kojima su izlazili s tim i da nikad nikakvi argumenti nisu prošli tja poanta je da seru radi nečeg drugog a ovo ti dođe kao "argument" iliti municija...

Srećom je moj stari versiran oko struje pa kad je prvi put provalio nešto oko toga sasvim nevezano sam ga podsjetio da trafo troši samo onolko kolko s druge strane vučeš jel pa je na tome završilo...
Staro 06.03.2008., 14:21   #12
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ma tu teoriju se moze cuti i od tehnicki potkovanijih ljudi nego sto su roditelji vulgaris. ja sam je zadnji put cuo od covjeka od kojeg to stvarno nisam ocekivao ali istreniran samo sam slegnio ramenima i rekao nek ti bude. davno sam naucio da se tu ne vrijedi raspravljati. koliki bi po tome samo ja trebao racun za struju imati s 4 kante u kuci od kojih 2 rade 24/7? pa samo te dvije imaju svaka brand napajanje od 350/400W. plus jos ova dva s 350/550. samo te cetri kante bi pravile mjesecni racun za kojeg stvarno ne znam tko bi ga platio kada bi to bilo istina
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2008., 02:39   #13
Michel
Premium
Moj komp

Michel's Avatar

Datum registracije: May 2004
Ako imaš konfu iz moj kompjuter valjda imaš za struju evo ja imam flat rate i komp koji stalno stoji upaljen..... i to sve ok ali nemam para za 8800 itd
Michel je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2008., 21:15   #14
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Citiraj:
Autor Michel Pregled postova
Ako imaš konfu iz moj kompjuter valjda imaš za struju evo ja imam flat rate i komp koji stalno stoji upaljen..... i to sve ok ali nemam para za 8800 itd
ma to je pitanje principa a ne prezivljavanja
Staro 27.04.2008., 22:29   #15
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Tek sad vidim ovu temu. Vrati si proc na default i ponovo si uključi C1 i EIST umjesto da ti 0-24 radi bezveze na 3.6 GHz, a možda 2-3h dnevno radiš nešto korisno na kompu Smanjivanjem taktova grafičke isto možeš dosta potrošnju spustit. I meni moj stari sere zbog struje, prvenstveno jer nikad sve ne ištekam iz utikača Sad kad sam si nabavio onaj uređaj za mjerenje potrošnje (imaš negdje mini test koji sam napravio ) izmjerio sam da mi sve što je na produžnoj letvi ukupno vuče 10W, a sve je ugašeno. Uglavnom, moj troši 200-tinjak W u igri ( default ) i oko 170 idle, a tvoj pod OC-om mora i više od 250W

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori