|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2007
|
Instalacija novog diska
Kupio sa nov disk ATA 250GB, a na pc več imam disk ATA 80GB - razdvojen na dve particije po 40GB (C i D), na C instaliran sistem xp. Sad bi prosio za pomoč kako instalirati nov disk i kako ga podesiti i klonirati particijo D sa windows xp na taj nov disk. Na novom disku bi posle imao samo particiju C, a na starom disku bi particiju C i D združio u particiju D. Molim za pomoč kako ovo uraditi i sa kojim programom. Lep pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Na novom disku stavi jumper na slave ili ga stavi kao master na drugi IDE kanal. Priključi kabele - IDE kabel ima jednu žilu drugačije boje od ostalih; ta žila mora biti okrenuta prema kabelu napajanja diska. Formatiraj taj novi disk. Instaliraj Acronis True Image ili Acronis Migrate Easy. Kada prebacivanje particija bude gotovo, stavi novi disk kao master na prvi IDE kanal, a stari kao slave.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Sad sam klonirao sa starog na novi disk, koji ima sada automatsku oznake E i F. Kako mogu sada promeniti naziv na novom disku iz E i F u C i D, jer so programi normalno instalirani na C program files i kako formatirati stari disk. Pokušao sam formatirati particiju C na starom disku ali ne ide jer so na njemu još windowsi kao na novom, pokušao sam i fizički skinuti kablove sa starog diska, da ga izbacim ali tada sistem nije radio. Isto tako so se win iz slo jezika promenili u eng ali to se može srediti. Molim za pomoč. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Elan desni klik na my computer>manage>Disk managment>desni klik na disk/particiju koju zelis mjenjat>odabers "Change drive letter and paths".. i promjenis,a ovo za format isto rjesis u disk managmentu ali stavi u BIOSU da ti je primarna partcija da je first boot device taj novi disk na kojem je kloniran taj OS i to i onda provaj format,ako ne ide onda provaj kao kad ides radit instalaciju win pa tamo to rjesit.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Pokušao sam tako promeniti ime diska ali ne ide, ne pusti promeniti. Verovatno zbog toga jer je sad na jednom i na drugom disku windows, sad više neznam kako sve skupa srediti. Molim za pomoč kako sada formatirati stari disk ili ga odjaviti iz PC kao da ga nema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Pazi, da bi mogao promijeniti npr. oznaku particije E u C, moraš prvo particiji C promijeniti oznaku u neku koja je slobodna (npr. H), pa tek onda E u C. Ne možeš imati dvije particije s istom slovnom oznakom. A ako je problem u starom disku, pa iskopčaj ga, naredi da boota s novog, promijeni oznake, pa kasnije ukopčaj i sredi...
![]() |
#7 |
Registered User
|
Sad mi je jasnije hvala za odgovor. Još uvjek imam problem, jer se win ne starta sa novog diska iako je na PC master i u bios boot na prvom mestu. Verovatno ču morati na novo instalirati win xp. Pozdrav svima! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
ukljuci novi disk....vidi dali ga je priznalo u biosi ako je.....idi u Windovse.... desni klik na novi disk nadi format formiraj....prebaci podatke na novi disk.... kasnije zdruzi particije na starom disku sa Acronis True Image .. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
najednostavnije ti je (ne kazem i najbrze ) novi instal na novom disku ( starog iskljucis) stavis ga master id1 kad dignes winse i vidis da rade ponovo zakopcas stari disc s tim da ga promjenis u slave isto na id1 upalis komp i copiras podatke koji ti trebaju.onda mozes na format starog ako nejde iz win.,ponovo gasenje kompa novi disc iskopcas stari na master id1 i pokrenes instal win xp i pustis da napravi format c na starom8 (ne quick),ponovo gasenje ponovo zastekas novi disc na master stari na slave i instaliras (partition magic)na novi c disc i s njim razvlacis particije i spajas ih kako te volja. ako zapne javi se . |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
isuse flyck, kako ti čovjeku zakomplicira stvar.. jednostavno, instalriaj Acronis Disk Direcotor Suite, i tamo sve vrlo lako i jednostavno napraviš. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
imam istu situaciju kao i elan - samo što je kod mene novi disk SATAII zanima me kad sa Acronis TrueImage - om napravim kopiju starog na novm disku što moram napraviti sa novim (odnosno starim diskom) - s obzirom na to da SATA nema - master/slave i jel trebam na nešto posebno paziti pri prvom spajanju i kloniranju?
![]() |
#13 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Skini Acronis True Image 11, trial ver naravno. I pomoću njega si skopiraj staroga na novi. Možeš sve s njim, proširiti particije, pomicati particije, neke povećati, neke smanjiti. Ako razumiješ engleski ti je lakše, ako ne sljedi upute: 1.) Pokreni Acronis True Image ( Try it now klikneš ) 2.) Ponude ti se 4 ikonice, ti trebaš onu koja ima disk s ključem, donja ljeva ikonica, piše ti: " Disk Utilities ". 3.) Nakon toga ti ponudi mnoštvo opcija, ti trebaš 1. ikonicu, ilitiga : " Clone Disk " 4.) Dalje sam radiš, kad te pita kod odabira procedure, automatic ili manual, ti stavi na manual; tj. sam određuješ s kojega diska će se prebaciti podaci na koji disk. Disk NA kojeg se prebacuju podaci mora biti čist, i ti manualno napraviš particije i sve poštelaš. Dok je gotovo, moraš rebootati mašinu, i prilikom dizanja sistema ti se pojavi acronis clone screen, gdje možeš pratiti status kloniranja. Dok se završi, prilikom sljedećeg boota si ručno staviš kako je Gabre rekao da se boota s novog diska, i stari formatiraš ( ako će ti za nešto drugo služiti ). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Puno hvala obojici - to me za bios zanimalo, a sa engleskim bumse valjda snašo ![]() Evo Acronis se skida pa kad to bude gotovo krečem sa kloniranjem
![]() |
#15 |
I'm nightrider
Datum registracije: Mar 2005
|
uf...ja ne volim to kloniranje sistemskih particija eventualno ghostanje cijelog diska, ali onda moraš imati dva diska istog kapaciteta...uglavnom, nikad to ne radi kak treba, a pogotovo sa sata diskovima problem je u tome što kloniranjem particije ne diraš one master boot sektore na disku ili kak se već zove... ja sam se dugo zezao s tim na sata diskovima i nisam mogo namrdat bez ponovne instalacije vindozera... puno sreće s tim, moja preporuka je da napraviš ono što flyck veli |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#17 |
I'm nightrider
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
![]() |
#19 |
I'm nightrider
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
Lako je meni za podatke, ali me muce instalacije svih programa a to je oko 15 giga Program Files bez igrica ![]() I ovo sto kaže Old Iggy na žgance kod mene bi bilo na živce ![]() edit: Kakve inicijalne instalacije?
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
![]() |
#23 |
Premium
|
![]() |
#24 |
Registered User
|
Ma radi sve, evo ja sam neki dan prebacio s 160giga ata diska na ovog kojeg sad imam, bez problema je išlo, MBR se uredno prebacio, particije sam si na novom disku podesio ( veličine i redosljed ); radi kao urica. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Problema može biti jedino ako SATA kontroler ne može raditi u native IDE ili legacy SATA modu, ali i to se riješi tako da se PRIJE kloniranja (dok je sistem još na PATA/IDE disku) instaliraju driveri za SATA kontroler i tek nakon toga napravi kloniranje.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
Još jedno pitanje da li novi disk prije kloniranja treba formatirati ili Acronis to sve napravi pri kloniranju
![]() |
#27 |
Registered User
|
Acronis ti to sam napravi. Ne možeš klonirati stari disk ako je na novom nešto zapisano. Znači obriše ga sam. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|