Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.01.2008., 16:57   #1
DaTzar
Registered User

DaTzar's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Thumbs up Brisanje virusa iz System Volume Information foldera

Ovaj post nije poziv u pomoć, već ga stavljam zato, kako bi možda i nekog drugog riješilo virusa do kojeg je teško doć i izbrisat bez nešto malo dodatnog poznavanja windows-a. Nije komplicirano, ali teško su uvijek svega sjetit sam. Naime, neki tvrdovratni virusi mogu se ponekad naći u folderu System Volume Information i svaki pokušaj bilo kojeg antivirus programa da taj virus izbriše ili makne u karantenu, neuspješan je, jer ''System Volume Information'' zaštiteni je folder i windows-i blokiraju svaki pokušaj dostupa do njegovog sadržaja. U tom folderu kojeg ima svaki disk i svaka njegova particija, zapisuju se podaci koji su potrebni pri vračanju sistema nekoliko koraka u natrag (system restoration points) u slućaju da u sistemu napravimo neke korake s kojima kasnije nismo zadovoljni. Ako se u takvom folderu nađe spyware, adware, trojanac ili neki drugi virus, ne preostaje drugo nego izbrisati ga ručno, jer vračanje sistema u natrag često nije dobro riješenje, pogotovo ako nismo sigurni kojeg datuma je infekcija stigla na disk, a vračanjem sistema gubimo i podatke koji su možda toliko važni da ih jednostavno ne želimo izgubiti. Uz to gubimo i svaki ''update'' i velika je mogućnost da se neki programi više neće odazivati pravilno.

U slijedećih nekoliko rijećenica objasnit ću svoj primjer koji sam imao tek nedavno:

Već 2 god. kao antivirus i firewall koristim BitDefender i jako sam zadovoljan njime. Krenuo sam s BitDefender-om 9 Professional Plus, a sad imam instaliran BitDefender 2008 Total Internet Security s valjanom licencijom, pa tako i redovito primam update-ove. Istina, da taj program nešto malo uspori računalo jer skenira baš svaku datoteku koju kliknem i svaki program kojeg otvaram, ali na račun toga, zaštita koju nudi je odlična. Uz to imam instaliran i Ad-Aware 2007, SpyBot i Windows Defender, koje isto tako redovito update-am. Budući da imam ADSL s neograničenim upload-om i download-om 0-24h, internet koristim vrlo često, pa isto tako često i skeniram disk i redovito brišem adware, spyware, tracking cookies i tu i tamo koji virus. To uvijek radim po redu: najprije pokrenem Ad-Aware na ''full scan'' i brišem sve što nađe. Zatim pokrenem SpyBot-a za slućaj ako je Ad-Aware nešto izostavio. Na kraju još jednom sve skeniram s BitDefenderom na ''deep system scan'' i ako je još uvijek ipak neka infekcija ostala, BitDefender to riješi i PC je čist k'o suza.

Tako je bilo 2 godine, sve do nedavno...
Jedan od diskova koji koristim kao backup disk i na njega trpam filmove, glasbu i programe koje skinem s net-a, počeo se čudno ponašati.L Filmove na njemu ponekad je otvaralo, a ponekad i ne, a događale su se i ostale bezvezne stvari, pa sam ga krenuo skenirati, najprije s Ad-Aware-om. Prema kraju skeniranja tog diska s Ad-Aware-om, javio se i BitDefender (iako u tom trenutku nije skenirao na full, bio je uključen kao i uvijek i skenirao je u pozadini). Ispisao je, da je na disku nađen virus Adware.Gator.C i to u folderu H:\System Volume Information\_restore{F3D43099-79FB-4E26-945E-DRP802}\A0080334.exe(VISE Installer o)èGain_Trickler.exe

Važno: Ispišite si kompletan redak lokacije virusa, kako bi ga kasnije što lakše našli!!!!

Ad-Aware u tom slućaju nije našao ništa, a ovo što je našao BitDefender sigurno nije datoteka koju upotrebljava Ad-Aware za svoj rad, jer Ad-Aware i BitDefender imam instalirane na sasvim drugom disku. Uz to, svaki pokušaj da s BitDefenderom izbrišem taj file ili ga prenesem u karantenu, bio je uzalud, jer je BitDefenderjavljao kako nema pristupa do te datoteke- pristup zabranjen. Problem- virus je još tu!

Dakle, kako izbrisati nešto što se izbrisati ne da i do čega je zabranjen pristup?? Evo riješenja:
Ako imate Windows XP Home Edition, morate pokrenuti vaš PC u safe mode-u i logirati se kao administrator koji ima pristup do svih datoteka i opcija, tj, puni, neograničeni pristup.

Ako imate Windows XP Professional, morate pokrenuti vaš PC u safe mode-u i logirati se kao administrator koji ima pristup do svih datoteka i opcija, tj, puni, neograničeni pristup. Nakon toga, potrebno je onemogučiti Simple File Sharing. Pod default-om Windows XP Professional koristi ''Simple File Sharing'' kada računalo nije u zajedničkoj domeni.

Resetirajte i pokrenite Windows-e u Safe mode-u: StartàTurn Off Computer/ShutdownàRestart
Dok se PC restart-a, stisnite tipku F8 toliko puta, dok se ne pojavi Safe Mode ekran. Odaberite Safe Mode i stisnite Enter. Logirajte se s računom (account-om) koji ima Administrativna prava, kako biste dobili potpuni dostup svemu na tom PC-u.

1.) Otvorite Windows Explorer
2.) U Tools menu-ju kliknite Folder Options
3.) U View tab-u kliknite Show hidden files and folders
4.) Vrijedi za oboje Windows-e (Home & Professional): Očistite polje Hide protected operating system files (Recomended). Kliknite Yes kad vas pita za potvrdu promjene postavke.
5.) Vrijedi za Windows XP Professional: Očistite polje Use Simple File Sharing (Recomended)
6.) Kliknite OK
7.) Odaberite disk na kojem je zaražena datoteka i kliknite na njega. Zatim desnim gumbom kliknite na njegov System Volume Information i lijevim gumbom na Properties.
8.) Kliknite Security tab (U normalnom mode-u windows-a ova opcija nije dostupna, zato to radimo u safe mode-u).
9.) Kliknite Add i u donjem trećem redu utipkajte ime svojeg računa (account) s kojim ste se logirali u Windows Safe Mode. Možete i prepisati neku rijeć iz gornjeg (1.) reda, npr.: Group Kliknite OK, Apply i opet OK.
10.) 2x kliknite na System Volume Information diska na kojem je zaražena datoteka i taj folder se napokon otvara!

U nastavku opet ću objasniti postupak brisanja na vlastitom primjeru:

Kad sam napokon otvorio taj ''zabranjeni'' folder, preostalo je još samo locirati infekciju i izbrisati ju. Jer sam prethodno ispisao lokaciju zaražene datoteke koju mi je javio BitDefender, ja sam svoj virus našao ovdje: H:\System Volume Information\{F3D43099-79FB-4E26-945E-DRP802}\RP802\A0080304.exe
Izbrisao sam datoteku A0080304.exe i ispraznio Recycle Bin.
Zatim sam opet kliknuo StartàTurn Off Computer -->Restart
Za povratak iz Safe Mode-a u normalan rad Windows-a nakon restart-a nije potrebno ništa osim malo pričekati, Windows-i se podignu u normal mode sami od sebe. Yeeee

Da budem siguran kako virusa više nema, pokrenuo sam skeniranje još jednom i.. voila! Virusa više nema, moj komp je opet čist!

P.S.: Ako itko ima isti problem a do sad ga nije znao riješiti, preporučujem printanje ovog teksta, zatim ga slijediti i stvar mora funkcionirati!

Pozdrav!
Mario.

Zadnje izmijenjeno od: DaTzar. 02.01.2008. u 17:09.
DaTzar je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2008., 18:00   #2
Purica/Tamara55
Premium

Datum registracije: Aug 2007
Koristim Kaspersky antivirus i kod skeniranja on skenira i taj system volume information. To znam zato što poneki put i tamo nađe virus i ukloni ga (nema ga kod ponovnog skeniranja). Opciju Show hidden files and folders imam od same instalacije windowsa uključenu pa možda Kaspersky ne bi skenirao taj folder da nije uključena.
Oglas

Oglas
Staro 02.01.2008., 18:18   #3
DaTzar
Registered User

DaTzar's Avatar

Arrow

Probao sam i ja Kasperskog, ali sam ga imao jako kratko. Probao sam i Nod32, Zone Alarm, Pandu i F-Secure, ali na kraju sam ipak ostao na BitDefenderu, jer mi je nekako naj.

Isto tako i ja imam uvijek uključeno ''show hidden files'', po takvim fajlovima možeš čeprkati iako su sistemski, no nije preporučivo ako nisi 100% siguran da znaš što radiš...

A ovo sa ''system volume information'' je opet druga stvar. Taj folder ne možeš niti otvoriti u Windows Normal Mode, jer ti jednostavno ispiše ''Access denied'', a kad ideš na properties, security tab jednostavno nije tamo- ne postoji. Zato sam opisao postupak otvaranja tog foldera u Windows Safe Mode-u, gdje se pojavi security tab i preko toga možeš otvoriti system vol. info. folder.

Siguran sam da ti Kaspersky skenira i unutar tih foldera i sigurno bi to skenirao i da nemaš uključeno ''show hidden files'', ali nisam baš siguran da ti od tamo izbriše kakav virus ako ga uopće imaš. Brisanje bilo kakvog file-a iz tog foldera u normal mode-u je zabranjeno tako tebi, kako i antivirusnom programu. Ali opet, nisam imao Kasperskog dugo i tad kad sam ga imao, nije bilo virusa u Syst. vol. Info., pa ne znam...

Zadnje izmijenjeno od: DaTzar. 02.01.2008. u 18:31.
Staro 02.01.2008., 19:01   #4
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Možeš samo ugasit "System Restore" , i sve što ti je u System volume information folderu će bit izbrisano....

I da.......ne trebaš otić u safe mod kako bi imao pristup tom folderu,,samo trebaš maknut kvačicu sa "use simple file sharing (recomended),pa ti se Security tab pojavi...
Staro 02.01.2008., 19:26   #5
DaTzar
Registered User

DaTzar's Avatar

Arrow

Istina, ako system restore isključiš, to briše sve podatke u sys. vol. info folderima, ali ako ga opet uključiš i nemaš sreće, vidiš da je sve drugo nestalo, samo se virusić opet pojavio! Tako je bilo u mom slučaju, najprije sam isključio ''system restore'' i skoro sam bio siguran da će to riješiti problem, ali nije, pa sam popiz***
Isto tako, neki ljudi baš često nešto zaj*** pa vračaju sistem u natrag i trebaju te datoteke koje isključivanje ''system restore-a'' jednostavno izbriše iz ''sys.vol. info''. Sve potrebne ''zdrave'' datoteke mogu bez problema tamo ostati, a virus se može rućno izbrisati, da ni ne diraš ništa drugo.

Zašto rasturati žagom, kad možeš upotri-j-e-b-i-iti skalpel?

EDIT: Greenfly, koje Winse imaš? Ja sam morao u Safe mode na Home Edition SP2, nije išlo drugačije.

Zadnje izmijenjeno od: DaTzar. 03.01.2008. u 08:47.
Staro 02.01.2008., 19:58   #6
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ma možeš bez beda isključit System restore.Ako koristiš tu opciju,onda je kasnije ponovo uključiš i kreiraš novi Restore Point,.

Staro 03.01.2008., 08:46   #7
DaTzar
Registered User

DaTzar's Avatar

Arrow

Ima više verzija windowsa XP. Ti imaš XP Professional Service Pack 2 i vjerojatno imaš opciju ''use simple file sharing'' dostupnu i možeš ju isključivat i uključivat, a time dobiješ dostupan i ''security tab'', pa i ''sys. vol. info.''
Ja koristim XP Home Edition Service Pack 2 (originalne) i nemam opciju ''use simple file sharing''. Ako želim doć u ''system volume information'' folder, moram to napraviti u ''safe mode-u'' i nikako drugačije.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno