|
![]() |
#1 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Spašavanje podataka
Mnogi posjetioci ove stranice znaju da se dugi niz godina bavim Data Recovery-em. Pod tim engleskim nazivom se krije postupak spašavanja podataka sa neispravnih, oštećenih ili uništenih medija. Vrlo zanimljivo područje o kojem većina vrlo malo zna ili je krivo informirana potpunom blokadom informacija ili davanjem krivih informacija. Stoga sam odlučio napisati kratak tekst u koji bi sažeo sve ono što je potrebno ljudima koji izgube svoje podatke. Osim amaterski, imao sam sreću baviti se Data Recoveryem profesionalno u pravom servisu za spašavanje podataka. Od tuda i mogu znati puno o tom području. Sada kada tu više ne radim, mogu slobodno, kao i svaki član ovog foruma pisati o tome. Najviše me boli kada vidim koje besmislice ljudi pišu, a ja ne smijem jer bi se moglo krivo protumačiti od strane moderatora ili administratora foruma. Nije me briga niti da li će se bivši šef buniti. Iz iskustva govoreći vidi se da gotovo svi korisnici koji se susretnu sa problemom podataka posegnu za nekom od krivih metoda i time ozbiljno ugroze svoje podatke ili ih potpuno unište. I to se događa upravo zato jer ne žele plaćati ozbiljnu uslugu. Negdje na početku karijere sam počeo to uspoređivati sa automobilima. Pitanje podešavanje kočnica ili ovjesa svojeg prijevoznog sredstva dajem u ruke isključivo serviserima. Ne samo da će on to brže napraviti, nego mi nije potrebno razmišljati da li će automobil stati prije semafora ili u drvoredu koji je pokraj ceste. U pitanju je moj život i život mojih najmilijih. Kada su u pitanju podaci, trebalo bi razmišljati na isti način. Ne mogu procijeniti vrijednost svojih slika i podataka koji se nalaze na mediju dok ih ne izgubim. Ali vrijednost nije mala. Jedan od najčešćih odgovora na pitanje o disku koji se čudno ponaša ili ponekad odbija poslušnost je da se disk istestira sa nekim od alata koje daje proizvođač ili HD Tune. To je kao da srčanom bolesniku damo da trči maraton, pa ako preživi... Vrlo loša metoda. Medij koji je neispravan ne treba testirati. Sa njega valja izvući podatke što prije. To se nikako ne smije raditi iz Windowsa. Drugi najčešći odgovor na kvar diskova je korištenje jednog od programa koji se mogu naći na internetu. Bilo da se radi o EasyRecovery pro ili GetDataBack ili nešto slično, zajedničko im je da je vrlo mali broj ljudi moglo izvući sve ono što bi se moglo izvući sa takvih diskova. Razlog je jednostavan. Mali broj ljudi gubi podatke svaki dan, pa tako i te programe ne koristi svaki dan. Normalno je da ne znaju kako programi rade. A ti programi baš i nisu svemogući, inače se niti ne bi mogli nabaviti tako jednostavno. Osim toga, preporučuju se ti programi i za diskove koje OS više ne prepoznaje. Tada je nemoguće bilo što napraviti s tim programima. Najjednostavnijom metodom spašavanja podataka sa diskova kojima je spaljena elektronika se čini zamjena iste. Obavezno se preporuča nalaženje istog diska i jednostavna zamjena elektronike. Zvuči idealno jednostavno, ali metoda rijetko funkcionira. Razlog je jednostavan. Proizvođači diskova su se potrudili zagorčati svima nama život i na elektronike postavili jedinstveni rom chip, pa elektronika sa drugog diska ne funkcionira na prvom. A posljedice postupka su razne. Najčešće se unište glave na disku, čime utječemo na konačni ishod spašavanja podataka i cijene istoga. Kod pojave bad sektora, za spašavanje podataka će mnogi reći da je idealna metoda HDD Regenerator. Kao i kod prethodnog slučaja, postoji veliki rizik da jednostavniji kvar preraste u daleko ozbiljniji. HDD Regenerator može «srediti» samo diskove koje bi mogli riješiti sa bilo kojim drugim programom, a nerijetko je prženje CD/DVD-a sasvim dovoljna za rješavanje ovakvih slučajeva. Kada je u pitanju DataRecovery, najčešća metoda spašavanja je opće poznato spašavanje guranjem hard diska u zamrzivač. Čak se gotovo uvijek nađe nekoliko onih koji su uspjeli na taj način spasiti podatke. Moj klijent me gledao u oči i tvrdio da je tako spasio podatke sa svog diska. To je jedino moguće ako je disk bio potpuno ispravan. Ne samo da zamrzavanje ne djeluje, nego bi moglo, nerijetko, prouzročiti i teže posljedice na sam medij. Kada se napokon odlučite da je odabir stručnjaka najbolja metoda za povrat vaših podataka, valja odabrati pravog. To nikako nije susjed ili prijatelj. Nije dobar izbor niti prodavaonica ili servis informatičke opreme jer se oni time zapravo i ne bave. Najbolji izbor je onaj DataRecovery servis koji se time stvarno bavi svaki dan. I to isključivo time. Svi ostali samo povremeno pokušavaju spasiti podatke. Još jedan loš izbor je DataRecovery servis koji podatke s medija čita uz pomoć magnetske sonde, tako da izvadi ploče iz hard diska te tako direktno pristupa podacima. Ovo fantastično rješenje spašavanja podataka je toliko fantastično da prelazi u domenu bajki i obmana. Jedini uređaj koji bi to trebao raditi posjeduje, a još je u debeloj fazi razvoja, Seagate. Tek ga stidljivo najavljuje ovdje: http://services.seagate.com/signal_trace.aspx Koliko taj uređaj radi govori i podatak da su zaposlili desetke stručnjaka za Data Recovery iz cijelog svijeta da se bave «tradicionalnim» metodama spašavanja. Kada bi takav fantastični uređaj postojao i to kod nas, njegova cijena od 100-200 ili 300 tisuća € bi bila kap u moru novaca koje tvrtka tipa T-HT godišnje utroši na back-up solucije. Ne bi im se više isplatilo posjedovati ovakav uređaj i zaposlenika koji će samo povremeno spašavati podatke sa diskova koji povremeno otkažu poslušnost? Postoji još jedna vrsta DataRecovery servisa. Ja ih volim zvati DataRecovery pošta. Oni se bave zaprimanjem i slanjem diskova većim DataRecovery servisima u Europi, pa osim visoke cijene takve usluge u Europi, klijenti plaćaju i određeni iznos tim poštarima. U našoj blizini se nalaze dva DataRecovery centra koji se ne bave niti jednom od ovakvih usluga, već spašavaju podatke u vlastitim prostorijama sa velikim uspjehom i prihvatljivim cijenama. Podatke o njima možete vidjeti na: http://www.datarecovery.co.yu http://www.helpdisc.hr Usluga je brza, a cijene primjerene za naše područje. A to naravno znam jer sam radio tamo. Oni koji misle da im je profesionalna usluga preskupa, mogu si probati «pomoći» jednom od gornjih metoda. Samo moraju znati da je postotak gubitaka podataka vrlo visok, a kasnije se rijetko može nešto napraviti i popraviti štetu.
Tih kao mačka Brz kao gepard Jak kao lav Elegantan kao leopard Nisam to ja, to je moj komp. Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 23.11.2007. u 15:39. |
![]() |
![]() |
#2 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Šalio se ja ili ne, ti si zadnja osoba koju bi tražio mišljenje o šaljivosti teksta. Nemaš li neku drugu zanimaciju u životu, osim traženja grešaka na PCE, imam ja jednu za tebe. Ali mislim da admini ne bi bili sretni za nabrajanje šarenih gumenih ili plastičnih igračaka za odrasle. Slobodno se možeš poslužiti i rukicom ako ti je zimeka da ideš van u kupovinu.
#4 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Što je s metodom "zlatne prašine", navodno neka ridikulozna metoda (tko god da je došao na ideju ![]() ![]()
#5 | |||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Iz tog razloga ce i citava data recovery jagma ostati na nekoliko koraka, pocevsi od good old plain softverskog recoveryja, eventualne zamjene identicne elektronike, pokojeg otvaranja diska uz malo dobrog starog hard core cackanja da se oslobodi motor/pokrene glava te krajnjem slucaju zamijeni citav mehanizam identicnim, i na koncu konca, fensi-smensi produkti Ace Labsa ili slicne ekipe.
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
#7 | |
Mozilla Slave
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Sve to stoji, samo gledajući cijene Helpdisca rekao bi da takve profesionalne usluge si mogu priuštiti rijetki. Daleko od toga da takve usluge ne vrijede toliko. Njih plaćaju firme ili korisnici sa lovom koji imaju podatke na neispravnim diskovima od velike važnosti. Naravno svaki podatak je svakome osobno od velike važnosti. Slažem se s Bubbom, da je bolje spriječiti nego lječiti ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nažalost, tema je otišla u krivom smjeru i, zahvaljujući vama, prisiljen sam zaključati je. Za ovakve nepotrebne svađe i prepucavanja postoje prikladnija mjesta. Na forumu se nastoji održati red i mir, tako će biti i ovdje. Žao mi je što je tako ispalo, nisam se tome nadao. Hvala na razumijevanju.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|