Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.12.2007., 17:14   #1
gor-an
Registered User
Moj komp

gor-an's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Kako ponistiti naredbu - \boot\bootsect.exe/....

Pozdrav svima i molba za pomoc.

Koristim Vistu X64 i danas sam pokusao formatirati disc kako bih je ponovo instalirao jer mi se nakupilo raznog smeca s interneta. U reinstaliranje sam krenuo nadobudno, jer sam mislio da ce meni kao laiku to biti jednostavno, kao sto je bilo s XP-om (odabrati u BIOSU da boota s CD-a, ubaciti instalacijski CD ii to je to), no prevario sam se. Nakon dosta pokusavanja uvidio sam da necu uspjeti, te sam otisao na internet potraziti rijesenje. Tamo sam vidio da spominju naredbu \boot\bootsect.exe/nt52 all /force, ali nisam primjetio da je to za multiboot system. Ucitao sam i aktivirao tu naredbu i sad sa XP-a vise ne mogu na Vistu. Jednostavno kad stavim DVD s Vistom preskace mi onaj dio gdje pise -press any key to install - i odmah dize sistem.Dali netko zna kako tu naredbu ponistiti?

Hvala unaprijed i isprika ako je pitanje glupo ili banalno.
gor-an je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2007., 17:49   #2
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Bootsect ti se javlja jer je bootsect.dos skrivena datoteka koju ti moze ucitat samo Ntldr ako je odabran neki srugi OS a ne npr.Windows XP i kao sto si rekao sluzi za multiboot,jesi ovo provao? http://207.46.197.98/Windows/hr-HR/h...027c01050.mspx
Joke je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.12.2007., 18:29   #3
gor-an
Registered User
Moj komp

gor-an's Avatar

Da, to je to sto sam napravio, ali kako vratiti prijasnje stanje da opet mogu instalirati Vistu. Trenutno sam instalirao XP da bih mogao na internet. Sad bih ponovo, ako je moguce instalirao Vistu prek XP-a, samo ne znam kako. Prvi put kad sam instalirao Vistu, komp mi je ponudio press any key... i dalje je bilo lako, a sada mi to preskace i odmah dize sistem. Pretpostavljam da je zbog one bootsect naredbe. Kaj sad da napravim da opet mogu instalirati Vistu?
Staro 02.12.2007., 20:28   #4
gor-an
Registered User
Moj komp

gor-an's Avatar

Unhappy

Molim Vas pomognite, ako tko zna rijesenje ovog problema!
Staro 03.12.2007., 10:48   #5
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Uglavnom ako si isčeprkao MBR ili VBR na nekoj particijskoj tablici, bootaj sa XP CD-a, odeš u onaj fix mode..i tamo imaš naredbe da popraviš i MBR i VBR....ne znam točno sintaksu...mislim da je fixmbr i fixvolume...imaš help page pa pogledaj. To će ti složiti particijsku tablicu i VBR.
Inače nije mi jasno...ako si stavio u BIOSu da ti prvo boota sa CDa onda je totalno nevažno što imaš ili da li uopće imaš HDD. Isto tako ta naredba nema nikakve veze da li će komp bootati sa CD-a. To je isključivo instrukcija od BIOS-a!
Striček je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2007., 14:03   #6
gor-an
Registered User
Moj komp

gor-an's Avatar

Sorry, nisam se mogao prije javiti.

Tako je Stricek, to i mene jako buni. U BIOS-u sam stavio da mi prvo boota sa CD-a. CD s XP-om mi je odmah prepoznao, dok DVD s Vistom jednostavno preskace i ne nudi mi mogucnost instalacije. Opet kazem, mislim da je to do one hebene naredbe i sad ne znam kako da stvar dovedem opet u normalu.
Stricek, mislis da bih sa popravljanjem MBR i VBR rijesio slucaj i kako uopce doci do fix mode-a na XP CD-u.

BTW. Hvala kaj pokusavas pomoci.
Staro 03.12.2007., 15:33   #7
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Ubaci Win. cd u komp. i bootaj i kad ti dode izbornik odaberi "R">Recovery consolu,zatim upisi naredbe ako ne znas evo tu mozes pogledat http://www.computerhope.com/msdos.htm pogledaj tu poredano ti je po abecedi i opisano ti je kako upisujes naredbu.PS ovo sta je Striček rekao ja ne vjerujem da postoji naredba VBR barem ja nigdje nisam vidio
Staro 03.12.2007., 16:51   #8
gor-an
Registered User
Moj komp

gor-an's Avatar

Citiraj:
Autor Olymp Pregled postova
Ubaci Win. cd u komp. i bootaj i kad ti dode izbornik odaberi "R">Recovery consolu,zatim upisi naredbe ako ne znas evo tu mozes pogledat http://www.computerhope.com/msdos.htm pogledaj tu poredano ti je po abecedi i opisano ti je kako upisujes naredbu.PS ovo sta je Striček rekao ja ne vjerujem da postoji naredba VBR barem ja nigdje nisam vidio
Hvala na odgovoru, idem odmah probati.

Evo probah i odmah sam naisao na prepreku. Ne mogu uci u Recovery jer nemam flopy, a trazi mi da umetnem disc u flopy. Jel postoji neki drugi nacin?

Zadnje izmijenjeno od: gor-an. 03.12.2007. u 17:12.
Staro 03.12.2007., 20:42   #9
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Hm pa CD od Win. ja sam mislio na recovery consolu ali s CD-a od win...ne trab ti disketa

EDIT:stavi first boot device da je CD-ROM ako vec nisi to napravio..
Staro 03.12.2007., 21:45   #10
gor-an
Registered User
Moj komp

gor-an's Avatar

Evo uspio sam uci u Recovery konzolu, no sad pak ne znam kaj treba dalje. Pise mi: Wich Widows Installation would you like to log onto.

Zadnje izmijenjeno od: gor-an. 03.12.2007. u 22:42.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno