|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Preporuka i savjet
Pozdrav svima, kao prvo. Imam jedan upit, spremam se uskoro pojacati racunalo, Htio bih sloziti konfiguraciju s AMD.om samo sam izgubljen s hrpom cipseta koja je trenutno raspoloziva za AMD. 3 serija nvidijinog cipa, amd/ati cip. Sta tu valja, a sta nevalja, koji cip mi nudi podrsku za AM2+, Isto tako me AMD buni s HT1000/2000 MHz, vidim da ima jako malo ploca s 2000 MHz a dosta procesora s tim taktom ?! Hoce li to smetati u radu ?! Evo ako ima netko upoznat s ovom tematikom, da mi malo elaborira to, bio bih zahvalan,
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Najsolidniji se pokazao AMD690 chipset koji nema potpunu kompatibilnost sa AM2+ procesorima. Nedavno su došli AMD790 chipseti koje nude potpunu kompatibilnost sa AM2+ procesorima. HT1000 i HT2000 su ti ista stvar tj. radi se samo o igri brojkama.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
a nvidia 550, 570 ?! kako ona stoji s am2+, cak vidim da ima i dosta dobrih ploca s serijom 4
![]() |
#4 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
A da razmislis o Intelu? Nije takva zbrka s chipsetima, a ako kupiš neku ploču s P35 chipsetom imas i podrsku za nove 45nm procesore koji ce tek doc. Nije vise ni tolka razlika u cijeni. A vraški se clockaju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
ne ovisi svima zivot o OCu. isto tako neki ne zele nikako na intela (isto ako sto neki nisu nikako htjeli na amd dok je prasio intel godinama ![]() a sto se tice orginalnog pitanja - ne trebas se previse paliti na am2+ kompaktibilnost. neces s time nista posebno dobiti niti izgubiti ukoliko je nemas. am2+ procesore ces ionako moci koristiti a to sto se nece gasiti jezgre kada se ne koriste ili sto ce HT link biti brzi (uzasno bitno, pola ekipe ionako zbog OCa ne koristi ni 2/3 dananjih mogucnosti ![]() od nvidie od onoga sto sam imao prilike isporbati 570 radi ok, amd 690 je isto prilicno ugodan za rad, hladan, obicno te ploce imaju ok integriranu grafiku koja zna biti spas kod mjenjanja/reklamacija one prave.... mislim da ne mozes pogrijesiti nesto posebno. no, bilo bi puno lakse kada bi rekao s koliko love raspolazes, tada bi mogao dobiti neku konkretnu preporuku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
samo da se prvo nadovezem na kolegu s intelom, razmisljao sam i o intelu i p35, i ovako stoje stvari intelova ploca s p35 i neki c2d proc me izadu cca 1500 kuna, dok kod amd.a mogu proci puno puno jeftinije Znaci gore vam je i odgovor na pitanje s koliko love mislim ulaziti znaci ploca do nekih 800 kuna. A sto se tice perfomansi, znam da intel prasi i do 30% u perfomansama, ali za radu i wordu/excelu i visiti na netu netreba nikome vise od durona na 800 mhz ![]() Ma na AM2+ sam navalio iz razloga sto ako vec kupujem novu plocu, htio bih da bude kompatibilna s stvarima koje dolaze, tako da imam mogucnost nadogradivanja, tu pak imam prednost ako uzmem intel i p35 jel u nekoj skoroj buducnosti kada malo padne cijena mogo bi na njega staviti i 4.tverojezgreni Iz toga sljedi, citiram : " Nije u šoldima sve..." a po PCE: "Nije u perfomansama sve...."
![]() |
#7 |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
...nista jeftinije ti nece doci amd konfa od intelove jer su najeftiniji procevi za intel kao i za amd oko 500kn kao i nekakva solidna ploca koja dodje oko 700kn...tako da bi intel bio pobjednik sto se toga tice jer se bolja clocka i trenutno nudi bolje performanse za iste pare.
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Solidna AM2 ploča za 700kn? Skoči malo na cjenik neke firme pa ćeš ih naći i za manje od 500kn (npr. http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaz...&Sifra=1010051 o kojoj se ovdje podosta pisalo u pozitivnom smislu).
![]() |
#9 |
Premium
|
opcenito gigabyte, postoji vise modela u klasi 400-550kn koji mogu zadovoljiti svacije potrebe. evo, kad sam ja uzeo njihovu a obicno pljujem po njima ![]() klasa 600-800kn vise ne postoji, barem ne a da nesto sto toliko kosta stvarno i vrijedi toliko u usporedbi s ovim plocama za 500tinjak kuna |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
i slažem s ovim tvrdnjama ostalih da nema klase cca 700Kn kod AMD-a.. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
isto tako ako idemo gledati procesore, istina je da sada ima ovih novih jeftinih Dual Core E21xx po 400-500 kuna, ali ako idemo na pravu stvar C2D prvi u ponudi me kosta 800 kuna a kod AMD za 800 kuna kupim proc koji je ipak jaci nego ovaj C2D E4400.
![]() |
#12 | |
music freak
|
Citiraj:
...ploca Gigabayte P35 DS3 oko 700kn (ploca za amd bi dosla oko 500-600) ...kako je puuuno skuplji ?
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
da stvarno svasta da netko ne bi uzeo nekog polu-celerona koji se marketinskim trikovima prodaje pod imenom koje je pokopano godinama prije a oznakom pokusava progurati medju high-end procesore... intel bez pola casha je uvijek bio kao amd bez....ne znam, struje? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
ljudi molim vas nemojte se tu svadati, ja sam samo trazio konstruktivne savjete, svatko od nas ima svoje stajaliste i misljenje oko ovih stvari i sve je to ljepo i dobro, ali vec smo jako skrenuli s teme. Za sada sam jedino cuo da razlika izmedu HT1000/2000 MHz u biti nema, sto ispada da sve ploce guraju i 2000MHz, samo na kojem taktu?! i koliki je pad perfomansi.
![]() |
#17 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
@tomy_t Brzina HT sabirnice: 1, 2 - sve je detaljno objašnjeno tak da se ne motaš s 1000 i 2000MHz. Kaj se tiče čipseta, sve AM2 ploče podržavaju AM2+ procesore. Samo pitanje je kud su stigli prouzvođači ploča s BIOS updateima. Primjerice Biostar, Jetway, MSI i ASRock za sve svoje AM2 modele već dugo vremena imaju podršku za AM2+ procesore. Većina ostalih proizvođača nudi podršku za određene modele, dok ostatak ili čeka BIOS update ili su izbačeni iz prvobitnog plana. Ovisno o tome kolko para misliš dati za ploču i kojeg proizvođača preferiraš, odabereš model. Onda dalje gledaš dal čipset nudi sve kaj tebi treba ili ti bu trebalo u narednim godinama. IMHO nForce 520 i 560, te AMD 690G, pa (kad stigne) 770 su nekak najbolji izbor. Ploče nisu preskupe i imaju čist solidne performanse i podršku. Uglavnom za udomljavanje budućih AM2+ procesora ne trebaš ploču s bijesnim čipsetom i masnom cijenom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
nitko se ne svadja, samo je stvar da neki od nas imaju iza sebe argumente dostupne u vidu testova na svakom koraku dok drugi hmmm, imaju ono da oni imaju intel pa je valjda svaki srot koji ovi izbace dobar. kao da svaki amd-ov proc valja ili svaka nvidia/ati graficka ili svaki mob omiljene marke ili.....mislim da si shvatio ![]() nego sta si se zakacio za to oko HTa, receno ti je da je marketinski trik. realno radi na 1000 (HTT 200 x 5 mnozitelj) ali je valjda kao i sve ddr pa se dodje do magicne brojke od 2000, koju ce brojku tko napisati stvar je proizvodjaca a i trgovca koji podatke na svojem webu popunjava. u svakom slucaju tebi potpuno nebitno. prepostavimo da ces ici u neki gadni OC - svakako ces smanjivati mnozitelj HT linka jer postaje nestabilan preko 1000mhz (1100/1300, ovisno vec od ploce). tada ces (jer ces bjesomucno vrtjeti testove da vidis sta si dobio) primjetiti da nema apsolutno nikakve uloge njegova brzina sa brzinom kante u cijelosti, mislim da bi ga slobodno mogao drzati na 400mhz a da ne primjetis usporavanja. tako da, okani se toga. druga stvar - da nisi opet nasjeo na marketinske trikove (pa makar u sjeni njih se i skrivale neke dobre stvari) i ne inzistiras na AM2+ preporucio bi ti ovu moju plocu i proc. rade dobro, proc je prilicno clockabilan (iako ja ne pretjerujem, box cooler), sve je stabilno, nema problema sa danas valjda bestbuy kingmaxom (za one koji ne tjeraju memoriju do granica ono gdje niti jedna memorija nije bila prije, cisto da se razumijemo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
ovako, kupio sam amd 4000+x2(65nm)za 450 kn i ploču gigabajt 690v za 390 kn i mislim da je to najisplativija investicija i još je integrirana dosta dobra grafička s kojom igram bez ikakvih problema craysis Zadnje izmijenjeno od: gil. 30.11.2007. u 00:52. Razlog: cpu |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
music freak
|
![]() |
#21 | |
Moderator
|
Citiraj:
BTW ja tu nikoga ne preferiram da ne bi bilo nismo znali. Osim racunala iz "Moj komp" posjedujem jos jedno sa E4300 te jos jedno sa AM2 X2 4200+ procesorom. Za nekoga tko je sposoban overclockirati procesor oc-ani E2160 na "samo" 2,8 u usporedbi sa E6750 na default taktovima (2,66) ostvaruje gotovo identicne rezultate u navedenim igrama, a oba procesora pri 3,2GHz daju slicne rezultate (od istih do 7% u korist E6750). S obzirom da je E2160 tocno 2,44 puta jefiniji od E6750 mislim da je to odlican rezultat. Takoder s obzirom da je cijena npr. E2140 oko 470Kn, a svi primjerci u kombinaciji i sa plocama od 600kn idu bez dizanja napona oko 2,8 a sa dizanjem napona preko 3,0 neznam sto bi drugo bilo best buy za nekog "racunalnog/oc entuzijasta" (nazovi to kako zelis). Stvarno sam zadnje vrijeme isprobao gotovo sve intelove modele trenutno na trzistu (ukljucujuci i Q6600) te veci dio AM2 ponude procesora i dosao do gornjeg zakljucka. Tako da nekakve price o slabosti E21xx procesora jednostavno ne piju vodu i to ce ti potvrditi svatko tko je imao E21xx procesor i neki "jaci". Zbog toga je ova tvoja quotana izjava u najmanju ruku neumjesna i vrlo neozbiljna. Takoder trenutno je, imho da naglasim, cetverojezgreni procesor neisplativ (za gore navedenu namjenu). Jednostavno ne pruza adekvatan omjer rasta cijene - rasta perfomansi ali sa izlaskom Phenoma te padom cijena tokom sljedece godine prema 1000Kn isti ce dakako postati zanimljivi. Sto se tice AMD-a za nekoga tko se ne misli baviti oc-om i kome ce racunalo sluziti za game-ing 4200+ dati ce na defaultu slicne ili bolje rezultate od E2160. I tu nema spora. Samim time prosjecnom korisniku (a takvih je 90%) u ovom trenutko posve je nevazno dali ce uzeti E2160 ili npr. X2 4200+ ... a imho zbog ne prevelikog rasta perfomansi u odnosu na cijenu skupljih procesora ti su procesori trenutni best buy (usudio bih se reci da je X2 4000+ best buy), a i rezmislite - kada budete prelazili na 4 -jezgreni negdje za godinu dana na ovome cete izgubiti samo izmedu 200 i 300 kn a sluzio vas je odlicno najmanje godinu dana. Isplati li se placati 2,44 ili 3 puta vise za par FPS-a? Istina bez oc-a ovih jeftinijih procesora razlika u pojedinoj igri moze biti i 40% veci FPS na 2,44 puta skupljem procesoru, ali se ta razlika moze ne samo anulirati vec i preokrenutu u svoju korist kupnjom, za razliku u cijeni, skuplje graficke kartice i vise ram-a. Zadnje izmijenjeno od: E.T.. 30.11.2007. u 01:27. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
potpuno se slažem s E.T._em, samo da napomenem da ovaj moj proc ide na 2,8 bez dizanja napona i to s box kulerom tako da po mom mišljenju je zbilja odličan cpu zbog niske cijene, nije mi se dalo davat 100 i kusur kuna za 690g ploču jer 690v verzija sve to ima osim firewirea kojeg ionako imam na pci kartici i hdmi izlaza koji mi ne treba, dao sam smiješno male novce za pristojno računalo(2 gb memorije za 300 kn, lol) |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
konacno nesto konstruktivno. E.T. hvala na ovom finom postu, neznam dali sam gore negdje vec napomenu, racunalo se nece oc.ati, i sluzi cisto za office/surf. Ono od igrica mozda neka flash igra, meni je bitnije da je racunalo tiho, hladno i stabilno tjekom 24/7 jel ce vecinom biti upaljeno.
![]() |
#24 |
Premium
|
uffff. predug post, morat cu navecer procitati ![]() samo da napomenem da na ono sto sam pohvatao na brzinu - igre koje si nabrojao vecinom ne iskoristavaju ni 50% modernih procesora tako da su za mjerenje performansi jako los izbor. isto tako, kao sto vjerovatno i sam znas spomenuti x2 4000+ se dosta dobro clocka tako da nisam vidio ni kako je OCani intel kojeg spominjes tu u nekoj prednosti cak i ako korisnik odluci ici na OC. sve u svemu, svi u pravu, nitko u krivu ali da ga ***es nemozemo se sporazumjeti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja sam osobno za HTPC uzea AMD Athlon X2 4000+, Gigabyte matx ploču s 690G čipsetom, a evo i zašto: Najjeftiniji cpu u svojoj klasi sa vrlo pristojnim performansama, malo troši i malo se grije, a zbog velikog množitelja može se i lako kloknut na običnoj ploči ako zatreba. Matična ima SVE i to za manje od 500kn, znači moderni grafički i zvučni procesor sa VGA, DVI, S-Video, Komponentnim i HDMI izlazom, 4x DDR2 utora, Firewire i to sve u matx formatu, takva matična za intel (G33) košta preko 700kn, također posjeduje 3-fazno napajanje koje troši manje struje i manje se zagrijava ovih jačih (4-6-8). Također sam uzeo to da podržim AMD koji je trenutno u nepovoljnom položaju s obzirom na Intela, a pošto AMD-ov low end DC sustav nije nimalo lošiji od Intelove varijante (po meni čak i bolji), ne vidim razloga zašto ne kupiti AMD.
![]() |
#26 | |||
Moderator
|
Bio sam inspiriran ![]() Citiraj:
![]() Da nebi bilo zabune valja napomenuti da su gornji rezultati plod mog osobnog testiranja (kako sam bio u prilici imati vise procesora ![]() Takoder svrha mog posta je bilo da napomenem ono sto je vise manje poznato, da se za jeftine novce moze dobiti dobar procesor a razlika utuci u npr. kvalitetniju graficku karticu. Dakle za krajnje perfomanse bolji je izbor AMD 4000+ il E21XX (jos ako su oc-ani kud ces bolje), 2gb ddr2 i npr. 8800GT (molio bi da me ne napadnu sa "a zasto ne HD38X0" ovo sam uzeo primjera radi ![]() ![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|