Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 12.02.2008., 01:23   #241
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Pomoć pri traženju max ploče

Pročitao sam sve teme o ovome, ali nazalost 0 bodova. Ili radim nesto jako krivo, ili je nesto jako s***ano jer mi je trenutni max ploče bjednih 320 mhz..uzas.
Naime stavim množitelj na 7 i krenem s 300. sve 5. dobro to je manje od defaulta. Stavim 350, windowsi se dižu ali ugasi mi se monitor i naravno nema slike. ponovo palim i javlja Overclock failed.. i tako nekoliko puta. Ostale sam postavke stavio na više i nisu na auto. NB-1.4V, mema na CL5 i sl. Sta bi tu moglo za***avat..
Sad cete mozda rec ima xx ovakvih tema, ali ja stvarno ne znam sta da radim..vec 2 sata se mucim s tim ali nista..dijagnoza?

Hvala
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 01:48   #242
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Cemu ovakva tema?

Cemu tolko psovanja?
Fleks je offline  
Staro 12.02.2008., 02:06   #243
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Znaš da nije bilo potrebno otvarati novu temu...

Jel u stickyu nisam pisao o traženju max FSB-a?

Ili je u pitanju što si ti tanak sa živcima što ti procesor ne ide koliko želiš?

Zadnje izmijenjeno od: Razer. 12.02.2008. u 02:18.
Razer je offline  
Staro 12.02.2008., 08:19   #244
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
Znaš da nije bilo potrebno otvarati novu temu...

Jel u stickyu nisam pisao o traženju max FSB-a?

Ili je u pitanju što si ti tanak sa živcima što ti procesor ne ide koliko želiš?

Ma prebolio sam procesor nego me sad muči matična? zasto je to tako? jel ima neko logično objašnjenje?
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 08:25   #245
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Jesi siguran da nije FSB wall na strani procesora a ne matične, znaš i sam da kod OCa nema garancije, bilo koja ploča, bilo koji proc i bilo koji ram mogu ići jako gore ili ništa, oni su deklarirani na svoju vrjednost i na njoj rade...

Poigraj se malo s naponima, tweakaj latencije, fleshaj bios - ako niti to ne pomogne probaj s nekim drugim (provjereno klokabilnijim) procesorom, ako niti to ne radi a oćeš OCati - onda mjenjaj krivca/e...
Staro 12.02.2008., 08:38   #246
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Traženje maximalnog takta FSB-a:

Množitelj procesora spustite na najniži mogući. Zatim dignete voltaže čipseta i dižete FSB. Kad naiđete na zid imate dvije mogućnosti: da ploča ne ide dalje i da procesor ne ide dalje, zbog FSB walla.

Za primjer mogu dati svoj procesor - E6750 koji zbog ''zida'' staje na 515MHz, neovisno o ploči (iako sam mislio da je ploča problem). Probao 3 ploče, sve idu preko 550MHz FSB-a, ali eto procesor koči...

Vezano uz dizanje FSB-a - na većini ploča ne treba dirati napone čipseta sve dok ne dođete na nekih 400-450MHz (ovisno o ploči), nakon toga je poželjno ''podebljati'' def. voltažu
Sve napravio kako pise, ali eto nekakav Wall je na 320 mhz.(proc ili matična)Mislim da tu nesto gadno gadno ne stima..ali naci cu ja sta..valjda

@Yedwy igrao sam se s naponima, i latencijama, bios nisam flashao,nemam bas iskustva s tim, ali izgleda da cu morat i to probati. Na zalost nisam u mogućnosto nabaviti/posuditi klokabilniji proc pa cu morat nekako smislit s ovim svojim..

Edit: Sad malo gledam na asusovoj stranici i vidim su zadnja 3 biosa beta verzije. Pa jel pametno stavljti to ili da stavim zadnju "normalnu" verziju?

Zadnje izmijenjeno od: srale7. 12.02.2008. u 09:08.
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 09:20   #247
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
probaj s drugom memom, nikad ne znaš. kod takvih problema moraš ići sustavom eliminacije a ne mahnito isprobavat jedno pa drugo jer nikad nećeš naći rješenje.

kreni prvo od meme, prvo testiraj svoju na niskom fsb-u i raznim dijeliteljima i isprobavaj u memtestu razne varijante ( iako i ako ti tada sve prođe ok, ne znači da na istom taktu ali na većem fsb-u neće kenjati......) ako ti i sve to prođe ok, onda za svaku sigurnost probaj i s drugom memom - ako se ponovi ista stvar, onda znaš da nije problem u memoriji.
glista je offline  
Staro 12.02.2008., 09:30   #248
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

probat cu i to, ali sam ograničen na cimerovu pločicu od 1Gb, crucial, najeftinija. tak da mi to i nije neka zamjena

Edit: to je i problem sto kod mene sve normalno radi, sve dok ne krenem u potragu za nečim max. a kad sam tražio max fsb, mema je bila na Cl5 i auto frekvenciji.Ali mislim da mema nije problem jer sam ju vozio i na 1000mhz@CL4 i radila je besprijekorno..Sta onda stim biosom? Najnovija beta ili starija normalna vrzija?

Zadnje izmijenjeno od: srale7. 12.02.2008. u 09:46.
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 12:24   #249
palac_genijalac
Glupost je neuništiva
Moj komp

palac_genijalac's Avatar

Datum registracije: May 2007
Pošto vidim da je Razer baja za OC i pošto sam malo listao stranice vezane uz OC i vidio da imam jako lijepe komponente za klokanje znima me do koje bi se granice mogao klokati proc i memorija? I kad bi grafičku klokao jel ima kakve veze sa procom? Odnosno dali se te tri komponente moraju paralelno klokati?
Staro 12.02.2008., 12:27   #250
Razer
.

Razer's Avatar

Baja

Procesor i memorija se clockaju zavisno jedno o drugom, dok
je OC grafičke neovisan o tim komponentama.

Procesor bi trebao poteći 4GHz kao od šale, samo pitanje koliko
se memorija dade clockati.
Razer je offline  
Staro 12.02.2008., 13:22   #251
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

@Razer A sta da ja napravi sa biosom? beta ili normalni? i sta je moguci problem kod dizanja fsb-a?
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 14:38   #252
Razer
.

Razer's Avatar

Što tu ne štima?

Procesor ima zid na 320MHz (koliko go se činilo nemogućim),
tu ploča i memorija očito nemaju nikakve veze.

Ostavi zadnji službeni BIOS na ploči, nema potrebe za beta/modanim BIOS-ima.
Razer je offline  
Staro 12.02.2008., 15:22   #253
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Ok. stvarno mi je proc gold sample:-) A bios sam gledao na asusovoj stranici, znaci službeni..
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 15:23   #254
Razer
.

Razer's Avatar

Je, koma je...trebo si ostavit prošli.
Neznam zašto si ga uopće išao mijenjati...

Da, zadnji službeni stavi.
Razer je offline  
Staro 12.02.2008., 15:36   #255
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

zato sto sam bio neiskusan.. Stavio sam ga na 3.5 i onda mi je prilikom OCCt pokazivao u loadu 70 c i prekidao je test zbog kao pregrijavanja. a hladnjak (mine) je na dodir bio mlak. Naravno krivac je Speedfan jer sam s njim mjerio temperaturu, umjesto s recimo Tat-om. I ja pomislio, ma, nesto ne valja s tim primjerkom, i kao za vraga ukaze mi se prilika da svoj zamjenim sa novim primjerkom i eto sta se dogodi..dobijem gold sample:-)
A mislim da kad kupim i novi (8200) da cu opet dobiti "GS edition"
srale7 je offline  
Staro 12.02.2008., 16:43   #256
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
ja i dalje ne mislim da je procu zid na 320, probaj s tom jednom susjedovom ili čijom već pločicom....probaj, niš te ne košta
glista je offline  
Staro 12.02.2008., 16:47   #257
Razer
.

Razer's Avatar

Tražeći maksimum procesora tražiš i maksimalni FSB ploče ujedno.

U računicu uzmeš da ploča garantirano ide na,
i preko, 500MHz, imaš jedino procesor koji te tu može kočiti.

Naravno, pri tome se nadam da je memorija 1:1 sa procesorom, da ne bi kočila sa
nekim ludim djeliteljem, no sumnjam da je ista u pitanju.
Razer je offline  
Staro 17.02.2008., 21:36   #258
MahnitiTapir
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
Čime pronaći maksimalan takt FSB-a.

Pitanje iz naslova...
Imam standardne alate tipa Prime95, Everesta itd..

Evo što se događa:

Overklokam stroj iz mog profila na rečenih 4 GHz uz podizanje napona.
Pokrenem prime95 stavim "In-place large FFT" i procesor radi stabilno. Temperatura je oko 62°C za procesor i oko 73 za jezgre, što je unutar Intelove termalne specifikacije.

Kada pokrenem neku 3d igru, npr. World in conflict, igra neko vrijeme radi i onda se zamrzne, zqapravo "zamrzne" nije prava riječ. Počne "štekati", zvuk "preskače", treba po nekoliko sekundi da prebaci sa frejma na frejm a nekad se i potpuno skrši. Nekad treba dosta vremena da dođe do krša - tipa pola sata.

Čak i kada malo smanjim, recimo na 3,8 GHZ stvar radi stabilno ako je CPU opterećen. Kad isprobam WiC - štanga.

Kada vratim klok na neke normalne postavke (tvornički ili 3,2GHZ) sve radi ok i stabilno.

Dakle, iz svega navedenoga rekao bih da CPU nije problem.

Koji alat može suvislo izolirati maksimalnu frekvu ploče?
I kojim testom?

Malo mi je tlaka isprobavati tako da igram WiC...
MahnitiTapir je offline  
Staro 17.02.2008., 22:09   #259
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Kaj se tice max FSB-a, spustiš multy na 6x, 1:1 omjer za memu i digneš napone ploče i opleti pa buš našao max FSB

U vezi temperatura, obično su jezgre hladnije od samog proca...pa bi se moglo predpostaviti da se proc pregrijava a samim time su objašnjeni tvoji problemi.

Moraš racunati na mogucnost da ti senzori ne mjere dobro temp, kao i npr moj E6700 je po svim programima 20-23 idle, i 40-42 load što je nemoguće.
Gilbert5 je offline  
Staro 18.02.2008., 01:35   #260
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Baja
Razer kad si već toliki Baja (TM)(R) onda mi reci, jer mi se neda traži koliki max npon mogu dat Athlonu 64 Whincester jezgra, uz "uvjet" da je na njemu Freezer64 i da ne prelazi zasada 36°C (ovo mislim kao trenutno stanje CPU-a a ne zapovjednu temperaturu ).
Baja 001 je offline  
Staro 18.02.2008., 01:38   #261
Razer
.

Razer's Avatar

S tim Baja nisam aludirao na tebe ako si na to mislio

U vezi Winčija, mislim da ne bi valjalo (jako) preko 1.65v, s obzirom da je def. 1.4v (ili 1.45v nisam 100% siguran).
Razer je offline  
Staro 18.02.2008., 21:09   #262
MahnitiTapir
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Kaj se tice max FSB-a, spustiš multy na 6x, 1:1 omjer za memu i digneš napone ploče i opleti pa buš našao max FSB
Hm, spustim na 6x kako bi bio siguran da nije do proce.
To štima.
1:1 za memoriju... ...i to štima...
Dignem napone ploče?! .... e to ne kontam...
Zašto?
Mislim, zanima me do kud ide čipset bez dizanja napona a napon ću dizati ako mi bude "falilo"...

Citiraj:
U vezi temperatura, obično su jezgre hladnije od samog proca...pa bi se moglo predpostaviti da se proc pregrijava a samim time su objašnjeni tvoji problemi.
A čuj, bojim se da si nešto gadno pomješao...
Jezgra je ono što stvara toplinu. Dakle temperatura jezgre.
Temperatura procesora je temperatura na heatsprederu (ako ga procesor ima, a C2D ga ima), dakle onom metalnom poklopcu koji pokriva jezgre.
Naravna stvar da je jezgra vruća od "haube", koja je opet vruća od baze hladnjaka koja je opet vruća od hebara hladnjaka. Dec d hol point odvođenja temperature sa jezgre...

Citiraj:
Moraš racunati na mogucnost da ti senzori ne mjere dobro temp, kao i npr moj E6700 je po svim programima 20-23 idle, i 40-42 load što je nemoguće.

Ne bi rekao da su moj senzori loše klibrirani jer nije do procesora.
Kod testova koji se odvijaju cijeli u kešu procesora ili relativno malo komuniciraju s ostatkom kompa sve radi ok iako su pri tome temperature znatno više nego kod drugih primjena, uključujući one kod kojih imam problem.
MahnitiTapir je offline  
Staro 18.02.2008., 21:17   #263
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
mislim da ne bi valjalo (jako) preko 1.65v, s obzirom da je def. 1.4v (ili 1.45v nisam 100% siguran).
Uf, puno je to.
Eventualno samo za izvrtit Pi ili 3DMark i odmah smanjiti.
Ja ne bi za 24/7 preko 1.6v.

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline  
Staro 18.02.2008., 21:20   #264
Razer
.

Razer's Avatar

My bad, bio sam nedorečen.
Shvatio sam Baju da pita za bench, inače, slažem se da to nije malo voltaže za 24/7 rad

@Tapir - Napone na ploči vFSB i vMCH možeš/moraš početi dizati preko 450MHz.

Vjerujem da nema potrebe pojašnjavati kako se toplina odvodi s procesora.
To je poznato većini, isto kako je poznato to da su senzori na ploči rijetko dobro kalibrirani
Razer je offline  
Staro 18.02.2008., 21:20   #265
Yoske
Registered User
Moj komp

Yoske's Avatar

imam gigabyte m61sme-s2l maticnu i opteron 1214 koji radi na 2,2 GHz, procitao sam brdo postova, i opet ne kontam, probao sam sa easy tuneom 5 koji sam dobio na cd od maticne i kad ga instaliram zamagljeno mi je overclock i cib. . . probao sam i preko setfsb-a, clockgen-om, i svugdje isto ili je zamagljeno ili ne prepoznaje maticnu. . . jedino mi je uspjelo preko biosa i ctrl+f1 i ali tamo su toliko siromasne opcije. . . dignem ga najvise do 2365 MHz (11*215) i kad ugasim komp sve se to pogubi i opet me baci na 2200. . . dal mi netko moze reci u cemu je fora kod gigabyte ploca i kako ide overclock kod njih, posto vjerujem da opteron moze da ide iznad ovih sitnih 2365 MHz . .

evo opet. . .
btw. procitao sam sticky i stvarno nema nista vezano za gigabyte ploce,a i ako ima za am2 proc. sve su drugacije verzije biosa u odnosu na moj. . .
Dal je itko ikad radio overclock na Gigabyte maticnoj. . . ako jeste molim ga neka mi objasni. . .
Yoske je offline  
Staro 26.02.2008., 18:40   #266
Moree
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jun 2007
Ovako, u procesu sam overclocka jos uvijek trazim stabilan oc i pri tome studiram PCE sticky guide za oc.
Medjutim imam jedno pitanje, mozda malo blesavo: svaki puta kad napravim oc masina se uredno dize i radi stabilno 2-3 dana i onda se odjednom vrati na def postavke. E sad kad je proc ocan i kad dignem windowse i ocu ocitat recimo cpu-z, everest, menu od graficke kartice i sve ostalo sto ima veze sa informacijama o sistemu treba mu jedno 3-4 minute da se ti programi otvore i podignu!
Kad je komp na defaultu cim dignem windowse mogu odma pokrenut i otvorit bilo koji od navedenih programa.
Kako to? Meni se cini ko da windowsi trebaju malo vise vremena da ocitaju te sve promjene. Dali je to tocno ili da se brinem

Hvala puno
Moree je offline  
Staro 01.03.2008., 01:43   #267
Independent
Premium
Moj komp

Independent's Avatar

Imam 7600gt od leadteka,zanima me preko kojeg programa bi mogel to overclockat i kolko? frend mi je reko da postoji neki program da ak dignes previse sam ti vrati na default al jos nisma nikad overclocko nis,pa...za sve ima prvi put
Independent je offline  
Staro 01.03.2008., 01:46   #268
Razer
.

Razer's Avatar

Pogledaj NVIDIA podforum, imaš takvih topica kao blata...
Razer je offline  
Staro 01.03.2008., 01:51   #269
Independent
Premium
Moj komp

Independent's Avatar

Citiraj:
Pogledaj NVIDIA podforum, imaš takvih topica kao blata...
Ljudi to ja zovem brzinom usluge,ma pogledo sam al nema nis posebno za overclock u nvidii,pa najbolje da tu stavim a njub sam u tome pa ce definitivno bit par pitanja
Independent je offline  
Staro 01.03.2008., 01:55   #270
Razer
.

Razer's Avatar

Clockaj sa Riva Tunerom i ATiToolom, potonji ima i funkciju za traženje Max takta čipa i memorije. Pri OC-u valja pratiti temperature, i to konstantno u loadu, preko Riva Tuner Monitoringa.
Razer je offline  
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na