|
![]() |
#1 |
istrijan
Datum registracije: Jan 2007
|
Olivetti pcs386 sx
Možda sam fulao podforum... ![]() Ovako... ovaj kompjuter mi je bitniji od neznam kakve mašine, pa mi treba vaša pomoć. Na njemu imamo instaliran program za rezni stol za staklo. Nemamo diskete za instalaciju, tako da jedini način da dođemo do programa je da osposobimo taj pretpotopni pc. Radili smo na njemu dobrih 14 godina bez ikakvih problema, ali jučer je i on otišao u vječna lovišta. Prilikom paljenja računala kod bios setup log-a bios i hardver prođu sve testove, ali se zaustavi na "NPU" (nacrtan je kao neki akumulator od auta). Dalje ne ide. Probao sam disk izvaditi i staviti u drugi pc. Kod podizanja sustava prepoznaje disk, izbaci serijski broj i model. Pod windowsima (95 i 98) ne želi ga otvoriti. Prikazuje ga kao FAT particiju, ali ući na disk neće. Inače program koji nam treba radi pod dos-om i služi za ubacivanje parametara za rezanje staklenih ploha. Ako ima koga da se kuži u ove retro teme neka nam pomogne. Ciao!
![]() |
#2 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Pokusaj ga izvuci s PC Inspector File Recoveryjem. Makar bih preporucio da prvo napravis image diska i onda drm(k)as po imageu a ne po originalu. Mozda da bootas iz DOS 6.x i onda probas pristupiti disku. Mozda je krivo postavljen disk mode (LBA, Normal...). NPU...cini se da vas muci nekakvi coprocessor. Probaj clearcmos ili izvaditi math coprocessor, ako postoji (80387). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Bateriju na ploči nemožeš fulati, ali ti ne znam reći gdje se nalazi kod tih starih ploča. Uglavnom, to ti je ona okrugla baterija kakva ide u ručne satove. Jumper za CMOS je obično negdje u blizini te baterije. Image diska možeš napraviti programima tipa Acronis True Image. IDE disk možeš priključiti na XP komp pod uvjetom da ga staviš ili u vanjsko kućište ili u samo kućište kompa i spojiš IDE kabelom. Na Hiren's Boot CD-u imaš alate za testiranje ispravnosti harda kao i alate za kloniranje istog.
![]() |
#6 |
istrijan
|
Hvala. Spajanje diska nije problem, problem je samo da radi. One kalsične baterije u kučištu nema, zato i pitam. Ponovo sam pokrenuo pc. Sve testove prolazi ali kad dođe do Fixed disks napiše not present. Jumpera na ploči ima 6. Pločica od biosa neznam koja je. Znam samo da ima AMD-ov procesor od 32 MHz ![]()
![]() Zadnje izmijenjeno od: Tovar Muš2. 05.02.2008. u 13:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Cini mi se da je disk rekao zbogom, ali kako i konkretno pomoci... Hmmmm... Mozda disk recovery.
![]() |
![]() |
#9 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
istrijan
|
Evo probao sam sa pci recovery, ali mislim bez uspjeha. Počeo mi je nalaziti direktorije i sve neke fileove, s imenima u hijeroglifima. Pojavljivao se error: Nt_read error drv. 129 LBA 0 block 6 i tako dalje svakih LBA 20. Kod podizanja biosa na računalu gdje imamo XP pojavljuje se slijedeća greška: Secondary Master ATAPI Incompatibile. Ima još koja opcija za spasenje...
![]() Zadnje izmijenjeno od: Tovar Muš2. 05.02.2008. u 17:11. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
![]() |
#12 |
istrijan
|
![]() |
#13 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Btw, o kojem je programu rijec, mozda je lakse nac taj program nego se za***avat sa diskom?
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
istrijan
|
Citiraj:
btw.. COOPMES više ne postoji, likvidirano je kao poduzeće. Njihov pravni nasljednik (neko xy poduzeće) traži 3000 € za novi softwer, koji "možda radi" s ovom mašinom, jer kako "tvrdi" starog nema više (Talijani su u pitanju...). Staklene ploče čekaju, posao pati...A mi diskete ne možemo naći... Kad smo kod diska, evo slike: ![]() Error 1117 - The request could not be performed because of an I/O device error. This error is often related to error 23. This error is almost always accompanied by entries in the Windows System log from either the SCSI card or the tape device. On occasion, cleaning the device can resolve this error, but usually this error means there is a critical failure in the hardware.
![]() |
![]() |
#16 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
A nevjerujem da ces ovim "win" metodama nesto napraviti. Neznam dali ti ovo dolazi u kombinaciju? http://www.helpdisc.hr/cijenik.php Edit: Drugi hard ti ja poklonim (120mb) ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
istrijan
|
Mi smo u Novigradu. Sad je pitanje platit 300 € pa da ono šta je spašeno ne radi. Ovako home made može proći, ali sumnjam da će "komercijalna varijanta na slijepo" proći. ![]() Da li postoji mogućnost da je taj disk jedino čitljiv na Olivetti 386 računalima? P.S: ako znate neke staklare da imaju rezni stol ovog proizvođača neka se jave na: staklo-kopterm@hi.t-com.hr Hvala svima na pomoći.
![]() |
#18 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Hmm, Conner od 2TB? Je li to racunalo kupljeno od dobavljaca programa ili je nabavljeno vlastitim kanalima? Razne Helpdiskove i prijatelje slobodno zaboravi s ovako starim diskom. Da ga pokusas istestirati Hiren's Boot CDom iz DOS-a, ima par zgodnih HDD programcica koji bi ti mogli nesto vise reci?
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|