Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.12.2007., 19:07   #1
kiko
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Nadogradnja - 1 ili 2 grafe???

Ovo je moja konfiguracija:

AMD Athlon x2 3800+
ATI Radeon x1300 256 mb
matična ASUS M2V-TVM
1 gb RAM

Stara je godinu dana, a služi mi isključivo za igre. Mogu igrat sve novije igre ali na medium detaljima. Zanima me što je bolje napravit: kupit neku skuplju grafičku ili još jednu jeftiniju pa da ih spojim. Koje grafičke mi preporučujete i ako preporučujete spajanje dviju, također bih molio da mi preporučite i dobru matičnu pošto mi ova sadašnja ne podržava dvije. Što god budem radio, spreman sam potrošit do 2000 kn.
kiko je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2007., 19:11   #2
elvis again
In the ghetto
Moj komp

elvis again's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Definitivno jedna graficka i ja dalje od 3850 nebi trazil. Jos ak je uzems u HGspotu za cca 1100kn ostatak potrosi na kurve i alkohol. Mozes jedino uzet jos gigu rama koji je jos uvijek jako jeftin.
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor
elvis again je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.12.2007., 19:30   #3
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
Autor elvis again Pregled postova
Jos ak je uzems u HGspotu za cca 1100kn ostatak potrosi na kurve i alkohol.
pimpinjon je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2007., 19:47   #4
dzeneral
Valar morghulis
Moj komp

dzeneral's Avatar

Apsolutno se slažem s elvisom..giga rama i 3850..jer ako ideš na nadogradnju, treba ti kao što si sam rekao grafa, matična, možda i napajanje..tako da je 1. opcija jednostavnija, isplativija i na kraju krajeva bolja..
Staro 14.12.2007., 03:46   #5
Josip3
Registered User

Evo ja kupujem novo računalo :

kučište:Thermaltake VA8000BWS big tower Armor
napajanje:Thermaltake W0116R, power supply Toughpower750W,crno
procesor: q6600
matična ploča :Gigabyte X38-DQ6
Grafička kartica : HD3870 - namjeravam stavit dvije u crosfire
memorija : još nisma odlučio pa bih molio iskusnije eksperte da mi preporuče memoriju za klokiranje,jer namjeravam q6600 dići minimalno na 3GHz a poženjno je i preko.
za hard disk isto nisam jos odlučio,isto tako molio bih da ako je netko voljan da mi preporući možda neku drugu matičnu ploču ali da podržava crosfire,cjena do 1600kn
Josip3 je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2007., 09:03   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ti očigledno imaš love na bacanje.
- 750W ti je apsolutno nepotrebno jer ga ne bi iskoristilo ni 5 Quadova i 4x3870. Corsair 520 će ti biti dovoljan.
- E6750 je za većinu stvari bolji od Quada, a i jeftiniji. Da ne govorimo da je E6750 za većinu radnji overkill, a u tom kontekstu Quad je super overkill.
- Gigabyte P35-DS3P ili DS4
Staro 14.12.2007., 11:50   #7
Josip3
Registered User

A cuj nemislim mjenjat napajanje svako malo a svima je jasno da ce nove graficke koje budu izlazile koristit sve vise snage ai recimo da i ne bude tako,ako se jednog dana odlucim na AMD spider ili neki noviji system pa spojim 3 ili 4 graflje pitam te onda sa cime da to pokrenem??

Sto se tice E6750 on je ipak dualni procesor a sve novije igre sto ce izlazit ce se raditi za multiple procesore odnosno za cetverojezgrene i oni ce postizat a vec u odredenim igrama postizu polje karakteristike od dualnih procesora. Tih par kuna vise mi nije problem dati jer svi hvale q6600 pogotovo ako je GO stepping i uredno ga se overkloka ukoliko je dobro hlađenje...ja cu sebi za prvu ruku stavit Zalman 9500LED Cooler i mislim da ce mi on biti optimalan za prvu ruku.

Jos jednom 750w u dogledno vrijeme ce biti malo ukoliko covjek spaja vise graflji (nedaj boze da razmisljas na vise do dvije lol). Nego hvala ti na preporucenoj maticnoj ali sta mislis ova Gigabyte X38-DQ6 je ipak noviji model sa novijim chipsetom i mislis da nije bolja ??
Staro 14.12.2007., 12:42   #8
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Josip3 Pregled postova
Jos jednom 750w u dogledno vrijeme ce biti malo ukoliko covjek spaja vise graflji (nedaj boze da razmisljas na vise do dvije lol).
Ne znam u koje to dogledno vrijeme. Tehnologija svakim danom ide sve više naprijed, čipovi se rade u sve manjim i štedljivijim proizvodnim procesima, svaka firma cilja s određenom paletom proizvoda ili čak cjelokupnom proizvodnjom na što manju potrošnju i što manje zagrijavanje, a ti si uvjeren da bude ti napajanje od 750W premalo za buduće nadogranje. Buduće nadogradnje s komponentama (počevši od diskova, pa do procesora i moćnih kartica) koje budu trošile nekolko puta manje nego danas aktulane?
McG je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2007., 13:27   #9
Josip3
Registered User

Recimo da si ti i u pravu da ce se potrošnja energije sve vise smanjiti,u to i ja vjerujem jer kako ce se smanjivati tehnologija same izrade grafičkih pa tako i ostalih komponenti potrošnja ce biti sve manja.Ipak spojiti dvije ili vise grafickih npr. 8800 GTX (primjer dvije, jedna trosi 185w x 2 u full loadu = 370 w)....nekako nevidim da ti je ostalo previse od tako preporucenih 520w.Ako se nevaram q6600 troši 90w a to je vec 460....eto i sta da ti sada vise kazem bez maticne,rama,ventilatora,HDD-a,DVD/RW-roma dodatnih kako na procesor tako i na graficke coolera ako bi mjenjao stock cooler a mjenjat cu na svima jer cu ih clockat.
Ipak nesmije se ni zaboravit da bi bilo poželjno da napajanje bude stabilno i da se ne dovodi do ruba iskoristivosti.

Eto neznam, kada bacis racunicu i ako si mozda malo zahtjevniji korsnik 520w nije dovoljno,pogotovo ako jos ktome dodas da u HGsrotu Thermaltake napajanje od 520w kosta skoro 1000kn onda nije bas ni lose uzet ovih 750w :-)

EDIT: ajde vec kada si se i ti ubacio u raspravu,ajd molim te i tvoje misljenje o ovoj maticnoj Gigabyte X38-DQ6??
Staro 14.12.2007., 13:48   #10
McG
-------

Citiraj:
Ipak spojiti dvije ili vise grafickih npr. 8800 GTX (primjer dvije, jedna trosi 185w x 2 u full loadu = 370 w)....nekako nevidim da ti je ostalo previse od tako preporucenih 520w.
Ne troši jedna GTX 185W, već tolko troši cijela konfiguracija skupa s karticom u loadu. Pogledaj tam di si našel podatke o navodnoj potrošnji kartice i videl budeš da je riječ o potrošnji cijele konfiguracije. Uglavnom samo jedan od primjera.
Citiraj:
ajde vec kada si se i ti ubacio u raspravu,ajd molim te i tvoje misljenje o ovoj maticnoj Gigabyte X38-DQ6??
Ako ti treba, kupi. U prvom mjesecu stižu ploče s P45 čipsetom koje budu jeftinije, a nudile istu (i malo bolju) podršku. Sam procjeni kolko ti se isplati davati masu para za takvu ploču.

Zadnje izmijenjeno od: McG. 14.12.2007. u 13:56. Razlog: Višak slova.:)
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.12.2007., 13:57   #11
Josip3
Registered User

Gle ja ne tvrdim 100% da je podatak od 185w ispravan ali pozivam se na : http://www.links.hr/index.php?option=calculator

Nevidim zasto bi u linksu govorili krive informacije o potrosnji samih komponenti jer upravo taj calculator koristi da bi se odabralo optimalno napajanje.Eto oni su stavili da 8800 GTX trosi 185w! pa eto racunaj da uparis takve dvije
Staro 14.12.2007., 14:06   #12
McG
-------

Citiraj:
Dok se ja pozivam na Barbaru Radulović koja mi je na ICQ poslala ovaj malo prije postani link. Činjenica da je zgodnija od bilo koga u Linksu, daje joj za pravo da zna kaj priča.

Citiraj:
Nevidim zasto bi u linksu govorili krive informacije o potrosnji samih komponenti jer upravo taj calculator koristi da bi se odabralo optimalno napajanje.Eto oni su stavili da 8800 GTX trosi 185w! pa eto racunaj da uparis takve dvije
Pitaj njih zakaj imaju taj kalkulator. Kaj se tiče računanja, nemam kaj računati kad je tak jasno da jedna GTX ne troši 185W da je ne znam kak naclockana i overvoltana.
Staro 14.12.2007., 14:35   #13
Josip3
Registered User

Ja ih nemoram pitat ja vjerujem da je taj podatak tocan, a ako i nije 100% sumljam da je neko preveliko odstupanje....kako god pogledas za spajanje vise od jedne graficke trebam vise od 520w a to je poanta stvari.
Staro 14.12.2007., 18:49   #14
dzeneral
Valar morghulis
Moj komp

dzeneral's Avatar

Za svoje pare možeš kupit šta hoćeš..ali za CF s 2x 3870, uzmi corsaira HX520 W..ili bih ga barem ja uzeo..i bit će ti i previše..uostalom pročitaj si test sa 3-way SLI-jem..uglavnom 3x 8800 Ultra i QX6850, najveća potrošnja je bila 728 W..e sad, Ultra troši ko bojler u usporedbi s 3870, a QX6850, troši malo više od Q6600..
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno